NIEUWS van de week

met categorie:  

(Bron: GVA)
In 2010 zijn 18.000 Mechelaars ouder dan zestig
Mechelen krijgt volgend jaar te maken met een echte vergrijzingspiek. Maar liefst 18.000 Mechelaars zullen in 2010 ouder zijn dan zestig jaar.
Het aantal ouderen in Mechelen neemt ieder jaar toe en bereikt volgend jaar zijn hoogste punt ooit. Om in te spelen op de noden van de senioren, neemt de stad enkele maatregelen die de zelfstandigheid van de bevolkingsgroep ten goede komt. Toegankelijke voetpaden voor rolstoelgebruikers en de veiligheid van de ouderen staan centraal in zorgwijken. Wandelroutes moeten de belangrijkste voorzieningen in een wijk aandoen zoals het dienstencentrum, een superette, een café, de krantenwinkel of de bibliotheek

Huis van de Mechelaar wijzigt openingsuren in 2010
Het Huis van de Mechelaar hanteert vanaf 1 januari 2010 nieuwe openingsuren.
Op maandag, dinsdag en vrijdag is het administratief centrum van de stad voortaan open van 8 tot 13u, op woensdag van 12 tot 16u, en op zaterdag van 9 tot 12u.
Alleen op donderdag kan je er ook 's avonds terecht. Dan zijn de loketten open van 8 tot 13u, en van 15 tot 19u.

Het Paradijs krijgt na 15 jaar nieuwe restauratie
Het Paradijs op de Haverwerf, een van de mooiste geveltjes van Mechelen, krijgt na vijftien jaar opnieuw een opknapbeurt. De stad heeft een aannemer aangesteld om de merkwaardige laatgotische gevel met vroegrenaissance kenmerken een gedegen restauratie te geven.

De vorige restauratie dateert van 1994. Binnenkort wordt werk gemaakt van een gevelreiniging en de herstelling van het schilderwerk. De restauratie kost 16.800 euro. Daarvan draagt de stad 10.100 euro, de rest de Vlaamse overheid.

Stedelijke Musea kopen schilderij van 65.000 euro
De Stedelijke Musea Mechelen zijn de nieuwe eigenaar van een barokschilderij dat lange tijd in Amerikaans privébezit was, bij Rubensspecialist Julius S. De stad heeft 65.000 euro betaald voor 'Het mystieke huwelijk van de Heilige Catharina', een 17de-eeuws werk van Theodoor Boeyermans. "Via een veiling in New York kwam het naar Antwerpen", zegt conservator Bart Stroobants. Het schilderij is een voorontwerp van het grote schilderij in de Begijnhofkerk. "Voor het verhaal over de geschiedenis van Mechelen vormt dit schilderij een bijzonder waardevolle aanvulling op de werken die reeds in het bezit zijn van de stad", legt Stroobants uit.

In totaal heeft Mechelen voor 82.000 euro nieuwe kunstwerken aangekocht. Voor 'Vrouw gezeten aan een piano' van Ernest Wijnants (1916) werd 10.000 euro neergeteld. Nog nieuw in de collectie zijn twee keramische objecten van Willy Meysmans, en twee abstracte schilderijen van Ray Gilles.

Schenkingen
Edda Van der Biest uit Heverlee (Leuven) schenkt de stad een tekening van Prosper de Troyer: een dubbelportret van haar vader Nestor Van der Biest. De heer en mevrouw Peeters-dullaert uit Bonheiden schenken enkele tekeningen van meubelontwerpen van Frans Peeters, gemaakt in 1924-1925.

Gouden Carolus Classic is te koop in fles van drie liter
Het aantal Belgische bieren in flessen van drie liter is op één hand te tellen. De Mechelse brouwerij Het Anker heeft er nu met de Gouden Carolus Classic zo'n fles in de aanbieding.
"Enkele weken terug hebben wij deze 'Jeroboam' manueel afgevuld, en de hergisting op fles is ondertussen afgerond", zegt Paul Verbruggen van Het Anker.
De familieflessen, een uitgave voor de feestdagen, hebben een exclusieve goudbedrukking gekregen, en een individuele nummering.

(Bron: Het Nieuwsblad)
Overvallers takelen vrouw zwaar toe
Felicienne Maeremans, de moeder van de kappers Tom en Tim Hens in de Ivo Cornelisstraat, is woensdagavond gewond geraakt bij een overval. De boeven sloegen een glazen pot, waarin de fooien zaten, tegen het hoofd van de vrouw. De daders konden ontkomen, maar de Mechelse politie hield onmiddellijk met succes een klopjacht in de buurt van het kapsalon. Kort na de overval konden al twee daders worden opgepakt. In de loop van de nacht werden nog drie boeven ingerekend. Alle verdachten zijn tussen de zestien en twintigjaar oud.

Al meer dan 2.500 ademtesten
De Mechelse politie houdt veel controles in het kader van de BOB-eindejaarscampagne. In de nacht van woensdag op donderdag bliezen negenbestuurders positief. ‘Sinds de start van de campagne op 27 november onderwierp de Mechelse politie al 2.519 automobilisten aan een ademtest', berekende burgemeester Bart Somers (Open VLD). ‘Hiermee levert onze politie een aanzienlijke bijdrage aan het federale streefcijfer van 180.000 uit te voeren ademtesten. En we zijn nog maar halfweg de campagne.' Van de gecontroleerde bestuurders hadden er 83 te veel gedronken. 14 automobilisten speelden hun rijbewijs voor vijftien dagen kwijt. 69 chauffeurs kregen een rijverbod van drie tot zes uur.

Schepen voortaan sneller op kanaal Leuven-Dijle
De bedieningstijden op het kanaal Leuven-Dijle worden uitgebreid. Door de invoering van cameragestuurde bediening wordt de reistijd ingekort. Op de tijgebonden sluis van het Zennegat na worden alle sluizen op het kanaal Leuven-Dijle voortaan volledig van op afstand bediend, met name vanuit de centrale verkeerspost in Kampenhout. Ook een groot deel van de beweegbare bruggen is al geautomatiseerd, de rest volgt in 2010. De gecentraliseerde bediening en de opvolging van de scheepvaart via camerabeelden laat toe om de reisduur op het kanaal in te korten en de openingstijden van de bruggen bij scheepspassages in te korten. Het nieuwe systeem komt dus zowel de scheepvaart als de weggebruikers ten goede.

Om deze voordelen extra kracht bij te zetten en op vraag van verschillende bedrijven langs het kanaal Leuven-Dijle is beslist om de bedieningstijden op het kanaal Leuven-Dijle uit te breiden. Door de bediening van de Zennegatsluis al om 5uur te starten en de bediening van de andere kunstwerken om 6uur kan ook de hinder voor het wegverkeer tijdens het spitsuur 's ochtends in Mechelen-centrum verminderd worden. De schepen kunnen de bruggen in het centrum van Mechelen dan al passeren voor het spitsuur.

(Bron: Radio Reflex)
Kardinaal Daneels laatste kersthomilie als Aartsbisschop
Kardinaal Daneels hield tijdens de middernachtmis in de  Brusselse St.-Michiels- en St.-Goedelekathedraal zijn laatste homilie als Aartsbisschop van Mechelen-Brussel voor hij half januari met pensioen gaat.

College keurt duurzaam aankoopbeleid inzake dranken goed
De Stad Mechelen is reeds enige tijd een Fairtradegemeente. Om de doelstelling van Fairtrade te verspreiden nam de Stad Mechelen al deel aan verschillende acties in het verleden. Zo neemt Mechelen actief deel aan de week van de Fairtrade en werden acties van Oxfam openlijk gesteund. Ook het stadsbestuur maakt een duidelijke keuze: wie op het stadhuis koffie, thee of fruitsap drinkt kan er zeker van zijn dat hij of zij eerlijke producten tot zich neemt.

Ik ben erg blij dat de stad kunst aankoopt. Dat is een goede investering in het verleden van de stad.

U ziet het: niet alles wat geld kost is op korte tijd ten gelde te maken. Er zijn ook lange termijn projecten.

"Colle keurt duurzaam aankoopbeleid inzake dranken goed": wie is Colle? Het schepen-college?

Kunst is zoveel waard als de zot ervoor wil betalen

Bedankt voor de opmerkzaamheid florisla, het is bij deze aangepast

"Door de bediening van de Zennegatsluis al om 5uur te starten en de bediening van de andere kunstwerken om 6uur kan ook de hinder voor het wegverkeer tijdens het spitsuur 's ochtends in Mechelen-centrum verminderd worden"

Welke kunstwerken zullen er al om 6 uur bediend worden?? Ik wist niet dat er kunstwerken moesten bediend worden en zelfs minder dat ze hinder voor het wegverkeer geven. :-)

Wel Filip, het is gebruikelijk in ingenieurskringen om (met reden) grootse infrastructuren zoals bruggen en sluizen "kunstwerken" te noemen.

@Peter: Dank je voor de toelichting. Ik wist het niet en heb dus dankzij Mechelenblogt weeral iets bijgeleerd.

@Peter: de "infrastructuur" van DDT uit de kampioenen is te klein zeker, om van een kunstwerk te kunnen spreken? ;-)

Het is me een raadsel hoe men de toegankelijkheid van bv bibliotheken wil rijmen met de niet eens zo lang geleden sluiting van verschillende wijkbibliotheken.

@Jokke: Ik vrees het welja...:-)

Ik mis iets. Het Paradijs wordt gerenoveerd. Akkoord ! Goed idee. De eigenaar betaalt niets. Vreemd.

't is te zien wie de eigenaar is van het pand.
Misschien is het wel de stad zelf ?
Eén van de drie panden is/was eigendom van Electrabel, dacht ik.
Wat ik me afvraag is of er mensen in wonen, of wat er achter de gevel schuilgaat ?

... ik dacht dat de gevels van Het Paradijs, De Duiveltjes en Sint-Jozef eigendom waren van Eandis....
Inderdaad wel vreemd dat 'de eigenaar ' niets betaalt...

Wat niet wegneemt dat ik blij ben dat ze het prachtige pand gaan renoveren!!!

Ik wil niet onnozel doen. Maar als je voltijds werkt en alleenstaand bent is het quasi-onmogelijk naar het Administratief centrum te gaan zonder daarvoor verlof te moeten nemen. Gegeven die nieuwe 'openingsuren' (what's in a word?)

Good point van Wout. Het verminderen van de openingsuren lijkt inderdaad op een "zachte" besparingsmaatregel die zonder al te veel problemen onder het oog van de burger erdoor komt.

@ Wout en Omar,

                                 en dit is maar het begin. Als volgende maatregel volgt de samenvoeging van de stadsdiensten met die van het OCMW en daarna komt de digitalisering. Burgertje zoek op de website van de stad en trek voor de rest uw plan. BLABLABLA cammeras hier en cammeras daar en een nieuw station en een abortus kliniek en en en.

@G.L. Dat is goed nieuws. Een digitaal loket dat ons bespaart om naar het Huis van de Mechelaar te lopen zodat alles van thuis kan, zoals de belastingaangifte. Eindelijk 21e eeuw !

Voor mensen die niets anders te doen hebben ja. Gij denkt ook dat ge iedereen zijt hé Peter. 

@G.L.: Een digitaal loket bespaart me om een halve dag vrijaf te nemen voor mijn administratie, dat is een goed idee. NIet iedereen is gepensioneerd he G.L.

Ik denk dat Wout en Omar nu maar een paar van hierboven te noemen dit alleen maar zullen toejuichen.

Uiteraard moeten er ook echte loketten blijven bestaan.

Volledig mee akkoord Peter, want voor elk probleem moet je beginnen rondlopen en meestan zijn hett problemen door menselijke fouten bij de verschillende diensten (niet enkel stadsdiensten natuurlijk). Alleen moet dat digitaal loket goed opgevolgd worden en dus interactief zijn

Uiteraard is een digitaal loket een goede zaak als bijkomend "kanaal" om de burger te bedienen. Ik zou er alvast gebruik van maken en gezien deze blog een digitaal medium is, zal dat ook voor vele bloggers gelden.

Alleen mag dit initiatief niet ten koste gaan van de dienstverlening voor de rest van de bevolking.

Het afbouwen van de openingsuren kan passen in een vermindering van de vraag/behoefte of in een besparingsoperatie. Ik heb het gevoel dat het eerder dat laatste is.

Het samen laten werken van de stadsdiensten en OCMW lijkt me dan wel een goede zaak. Als schaalgrootte dubbele funkties overbodig maakt waarom niet. Niet dat ik enige kennis terzake heb (lacht)

Het komt altijd op hetzelfde neer: wij als Mechelaars hebben geen inzicht in het financiele wel en wee van deze stad. En als "aandeelhouders" hebben we daar nu eenmaal recht op. En dit in een tijd waar "goed bestuur" of het gebrek eraan hoog op de agenda van politici staat.

Ik heb in de bibliotheek het stadsbudget eens ingekeken: aan de lopende band tabellen en lijsten met nergens een eenvoudig overzicht. Zouden nu echt alle gemeenteraadsleden beslagen financiele experts zijn?

2500 alcoholtests op één maand tijd. Dat zijn er zo'n 80 per dag. Het zal wel een inspanning zijn en een verhoging t.o.v. de rest van het jaar maar ergens vind ik het nog bedroevend laag.

De kans om aan een alcoholcontrole onderworpen te worden in Mechelen is zeer laag. Ik woon hier nu bijna 9 jaar en ben vrij veel met de auto onderweg. Op heel die tijd ben ik welgeteld één keer gecontroleerd !

M.i. zijn op deze manier de controles helaas nog niet geloofwaardig genoeg.

Ter info: Google maps is geupdate met nieuwe kaarten van Mechelen en omstreken. Foto's zijn van afgelopen zomer. Er is duidelijk te zien dat de Euroshopping verdwenen is.

bof, de fotokwaliteit is maar zozo, de omgeving van brussel is gedetailleerder. De Mechelse fotos zijn nogal geblurred, ik zie wel dat mijn kinderen in de zandbak spelen, twee witte wazen op de vermoedde locatie :-)

ik weet niet wat er is misgegaan met de foto's boven Mechelen. De kwaliteit, vergeleken met de vorige van zo'n 5 jaar geleden, is eigenlijk schabouwelijk slecht :-( . Ik had enkele beelden opgeslagen van de vorige versie maar de deze komt niet in de buurt ...

@ Peter:

een digitaal loket zou ik persoonlijk zeker geen slecht idee vinden.

Dat installeren in een land waar 40% (veertig procent) -cijfers van 2008- van de burgers nog nooit (als in 'nooit') nog maar één stap op het internet zetten lijkt me behoorlijk belachelijk en wereldvreemd.

@JC : ik ben het met u eens dat de pakkans in Mechelen veel te laag is.
Ik rij al zo'n 30 jaar rond en in al die tijd ben ik éénmaal tegengehouden voor een alcoholcontrole, waarbij me gewoon vroeg of ik gedronken had.
Een simpele neen was voldoende, want ik moest niet blazen.
Nochtans had ik mijn "neen" geweldig overdreven omdat ik graag eens geblazen had, en toch ...
 
@GL : Laat maar komen, dat internetloket.
De courante formulieren kunnen dan door zij die een pc bezitten en hem niet uitsluitend gebruiken om te chatten en te gamen, via de electronische snelweg gehaald worden, waardoor deze mensen niet moeten verletten, noch aanschuiven en het zal ook de wachttijd voor de computerleken aanzienlijk verkorten.
 
Het plaatsen van camera's vind ik een geweldig pluspunt.
Nu nog de sweaters met een kapje verbieden en 't is in orde.
Je kan gasten met mogelijk slechte bedoelingen natuurlijk ook herkennen aan die kapjes, want die dingen zijn allang geen mode meer , dus wie ze draagt, doet dat meestal niet om zijn oren warm te houden.
 
Een nieuw station is ook best mooi.
Het lijkt wel of die van Hoembeik jaloers worden omdat bij hen den tsjoekentrein nog over 't straat passeert :-)
 

@ Wout,

               wie zou nu een digitaal loket wel slecht vinden ? Het is hetzelfde als het broodje uit de muur . Als achter de muur niemand staat om die bakskes te vullen en er niemand is om broodjes te beleggen dan kunt ge het vergeten. En dan die affaire van die broodjes die al eens gegeten zijn. Natuurlijk zijn er mensen zoals mijn naamgenoot Jan Goovaerts die daar blindelings intrappen wat veel minder erg is als mannen zoals Peter die dergelijke onzin door de mensen hun strot zouden willen rammen. Maar zeg nooit nooit  natuurlijk. Misschien in het jaar stillekes als de uilen preken. 

@G.L.: Ik wil niets zoals u zelf schrijft 'door iemands strot rammen', dat is niet mijn stijl noch mijn taalgebruilk.

Ik gebruik momenteel al met succes het stads-internet-loket, dus het werkt reeds, spijtig genoeg momenteel slechts voor een beperkt aantal formulieren. Ik bespaar hiermee het vele aanschuiven, voor het verkrijgen van een eenvoudig formulier.

Dat om die reden de openingsuren buiten kantooruren moeten worden verminderd lijkt me geen goede evolutie, want voor vele andere formulieren moet je nog wel langsgaan natuurlijk.

@Wout: Opleiding is super belangrijk natuurlijk, en hier is nog veel werk aan. Digitaal analfabetisme zorgt voor een nieuwe kloof in de samenleving, en dat moet tegelijk worden aangepakt. Maar of dat dit ook tot de kerntaken van een stad hoort ? MIsschien wel.

@GL : Ik trap raar of zelden zomaar ergens blindelings in, hoor.
 
Wie iewat vertrouwd is met de mogelijkheden van de computer, gekoppeld aan het internet, weet dat het grootste gedeelte van een e-loket bestaat uit blanco formulieren die kunnen opgehaald worden.
Daar hoeft men zelfs niet naar om te kijken.
Men moet alleen zorgen dat, als er nieuwe formulieren komen, deze in de plaats van de oude on-line geplaatst moeten worden.
 
Wat betreft de meer persoonlijke diensten, heb je uiteraard wél iemand nodig die de inkomende data verwerkt, maar dat is ook het geval bij een echt loket.
Als daar de ambtenaar regelmatig "jattekes kaffe" gaat drinken en niet achter zijn loket zit, loopt het ook in het honderd.
 
Een ding is zeker, dank zij de diverse e-services sparen we heel wat tijd en geld uit.
Waar ik vroeger naar de bank moest rijden om mijn verrichtingen te doen, doe ik dat nu via de pc, met evenveel (en zelfs meer) overzicht over mijn financiële toestand.
Ik hoef zelfs geen uittreksels meer te klasseren, want ik kan mijn bankverrichtingen van de laatste 10 jaar netjes raadplegen via de on-line service.
 
Klevertjes en formulieren van vakbond en ziekenkas bestel ik via het e-loket en ik kan er zelfs mijn volledig dossier inkijken en mijn MAF-gegevens.
Weeral een pak tijd en benzine bespaard :-)
 
Zelfs een ongeval met de wagen kan ik volledig electronisch afhandelen vanuit mijn luie zetel en 99 % van mijn uitgaande briefwisselling gebeurd via het internet.
 
Kortom, de tijd van de tam-tam en het geld in de sok onder de matras, is hier in het Mechelen van 2010 allang passé en aangezien stilstaan achteruitgaan is, kan je maar best met je tijd meegaan ipv te blijven hangen in 1302 :-)

Een bijkomend aspekt is natuurlijk dat door al dat computergedoe, het binnenkort wel dringen wordt voor een openverklaarde job!!! Immers, door alles zelf vanuit onze computer te doen, zijn er hoe langer hoe minder werknemers nodig in de betrokken sectoren. En het zal dus je eigen jobke maar wezen. Toen een bankbediende me wou verleiden om toch te e-bankieren, heb ik hem geantwoord: beseft ge niet dat ge dan zelf overbodig wordt? Ge had die ogen moeten zien; blijkbaar niet aan gedacht:-)) En bijkomend: wie gaat al die bijkomende werklozen onderhouden? De onnozelaars die dan nog werken......

Dat klopt Eddy, en dat is een verhaal van alle tijden. Meer efficientie elke dag opnieuw, en ruimte voor nieuwe soorten jobs. Het is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Leren leven met verandering.

Meer werklozen ? Misschien. Maar zeker en vast andere jobs. Ooit hebben ze verzekeraars uitgevonden ...

En wie had er vorige eeuw gehoord van Webmasters ? Webstekontwerpers ? Gegevenbestandsonderhouders  ? Citymarketeers ? Communicatie-specialisten  ?

En wat zeker is: opleiding was nooit belangrijker.

Meer efficientie elke dag opnieuw ? Massa jobs creeren die economisch geen stuiver opbrengen voert een maatschapij tegen de wand. Remember DDR ! Met vijf man en een schup een put maken. Hoera iedereen had werk maar op het einde van de dag niets te vreten. 

@G.L.: Inderdaad de overheid kan best wat stroomlijning gebruiken in ons land. Bijvoorbeeld door digiloketten open te doen, zoals men hier aan het doen is. U heeft daarin groot gelijk.

Verder vind ik verzekeraar of webdesigner een eerbaar beroep ...

@Peter, met uw slotsom ben ik natuurlijk akkoord. Maar het zou een gelijkmatige zaak moeten zijn, nl. de wegvallende arbeidsplaatsen inderdaad vervangen door nieuwe jobs in nieuwe sectoren. Maar daar knelt hedentendage wel het schoentje, dus niet alleen aan de juiste opleidingen. Blijvend probleem: wat met al die "kortgeschoolde langdurig werkloze werkzoekenden" (typering van C.Gennez)....? Inzetten voor gemeenschapsdiensten zou ik zeggen, zodat de betalende gemeenschap iets terugkrijgt!

Ik heb het dan ook kunnen vaststellen: de kwaliteit van de afbeeldingen op Google maps is nu niet bepaald van die aard om juichend rond beginnen te springen...

@Eddy Luyten : Het is een feit dat de evolutie van de computer een aantal jobs overbodig maakt, maar de vraag is dan of we de vooruitgang moeten, of kunnen, tegenhouden.
 
De maatschappij verandert constant en het zijn de mensen die zich daaraan moeten aanpassen en niet andersom.
In de tijd van mijn grootouders krioelde het in Mechelen van meubelmakers en aan de rand van Mechelen leefden de mensen van de boerenstiel en de hovenierderij.
Nu vind je nog amper een meubelmakerij en een boerderij is alleen nog goed om gerenoveerd te worden als luxevilla.
Mijn vader was een schoenmaker die goed zijn kost verdiende en zou met dat beroep vandaag de dag het zout op zijn patatten niet meer kunnen verdienen, omdat we nu in een wegwerpmaatschappij leven.
 
De evolutie staat niet stil en een groot aantal beroepen van nu zullen binnen een tiental jaar waarschijnlijk achterhaald zijn.
 
Als je in de jaren 70 verteld zou hebben tegen de mensen dat een goeie 25 later iedereen met een telefoon in zijn zak zou lopen waarmee men van eenderwaar kon telefoneren, had men je waarschijnlijk zot verklaard en weggestoken :-)
Ik zou alleen al 100 jaar (of meer) willen worden om te zien wat de mogelijkheden van de techniek zullen zijn binnen die tijd.
Jan G. ge moet eens de moeite doen om met een schoenmaker te spreken, die zal U wel wat anders vertellen. Natuurlijk de ene schoenmaker is de andere niet... En in de feodale tijd zaten er laten in de slotgracht te roeren (om de kikkers stil te houden) zodat de leenheer rustig kon slapen. Ik slaap niet meer in een kasteel en in mijn vijver zitten geen kikkers meer:-))
Om maar even op de schoenmaker verder te gaan, zullen er nog wel enkelen zijn die hun job nog uitoefenen, maar die zullen waarschijnlijk ook stilaan verdwijnen met hun generatie.
Feit is dat, waar men het schoeisel vroeger duurzaam probeerde te maken, men nu kiest voor een modebewuster, goedkoper snelverslijtend wegwerpartikel, dat niet meer gerepareerd wordt, maar meteen vervangen door een nieuw paar.
De mensen die nog wel kiezen voor een duurdere kwaliteitsschoen, komen nog wel bij een schoenmaker terecht.
Mijn vader stond zelfs een stapje hoger dan een gewone schoenmaker, hij was ook orthopedist en vervaardigde nog handgemaakte op maat gemaakte steunzolen, iets wat men tegenwoordig simpelweg en masse fabriceert in plastic.
Ook die tak van het beroep behoort dus zo goed als tot het verleden.
Doordat het aantal schoenmakers in de stad nog op één hand geteld kan worden, kunnen ze voorlopig nog wel blijven bestaan, maar de tijd dat er een groot aantal actief waren, is voorbij.
 
Ook fotografen zijn hun job grotendeels kwijt.
Met het digitale tijdperk is het analoge filmrolletje bijna verdwenen en is de foto-ontwikkeling een zeldzaam iets geworden.
In Mechelen heb je nog een tweetal grote fotografiewinkels, maar de kleintjes zijn er al tussenuit.
Waar is de tijd dat we ons filmrolletje bij den Theo Vandenbrande binnenbrachten en 14 dagen en langer moesten wachten om de foto's af te halen :-).
 
Wij zoeken nog achter foto's van het oude Mechelen, terwijl de generatie achter ons ermee overspoeld zal worden.
 
Wie wil er trouwens nog in een kasteel wonen ? En de kinderen van vandaag zijn vies aan kikkerdril, als ze het al ooit in het echt gezien hebben. :-)
 
 

 

 

 

Jan, noa slaag d ' r wee mê oa klak ene hé. Giene hennendrek ne mie ? De Rudi was nog zoe kwaa da ze zoan grun waterke gesaboteerd hadde . Gien fottograffe ne mie ? Wie zet da hie den allema vol mê beellekes.

En is morgen onze Sven nog nodig voor de gazet ?  Want met deze succesvolle blog, krantenwebsites alomtegenwoordig en het nu meer dan populaire e-book is er morgen misschien geen werk meer bij GvA.

;-)

@GL : zolang er kikkers bestaan, is er nog kikkerdril, of we hebben met plastieken kikkers te maken :-)
Maar de vraag is : hoeveel kinderen van nu hebben de kikkerdril al in 't echt gezien.
Bij mij is het al geleden van toen ik een jaar of twaalf was dat ik nog een salamander in de vrije natuur gezien heb.
Weten de kids van nu nog wel wat een salamander is ?
 
Wat de fotografie betreft heb ik gezegd dat de analoge fotografie zo goed als verdwenen is.
We zijn nu terecht gekomen in het digitale tijdperk, waarin zo goed als iedereen ten allen tijde rondloopt met een digitaal fototoestelletje in zijn zak, al was het maar als onderdeel van zijn gsm.
De filmrolletjes behoren tot het verleden en de foto-ontwikkeling evenzo.
Foto's nemen is daardoor spotgoedkoop geworden en we hoeven niet meer op een fotootje meer of minder te kijken.
 

En dankzij dat laatste zit ik misschien morgen zonder werk, want in dat fabriekske in Mortsel is het tegenwoordig gene vette meer.

Maar ook is met al deze digitale revoluties de vakman amper nog van tel : de beroepsfotograaf is vervangen door de flickramateurfotograaf, de naamkaartjesdrukker door de Microsoft-Word-amateur en de regionale journalist door de gedreven blogger.