DegrotemonD

met categorie:  

(Foto Cultuurcentum Mechelen)

Wat kijg je als een acteur die bezeten is van redevoeringen een forum geeft ?

Wel dat kregen we gisteren te zien in de Aula van het Pastoraal Centrum.

Het is een simpel en tegelijk een briljant idee. Uit een rijke geschiedenis van 2500 jaar redevoeringen putte acteur Valentijn Dhaenens om aan de hand van fragmenten ons een reis door de geschiedenis aan te bieden.

Door zijn meesterlijk en subtiel acteerwerk, slaagt Valentijn er in om een Socrates, maar ook Bush en Bin Laden, Koning Boudewijn, Lumumba en vele anderen gestalte te geven. Het publiek hing aan zijn lippen.

Bij een terugkijk op al deze redevoeringen, zie ik dat er erg weinig is veranderd doorheen de geschiedenis. Hij zet Goebbels neer, die op een zeer subtiele wijze de mensen aanzet tot pattriotisme tijdens het einde van de oorlog. Daartegenover plaatst hij de uitbundige Patton, die in zijn eigen brede stijl hetzelfde doet aan de andere kant van de wereld.

Recht en staat, god en patriottisme, de stem van de minderheid. Dat zijn de thema's die aan bod komen. En hoewel hij de mensen van de grote redevoeringen gestalte geeft (Martin Luther King, JFK, Perikles, ...) kiest hij niet voor de gekende speechen van deze mensen.

Werkelijk super is ook de technische realisatie. Door stukjes zang van Valentijn live te sampelen en te hergebruiken, slaagt hij er in om meerstemmige klankdecors te genereren, die zijn teksten schitterend onderlijnen. Van het geroezemoes van een rabarberende massa mensen tot de drums van Kongo. Zowaar een schitterende ervaring.

(Foto Jan Smets)

Degrotemond speelt altijd in een auditorium, met opzet buiten het theater. En hier in Mechelen is het auditorium in het Groot Seminarie natuurlijk de gedroomde lokatie. De spreker staat erg centraal en het publiek wordt als het ware direct naar hem toe gezogen. Een podium als dit geeft een veel directer contact dan een theaterzaal.

Deze voorstelling is echt een aanrader, hopelijk wordt die volgend jaar hernomen. Meer Info.

Ondanks alle goede raadgevingen van Lies (CC Mechelen), geen kaartje geboekt voor deze voorstelling, ook wel omdat het met een en ander samenviel... Maar als ik dit zo léés wéét ik gewoon dat  ik een van de volgende voorstellingen/Hernemingen erbij moét zijn...

Bedankt voor het verslag, Peter.... het doet me oprecht spijt krijgen dat  ik er niet bij was (ook al lukte dat niet met mijn agenda)... 
Dus een herneming? Hopelijk wel!!

Moet boeiend geweest zijn...  Misschien later toch eens meepikken...

Aha... een verslagje van DegrotemonD... fijn!

De voorstelling ging vorig seizoen (2008-2009) in première in Leuven. Dit seizoen is eigenlijk de (eerste) herneming. Uit goede bron (Valentijn en Jeroen de technieker) weet ik dat er volgend seizoen een herneming in Nederland gepland is, maar geen in Vlaanderen. Jammer maar helaas, want het is een parel van een voorstelling. Niet voor niet geselecteerd voor het theaterfestival in Vlaanderen én in Nederland (overigens was het de enige voorstelling die voor beide een nominatie in de wacht sleepte).

Peter, je brengt mooi verslag uit van de voorstelling... Alles, maar dan ook werkelijk alles zit goed in de voorstelling: het acteerwerk, de selectie van teksten, locatie, technische realisatie, sfeer,...

Voor mij startte de planning van de voorstelling reeds meer dan een jaar geleden... met een rondgang in Mechelen samen met Valentijn, Jeroen en Inge van 't Arsenaal. We zochten een locatie voor de voorstelling. We bezochten het pastoraal centrum én de KHM. De zaal van KHM was technisch en qua klank de beste, maar we vielen met zijn vieren meteen voor de aula in het pastoraal centrum. Wat een fantastische locatie om dergelijke voorstelling te tonen.

Afgelopen week is er dan stevig gebouwd, gesleurd met materiaal én uitvoerig ge-soundcheckt. Want noch de omlijsting, noch het bureau behoren tot de oorspronkelijke inrichting van de aula... De afstelling van de micro's en het testen van alle samplers heeft wel wat tijd in beslag genomen, maar dat zat dan ook werkelijk perfect. Bovendien een fijne ploeg om mee te werken!

Ook ik heb bijzonder genoten van de SKaGeN-3daagse. Als programmatrice van het Cultuurcentrum doet het deugd als je je publiek letterlijk voelt naar adem happen op het einde van de voorstelling. De toeschouwers genoten en daar doe je het toch voor. Het is ook een bijzonder fijn gevoel om bij het buitengaan van vaste 'klanten' een oprechte 'dankje' te krijgen. Jaja... 't was een bijzondere week.

Nog van dat!