Hulde aan de groten van de Kleinkunst!

Een uitverkochte stadsschouwburg genoot vanavond, woensdag 4 november, met volle teugen van 'Kleinkunsteiland - te vroeg, te mooi'. Jackobond, Maggie McNeil, Jelle Cleymans en Lucas Van den Eynde brachten hulde aan de 'Groten uit de Kleinkunst'.  Om er enkelen te noemen: Wim, Wannes, Bram, André, Herman, Ann, ... Yasmine...

Het viertal bracht liedjes die stuk voor stuk gezongen of geschreven werden door die grote namen uit de Kleinkunstwereld die helaas niet meer onder levenden zijn. Het werd een zeer stijlvol en gepast eerbetoon vol variatie. Met plaats voor een lach, een traan en kippenvelmomenten...
 
Begeleid door een stel fijne muzikanten bracht het viertal het er erg goed vanaf. Dat Lucas Van den Eynde een aardig potje kan zingen, bewees ie al met eerdere projecten en mijn (voor)oordeel over Jelle Cleymans - die ik nog te veel met Ketnettoestanden associeerde - moet ik volledig herzien en begraven: een goede zanger! De Nederlandse Maggie Mac Neal - ja die van 'Mouth & McNeal' - kent haar metier natuurlijk ook goed, maar stem van de avond was voor mij toch Yackobond (ooit ontdekt tijdens "Zo is er maar één". Gepresenteerd door... Yasmine, die door haar plotse heengaan plots mede-onderwerp in plaats van 'performer' werd en hier door...  Yakobond (!) waardig vervangen werd.

De keuze van liedjes en betreurde artiesten was erg goed. En variatie troef. Gelukkig koos ook elkeen voor een liedje dat min of meer bij hem of haar paste, ook zangtechnisch.

Zo was het genieten van een erg mooi "Duizen Dromen Worden Waar" van Ann Christy, door Jackobond of wat te denken van die mooie versie van Rita Hovinks "Laat Me Alleen" door Maggie McNeal. Een ander hoogtepunt: Jelle Cleymans die Dirk Van Esbroeck alle eer aan doet met een interpretatie van "Lied van Verdriet". En Lucas Van den Eynde zet een heel sterke Wannes Van de Velde neer met "Ik Sta Al jaren In De Regen" en ook met de opener "Soldaatje"...

Ook héél mooi waren "Het Winkeltje" (Louis Neefs) ook door Lucas en "Eeuwenoude Tweestrijd" van Robert Long, gezongen in duet door Jelle en Maggie. En Maggie zet als géén ander een vrouwelijke André Hazes neer - inclusief Amsterdams accent, in "De Fles", waar Jackobond de rol van Herman Brood voor haar rekening nam.

Er waren leuke liedjes zoals "Doosje" van Donald Jones (Lucas) en "Op een Mooie Pinksterdag" (ook Lucas), "Tante Julia" (Jelle, die verduidelijkte dat Boudewijn de Groot nog onder de levenden is, maar 't ging 'em om tekstschrijver Lennaert Nijgh), "Margootje" (nog eens Jelle) en het swingende "1+1" van Bram Vermeulen, héél overtuigend gebracht door Jelle Cleymans, bijgestaan door de andere drie én de zaal.

Bij de  hoogtepunten wat mij betreft horen zeker Jackobonds interpretatie van "Rozane" (Wim de Craene), de eerder genoemde "Duizend Dromen worden Waar", "Liefde Van Verdriet" en "Laat me alleen".

Van hoogtepunten gesproken: een absoluut kippenvelmoment was er aan het einde van de eerste set. Toen Jackobond "Porselein" van Yasmine bracht kreeg ik het helemaal koud en ik was zeker niet de enige. Een minutenlang applaus zou volgen. Ik 'las' dat als: "Yasmine, we missen je!"

Ook erg mooi was de finale waar de vier Bram Vermeulens "Testament" brachten. Wanneer de laatste noten van dit lied weerklonken werd een foto van Yasmine geprojecteerd. Duidelijk.

De vertaling van Ferre Grignards "Ringin'" vond ik iets minder geslaagd, maar 't was een goede poging. En met de reprise van "1+1" werd met een vrolijke swingende noot geëindigd.

Jackobond, Maggie McNeal, Jelle Cleymans en Lucas Van den Eynde trakteerden Mechelen op een aangename reis terug in de tijd, met af en toe een lach en dan weer een traan. En wat zeker is: met een waardevol en respectvol eerbetoon aan de 'Groten in de Kleinkunst'!

Setlist

1. Soldaatje (Wannes van de Velde)
2. Oorlog (Toon Hermans)
3. Margootje (Wim Sonneveld)
4. Duizend Dromen Worden Waar (Ann Christy)
5. Het Winkeltje (Louis Neefs)
6. Eeuwenoude Tweestrijd (Robert Long)
7. Ik Zou Wel Eens Willen Weten (Jules de Corte)
8. Ik Sta Al Jaren in de Regen (Wannes van de Velde)
9. Vluchten Kan Niet Meer (Frans Hals & Jenny Arian)
10. 1+1=2 (Bram Vermeulen)
11. Porselein (Yasmine)

== Pauze ==

12. Lente me (Henk Elsink)
13. 18 Jaar (Conny Van den Bosch)
14. Lied Van Verdriet (Dirk Van Esbroeck)
15. Doosje (Donald Jones)
16. De Fles (André Hazes en Herman Brood)
17. Veronica (Cornelius Vreeswijck)
18. Tante Julia (Lennaert Nijgh)
19. Rozane (Wim de Craene)
20. Zij Kon Het Lonken Niet Laten (Wim Sonneveld)
21. Laat Me Alleen (Rita Hovink)
22. Op Een Mooie Pinksterdag (Annie Mg Schmidt/ Harry Bannink - Bekend van André Van den Heuvel en Leen Jongewaard)
23. Testament (Bram Vermeulen)

# BIS

24. Ring (Ferre Gringard)
25. 1+1=2 (Bram Vermeulen)

Als je nog ergens een Cultuurcentrum vindt waar de show nog niet is uitverkocht: zéker gaan kijken!
 
doén!

 

dat moet een schitterende avond geweest zijn

mooi dat Veronica van de Zweed met Nederlandse roots  erbij zat. Dat is een prachtig nummer.

Het was inderdaad een schitterend avond, ik heb er heel erg van genoten.

 Ik sluit me helemaal aan bij het duidelijk verslag van  markec. Het was een heel mooi en waardig eerbetoon aan de 'Groten van de Kleinkunst'!

Het was een prachtig optreden!  We genoten met volle teugen - en dit  puike verslag brengt me helemaal terug in de sfeer...

Wow Markec, dat klinkt als een schitterende avond.

Verdorie toch, gemist!

Ik heb ook genoten van het schitterende optreden.
En voor de geïnteresseerden, ik was er om foto's te maken.

Knappe foto's, Bart !!!!

 

geeft heel knap de sfeer mee

bedankt om deze te posten