Werkelijkheid overtreft LOFproject

U herinnert zich allicht de lofprojecten. De schalkse, satire die het nieuwe lef in de kijker stelde. Wel geachte lezer, er waren nog enkele lofprojecten die de site net niet haalden wegens 'te ver gezocht'.

Het volgende lofproject hebben we niet gepubliceerd (écht wel ver gezocht), maar ik wou het jullie niet onthouden:

Museum L (geschreven dd 14/11/2009)

Net terug van Museum M uit Leuven ...

Ik zou zeggen schitterende tentoonstelling, schitterende verbouwing. De Petermannen van Leuven zijn goed bezig, maar hebben ze wel lof genoeg ?

Ik dacht het niet ! We kunnen beter !

Mechelen is natuurlijk gekend door haar legendarische lof, en daarom zal in Mechelen het Nieuwe Museum 'L' genoemd worden. De 'L' van lof ? Zeker ! maar ook de 'L' van Leen.

De IJzeren Leen !

Hoe gaan de Mechelse lofGozers te werk ? Niet door deze straat te voorzien van een dak.

Wel door te kijken naar het verleden van dit straat-plein. De IJzeren Leen was allicht eerst een beek, langs een oude Romeinse Heirbaan(?). De beek werd later gekanaliseerd tot een vliet om de toenmalige vismarkt te bevoorraden.

Een vismarkt in het centrum ?! Jes, met geurhinder en al. Zelfs onze Margareta van Oostenrijk was niet in staat om de vismarkt te sluiten omwille van de vieze visgeur. Ze schreef een brief aan de stad omdat de vieze luchtjes tot in haar Paleis drongen, maar neen hoor, de Mechelaars hebben lof en weigerden op haar voorstel in te gaan. Margareta vangt achter het net. Na haar dood werd in 1532 de vismarkt echter snel verplaatst, en de IJzeren Leen werd overwelfd.

 

1
(Foto Paul Temmerman- 1 April 2000)

Na de bombardementen van de 1ste wereldoorlog werden er twee schuilkelders aangelegd opdat er in geval van een volgende oorlog, meer veiligheid zou zijn. De ganse linkerkant (met het gezicht naar de grote markt) van de IJzerenleen was immers platgebombardeerd. Daarna overgeplaveid zoals wij ze nu kennen.

2
(Foto Paul Temmerman - 3 April 2000)

De gekanaliseerde vliet en de kelder zijn er nog steeds, zoals wij op de foto's hier duidelijk kunnen zien. Authentiek gewelven uit 1532. Een unieke ruimte.

Mensen dit is werelderfgoed, in het midden van de stad, met een enorm potentieel !

Ander steden zouden simpelweg de vliet terug openleggen om er een waterpartij van te maken, maar Mechelaars weten beter. Een vliet terug openleggen is te simpel.

Ze hebben lof !

Laat ons die schuilkelders en de gewelven netjes maken en hier herbergen we toch gewoon het nieuwe 'museum L': het museum van de Mechelse Vlieten ! Een multimediaal ervaringsmuseum dat u meeneemt in een gondel met als startpunt Museum L, langs de ondergrondse waterwegen tot aan de bron van de Melaan aan Den Botanique, waar u ofwel in het Molenhuis op krachten kan komen, ofwel doorgondelt naar LAMOT en de vismarkt. Met wat lof staat Mechelen zo op de kaart !

=========

En nu het lefproject.

En wat lezen we nu op de vld site ?

Vliet onder IJzerenleen moet toeristische trekpleister worden.

“Het gewelf dat de vliet overkoepelt is echt indrukwekkend”, zegt schepen Geypen, die de vliet voor het eerst te zien kreeg. “Ook de verschillende compartimenten van de schuilkelders die er in de Tweede Wereldoorlog ondergebracht werden, zijn duidelijk waar te nemen. Zowel de vliet als de schuilkelders zijn stille getuigen van de rijke geschiedenis van de stad Mechelen. Het zou schitterend zijn als we dit aan onze inwoners en de toeristen kunnen tonen.”

De werkelijkheid overtreft het LOFproject.

(Website vldmechelen)

 

En er zijn nog LofProjecten in de pijplijn ...

Als ik het nieuws en de foto's van Geysen en Somers zag vanmorgen, dacht ik ogenblikkelijk ook aan het 'gesneuvelde LOF-project'!   ;-)

grappig.

Maar, alle gekheid op een stokje -  Deze 'lofgozer' zou het wel méér dan prima vinden mocht dit idee uitgevoerd worden.

Voor mij mogen ook nog andere LOFprojecten Lefprojecten worden ;-))

En ja, ook ik was/ben aangenaam verrast met dit 'lefnieuws' dat heel erg dicht in de buurt komt van het 'gesneuvelde lofproject'....  maar, ook ik ben 'pro'!
Zou echt een troef extra (weerom) voor Mechelen kunnen zijn...

Maar nee !  Ons Bartje is op inspectie !

:-)

Hij gaat daar een spiksplinternieuwe ondergrondse parking aanleggen !  Zo kunnen alle, nu nog op de Lèn geparkeerde, voertuigen netjes uit het zicht gezet worden.  Met een vijslift, netjes naar niveau -1 of -2.

En dan hebben we terug ne chique winkelwandelboulevard.  Ne Champs Elysées voor de wandelende bezoeker.

Hij dacht dat er nog koffers met geld stonden. 

moeten we als lofgozers nu geen schadevergoeding vragen omwille van ons idee :-)

Tja, het was wel gepubliceerd, maar niet openbaar, alleen onder lofgozers. Maar het is wel best dat we de andere lofprojecten wereldkundig maken vooraleer ze alweer in de gazet staan met een foto van onze burgervader :-)

Volgens mij zit ons Bartje mee in die Lef-Lofprojecten.

Misschien kan ons Bartje nu eens Jan de Nul effe opbellen.  Die zijn Palmeilanden in Dubai zijn aan het verzuipen en, ik geloof, dat hij zijn centen nog niet heeft ontvangen.  Misschien kan die, voor een habbekrats, een vliet komen droogleggen in Mechelen !

:-D

Bij de lofGozers zit hij niet, dat kan je verzekeren.

Rare jongen eigenlijk, die Bart.

Ik zie het Marleen Vanderpoorten (Lier), Louis Tobback (Leuven) of Daniël Termont (Gent) nog niet direct doen : in een riool afdalen, in zo een wit beschermingspakje.

:-)

Gisteren was Patrick van A te zien in de Ruien, vandaar ?

 G.L. gaat nog gelijk krijgen : er zit duidelijk poen in de Mechelse Ondergrond !

:-)

Zeker dat het een vliet met water was en geen vliet met olie?
In ieder geval vind ik dat een goed plan.

En men maakt werk van het plan.

Ik vraag me alleen waar de journalist haalt dat de IJzeren Leen werd dichtgelegd zoals de andere vlieten in Mechelen, in het begin van de jaren 1900.

De vliet op de IJzeren Leen werd na 1532 maar voor 1900 overwelfd.

Maar eerst de dringende zaken:

"Een deel van het gewelf van de 16de-eeuwse vliet onder de IJzerenleen in Mechelen staat op instorten. Mechelen laat dat herstellen door een aannemer, die er volgens de planning normaal vandaag aan begint.
Door die werken moeten 4 marktkramers tijdens de wekelijkse markt van zaterdag 20 februari tijdelijk een ander plaatsje zoeken. Het is nog niet duidelijk hoe lang de hinder gaat duren."

http://www.rtv-mechelen.be/nieuws.html?id=8214

Peter, omdat bladvullen belangrijker is dan juiste informatie brengen. Het leesvee verstaat er toch niets van ! Denken ze zo. 

@Peter: ja, ik las dat ook in de GvA... straf straf ;-) Ze hebben wel (ook) Lof daar aan de stad :-)

... hm... 1532..1900  toch wel een aanzienlijk verschil ;-))

Een aantal jaren geleden heeft men toch een nieuwe betonnen overkapping gemaakt boven de vliet op de IJzerenleen? Is daar iets mee aan de hand of gaat het instortingsgevaar over een andere plaats? Voor de rest is het natuurlijk een A-locatie voor dergelijk initiatief, ben benieuwd.

Ik kan de journalist en jullie allemaal troosten met een misschien veel grotere blunder in de Capitol reisgids die gaat over Antwerpen en de provincie Antwerpen met aandacht voor Mechelen en Lier.

In het Mechelse katern staat de gebruikelijke tekening van "exploring...." en hier gaat men de St.Romboutskerk exploreren. Men toont dus een tekening met doorsnede en er worden diverse bezienswaardigheden aangeduid en afgebeeld. Staat er toch: Christ on the Cross by Anthony Va Dijck en men toont... middenpaneel van het drieluik de foltering van Sint Joris door Michiel Coxcie. Jawadde...

Ik heb toerisme al gevraagd van dringend te reageren bij Capitol reisgidsen....

Er is meer aan de hand. Het Nieuwsblad schrijft ook verkeerdelijk:

De vliet werd dichtgelegd in het begin van de jaren 1900.

En ook : De vliet onder de IJzerenleen werd gegraven bij de bouw van het schepenhuis in de 14de eeuw. Dat zou allicht wel kunnen, hoewel ik daar graag nog een bronvermedling van gezien had.

Even een verwijzing naar een ouwe topic van mij, over de IJzerenleen...

http://www.mechelenblogt.be/2006/05/voor-margriet-geen-vis

@Peter: in 1270 geven de Berthouts aan de Mechelaars het vrij gebruik van de Vliet en in 1285 wordt dan de Hoogbrug gebouwd met een zijdelingse overwelving van dezelfde Vliet.  De gazetten moeten eerst hun huiswerk maken alhoewel de modale Mechelaar van onze verbeteringen niet gaat en moet wakkerliggen.

Ik kreeg foto's doorgestuurd van het te herstellen gedeelte:

vanaf 18 02 2010 begint de aannemer aan de opbraak van +- 50 m2 mozaiek op de Ijzerenleen thv de Schaalstraat voor de herstelling van de beschadigde boog
we hopen dat volgende week de boog reeds terug gemetst zal zijn.

(Foto Paul Temmerman)

Het gaat verbazend goed vooruit:

(Foto Paul Temmerman)

Met een Terranef waren ze er al geweest !

;-)

Gaan ze die boog werkelijk hermetselen, of raprap een betonneke gieten? 

de boog wordt hermetst, 50 cm dik

de "werktent" is aan één zijde open, kom eens kijken

En zeggen dat dit lofproject wordt gerealiseerd, en zelfs de naam "Vlietenmuseum" zal dragen ! Lange leve de Lofgozers.

Ons lofproject:

Laat ons die schuilkelders en de gewelven netjes maken en hier herbergen we toch gewoon het nieuwe 'museum L': het museum van de Mechelse Vlieten ! Een multimediaal ervaringsmuseum dat u meeneemt in een gondel met als startpunt Museum L, langs de ondergrondse waterwegen tot aan de bron van de Melaan aan Den Botanique, waar u ofwel in het Molenhuis op krachten kan komen, ofwel doorgondelt naar LAMOT en de vismarkt. Met wat lof staat Mechelen zo op de kaart !

Het huidige GVA artikel.

Misschien kunnen de beleidsvoeders (sic) ook de andere te realiseren projecten van de lofgozers even herlezen op www.hetlofvanmechelen.be. Vooral de kabelbaan naar de Sint-Romboutstoren vind ik zelf erg geslaagd :-)

En de Concertzaal Dok Melomaan* ! ;-)

Het duurt wel lang voor die historischen boot tot op de lein gevaren is precies. Geraakt die eigenlijk door dat keldergat, of zijn ze erachter gekomen dat het een beetje smal is misschien?

Die ligt daar toch in de Vlietenkelder?

 

(foto: Jan Smets)

Volgens de laatste uitgave van de Mechelse Kerjeuze staat de boel daar al onder water...??

@Roger Kokken: Iets van Zappa? Ik kreeg het laatste boekske van Jan Somers nog niet onder ogen.

Ja Some, ge slaagt de nagel oep de kop.

L., sinds wannie-j-iete gao Rozjεε? [cf. 18/01/2014 - 08:57]  ;-)

Ha ok, ik had daar nog niks van vernomen, en omdat het keldergat altijd dicht is....

 

Stoffel, ze gaan er noa veuse in kweke want ze vinne gien amateurs oem het leig te scheupe.-)

Neije!  Zappa stelt vui oem er paddestoole in te kwieke vé 't gat in de stadskas te vulle.

@SomeH.: :-)

Seg Rozjεε, da dɘ Zappa-j-ɘt ma-j-oat lɘut eh: as 't daavui mœt gan deenɘ zoujɘ z' ɘ formaat paddɘstoolɘ gelεk van ɘ koppɘl klaon attoumbœmmɘkɘs noedɘg künnɘ kraogɘ en dan valle-n-allɘust ons sjgoen neef waozɘrplaatɘ vɘuzεεkɘrs in ɘullɘ sjgaadeuw.