NIEUWS van de week

met categorie:  

(Bron: GVA)
Afbraak leegstaande huizen Oud Oefenplein start maandag
De sociale huisvestingsmaatschappij Mechelse Goedkope Woning (MGW) schiet maandag de afbraak van 120 onbewoonde woningen op het Oud Oefenplein op gang.

Een aantal van de woningen die vanaf volgende week tegen de vlakte gaan, staan al bijna tien jaar leeg. Voor de bewoners van de sociale woonwijk in Mechelen-Noord is de afbraakoperatie een zegen, want de leegstaande huizen trokken er de afgelopen jaren vandalen en krakers aan.

Van zodra alle woningen zijn gesloopt, start MGW met de bouw van 84 nieuwe woningen op de vrijgekomen grond. In twaalf van deze woningen kunnen Mechelaars met een handicap zelfstandig leven.

Margareta kleurt blauw op Werelddiabetesdag
Het standbeeld van Margareta van Oostenrijk aan de Mechelse Schoenmarkt kleurt op zaterdag 14 november voor een dagje blauw.

Het Mechels stadsbestuur zet het monument in blauw licht naar aanleiding van Werelddiabetesdag. Het werkt daarmee graag mee aan de oproep van de Vlaamse Diabetes Vereniging naar de overheden om monumenten of openbare gebouwen in blauw licht te dompelen, als teken van hun aandacht en begrip voor deze ziekte.

Parkeren weer verboden op pleintje aan De Rooster
Op vraag van de buurt maakt Mechelen het pleintje aan het dienstencentrum De Rooster in het Klein Begijnhof weer verkeersvrij.

Tijdens de werkzaamheden op het Sint-Katelijnekerkhof enkele maanden geleden werd parkeren er wel oogluikend toegestaan. Nu automobilisten op dat plein hun auto weer kwijt kunnen, ziet Mechelen geen reden om die gedoogperiode nog langer te handhaven.

Politie krijgt meer hightech apparatuur
De Mechelse politie moet, als het Mechelse stadsbestuur zijn begroting voor 2010 nakomt, eind volgend jaar nog slagvaardiger voor de dag komen.

Niet alleen breidt het politiekader met tien extra agenten voor de wijkwerking, er staan ook forse investeringen in apparatuur op de planning. Het gaat onder meer om de aankoop van vijf bijkomende mobiele camera's voor installatie in de patrouillewagens, zodat al rijdend nummerplaten van geparkeerde wagens kunnen worden nagetrokken. Voorts wil Mechelen tachtig toestellen aanschaffen die agenten toelaten op het terrein de nationale gegevensdatabank te consulteren, vingerafdrukken af te nemen en beelden van de camerabewaking in de binnenstad in het patrouillevoertuig te ontvangen.

Stad zet in op Mechels verenigingsleven
In de Mechelse begroting van volgend jaar gaat anderhalf miljoen euro naar betere socio-economische accommodaties.

Na overleg met de dorpsgemeenschap van Heffen houdt het stadsbestuur een half miljoen euro klaar om er een gemeenschapshuis te bouwen. Deze nieuwbouw wordt naast de huidige parochiezaal opgetrokken. In de binnenstad wacht het jeugdcentrum H30 in de Hanswijkstraat dan weer een metamorfose. Een miljoen euro ligt in 2010 klaar om het pand volledig te renoveren. Aan de straatzijde komt er een tentoonstellingsruimte.

Mechelen investeert zelf in gesloten jeugdinstelling
Mechelen wil komaf maken met jonge criminelen die ongestraft blijven. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) wil daarom tegen 2011 een gesloten jeugdinstelling in zijn stad.
Somers bevestigt zijn plannen in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen. "In onze begroting van 2010 hebben wij 750.000 euro ingeschreven voor de aankoop van een gebouw", zegt hij. De stad is ook bereid om een deel van de personeelskosten te financieren, zo'n 250.000 euro.

In het centrum moet plaats zijn om permanent achttien delinquente Mechelse jongeren op te vangen.

Buurt Telenet krijgt 62 parkeerplaatsen extra
De stad Mechelen begint volgende week met de aanleg van een buurtparking in de Caputsteenstraat. De parking komt op de voormalige Pidpa-site, vlakbij de hoofdzetel van Telenet. Buurtbewoners vragen al langer om parkeerplaatsen, want het tekort eraan is groot. De werkzaamheden nemen twee tot drie weken in beslag.

Aannemer sloopt Arresthuis voor Holocaustmuseum
Een aannemer is gestart met de afbraak van het Arresthuis in de Goswin de Stassartstraat. Dat is iets later dan gepland. Het vroegere schoolgebouw van het Instituut voor Kunstambachten (IKA) moet wijken voor de bouw van het nieuwe Holocaustmuseum. Voor de zomer moet de klus rond zijn.

Archeologen hopen restanten terug te vinden van een middeleeuws straatje dat ooit aan de stadswal lag. In juli 2012 moet Kazerne Dossin de deuren openen.

(Bron: Het Nieuwsblad)
Tentoonstelling Agnès Geoffray
In De Garage loopt de tentoonstelling Victims van Agnès Geoffray. Ze stelt er ook haar nieuwe boek 'Profond Silence' voor. Het Collectief brengt op 15 november werken van de Amerikaanse componist Morton Feldman ter ere van de expo.

Nieuw stationsgebouw Mechelen in chocolade
Het nieuwe station van Mechelen wordt volgend jaar pas aan het grote publiek voorgesteld. Laatstejaarsstudente Virginie Hanssens stelt het station op een event nu al voor... in chocolade. Op het event  'Chocolade op het Spoor' zullen chocoladeproducenten Callebaut, Valrhona en Belcolade hun allernieuwste toepassingen en creaties voorstellen.

Virginie's chocolade-event 'Chocolade op het spoor' gaat door op 23 en 24 januari in Perron M.

Buurtsport, voor elk wat wils
Heb je zin om te sporten in je eigen wijk? Buurtsport biedt voor elk wat wils. Het programma voor de volgende maanden ziet er veelbelovend uit:
Omnisportuurtje voor kinderen (Kouter  / Victor van de Walle school / Sportschuur)
Dansinitiatie voor meisje (polyvalente hal Iham)
BBB voor vrouwen (Victor van de Walle school / Sportschuur)
Zweminstuif voor kinderen en tieners (Zwembad Geerdegemvaart)

Info: Sportdienst Buurtsport, Reuzenstraat 1, tel. 015 29 25 93

Sint krijgt slaapkamer in Sint-Romboutstoren
Sinterklaas slaapt tot 21 november in zijn exclusieve kamer in de Sint-Romboutstoren. Tot dan kan iedereen stiekem even binnengluren.
Mechelen profileert zich al jaren als echte kinderstad. Om dit extra in de verf te zetten, kreeg Sinterklaas dit jaar een exclusieve slaapkamer in de Sint-Romboutstoren. Iedereen kan tien dagen lang komen binnengluren.

Op zaterdag 21 november worden alle kinderen uitgenodigd om de Sint te wekken en samen met hem een hele dag te zingen, dansen, spelen, koken, kijken en luisteren. Met het hoge bezoek van de Sint openen de deuren van de Sint-Romboutstoren speciaal voor kinderen. Vanaf vandaag kunnen ze de toren beklimmen en de slaapkamer van Sinterklaas komen bewonderen. De kinderen mogen de kamer mee helpen versieren met tekeningen en andere knutselwerkjes. Daarnaast kunnen ze hun brief in de Gouden Sint-brievenbus posten.

Op zaterdag 21 november worden alle kinderen om 11uur verwacht op het plein op de Cultuursite om de Sint te wekken. Daarvoor mogen ze alle dingen meenemen die geluid maken: potten, pannen, ratels, toeters, bellen, trompetten. Daarna volgt een dag vol activiteiten gaande van een kleuterdorp tot koken met S.O.S. Piet, van pietenacrobatie tot een optreden van Jan de Smet in boekhandel De Zondvloed. Samen met het pietenteam kunnen kinderen zich die dag vermaken en sterretjes verzamelen voor de grote slotshow ‘De nieuwe kleren van de Sint'.

Het volledige programma staat op www.romboutstoren.be

Filmclub blikt terug op zestig jaar geschiedenis
Zestig jaar films maken, je moet het kunnen. De Mechelse filmclub Mecina haalt die respectabele leeftijd en viert dat met een filmfestival op zondag 22 november.

Vandaag komen de leden van de club nog altijd elke eerste donderdag van de maand samen. Telkens zo'n twintig tot dertig mensen zoeken of geven raad, werken aan een film en bereiden zich voor om deel te nemen aan een filmwedstrijd. Dat de Mechelse cineasten het vaak bijzonder goed doen bewees René Van Vaerenbergh nog op 17 en 18 oktober. Op een internationaal filmfestival in Guernsey scoorde hij met zijn film over zijn reis door de provincie Tamil Nadu in Zuid-India.

Vanaf 14 uur worden kortfilms getoond van cineasten uit heel Vlaanderen. In het cultuurcentrum aan de Melaan kan je niet alleen film zien, Mecina toont ook juweeltjes van oude camera's en projectoren die zestig jaar filmgeschiedenis vertellen. Inkom gratis

Beschermde stadsgezichten worden geherwaardeerd
Het stadsbestuur maakt meer dan 60.000 euro vrij voor het aanstellen van een bouwhistoricus voor de opmaak van twee belangrijke herwaarderingsplannen.
De stad Mechelen telt vijftien beschermde stads- en dorpsgezichten, vastgelegd door Vlaanderen. Voor twee ervan, ‘Goswin de Stassartstraat en omgeving' en ‘Groot Begijnhof' zal de stad starten met de opmaak van een herwaarderingsplan. De karakteristieken van het gebied worden geanalyseerd en er wordt bepaald hoe ze kunnen behouden blijven en versterkt worden.

Met de opmaak van het herwaarderingsplan voor ‘Goswin de Stassartstraat en omgeving' zullen 60 panden in aanmerking komen voor de toekenning van een premie. Voor het ‘Groot Begijnhof', dat ook op de lijst van UNESCO Werelderfgoed prijkt, zal een herwaarderingsplan opgesteld worden waarbij maar liefst 200 panden in aanmerking zullen komen voor een premie.

Week van de Smaak
De Week van de Smaak 2009 loopt van 12 tot 22 november. Haal de volledige programmabrochure bij UiT in Mechelen, in het Huis van de Mechelaar, in de Stedelijke Bibliotheek, in het Cultuurcentrum, in de wijk- en dorpshuizen en in de horeca en handel.

(Bron: Radio Reflex)
Kringloop-ateljee binnenkort dan toch slechts op één locatie?
De Stad Mechelen overweegt al jaren om de verschillende vestigingen van het Kringloop-ateljee samen te smelten op één locatie. Tot op heden is dat immers nog steeds niet het geval. Wellicht komt daar in 2010 dan toch verandering in.  De aankoop van een eigendom in Mechelen-Noord zou daartoe de sleutel zijn. Het stadsbestuur voorziet hiervoor zowat € 675.000 in haar begroting. Maar 8 jaar geleden werd met dat doel ook al een loods aan de Battelsesteenweg aangekocht. Die plannen werden echter snel weer opgeborgen.

Twee nieuwe dienstencentra tegen 2012
De dienstencentra van de wijken Tervuursesteenweg en Mechelen-Noord zullen vernieuwd worden. Het stadsbestuur trekt er bijna € 8 miljoen voor uit. Den Abeel in de wijk Tervuursesteenweg moet baan ruimen voor een nieuwbouw. In het nieuwe dienstencentrum zou ook een kinderwerking onderdak krijgen. In de wijk Mechelen-Noord wordt het nieuwe dienstencentrum voorzien op het Oud Oefenplein aan het huidige basketbalplein. Mechelen hoopt met de bouw van de twee nieuwe dienstencentra te beginnen in 2011.

Duits leren in het lokaal dienstencentrum De Rooster
De lokale dienstencentra van het OCMW Mechelen bieden vandaag al een ruim cursusaanbod. Je kan er niet alleen terecht om cursussen te volgen, maar ook om te sporten of je te ontspannen.

Vanaf woensdag 18 november start de cursus Duits voor beginners. De lessen zijn voor iedereen toegankelijk: jong en oud, iemand die de taal wil aanleren of onderhouden. In een kleine groep van maximum vijftien personen leer je de taal en bovendien krijg je door deze vormingscursussen de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Het is niet de bedoeling om examens af te leggen. Het accent ligt op het spreken over actuele thema’s en je maakt kennis met de Duitse cultuur.

Mechels lichtplan kost 3 miljoen
Mechelen begon al in 2005 met enkele plaatsen op haar openbaar domein te voorzien van nieuwe verlichting. Zo werden de gevels van de Grote Markt, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Sint-Romboutskathedraal, stadhuis en postgebouw reeds voorzien van de modernste verlichting. Tussen 2005 en 2007 tekende de Franse lichtarchitect Jéol voor het begin van het Mechels lichtplan. Om de rest van de Mechelse trekpleisters te voorzien van verlichting werd beroep gedaan op de Italiaanse lichtarchitecte Susanna Antico. Het lichtplan verdeelt Mechelen in verschillende zones, elke zone zal aangepaste verlichting krijgen. In 2010 worden de Bruul, Ijzerenleen en enkele belangrijke toegangswegen naar het centrum van de stad aangepakt. Ook de Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk, het Schepenhuis en de koepel van de Hanswijkbasiliek zullen volgend jaar beter in het oog springen in het donker. Ook het Groot en Klein Begijnhof zullen nog volgen. De kostprijs voor het lichtplan bedragen zo'n € 3 miljoen.

Ssssst, Naar het schijnt zou er een locatie gevonden zijn voor het nieuw arresthuis dat Bart wil laten bouwen. Ssssst, de catacomben aan het station. Maar eerst moet nog onderzocht worden of de ontvangst van TV en internet wel optimaal is en hoe ze dat moeten arrangeren met de aanlevering van de kaviaar en de sekt. Een groot voordeel is dat de vaart kort bij is om het vol water  te trekken als het binnen uit de hand moest lopen. Er is daar geen vliet in de buurt weet ge. Dus we houden het nog stil.

                                                                                                                     De newswatscher. 

at GL, inderdaad, Ssssst dat zou mooi zijn. Een mooie Sssstilte vanuit het veilige Hombeek...

Best interessant nieuws vandaag ... hoe het verenigingsleven en dienstencentra wordt ondersteund, de motor van de stad.  Of hoe de Stassartstraat en het begijnhof worden opgewaardeerd. Ben benieuwd.

Het lichtplan klinkt ook erg interessant. Momenteel wordt er op heel wat plaatsen nog met oudere, verkwistende straatverlichting gewerkt. Als je dit goed aanpakt, met moderne verlichting ziet het er niet aleen beter uit, het is nog goedkoper ook !

Door de economische crisis zullen de gemeenten hun inkomsten uit de personenbelasting vanaf 2010 zien terugvallen.

Meer werkloosheid betekent ook meer uitgaven voor OCMW's (= gemeenten).

Daarnaast worden allerlei Vlaamse subsidies aan steden en gemeenten in vraag gesteld, verminderd of afgeschaft.

Open VLD vreest dat de Vlaamse schuldenberg opnieuw schrikwekkend zal stijgen en vraagt dat elke maand de inkomsten en uitgaven tegen het licht zouden gehouden worden.

Misschien het positieve voorbeeld geven in Mechelen waar men beleidsverantwoordelijkheid draagt?

@ Peter; soms is de communicatie van de stad verwarrend. Het lichtplan betreft alleen een stukje van de wijk centrum, voor de rest van Mechelen veranderd er niets. En dan is 3 miljoen euro een smak geld. Dit zal ongewtijfeld een aantal monumenten en stadszichten extra "belichten" maar opnieuw hier de vraag of dit absoluut nu dient te gebeuren en dan nog in 1 keer in plaats van de voorziene 10 jaar. Het is ook niet de eerste keer dat er veel geld gaat naar de verlichting van het centrum. Met alle sympathie voor het centrum maar Mechelen is zoveel groter. Slechts een kleine minderheid van de Mechelaars woont in het centrum.

@Freddy: was het centrum niet het "onveiligste stadsgedeelte" en moest daar niet dringend iets aan gedaan worden naar de mening van woordvoerders van de "27 %  van de enige , echte en techte mechelaersch" ?

 

als ze al eens moesten werk maken van een goed onderhoud van de "historische" lantaarns dan zou er wellicht licht genoeg zijn, gewoon zesmaandelijks de lichtspiegels en de glazen kuisen is wellicht de eenvoudigste en goedkoopste oplossing.

maar er moeten weer kost wat kost Italianen bij gesleurd worden om de verlichting te ontwerpen.....