Van zilver tot wol en terug

met categorie:  

Ria Lins (levensgezel van Beniti Cornelis) voltooit in 2010 haar opleiding juweelontwerp aan het Instituur voor Kunst en Ambacht (IKA) in Mechelen. Nu reeds vertonen haar ontwerpen zowel vormelijk als thematisch een opvallende maturiteit. Op zaterdag 21 novembert opent zij haar eerste solo-tentoonstelling in de Entrée van het Cultuurcentrum.

 

Als een goede leerling edelsmeedkunst gaat Ria aanvankelijk aan de slag met zilver. De volgende jaren zetten de dure materialen niet langer de hoofdtoon. In haar aangrijpende serie rouwjuwelen domineren fragiele organische stoffen vaak met een verleden. Ebbenhout en palissander zijn dan wel kostbare houtsoorten maar worden in juwelen niet als dusdanig ervaren.

De keuze voor eenvoudige zet zich sterk door in haar recente creaties. Textiel in diverse vormen en gedaanten bepalen voortaan het beeld en het aanvoelen van de juwelen van Ria Lins. Zij aarzelt niet om lapjes, stofjes, karton en glas te recupereren en een tweede leven te schenken.

De recente juwelen van Ria Lins ontstaan steeds vanuit een doorleefde emotie die zijn oorsprong vindt in een maatschappelijke storing of een persoonlijk verdriet. Haar eerste juwelen reflecteren over een storing in een brede maatschappelijke context. In een tweede fase ontwerpt zij de rouwjuwelen die rechtstreeks gegroeid zijn uit een geheel eigen en intiem groot verdriet. Vervolgens keert zij deze somberheid naar het positieve gevoel van troost en heling.

Vanaf zaterdag kan u haar creaties in het Cultuurcentrum bewonderen.