Chris Joris & Jean Bosco Safari brengen hartverwarmende avond vol hoop, ontroering en ritmiek

Safari & Joris - foto (c) Jan Smets

Woensdag 20 januari brachten zanger-gitarist Jean Bosco Safari en percussionist Chris Joris goed nieuws van Afrika naar Mechelen. Een goedgevuld ’t Kranske kon de aanstekelijke en ontroerende liedjes, ritmes en grooves, afgewisseld met anekdotes, getuigenissen en hier en daar een goede grap best smaken.

Het programma "Good News From Africa" belicht alle positieve elementen die Afrika rijk is. Zo-ook gisteren in Mechelen waar de opbrengst naar  Weeshuis Noël in Rwanda ging, een lovenswaardige organisatie van Jan en Lutgart Buelens-De Kock in samenwerking met KWB Sint-Jozef Coloma. Het werd een hartverwarmende avond. Met aandacht voor goed nieuws, zonder de noden uit het oog te verliezen. Jean Bosco Safari en Chris Joris verhaalden over de hechte familiebanden, het respect voor de dorpsoudsten, het belang én respect voor de rivier, de eenheid met de natuur en de grooves en the huh!'The grooves’ en ‘the Huh!’, jawel! Afrika is toch ook de bron van alle ritmische muziek? Zeker weten! En aan muziek, ritme en grooves géén gebrek. De mooie stem van Safari, de talrijke percussie-instrumenten die Joris beroerde. Het geheel was pakkend, swingend en ook zo aanstekelijk. Het duurde dan ook niet lang vooraleer de zaal tot bewegen en meezingen aangespoord werd. En dat kostte de heren geen enkele moeite met hun aantstekelijke ritmische muziek... Het nummer ‘The Groove’ inleidende ontpopte Jean Bosco Safari zich als een heuse James Brown die het publiek toesprak en opzweepte en het had over the power of the groove en ons opriep ‘to do the Huh!’. Meegaan in de groove dat was voor het enthousiaste publiek geen enkel probleem! Mee de ‘huh’ doen‘ ook niet. En ’t zou niet de laatste keer dat de zaal gewillig meezong met Safari. En wat was nu ook al weer een groove? Volgens Chris Joris kan dat een steengroeve zijn, of misschien ook wel die groef van de plaat, die de CD-generatie misschien niet zo goed meer kent?

The Sound of The Home’ ging over de Afrikaanse drum en bevatte behalve de mooie melodie met hoge kippenvelfactor ook een indrukwekkend percussie-duel tussen Safari en ritmekoning Chris Joris. Bijzonder knap! En dat geldt ook voor dan andere ‘duel’, ‘Birthdance’ dat het duo net na de pauze bracht. Maar voorafgaand aan die pauze kregen we nog het hartverwarmende verhaal mee van Jean over een van zijn reizen in zijn oorspronkelijke thuisland Rwanda, op zoek naar zijn roots. Over zijn aangename verblijf bij een plaatselijke stam en het moeilijke afscheid, over ‘Maluwe’ (vaarwel) en tot ziens, aangevuld met een heel erg fraai lied (Maluwe).

Een groot en mooi kippenvelmoment was zeer zeker ‘Lay Back in the Arms of Your Home Land’, een nummer dat Jean Bosco Safari oorspronkelijk schreef voor Rwanda, in het Rwandees. Safari vertelde ons wat de tekst betekende. Hartverwarmend. We kregen enkel de eerste strofe (die hij voor ons dus vertaald had) in het Afrikaans en konden verder luisteren naar dit mooie verhaal in het Engels. Een ander bijzonder moment was ‘Black Boy’, over Safari’s zoektocht naar zichzelf, zijn tweestrijd tussen het Westerse ‘leven tegen de tijd’ en het Afrikaanse ‘alle tijd hebben’. Een prachtig nummer waarbij Safari een heel stuk a capella bracht en daarbij toonde, alsof dat nog nodig was, wat een geweldige stem hij heeft.

Chris Joris, die echt elk voorwerp dat ie aanraakt als percussie-instrument kan bespelen, gaf tekst en uitleg bij de vele aparte instrumenten die hij gebruikte. Of het nu de berimbau, kalimba, Afrikaanse mondharmonica, djembe of fluit was. De ‘Tam Tam man’, zoals Joris zichzelf veel te bescheiden noemt, toverde klanken en ritmes uit al deze instrumenten alsook door ze te combineren met onderdelen van een conventioneel drumstel. Het werd ook glashelder dat percussie meer is dan ‘op een trommel slaan’. En ook het publiek mocht zijn steentje bijdragen met bijvoorbeeld het klakken van de tong...

Er was natuurlijk ook plaats voor humor en zo leerden we dat ook Afrikanen kunnen bruinen, “al zie je dat misschien niet”, aldus Safari die er een lied over schreef: ‘Blacks Get A Sun Tann Too’. De avond, een muzikale reis doorheen etnische muziekculturen doorspekt met de hoop en het onvolprezen positvisme van de Afrikanen, werd afgesloten met het sfeervolle, veelzeggende ‘Good News From Us To Africa’. Of er werd meegezongen? Reken maar! En na deze geweldige finale kreeg het sympathieke duo een staande ovatie. Terecht!

Als laatste bis kregen we nog ‘Wake Up And Dream’, een niet mis te verstane booschap, waarin Safari het ook zingt ‘Close your eyes and see’. Sterk. En nadien nog een even denderende als knappe reprise van ‘Good News From Us To Africa’. Volgens mij zijn sommige van de aanwezigen het refrein nog aan het meezingen!

Het duo Joris en Safari bracht een hartverwarmende avond met intimistische soundscapes en extatische klankexplosies , aanstekelijke grooves, heel veel hoop en ontroering en een unieke sfeer.

 

De organisatoren Lutgart & Jan (op de foto met Jean Bosco Safari) kunnen tevreden terugkijken op een meer dan geslaagde avond. En Weeshuis Noel zal er wel bijvaren! Super toch?!

> SETLIST:
WOOD ON WOOD
GRANDMA SAID
THE GROOVE
THE RIVER
THE SOUND OF THE HOME
LAY BACK IN THE ARMS OF YOUR HOME LAND
MALUWE
BIRTHDANCE
THE CALL
BLACKS GET A SUN TANN TOO
YE YE
BLACK BOY

bis
GOOD NEWS FROM US TO AFRICA

bis 2
WAKE UP & DREAM
GOOD NEWS FROM AFRICA (REPRISE)

Na afloop kon wie dat wilde nog even nakletsen, met elkaar, of met Chris Joris of Jean Bosco Safari. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om bij de heren te checken of ik niet teveel foutjes maakte bij het neerschrijven van de setlist. Dat bleek nogal mee te vallen...

Daarna was het nog fijn napraten met enkele bekende bloggers en wijkgenoten en ook met mensen die ik al jaren niet meer gezien had: wat een onverwacht en aangenaam weerzien, zeg!

Een aangenaam einde van een erg geslaagde en o zo hartverwarmende avond!

Alle foto's: (c) Jan Smets
Verslag: (c) Markec

Prachtverslag dat uitstekend de sfeer van de avond weergeeft: een bomvolle zaal met méér dan enthousiaste mensen!  Ik onthou vooral de virtuositeit van Mechelaar Chris Joris (een toptalent van eigen bodem), en de aanstekelijke lach en mooie stem van Jean-Bosco. 

En wat vooral zo hartverwarmend was, was dat initiatief van twee Mechelaars, die deze avond op poten hebben gezet voor dit weeshuis waar ze hun hart aan verloren.  Bravo Lutgart en Jan: jullie zijn mensen met een hart.  Jullie mogen blij zijn met het resultaat. 

Goeie reis naar Rwanda binnenkort!   Breng daar maar hoop....

Wat is Mechelen toch 'warm van hart' deze dagen.  Deugddoend!

Het was werkelijk een prachtavond,warm van solidariteit !

Proficiat aan de initiatiefnemers en alle medewerkers.

Lutgart en Jan,jullie hebben het hart op de juiste plaats.

Het ga jullie goed bij jullie reis naar Afrika bij de weeskinderen.

Jullie zijn goed bezig.

Nog warme groeten.

Fons en Gaby

 

Prachtig en duidelijk verslag met  mooie bijhorende foto's.  Jammer dat ik er niet bij kon zijn,  want ik heb blijkbaar een mooi optreden gemist. 

ik ben blij dat het zo'n mooie hartverwarmende en geslaagde avond is geworden!.

 

Als ik dat hier zo lees en zie dan heb ik vreselijk veel spijt dat ik zelf niet kon aanwezig zijn.

Volgende keer beter.

Het was een hartverwarmend optreden en ik ben zeer blij dat ik er was want heb nu zelf ervaren wat voor een goeie artiest Jean Bosco Safari wel is. Ik ben zeker van plan om als hij nog is een optreden geeft, dat ook te volgen.

Het was inderdaad een hartverwarmend optreden. Ik ging met een ongelofelijk goed gevoel huiswaarts. Blij dat een mooie stem en geweldige muziek samen kunnen gaan met een bijdrage voor een goed doel. Mooi verslag!

Geachte,

Sorry dat ik jullie lastig val langs deze weg, ben op zoek om een contact te kunnen leggen met Jean Bosco Safari. Zou hem willen vragen of hij in september 2010 wil optreden op een benefietconcert t.v.v. "sos kinderdorpen" en "straatkinderenproject Burkina Faso Tear Fund" in zaal "decentrale" in Gent. Kunnen jullie mij meer info bezorgen of mij in contact brengen met mr. Jean Bosco Safari?

Alvast mijn hartelijke dank

Anneke en Geert

bleyevoskes@hotmail.com

@geert, de artiest heeft ook een eigen website: http://www.jeanboscosafari.be/home.htm