Archeologie onder de St-Romboutstoren deel 4

Een laatste overzicht, voor dit jaar althans....Het volgende zal ook nog even op zich laten wachten, reken op zeker 2 maanden, dit door omstandigheden. Daarna nemen we in elk geval de draad weer op.

Erg interessant is wel dat je vanaf nu een kleine tentoonstelling kan bekijken in de, met prachtige graffeti bespoten, container vlak aan de werken. Zeker een bezoekje waard.

Hieronder in elk geval weer een poging om het verdere verloop even in de aandacht te brengen.

Beste wensen willen we langs deze weg ook doen aan zowel alle mensen die bij dit project betrokken zijn en uiteraard aan alle bezoekers van deze site.....

Patrick en Rosita

 

Ook de graffiti is de moeite waard !

Zie ook de foto's van Karel.

In het kader van dit topic is volgend bericht op mechelen.be ook wel vermeldenswaard : www.mechelen.be/press/143/opgraving-sint-romboutskerkhof-word-peter-of-meter-van-een-skelet.html

Er wordt wel meegedeeld wat je daarvoor krijgt, maar er wordt niet ingegaan op het "waarom" van deze actie. En dat intrigeert mij eigenlijk... Waar komt dit geld precies terecht ? Wie gaat daar wat mee doen  ? Is dit gewoon een originele manier om de Mechelaar bij het project te betrekken ? Of is er een probleem met de financiering van het zakgeld van de staf ter plekke :-) ? Vreemd dat hierover niets gezegd wordt.

 @ peter

Mooi van die kunstenaars! Maar gratis kan dat toch ook niet zijn? Of werken zij daaraan zolang de stad de spuitbussen en de afsluitingsborden gratis ter beschikking stelt? 't Zal mij een zorg wezen wie er voor opdraait en hoe. Nog eens een welgemeend proficiat aan die kunstzinnige mensen. Ik mag hopen dat de hooligans van de Mechelse voetbalclubs (of wat voor voetbal moet doorgaan) er hun vernietigende tengels afhouden.

anoniem: als die spuitbuskunstenaars eens moesten beginnen met alléén op hun persoonlijke eigendommen te spuiten dan zou ik misschien wat begrip kunnen opbrengen voor hun ding maar tot hiertoe zijn ze alléén sterk in het besmeuren van openbaar domein en/of privémuren.

Hallo heren, dit is dus een legale spuiter. En nog mooi ook !

Peter: dat is inderdaad zo maar toch vind ik dergelijke dingen misplaatst omdat het me teveel doet denken aan achterbuurten van de usa of zo.....

Wat ik me afvraag - en dezelfde vraag wordt trouwens ook gesteld door Magda Van Loon - is : hebben onze voorouders dergelijke ontluistering wel verdiend. De vraag stellen is ze meteen beantwoorden. Neen, nein, njet . Blijft dus het antwoord, laat ze sito presto stoppen met die hele onzin die daarenboven de gemeenschap waanzinnig veel geld kost. Ik weet dat ik nu natuurlijk de gutmenschen weer in de bomen jaag. Het zij zo. 

@G.L.: Dit is opnieuw de discussie over of er al of niet een parking moet komen en die dscussie staat los van archeologie. Als de archeologen er niet waren bijgeroepen, dan had een kraan al deze resten van de voorouders vernield. Hebben ze dat dan wél verdiend?  Is het dan niet beter dat hun beenderen met zorg worden behandeld nu de beslissing genomen is dat ze er niet mogen/kunnen bijven liggen? Als jouw antwoord hierop NEE is, richt je dan tot de mensen die deze beslissing genomen hebben en niet tot de archeologen die er het beste van maken. Zowel voor deze overledenen als voor de wetenschap over de geschiedenis. (Ik denk trouwens dat weinig mensen zo immens veel respect hebben voor de mensen uit het verleden dan archeologen die 4 tot 6 jaar aan de univ studeren met bitter weinig uitzicht op werk.)

Is jouw vraag trouwens ingegeven door etisch bezwaar of meer door financiële frustraties?

Wat gebeurt er, denk je, vandaag de dag met beenderen van overledenen wiens nabestaanden niet meer betalen voor hun graf? Is dat dan niet even 'onetisch'? Daar hoor ik echter niemand over fulmineren. Rest er dus nog de kwestie over het gemeenschapsgeld. Zijn wetenschap en onze eigen geschiedenis- dicht bij huis, over onze eigen voorouders zoals wordt aangegeven door voor- en tegenstanders- geen geld en tijd waard? Discussies over geldbesteding zullen altijd bestaan. Enkel jammer dat ze een dergelijk mooi en educatief topic (waarvoor dank aan Patrick) in mijn ogen keer op keer bezoedelen.

@g.l.: Ziezo, nu hoor je het ook eens van een ander.

misschien kan iemand, bij wijze van afleiding :-) , enige commentaar of duiding geven op mijn hierboven gestelde vraag mbt dat peter/meterschap ?

Iderdaad Jansenius. Aangezien het niet duidelijk is, wat er allemaal met de centen gebeurt he  ik nog geen Gekke Griet geadopteerd. Wat me wel opvalt bij deze razend interessante opgravingen is dat erg veel moeite is gedaan om het wat meer luister te geven: adopteren van een skelet, open-sleufdagen, een filmpje, de graffiti.

Een interessante manier om ons erfgoed een keer goed in de kijker te zetten voor een brede massa, en dat vind ik goed. Ik wacht nog steeds ongeduldig tot de eerste opgravingen die wijzen op een oude abdij !

Ik waardeer ook de manier waarop onze archeologen de Mechelaar betrekken bij hun werk.  Bij de opgravingen op de terreinen van de afgebroken Euroshopping was dit ook al het geval.  Ik stak flink wat op bij  één van de de open-sleufdagen daar.  Op het Sint-Romboutskerkhof neem ik alvast binnenkort ook eens een kijkje. Boeiend!

@ iedereen die zich afvraagt wat er met de financiële bijdragen van de peters en meters gebeurt:

Het geld wordt niet gebruikt voor het archeologisch onderzoek zelf, wél voor de publiekswerking die errond wordt gevoerd. We zijn er immers van overtuigd dat de archeologische erfgoedzorg -in Mechelen, maar ook daarbuiten- gebaat is bij een doorgedreven publiekswerking, aangezien we op die manier de betrokkenheid van de burgers bij ons onderzoek kunnen vergroten en bijgevolg een breder maatschappelijk draagvlak creëren voor het werk dat we doen. De peters en meters zullen 'vanop de eerste rij' getuige zijn van wat er op het Sint-Romboutskerkhof aan interessants wordt gevonden.

Prachtig weer in beeld gebracht , net als de stedelijke dienst archeologie ben ik er ook van overtuigd dat de publiekswerking van groot belang is, de graffiti is fantastisch een kunstwerk apart en zal zeker publiek trekken, wat de peters en meters betreft, ik weet niet of het een groot succes is(nog geen bericht gehad) maar ik ben wel peter geworden want om een opgraving te volgen online en informatie te krijgen uit de eerste hand dat ben ik nog niet eerder tegen gekomen.

 

Daarom Patrick en Rosita en de stedelijke dienst archeologie, mijn hoed af wat jullie doen

Mijn dukaten gaan seffens in de pijplijn. Voor mij mag het een skelet zijn met een hoek af, kwestie van .... .;-)

Marc1:  Wat een azijnpisser ben jij zeg!!!

 

Wat heeft een tekening op de omheining van een opgraving gemeen met de achterbuurten van New-York????   Buiten het feit er spuitbussen mee gemoeid zijn zijn er weinig overeenkomsten.  Dit werk is gemaakt in opdracht en schetst een abstractie van hetgeen zich achter de omheining plaatsvindt.

Als je jouw redenering doortrekt kan je hetzelfde over zwarten zeggen, over de metro, over hoge gebouwen,...

 

Leer nu eens iets appreciëren om hetgeen het voorstelt en stop met veralgemenen, het zal je leven heel wat aangenamer en minder zuur maken.  Misschien zal je de schoonheid van het leven beginnen zien.

den erre vindt al dat geklad op bruggen en treinen en bussen en andere privé-eigendommen waarschijnlijk ook goed (behalve als het op zijn deur is zeker).

toch eigenaardig dat er op de vrije menig altijd zo verzuurd wordt gereageerd vanuit ene bepaalde hoek.....

Het is inderdaad wat straf uitgedrukt door Erre, maar ik vind het toch een erg mooie en artisitieke graffiti, die uiteraard niets te maken heeft met graffiti op treinen en bussen.

Er wordt trouwens vanuit alle hoeken hier vaak verzuurd gereageerd, en daarmee weer maar eens een oproep om de bal te spelen en niet de man.

Inderdaad, Peter, men moet kunnen aannemen dat de een zijn goesting die van de andere niet hoeft te zijn. ik heb duidelijk gezegd dat "ik" dergelijke werken niet kan waarderen en ieder is vrij iets graag te zien of niet zonder daarom in een "verzuurde" hoek geduwd te worden.

Marc1 nogmaals, je moet leren het onderscheid te maken.

 

Je kan iemand neersteken met een mes, maar je kan er ook een boterham mee smeren.

 

Het is niet omdat men spuitbussen heeft gebruikt om deze tekening te maken dat het iets te doen heeft met het bekladden van je voorgevel.

Het zijn 2 totaal verschillende zaken.  De enige overeenkomst zijn de spuitbussen.

 

Oh ja, kan je mij eens uitleggen wat er exact verzuurd was aan mijn vorige post?  Ik probeer je enkel te laten inzien dat het leven veel mooier kan zijn dan jij het jou voorsteld.  En dat jij geen onderscheid kan maken tussen kunstenaars die in opdracht werken en vandalen in New-York is uiteindelijk idd jouw vrije mening, het getuigd echter wel van zeer geconcentreerd hokjes denken.

 

Aan Peter, ik zal proberen minder de man te spelen maar ik erger me blauw aan mensen die zich aan alles blauw ergeren en ons verplichten hun gedachtengoed overal op het net te aanschouwen door overal te gaan spammen.

Akkoord Erre, dat laatste begrijp ik.

@Erre, getuigd is in tegenwoordige tijd wel met een "t", dus getuigt.

En azijn pissen is wel zurig zeker. Bij mijn weten maken ze bij het blauw handje nog geen zoete azijn....:-)

Erre, ik erger me niet blauw maar heb over alles mijn persoonlijke mening...als gij de uwe moogt neerpennen dan mag ik dat met de mijne. Ge zijt niet verplicht het te lezen of er op te reageren.

het is niet omdat ik een andere mening heb dat ge me voor verzuurd moet verslijten want ik het het recht om op mijn manier te genieten.

trouwens ik begrijp niet waarom gij bij achterbuurten "zwarten" betrekt (of zijt gij van oordeel dat deze mensen inherent zijn aan achterbuurten? dat vind ik dus racistisch).

en ik kan héél goed ondrscheid maken tussen wat "ik" kunst vind en wat niet (daarvoor heb ik u indoctrinatie niet nodig).

Dit is het laatste wat ik hieriver zeg:

 

Wat jij kunst vind is inderdaad jouw zaak.

Het enige dat mij stoort is dat je het gekriebel op privézaken en dit werk in 1 adem noemt en over dezelfde kam gaat scheren terwijl beide zaken losstaan van elkaar.  Die gasten doen dat voor een peulschil en in deze temperaturen lijkt me dat niet echt een pretje. 

En dan over "de zwarten", mijn bedoeling was een beeldende vergelijking te maken omdat het anders waarschijnlijk niet door jou begrepen wordt en zelf dat lijkt te moeilijk, ik had beter direct over de boterhammekes begonnen...

 

Tot kijk!

Ik heb die gasten aan het werk gezien en ik moet zeggen chapeau ! Knap werk !

By the way graffiti en dergelijke is van alle tijden. In den toren vinden we nog kervingen van de tijd voor deat onze Louis geboren was !

Ik heb die mannen ook bezig gezien en ik moet zeggen dat dit toch wel kunstig is wat die mannen uit hun spuitbuskes toveren. Wat ik wel jammer vind is dat de zichtbaarheid van het uit de Katelijnestraat komend verkeer, wanneer je uit de Satassartstraat komt nihil is door deze schuttingen maar ik zal wel spijkers op laag water zoeken zeker .

Erre, wat bedoelt ge met die boterhammekes want ik eet alléén sandwiches en suikerbrood......

 

Marc, in ieder geval is het eens iets anders voor  de mensen die den toren bezoeken. Maar heb ik daar niet ergens gelezen dat er dat in 2009 nogal een pak minder waren. Volgens de bevoegde schepen heeft het aan de visioenen gelegen. Visioenen, dat denk ik ook.

@erre: jij vind is wel met  "dt" hoor:-)

@GL : ieder zijn visioentje is toch niets teveel ......

@allemaal: Taalfouten ik zou ze hier niet durven tellen ... maar wat ik wel weet is dat wanneer de argumenten heen en weer op zijn, dat men dan met opmerkingen over taalfouten start. Dat is een constante hier. Best niet doen.

Van Knokenpaleis over Grafitti tot taalfouten !  Ge moet het kunnen !

:-D