Blauwe Maan op Nieuwjaarsnacht

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Met wat milde arrogantie kunnen we in onze stad de maan wel claimen tot Mechels Patrimonium.  Of niet soms?   ;-)

En nu de stad 'de geilen bol' bij het groot huisvuil heeft gezet, en vervangen heeft door een 'gekroonde blauwe maan', stellen we vast dat onze vroede vaadren met een visionaire geest ,een op stapel staand natuurverschijnsel reeds ingecalculeerd hadden in het ontwerpen van de nieuwe huisstijl.  Da's pas getuigen van véél lef.  Mechelen is zijn tijd vooruit. 

Want inderdaad: in de Nieuwjaarsnacht, wanneer we 2009 vaarwel zeggen, en met een knaller van een vuurwerk 2010 verwelkomen op onze Grote Markt, zal aan de hemel nog wel wat anders bijzonders te zien zijn!  Mechelen zal onder een 'blauwe maan' het nieuwe jaar gunstig starten.  Ik voel het.  ;-)

'Blauwe Maan'?  Ja, 'Blauwe Maandagen' - die ken ik..., maar...

Nochtans, ik vertel geen sprookjes. Nee hoor.  Voordat je verschrikt de blauwe gloed achter onze toren met  van de feestdis gerukte champagne-emmers, keukentrapjes en andere attributen te lijf gaat  - ladders in kousen, breuken en spot riskerend...  Tel tot drie, en ontnuchter.  Rombout zal niet in de fik staan.  En nee: het heeft écht niks te maken met de gevolgen van één Gouden Carolus te veel...

De Blauwe Maan is doodgewoon de tweede volle Maan in een maand tijd.  Een maantje-extra om het jaareinde nog meer op  te fraaien, zeg maar .  't Is een uiterst zeldzaam verschijnsel - Dus probeer nuchter te blijven tussen de oesters van het aperitief en de kreeftensoep!  En hou misschien jouw camera in aanslag.

Het blauwe verschijnsel is laatst waargenomen in 1990 - en da's dan toch ook al twintig jaar geleden.  De volgende keer dat je je kan vergapen aan deze maan-in-blauw, is in 2028 (tenminste op een oudejaarsavond, want je kan er ook al eentje zien in augustus 2012 en in juli 2015).  Maar op een oud&nieuw naar dit leuke verschijnsel turen, is toch nog nét iets aparter.  (je kan toch niet de héle avond de polonaise dansen rond de keukentafel...)

De benaming 'Blauwe Maan' komt van het Engelse begrip 'Blue Moon'.  In deze taal bestaat ook de uitdrukking 'Once in an Blue Moon' - wat zoveel wil zeggen als 'iets dat maar zelden gebeurt'. 

Het is niet helemaal duidelijk waarvan de benaming vandaan komt.  De astronomen blijven het antwoord schuldig.  Maar enkele Schotse sterrenkundigen in de helft van de jaren vijftig van vorige eeuw, zagen voor het eerst een tweede volle maan die dus...blauw kleurde.  Maar dit bleek niks, maar dan ook niks te maken te hebben met het natuurverschijnsel waarover ik het hier heb.  De smurfige verkleuring was het gevolg van vervuiling van de atmosfeer door een bosbrand in Noor-Amerika.  Komt de naam daar van?  Ik weet het niet.

Lijkt dit aannmelijker:  Astronomen in de zestiende eeuw, die deze maan opmerkten, noemden het een 'Valse Maan' of 'Belewe Maan'.  Belewe (betrayed) Moon werd 'Blue Moon' - of in het Nederlands: 'Blauwe Maan'

Wat er ook van is: Mechelaars vergeet vrijdag dus niet naar 'onze Maan' te kijken!  Maar laat ons over  de blote coctailjurken en dunne hemdjes toch  een wollen jasje draperen, of...we zien even blauw van de kou als 'ons Mechels hemellichaam'.

 

(info gedeeltelijk gebaseerd op een wetenschappelijke bijdrage in Knack magazine)

En wat meer is, er is zelfs een maansverduistering op eindejaar.

Verdorie Jan, dat de citymarketing die blauwe maan heeft laten liggen ... enfin we zullen ze een keer waarschuwen:

Op post in

  • Augustus 2012: met twee volle manen op 2 en 31 augustus
  • Juli 2015: met twee volle manen op 2 en 31 juli

:-D

Bill Monroe zong er ook al over in het liedje Blue Moon of Mechelen   Blue Moon of Kentucky

Yiehaa !

:-D

Zolang de maan niet versluierd zal zijn morgennacht, en wij, Mechelaars, geen collectief blauwtje zullen lopen.... zal het hemels worden!   ;-)

Enkel spijtig dat een blauwe, gele of groene volle of halve maan geen warmte afgeeft.

Want het zal morgen, op Oudjaarsavond tijdens het vuurwerk, vermoedelijk weer verdomd killig zijn...

;-)

En hoe dikwijls gebeurt zoiets? Once in a blue moon ... .;-)

Morgenavond alvast...   ;-)

(foto: Jan Smets)

We hebben sneeuw gehad, de straatstenen zijn uit de grond gevrozen en nu nog een blauwe maan erbovenop.  Onze lol kan niet meer op !

Maar vanaf nu mag de planeet terug opwarmen, want we hebben het nou wel gehad...

Straks zitten we hier allemaal met een Blue Monday !

nl.wikipedia.org/wiki/Blue_Monday_(datum)

Goh. Het nieuwe stadslogo wordt straks nog zinvol!? ;-))

Bedankt voor de tip en info, Jan... 
Dit moet ik in de gaten hourden deze nacht... Anders is het dus wachten tot 2012, lees ik in Peters reactie...

Enfin, als ik dus een blauwe maan zie ligt het niét aan een glas teveel op... Goed om weten ;-)

En wie het fenomeen mist, zal dan nog wel een tijdje met de Blues zitten...

:-D

blue, blue blue blue moon, doewap doewap, blue blue blue blue moon...

The Marcels

 

Deze foto nam Karel Somers in de Nieuwjaarsnacht...

mooie foto, ongeloofelijk hoe klein de maan lijkt tegenover de reuzemaan die men op sommige fotos kan zien, zeer zeker fantastisch uitvergroot voor het fijne effect.
 

PS: de maan op 'mijn' foto's is niet uitvergroot Lieven...  Alleen de kleur is wat aangepast naar de blauwe kant voor de 'sfeer' van de topic...    ;-)

Inderdaad Jan. Meer info hierover.

oh sorry dat ik niet duidelijk was, ik had het echt niet over jouw fotos, die mi overigens heel geslaagd zijn. Ik had het over andere op het internet in 't algemeen.

@peter, de laatste van de drie was me al bekend, de eerste twee zijn eigenlijk bijna vanzelfsprekend maar je moet er aan denken. goeie link