Een slimme meid ... kiest haar creche op tijd

met categorie:  

7 weken zwanger, juist terug van de gynaecoloog.
Ik nam mijn gsm en begon alle Mechelse creches op te bellen.
Met een trots gevoel ... ik was er immers snel bij, een gewaarschuwd vrouw is er immers 2 waard (dit laatste mag zowel letterlijk als figuurlijk genomen worden).

Groot was toen toch mijn verrassing, toen ik overal te horen kreeg
... waarom bel je nu pas, je moet je zwangerschapstest doen en dan direct bellen
of we zitten al vol voor de volgende twee jaar
of neen, een wachtlijst daar doen we niet aan mee

... na ons op elke mogelijke wachtlijst te plaatsen kregen we enkele maanden later toch het nieuws dat er een plekje vrij was, in de duurste kribbe van héél Mechelen en ook niet meteen de plaats waar we ons het beste bij voelden.
Gelukkig kwam nog een tijdje later als geschenk uit de hemel een plaats bij de stedelijke stadskribbe, weliswaar pas twee maanden later dan we gepland hadden, maar deze twee maanden konden we dan weer overbruggen in de andere stadskribbe.

Uiteindelijk is het dus gelukkig wel in orde gekomen, maar met de nodige kopzorgen. Daarom de blogtitel "Een slimme meid ... kiest haar creche op tijd" (maar natuurlijk geldt dit ook voor de slimme mannen)

Kinderopvang bestaat in veel vormen, voor een uitgebreide uitleg verwijs ik u door naar de site van Kind en Gezin waar je eveneens meer informatie over het vinden van opvangadressen kan vinden.

Ik heb enkel maar ervaring met de twee stedelijke stadskribbes in de Dennenstraat en de Zwaluwstraat... maar ik kan deze toch ten zeerste aanraden.

  • Ten eerste zijn deze zeer flexibel. Ziekte kan je gewoon 's morgens laten weten en een geplande vakantie of ouderschapsverlof zijn geen probleem (lees ook ... gedurende deze tijd moet je niet betalen)
  • De prijs is afhankelijk van het inkomen. En hiermee kan je nooit slecht doen, want de maximumprijzen -waar je met een modale job niet aan komt- liggen rond de gemiddelde opvangprijzen.
  • Broers en zusjes krijgen voorrang, dus bij den tweede ... geen kopzorgen.
  • En het allerbelangrijkste ... lieve verzorgsters (een verzorger ben ik er nog niet tegengekomen), een goede en open sfeer kortom een plek waar ik mijn kinderen graag achterlaat.

En wat zijn jullie ervaringen met de kinderopvang in het Mechelse? Hebben jullie je supercreche of onthaalmoeder gevonden?

 

Volgende keer "Een slimme meid ... kiest haar schooltje op tijd"

Wij hebben geluk dat we kunnen terugvallen op de oma's, maar dan niet voltijds. (De oma die het trouwens zelf voorstelde, zelf had ik dit nooit durven vragen)

Mijn vrouw werkt halftijds en ik werk in shiften, zodoende lukt het ons steeds om opvang te hebben.

Mijn vrouw werkte trouwens al halftijds voor ze zwanger was omdat ze ook voor haar moeder zorgt, en een halftijdse kinderopvang vinden voor een 4-tal uur per dag is blijkbaar echt niet makkelijk.

Ooit een keer gehoord dat we mochten komen maar wel voor een hele dag moesten betalen.

 

Dus ik ben blij dat we het kunnen oplossen zonder opvang door derden (buiten familie dus)

Vooreerst proficiat!  

Aangezien mijn dochters 20 en 21 jaar zijn, is mijn info niet meer actueel...   ;-)    Toch wel een topic dat respons verdient!

Haha Jans,

neenee, ik ben (gelukkig) niet opnieuw zwanger ... dit is een flashback naar 3jaar geleden, toen ik net zwanger was van 'ons Liv'

oeps!   ;-)

(...ik dacht al...  Inderdaad, ik moet wat zorgvuldiger verder lezen....)

@Jans: ik wil niet weten wat je al dacht  ;-) ... die laat er ook geen gras over groeien, 't is voor 't kindergeld zekerst, of de geboortepremie van de gemeente (gegeven in de vorm van vuilzakken in het Mechelse)  ...

ja twas voor die zakken dat we het deden ;-) (ze deden wel goed dienst met da klein kakkerke van ons)

Ik ben nu drie maanden zwanger en was er - dacht ik - ook vroeg bij. Ook rond zeven-acht weken. We wonen aan Pasbrug, dus de stadscrèches zijn wat ver voor ons. De eerste crèche die ik belde zat vol tot januari 2011 (en we hebben een crèche nodig vanaf september 2010). Die wees me er gelukkig ook op dat de buurcrèche - de zeven dwergen - bedenkelijk was, anders had ik het niet geweten. De Rakkertjes dan maar, die ik eerst niet op mijn lijstje had staan omdat ze een vaste prijs vragen, niet afhankelijk van je loon. Daar was nog plaats, we zouden eens een kijkje gaan nemen. En we zagen dat het goed was. We hebben eigenlijk geen andere crèches meer bekeken, zo overtuigd zijn we dat het een goeie keuze is. Het is wat duurder ja, maar we verdienen allebei redelijk goed en zó veel verschil maakt het voor ons dus niet. Het is lekker dichtbij, wat ik toch wel essentieel vindt aangezien ik geen auto heb en mijn vriend te onregelmatig werkt om ons kindje altijd te gaan brengen en afhalen. We wachten nog op het contract, maar we zijn ervan overtuigd dat we ons kindje daar met een gerust hart zullen kunnen achterlaten.

Op de nieuwe site van 't stad staat alvast ook het item kinderopvang.

@Jans: uw info zal weg vlug terug actueel zijn als uw dochters u willen inschakelen als oppasbompa! Geloof het maar van ene die het kan weten! ;-)))

In de Zeven Dwergen zal zeker nog plaats zijn, ik kan alleen maar hopen dat geen kat zijn kinderen daar nog naartoe durft te brengen...

En dan nog in beroep gaan ook, de pretentie!

Inderdaad, wij hebben 2 jaar geleden na een possitieve zwangerschapstest op 4 weken onmiddellijk een plaatsje gereserveerd in de stedelijke kinderkribbe in de Dennestraat en nog geen moment spijt gehad!  Echt een supercreche, ons zoontje gaat er met plezier elke dag naar toe, en de reactie van een kind liegt niet.

Alles is daar van accomodatie, lieve kinderverzorgsters en idd niet zo op geld belust als andere opvangplaatsen als ik collega's kan geloven.  Eens een dagje naar oma of ziek, geen probleem, je betaalt alleen voor de dagen die je effectief gebruikt.

Een slimme meid ... kiest haar schooltje op tijd": Ook dit is in Mechelen en deelgemeenten realiteit: ons zoontje werd in Hombeek ingeschreven voor hij 1 was (er waren toen nog 3 plaatsen beschikbaar voor kindjes van dat geboortejaar, ruim 2 jaar op voorhand)  en heb nu vernomen dat er in die school ingeschreven dient te worden bij de geboorte...

Een gewaarschuwde meid is er 2....

Luka moet ook nog ingeschreven worden, alleen zijn de mama en ik het nog niet eens over welke school.

Ik heb liefst een school waar nog op een conventionele manier wordt lesgegeven, en niet van de katholieke zuil. Mijn vrouw opteert liever voor alternatievere schoolvormen.

We komen er wel uit.

@ Marc VC

Misschien kan dit stukje jullie helpen bij de keuze van een school. 

Bedankt voor de link Lfys

Wij hebben heel veel geluk gehad met onze onthaalmoeder, die toevallig nog een plaatsje vrijhad op de dagen dat wij hulp nodig hadden.

Ik heb ook nog wat rondgebeld, maar overal hetzelfde verhaal: te laat!

Dus moest er nog een tweede komen ga ik snel op zoek, want zoveel geluk heb ik geen twee keer.

Ook wij zijn na 2 maanden zwangerschap tot de vaststelling gekomen dat we al minstens 2 maanden te laat waren om een plaatsje te vinden... Met een paar maanden extra thuisblijven/bomma-bezoekjes konden we toch terecht bij de buurcrèche van de zeven dwergen. Het bleek niet de beste keuze te zijn... Ondertussen zijn we overgestapt naar een onthaalmoeder; en dat heeft een einde gemaakt aan heel wat bezorgdheid en verontwaardiging.