van Visioenen, logo's, rammels en andere Flurken

met categorie:  

     

(foto's: Jan Smets)

Het was me wat dit jaar... : een Mechels jaar dat vonkte en spetterde, en...sputterde...   2009 : een jaar in beelden en woorden - een eigen-wijze bloemlezing van feiten en gebeurtenissen, mensen en dingen.  Vergeet ik wat?  allicht... 

Hoogtepunten dit jaar?  Ze waren er zéker!  En hét hoogtepunt van ons Mechels jaar is héél zeker: de onthulling van de skywalk!  Mechelen krijgt zijn zevende Hemel - zijn ticketje naar de hoogste Verwondering.  Op het dak van Mechelen wuiven we naar de Maneblussersstad die leeft en werkt, en vloekt en liefheeft.

Alhoewel...  is de skywalk wel stabiel, en dreigt de hele constructie niet als een eigentijdse toren-van-Babel in te storten?  Of is het toch een storm in een glas water?  Verbeten discussieert meerderheid en oppositie over het heikele thema.  Maar in de toren wordt gekookt, en geborreld, en de Sint vindt er zijn slaapkamer in.  De ontsluiting van de Mechelse Trots is een succes, voor toeristen én stadsbewoners.

Wat stof doet opwaaien (wat een understatement!) is de lancering van het nieuwe stadslogo: schudden voor gebruik -  herkenbaar, en poep-simpel.  De Mechelaar lust het niet, en fluit het ontwerp terug.  Maar onze burgervader is blij met de afwijzing van de kritische Mechelaar, en vindt het getuigen van véél lef.  Het logo is het uithangbord van een nieuwe huisstijl.  De 'geilen bol' wordt bij het groot huisvuil gekieperd.  Een gloednieuwe stadswebsite ziet het levenslicht, en voortaan lezen we onze nieuwsjes in 'de Nieuwe Maan'. 

De Mechelse kerken zetten hun schatten in de kijker.  En op een ander moment zetten diezelfde kerken hun deuren wagenwijd open, op de Nacht van de Open Kerken.

Mechelenblogt noteert op 20 juli zijn vijftgduizendste reactie!  En da's een heuse mijlpaal voor onze populaire stadsblog.  Voortaan is er ook een uitgebreidere redactieploeg.  We worden door Clickx genomineerd bij de blogs van het jaar, en halen in de categorie stadsbogs een zesde plaats.  Met onze 'Lofprojecten' gaan we de satirische toer op, en kietelen we plagerig 'de stad' met 'ons Lof van Mechelen' -  een alternatieve stadswebsite?

     

Malinwa voert ons naar het firmament van de Grote Dromen, en de Heizel kleurt rood en geel.  We verliezen van het lauwe Genk, maar na het doorspoelen van de eerste ongoocheling, ontploft de Grote Markt.  De kampioenenploeg verschijnt op het balkon, en Mechelen feest.  Een traan wordt weggepinkt als lieveling Bjorn Vleminckx naar Nijmegen verhuist - maar KV-Mechelen vergeet het snel als het voetbalseizoen glorierijk wordt ingezet.  Als even later de ontnuchtering volgt, is er wat vertwijfeling...  Maar!  de club van geel en rood herstelt langzaam...  Zélfs de Mechelse DDT, Van de Wijngaert, kan géén roet in het eten strooien.

De vrienden van de Racing zitten in zak en as.  Ze nemen afscheid van hun waanzinnig populaire voorzitter: de Mon.  En wat later doet een ware 'Mexicaanse griep' de sfeer verzieken.  We hopen dat Groen-wit zijn evenwicht kan terugvinden...

Op het Groot-Begijnhof is de buurtwerking super-actief.  Weerom staat een 'Kunst op het Begijnhof' op het programma.  En de Levende Kerststal is dit jaar als een onderdeel van een nostaligisch ondergesneeuwde Kerstkaart!

      

Contour lanceert zijn vierde Biënnale van het Bewegende Beeld.  Maar nog succesvoller is 'Contour-Light'!  

Stadsbeiaardier Jo Haazen, die de Mechelse beiaardkunst als een ware ambassadeur uitdroeg over de vier windstreken,  speelt zijn laatste noten op hét Mechelse muziekinstrument bij uitstek, en gaat op pensioen.  Hij wordt geprezen en bejubeld om zijn succesrijke carrière (maar het stadsbestuur stuurt zijn kat als hij een prijs krijgt van de overheid...)

Andere muziek: Jazz at Home kent weerom een gesmaakte aflevering.  'Goed bezig'...

65 jaar geleden werd Mechelen bevrijd.  En met oldtimers en andere attributen wordt dit feit op de Grote Markt nog eens geevoceerd. 

Het klokkenwerpen van dit jaar loopt met een sisser af.   Jammer!  Dit jaar dus een echte anti-climax bij dit aloude Mechelse gebruik.  De klokken die van onze toren langs de stalen kabel naar het stadhuis zoeven, lossen hun lading niet over de verzamelde menigte.  Een 'grappenmaker' saboteert de klokken, en de grijpgrage handen blijven leeg... 

Mobilteit.  Weinig onderwerpen doen de gemoederen zo verhitten.  Verkeer en parkeerbeleid: zelden zijn ze uit de belangstelling verdwenen.  Maar een auto-vrije zondag brengt onze stad in een tragere versnelling, en toont dat het ook anders kan!

Dat doet ook de vierde speeldag in de binnenstad: het kind staat centraal.  En dat mag - néé: dat moet in een stad die pretendeert dé Kinderstad te zijn.

   

Op 9 september ontwikkelt zich een nooit geziene machtsontplooiing in de stad: we lijken die dag wel een belegerde stad. Veel geheimzinnigheid, veel gissen naar de ware reden, zwaar bewaakte scholen...:  een storm in een glas water.  Géén bom  te vinden in de stad: de waarsc huwing op een obscure Amerikaanse website is nep gebleken...

De wijk Battel zet met 'Battel in Beeld' deze Mechelse hoek in de kijker.  Een tof initiatief!  In datzelfde Battel dient het drijvende jeugdhuis Joppe hersteld te worden - en de boot zonder motor wordt door het jonge volkje tot het Zennegat getrokken, waarna het verder tot de werf kan, op sleeptouw genomen.

Heffen besluit met zijn tiende Pompoendag een mooie reeks.  Heffen, het actieve dorp aan de Zenne is zoals steeds weer heel creatief en enthousiast bezig geweest.  Zo ook Leest: met zijn succesrijke 'Posse-Leest': hét Mechelse evenement dat na Maanrock het meeste volk op de been weet te brengen!  Maar ook Hombeek doet het verre van slecht: een over het hele land bekende 'Plantjesbeurs' doet veel volk toestromen in dit Mechelse dorp.  En Sinte-Mette is alvast géén onbekende voor de Hombekenaren.

Sinte-Mette blijft overeind!  Nog steeds.  Het Sinte-Mettegenootschap doet er alles voor om de traditie levendig te houden.  En op het Sinte-Mettefeest in Scheppers mocht de gewaardeerde aanwezigheid van Anciaux en Somers worden genoteerd!

De Pekton wordt wéér opgebouwd.  We zijn blij, want de vuile bouwput in de Van Beethovenstraat was wel een doorn in het oog. 

Mark Uytterhoeven schenkt het hele archief van zijn grootvader, de Mechelse kunstenaar Prosper De Troyer, aan de stad.  En die is natuurlijk dolblij met dit onverwachte geschenk.

Op de Brusselaars zijn we de laatste maand niet zo euh - goedgezind.  In pure Kafkastijl, en met Belgische nonchalance, vervuilen ze de Zenne, die daarna door ons Mechels landschap stroomt, met dode vissen en slib vol viezigheid.  Mechelen reageert vertoornd, en spant een proces in!

De rammel van de toren is hersteld.  En torenwachter Nick mag hier terecht trots op zijn.  Maar het nachtelijk gerammel is niet naar de zin van een trits omwonenden, en na een soms heftig 'debat'  besluit men toch maar om geklepel tijdens de nacht te stoppen.  Slaapt Mechelen voortaan op beide oren?

De Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van de vriendschap, en de Open-Monumentendag voert ons langs 'gezondheidsinstellingen'....  Maar in Mechelen kunnen we ook op de stellingen van Sint-Jan: en dat levert unieke plaatjes op.  In diezelfde kerk kunnen de eeuwenoude wandschilderingen achter het orgel bewonderd worden...

Het exclusieve kerkhotel opent zijn deuren, en de vroegere Paterskerk is niet weg te branden uit de toeristische magazines en uitzendigen.  Het is dan ook een schitterende verbouwing geworden.  Mechelen mag fier zijn op dit hotel!

   

De NMBS koopt het oude Nekkerspoelstation terug op.  Mooi.

Alfred Ost is een kunstenaar die tot de verbeelding spreekt!  Weinig schilders legden op zo'n treffende manier het Mechelse volksleven vast.  In Busleyden loopt een prachttentoonstelling die de religieuze thematiek in het werk van Ost belicht.

Mechelen zet een nieuw toeristisch strategisch plan op poten, samen met buurgemeente Sint-Katelijne-Waver.

In de zomermaanden doet de ontsnapping  uit de gevangenis van Mechelaar Sekkaki de goegemeente opschrikken.  Als in een spannende vervolgreeks  brengen de kranten in volle komkommertijd relaas van deze 'misdaadroman'.  De zware jongen wordt opgepakt in Marrokko, en men slaapt weer op beide oren. 

In onze stad is een tijdje een halsnoerdief actief die oudere dames de juwelen van de hals rukt...  Zal het helpen als Somers zijn geplande camera's zal plaatsen?

Het pleintje aan Nekkerspoel wordt heraangelegd - maar velen ergeren zich nu al aan de veel te gladde steentjes op het wegdek...

Maanrock is net als al die andere jaren een voltreffer!  En ook Parkpop is een succes.  De verregende edities van 2008 worden dit jaar goedgemaakt.  Het is een gewéldige zomer.  Vispop plukt daar ook de vruchten van.  Op de Dijle plaatst men een drijvend podium.  En dat is een schot in de roos!

Het gerestaureerde Molenhuis schreeuwt om een uitbater.  Maar voorlopig daagt niemand op om dit fraaie pand om te bouwen tot horecazaak.  Zal de geplande herinrichting van de Kruidtuin soelaas bieden?

 

    

Het 'Abatoir Fermé' blaast dit jaar tien kaarsjes uit.  De Mechelse filmclub Mecina zet 60 kaarsjes op de feesttaart.  Maar: de Koninklijke Mechelse Fotokring wint met straatlengtes: 85 jaar geleden werd de club opgericht door de legendarische fotograaf Louis Van Zeir.

Mechelen wordt géén culturele Hoofdstad van Europa!  Voorbij die natte droom. Mechelen legt de duimen voor Mons, maar mag zijn wagonnetje wel hangen aan de trein van deze Waalse stad.

De Euroshopping is uit het stadscentrum weggegomd.  En de archeologen kunnen er hun gangen gaan.  Er wordt naarstig gezocht in de gronden van de oude Mechelse leerlooierswijk, en de Maneblussers kunnen er zélf ook een kijkje nemen op twee Open-Sleuvendagen.  Nu zijn de enthousiaste archeologen actief op het Sint-Romboutskerkhof, en ook daar is aardig wat te vinden in de historische ondergrond!

Brouwerij het Anker doet het voortaan zonder brasserie, wegens uitbreidingswerken.  En...het blijft prijzen wegkapen met z'n bier met wereldklasse.  Ook wordt er een nieuw bier gelanceerd: de Maneblusser.  Dit brouwsel vervangt de 'Margriet'.

In Planckendael wordt een girafje geboren.  In het dierenpark is men opgetogen met dit heugelijke nieuws.  Een bonobo verdrinkt er echter, en da's minder leuk...  Planckendael legt ook de laatste hand aan een nieuwe evenementenhal.

Het arresthuis wordt afgebroken, tot ergernis van een trits mensen die begaan waren met dit Mechelse monument.  Heel de omgeving zal grondig worden aangepakt.  De lijdensweg van het vervallen Predikherenklooster lijkt achter de rug, want de stad koopt de bouwval terug aan.  Op de site zal ook het nieuwe holocaustmuseum verrijzen, waarvoor bOb Van Reeth tekent.  En de Mechelaars?  ook zij kunnen hun ideetjes voor een stukje Mechelen doorsturen!

  

Stadsvisioenen moest hét evenement van het jaar worden!  Is het dat geworden?  Tja... Niet iedereen is tevreden met het cultuurproject dat met veel poeha aan de wereld werd voorgesteld.  450 jaar Aartbisdom is de aanleiding om deze culturele lente op te zetten.  Maar het begint al onder een slecht gesternte.  De kanselpreken worden geschrapt.  De toptentoonstellingen lokken weinig volk...  Mechelen vindt de weg niet naar het gebeuren.  Maar het openingsfeest met een knaller van een vuurwerk en diverse muziekoptredens,  is dan weer wel geslaagd.

De randtentoonstellingen 'In-ge-bed' in de oude matrassenfabriek van DeVis en de 'glazen interpretaties' van de Besloten Hofjes in het IKA kunnen ook op veel waardering rekenen.

In het Aartsbischoppelijk Paleis toont de kardinaal zijn persoonlijke kunstwerken.  Godfried Danneels is zijn laatse jaar als aartsbisschop van ons land ingegaan, en wacht nu op een teken van Rome.  Hij gaat zijn laatste Middernachtmis voor, en binnen een paar weken wordt verwacht dat de Mechelse Herder op rust zal gaan.  In de Stassartstraat wordt volop aan zijn nieuwe woonst getimmerd...

De Hanswijkprocessie gaat dit jaar ook uit met mooi weer.  In deze kleurrijke optocht is er veel aandacht voor de 450ste verjaardag van het Aartsbisdom, en voor Pater Damiaan.

'Iedereen danst!'.  Mechelen probeert jong en oud op de dansvloer te krijgen met een speciaal voor dit doel door Tom Kestens gecomponeerde lied.  Op OtterTrotter wordt deze vrolijke dans op Mechelen losgelaten.  En: het wordt gesmaakt.  Het is dan ook aanstekelijk, en het Zuiderse ritme laat jonge en minder jonge benen bewegen...

Marita De Sterck schrijft een jeugdboek dat zich afspeelt in Mechelen: 'de hondeneters'.  Niet alleen zij schrijft een jeugdroman met Mechelse thematiek.  Brigitte Raskin doet hetzelfde met 'De gestolen prinses'.   Stadsartiest Pat Donnez bundelt zijn beste gesprekken uit het gewaardeerde radioprogramma Titaantjes.  Luc Deflo brengt een nieuwe misdaadroman op de markt, en wordt gehuldigd voor zijn tien jaar schrijversschap, op het Mechels stadhuis.  Het bisdom bundelt de geschiedenis van het aartsbisdom in twee lijvige, knappe boekwerken.

De Mahatma Gandhiwijk zal de volgende jaren een absolute facelift krijgen.  En de werken zullen tien jaar duren.  Het Global Fiësta-feest van deze wijk krijgt een belangrijke prijs.  Dat is een opsteker voor de vele vrijwilligers die zich belangloos inzetten voor dit multiculturele ontmoetingsfeest.

De wijk Oud-Oefenplein wordt ook grondig aangepakt.  Mechelen kuist zijn sociale woonwijken op!

In de Bruul komt er een mediamarkt.  Maar daarover is het laatste woord nog niet gezegd.  RIM betreurt de megalomane plannen, en het verdwijnen van het oude havenwijkje...

In de lente kunnen we op een speciale speakers-corner aan het stadhuis luisteren wat bekende en minder bekende Mechelaars ons te zeggen hebben.

Pat Donnez schrijft twee stadsgedichten.  Het tweede staat levensgroot op de glazen wanden van de Lamot.

Chris en Wendy, een Mechels koppel, is een tijdlang niet weg te branden van het TV-scherp (en uit 'de boekskes'...).  Ze doen mee met 'mijn restaurant'.  En dat zullen we geweten hebben.

 

      

In Muizen sterft de laatste burgervader van dit nu Mechelse dorp:  burgemeester Ribbens werd gewaardeerd door vriend en vijand...  In Leest begraaft men de bekende plaatselijke politicus 'Gustje' Hemmerechts.  Scheppers neemt afscheid van broeder Felix:  een gekend stadsfiguur is niet meer.  Manu Verreth verwisselt ook het tijdelijke voor het eeuwige...  de voormalige directeur van het MMT - die buiten de rol die voor altijd met hem vereenzelvigd zal worden: Jomme Dockx , zovéél levensechte figuren op de planken neerzette...  En de Mechelse stadsdiensten reageren ontsteld op het plotse overlijden van medewerker Georges Charlier...

     

Minister Dirk Van Mechelen zet eindelijk zijn handtekening onder het restauratiedossier van de Colomakerk.  In januari gaat men van start met de broodnodige renovatie van dit neogotische kerkgebouw!

Bart Somers is niet langer voorzitter meer van het 'blauwe fabriekje'.   Is het daarom dat hij net nu zich zo duidelijk wil profileren in onze stad? Elke week lanceert onze burgervader wel een ander idee:  hij wil in hoogsteigen persoon 'taalexamens' afnmen, wil een abortuscentrum, een jeugdgevangenis, camera's op de invalswegen van de stad...  En wat morgen?

Caroline Gennez handhaaft zich op de rode pluche van haar voorzittersstoel.  Ook al is dat soms weg geweest in wankelbaar evenwicht.

De Mechelse Inge Vervotte legt weerom de eed af als minister.  Onze Mechelse politici blijven aanwezig op het politiek forum van ons land.  Maar ook ter plaatse weten de poliekers van deze stad zich te profileren.  Ali Salmi is misschien wel de grootste Facebookgebruiker, en Van Butsel voert een straf oppositiebeleid.

De Mechelse begroting zorgt voor beroering.  Maar Mechelen heeft blijkbaar géén geld te kort.

Het hangbuikzwijn Flurk weet zich ook in de belangstelling te wriemelen.  In het sociale woonblok van de Varkensstraat is het het gespreksonderwerp nummer één:  komt Flurkje op de barbecue, of... mag hij blijven wonen bij zijn baasje?  De rechter reageert streng:  het zwijn moet elders zijn onderkomen zoeken...

      

Mechelen..;

Er gebeurde weer zo veel in onze Dijlestad.   Van logo's en visioenen, van rammels tot gesaboteerde klokken en andere Flurken...

Een oud jaar wordt stilaan opgeborgen.  Het boek is haast dichtgeklapt. 

2009  loopt kramikkelijk op zijn laatste benen.

Een heel erg volledig Mechels jaaroverzicht, in woord en beeld.... Knap verslag met leuke bijpassende foto's !

....héél veel kan ik er niet aan toevoegen, want vrij volledig!
Behalve misschien dit: op Cultureel gebied was het weer genieten: de programmatie van Cultuurcentrum Mechelen bood heel veel kwaliteit, of het nu om toneel, stand-up comedy of muziek ging !

 

 en ook dat nog ...

op 24 december, Kerstavond, ging om 15u en 17u voor de 25e keer de Kerstkinderviering door in de St-Romboutskathedraal. Meer dan 1000 toehoorders, jong en oud, konden van "Iedereen Schaap !  Iedereen Herder" genieten, het Kerstverhaal benadert vanuit het standpunt van de herders en de schapen.

En na Geert Hoste is ook het jaaroverzicht van Jan S een constante geworden :-)

Ge zijt vergeten dat ik in 2009 mijn droomjob gevonden heb Jan. :-)

Grapje.

Wat ik ook de moete waard vindt is dat Het Filmhuis aan een nieuw leven begonnen is in het Cultuurcentrum. Elke dinsdagavond genieten van hedendaagse kwaliteitscinema.

Mooi verslag overigens.

Heel mooi overzicht, prachtig werk!

een kleine aanvulling misschien? onze vereniging: Koninklijke automobielclub Motor-Union vierde eveneens zijn 85 ste verjaardag..... in 1924 opgericht door o.a. Raoul De Meester De Betsembroeck, die in een kasteeltje woonde op de Leuvense steenweg, verwoest tijdens de 2de werledoorlog, en waar later het jagershof was en nu het mosselhuis is.

Bedankt voor de waarderende woorden voor dit verslag én...voor de aanvullingen!  Ik ben me immers bewust van de onvolledigheid van dit jaaroverzicht...: Dus: vul maar aan! Graag zelfs!

en bij degenen die ons verlieten moeten we ook nog Manu Verreth vermelden!

uiteraard!!!  goed dat je dit zegt!!! ...stond in de kladversie, maar is om de één of andere reden verdwenen...  Ik vul aan.

Weer een meesterwerkje zoals we het gewoon zijn van jans. Dank je wel.

Als ik de lijst zo afloop dan is het inderdaad een actief jaar geweest. Op naar 2010!

Mooi werk, Jan !!
 
@Lejo : kleine rechtzetting, het was niet het Jagershof, maar het "Jagershuis", ook wel "Tony Geys" genoemd, naar de zanger die het jarenlang heeft opengehouden.
Er stond een Decap-orgel en was door de week een baancafé waar heel wat touringbussen met gepensioneerden stopten, en in het weekend zat er jeugdiger volk en was er een disco-bar ipv het orgel..
 
 
Later werd het even een discotheek, "Bills", maar dat heeft niet erg lang geduurd, om dan omgebouwd te worden tot het huidige Mosselhuis.

Mooi overzicht Jans!

 Bedankt voor dit mooi Mechels jaaroverzicht in woord en beeld, Jan !

Awel broertje, als wandelende stadsarchivaris van het korte en lange geheugen, verdient dit een lofpluim. Misschien moet dit ingebonden worden en z'n plaats krijgen op menig boekenplank van de Mechelaar en liefhebber... Kan ik alvast een abonnement nemen op deze kroniek van een veelzijdige stad? Maar je bent wel één belangrijk item vergeten: ik ben afgelopen jaar opnieuw Mechelaar geworden. Vanaf het drie-gemeenten-punt Mechelen-Rumst-St.-Katelijne-Waver kijk ik toe en pik ik mijn graantje mee. De familiale Mechelse noord-zuidverbinding is nu compleet.

vanuit Walem,

Koen

 

Wie ik nu ontdek tussen de bloggende medemensen...   

of...hoe broerlief zichzelf wil verheffen tot 'Mechels Nieuwsfeit'...   ;-)

Enfin, het uw verhuis naar de mooiste stad van 't land staat nu gebeiteld in de analen van 2009.  Groeten van 'den andere kant' van de Dijlestad!

En als er vandaag in Mechelen niks 'speciaal' meer gebeurt, gaan we nu in snelvaarttrein naar 2010, zonder dat ik nog een 'voetnoot' hoef te plaatsen...   ;-)

Voor alle bloggers: een fijne 'overgang' van oud naar nieuw!  Hou het gezellig, voorzichtig, plezant...  En voor straks:  'ne gelukkige' voor jou en de jouwen!

Mooi gedaan.  Ik was alweer vergeten hoeveel zaken we beleefd hebben dit jaar!