© Louis Van Zeir
Dat Mechelen een fotogenieke stad is hebben we hier op “den blog” en in de Flickr-groep al meerdere keren morgen vaststellen. Maar onze stad heeft ook een geschiedenis als het op fotografie aankomt. Zo viert de Koninklijk Mechelse Fotokring (KMF) dit jaar zo maar even haar 85ste verjaardag. Ter gelegendheid daarvan slaan ze, samen met de de erfgoedcel, de handen in elkaar voor de fotowedstrijd “Mechelse Kiekjes”.
Wat is je favoriete Mechelse plekje? Dat is de premise van de wedstrijd. Tot 4 januari kan je je digitale foto’s en een bijhorend verhaal insturen, vervolgens maakt een professionele jury op 16 januari de winnaars bekend. Ter inspiratie vind je binnenkort alvast enkele foto’s en verhalen van de Mechelse fotograaf Louis Van Zeir, die indertijd mee aan de wieg van de KMF stond, terug op kaartjes die verspreid zullen worden en banners in de stad.
Voor het volledige reglement kan je vanaf 9 november terecht op www.kmf-foto.be
Naast oa Lode (Lodewijk - Louis) van Zeir, die Mechelen uit zijn tijd vastlegde, waren ook nog andere fotografen bezig. Niet direct met het vastleggen van pittoreske hoekjes in Mechelen, maar, vermoedelijk beroepshalve, met het op gevoelige laag plaatsen van mensen uit zijn omgeving. Bekendste is natuurlijk Pierre Koekkoek uit de Katelijnestraat...
Portret van een smid door Pierre Koekkoek
Portret van een kind door Pierre Koekkoek
Maar er waren ook anderen...
Ene Adrien Ter Meer, bezig op de Sint-Pietersberg
(Persoon op de foto is niet Adrien Ter Meer)
En ene E. Walton uit de OLV-straat
Wat is dat nu weer voor een ding. Beginnen ze hier nu allemaal te zweven ?
@G.L;: ge moet ginne schrik hemme, ze zullen niet landen in Hombeek, de wind staat verkeerd!
@ Jos :
Vermoedelijk is dit al een beetje recenter, want de term was "Lantern Slides" oftewel Lantaarndia's...
Grote Markt met oude stadhuis
Hoek Biest - Merodestraat
@ Nys Jos
Wie onder ons heeft nooit het gedicht "Moederken" van Guido Gezelle gelezen of van buiten moeten leren?
In dit gedicht heeft G.G. het over over het niet terugvinden "Hier nederwaarts" van een LICHTDRUKMAAL, (een lichttekening) zijn moederken voorstellende. Voor de amateurs van gedichten misschien een gelegenheid om dit prachtstukje even op te snorren en er traanogend van te genieten.
Nog een pracht van een gedicht over zijn moeder komt in zijn speciale wrange, ironische stijl in het jaar 1907 in Parijs uit de pen van Willem Elsschot. In 1908 maakt hij er in Rotterdam nog een over zijn moeder, dat nog stukken wranger is.
Toch even zorgen dat de Kleenexdoos in de buurt staat. tenslotte hebben we toch allemaal "de beste moeder van de wereld" de onze kunnen noemen.
MOEDERKEN
‘t En is van u
hiernederwaard,
geschilderd of
geschreven,
mij, moederken,
geen beeltenis,
geen beeld van u
gebleven.
Geen teekening,
geen lichtdrukmaal,
geen beitelwerk
van steene,
‘t en zij dat beeld
in mij, dat gij
gelaten hebt,
alleene.
o Moge ik, u
onweerdig, nooit
die beeltenis
bederven,
maar eerzaam laat
ze leven in
mij, eerzaam in
mij sterven.
Guido Gezelle
(4/5/1891)
En toen was daar... de Stereoview.
Ne Viewmaster avant la lettre. Met hier een, bijna vergaan, zicht van de oude Zoutwerf.
Tof initiatief! Ik doe graag mee!
En ik ben bijzonder blij dat een monument als Van Zeir hierbij nog eens wordt afgestoft. Deze man heeft op een onnavolgbare manier de sfeer van deze stad in beelden vertaald.
Dit gaat ongetwijfeld nog heel wat moois opleveren!
Louis Van Zeir was waarlijk een kunstenaar. Een tentoonstelling dringt zich op. Laat ons in de stad enkele zichten van Van Zeir ophangen als straatkunst !
Razend interessant topic dit. Merci aan de starter en allen die bijdroegen. :-)
..wat die "natte foto's" betreft (reactie op item geplaatst door Jos Nys):
Hier werd een glasplaat gebruikt die bedekt was met collodium.
De plaat moest evenwel nat gebruikt worden, anders verloor ze veel van haar lichtgevoeligheid.
Voor meer uitleg , zie ook:
http://www.fotografiegeschiedenis.nl/Fotografie_Geschiedenis_1849-1899.html
(foto's: Jan Smets)
Vandaag vierde de KMF haar 85ste verjaardag met een academische zitting in de aula van Lamot; Hierna een receptie in 'Mechelen-Centraal'.
Loop morgennamiddag tussen 14 u en 18 u zeker Lamot eens binnen voor de knappe fototentoonstelling 'Benevisie 2009'. Beslist de moeite!!!
Was er vandaag één of andere Flickr-Meetup in de stad ?
Ik liep daarstraks door de Katelijnestraat en ter hoogte van de Stadsheimelijkheid hingen daar een pak onbekende gezichten rond met serieuze fototoestellen om hun nek, voorzien van een stevig lenzenkanon. Geen Mechelse Flickrgezichten kunnen ontwaren in het bonte gezelschap.
Dit waren allemaal fotografen die aangesloten zijn bij de jublilerende KMF of andere fotoclubs (uit Vlaanderen én Nederland), die rondleidingen kregen door Mechelse gidsen... Aansluitend dus de academische zitting, opening van de expo 'Benevisie' en de receptie...
Wie heeft er meegedaan en wie zal morgen in Lamot zijn?
Hier het bewijs van het bestaan van Alphonse Scheffermeyer te Mechelen.
Persoon op foto is (vermoedelijk) niet Alphonse Scheffermeyer zelf, maar deze persoon werd wel door deze (Mechelse) fotograaf voor eeuwig op de gevoelige plaat vastgelegd.
En hier hebben we Prosper Morren en Charles Everaerts !
Ardien Ter Meer was Adriaan A Ter Meer (1879-1965) fotograaf in Mechelen, Nijmegen en Den Haag. In de laatste plaats is hij zowel geboren als overleden.
G HZ