Aquariumvissen

met categorie:  

             

              (tekening en foto: Jan Smets)

'Ik was nog nooit op de Lofoten geweest - tenminste dat dacht ik....'

Een gedreven Mechelaar die de dood onder oog zag, maar een 'nieuw leven' kreeg...  Een droom die werkelijkheid aan het worden is - Of...  Jan Van Roy die met 'Aquariumvissen' een historisch-biografische roman aan het schrijven is....  Een razend-boeiend verhaal van een Maneblusser...

Nee, niet alleen onze laatste gastblogger, Jeronimo, heeft na een levensbedreigende ziekte de draad terug opgepakt, met nieuwe dromen, nieuwe projecten...  Ook Maneblusser Jan Van Roy deed, en doet dat.  In die zin zijn er beslist parallellen te trekken tussen beiden.

Jan is wijkgenoot.  Ik ken hem al héél lang, niet in het minst omdat het jaren een collega van mij is geweest in Borgerstein (voorziening voor mensen met een mentale handicap).   In 2001 maakte Jan een keerpunt in zijn leven mee.  Hij kreeg een goedaardige hersentumor (een meningeoom), dat levensbedreigend was.  Van Roy balanceerde op het randje van leven en dood, en maakte een bijna-doodervaring mee.  Gelukkig heeft een operatie zijn leven gered.  Nog twee operaties volgden in de daarop volgende jaren.

Dit ingrijpende voorval zou een keerpunt worden in het leven van Jan...

(foto: Jan Van Roy)

Via een vriendin kwam Jan in contact met verschillende spirituele stromingen, en om een verhaal kort te maken...  Het zou leiden tot de drang om een boek te schrijven.  Niet zomaar een boek...  Nee.

Project Aquariumvissen wordt een historisch-autobiografische roman.  Het idee om zoiets te schrijven, was al héél lang aan het broeien bij Jan.  Een leraar Nederlands in de BIM zei hem ooit dat Jan iets zou moeten aanvangen mijn zijn schrijftalent.

Eind jaren '90 ging Jan Van Roy op reis naar Noord-Noorwegen - meer specifiek naar de Lofoten-eilanden.  Toen begon het allemaal 'open te barsten'.  Héél toevallig (al leerde de schrijver in spe later  dat toeval niet helemaal bestaat) kwam hij tercht in het Vikingmuseum van Borg.  En...daar kwam Jan 'thuis'.  Hij was nog nooit op de Lofoten geweest...  Tenminste, dat dacht hij...

Het centrale gedeelte van het museum is een 'longhouse' van een vikinghoofdman dat compleet is nagebouwd op basis van archeologische vondsten.  Alleen hebben ze het 50 meter verder gezet.  Heel de setting binnen en buiten, het landschap,de natuur, de werktuigen, de kleren...  Het kwam Jan allemaal zo vertrouwd voor...  Eén grote déjà-vu.

Die nacht onder de middernachtzon kon Jan niet slapen en zat hij tussen de zeemeeuwen en de meerkoeten op het strand...   Hij zou een boek schrijven over Vikings.  Alleen had hij toen nog geen flauw idee hoe hij dit zou aanpakken.

(foto: Jan Van Roy)

In 2001 had Jan Van Roy dan zijn bijna-dood-ervaring.  En toen geen de steen voorgoed aan het rollen.

Jan  Van Roy werkt met twee verhaallijnen.  Het eerste gaat over een schrijver, en is gebaseerd op zijn eigen ervaringen.  Het tweede is de historische roman die de auteur schrijft. Daar komen de Vikings (of liever de Noormannen) op de proppen.  Merlijn De Smedt schrijft zijn ervaringen en de bijna-doodervaring van zich af in een avonturenverhaal waar het hoofdpersonage, Lambert, een gelijkaardige ontwikkeling doormaakt.  Zijn wereld stort ook in, en hij moet helemaal van nul terug beginnen, tegen beter weten in.  Het fascinerende aan de benadering van Jan is dat je het verhaal nu en toen samen ziet groeien, en dat beiden als het ware mekaar bevruchten.

Jan Van Roy bewoog zich acht jaar in spirtituele kringen, en zag wonderbaarlijke dingen.   Sommige van die ervaringen spraken hem erg aan, ander weer helemaal niet.

De wereld verandert met een rotvaart.  2012, het einde van de Mayakalender, het Aquariustijdperk dat zich op kruissnelheid trekt en het vissentijdperk dat op zijn laatste benen loopt...

                            (foto website)

De esoterische en gewone boekhandels liggen vol met 'grote waardheden', vertelt Jan aan mij.  De meeste mensen kunnen tussen het bos de bomen niet meer zien.  Maar, zegt hij, 'Ik heb aan de lijve ondervonden dat de tijd rijp is om de goeroe'sbuiten te sjotten.  Er is wel degelijk een groter plan, geen twijfel over dàt.  Maar de mensheid in het Aquariustijdperk kan nu zelf bepalen hoe hij zijn spiritualiteit beleeft, in volle respect voor de medemens.'  Ik luister enigszins sceptisch maar geboeid naar de uitleg van Jan.

Maar hij gaat voort: 'Met mijn verhaal richt ik mij ook tot iedereen die met de dood geconfronteerd wordt (en daar vallen er niet veel uit de boot ;-)  Sterven op zich is niet erg.  Alleen de manier waarop kan nog tegenvallen... of ook niet.  Dat het niet stopt, daar ben ik van overtuigd, en zelf heb ik geen schrik meer om te sterven.  Liefst zo laat mogelijk en zonder pijn.'

Dit is de boodschap die Jan ons wil overbrengen: In een spannende en bij wijlen grappige vlot lezende roman.  Niet het zoveelste 'handboek', maar een leuke pageturner waar je uit opsteekt wat je aanspreekt.  'Mijn waarheid is niet jouw waarheid.  Die pretentie heb ik helemaal niet!' benadrukt de schrijver nog.

 (foto: Jan Smets)

Acht jaar research heeft Jan Van Roy er op zitten.  Grotendeels in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië - maar ook in Mechelen.  Het project zit nu een de eindfase.  Alle kosten voor de research zijn uit de eigen zak betaald (studiereizen, cursussen en soms meerdaagse vormingen, vakliteratuur (een dikke meter boeken), de website, aangepaste software...

Met de invaliditeitsuitkering alleen komt Jan er niet om alles te finaliseren.  Daarom plande hij een benefiet.

Morgennamiddag, 10 januari, grijpt dit evenement plaats in zaal Perron M, vanaf 16 uur.  De inkom is gratis, maar verplicht inschrijven is noodzakelijk op www.aquariumvissen.be

De bekende Mechelse acteur René Verreth is peter van het project, en zal morgen alles aan mekaar praten.  Het eerste deel is voorzien voor een verrassende presentatie met video en dia's.  En om 20 ur start een knalfuif met veel oldies.  Verder zijn er nog een broodjesmaaltijd (vooraf bestellen) en een tombola met als hoofdprijs een vliegreis naar Bristol/Glastonbury.   Zie voor meer detail op de site.

Ik tekende een karikatuur van Jan Van Roy, dat tijdens de benefiet zal geveild worden (zie bovenaan artikel).

Binnenkort vertrekt de enthousiaste Mechelaar voor twee maand naar Glastonbury om in de magische energie van Avalon het manuscript af te werken.  Daar bevinden zich ook zijn historisce adviseurs.  En daar is ook de Avalon Library te vinden, dé geknipte bibliotheek voor Jan.

Ik wens Jan véél succes met zijn schrijfwerk, en ben razend benieuwd naar het op stapel staande boek. 
Wie méér wil weten over het boek, of Jan wil steunen:

www.aquariumvissen.be

jan@aquariumvissen.be

(Jan Van Roy is ook te vinden op Facebook)

Nu ook een artikel in Nieuwsblad, met foto waarop Jan Van Roy poseert op de Grote Markt met de door mij gemaakte karikatuur...

 

(foto: Nieuwsblad - Stijn Hermans)

Nu ook in een artikeltje van Jonas Maris in de GvA (papieren versie en online...)

(foto: GvA)