burgemeesters...

met categorie:  

      

(foto's: Jan Smets)

En? hoe scoort 'onze' burgemeester in de enquête van het Nieuwsblad en Radio 2?           14 000 Vlamingen werd gevraagd hoe zij over hun burgemeester dachten...

En de resultaten werden daarjuist reeds geduid in het TV1-journaal.  Wellicht heb je het ook gezien?   (zo niet: de resultaten zullen nog verder onder de loupe genomen worden in de krant en op de radio, de volgende dagen...)

Opmerkelijk: 93 % van de Vlamingen ként hun burgemeester.  En da's best een hoge score!

Nog aan te stippen: drie kwart zou willen dat de burgervader (of -moeder...) rechtstreeks zou kunnen verkozen worden!

Wanneer wordt een burgemeester goed bevonden?  Daar is veel op te zeggen natuurlijk.  Maar: een burgemeester zou 'aanspreekbaar' moeten zijn, én 'zichtbaar' of 'aanwezig'.   En daarom scoren kleinere steden of dorpen, waar iedereen de burgemeester bijna persoonlijk kent,  duidelijk beter.  Voor grotere centrumsteden zijn deze vereisten minder 'evident' te noemen...

     

En hoe 'doet' Bart Somers het?

Somers staat op de tweehonderste plaats. (van 307 gemeenten...).  

En hij krijgt een score van 6,24.

Een enquête is natuurlijk maar een momentopname - Toch geeft het stof tot nadenken én napraten...

heel erg interressant

wat ik nooit zal vergeten is een uitspraak van burgemeester Somers, ik blijf burgemeester, de week erna was hij (tijdelijk) weg

Ik ben onze burgemeester enkele keren tegen 't lijf gelopen en het ziet er best een sympathieke péé uit.
Natuurlijk moét hij sympathiek overkomen, of hij wordt de volgende verkiezingsdag buitengebonjourd.Als wij hem zien, is het meestal op één of ander evenement en daar straalt hij dan ook 200% sympathie uit.
Of hij dus zo tof is als hij zich voordoet, weten alleen de mensen die regelmatig rechtstreeks met hem te maken krijgen.
 
Ik denk wel dat, dank zij zijn perfect bespelen van de media, de Mechelaar wel weet wie zijn burgemeester is.
Je moet wel behoorlijk wereldvreemd zijn als je het niet zou weten.

 

 

Gaat het over Burgemeesters van dorpjes, dorpen, stadjes, steden of Grootsteden?

Behoorlijk idioot om dat allemaal op een hoop te gaan gooien lijkt me.

Jan , zit gij dan niet met blauw plekken? 

Ik ben geen fan van onze Burgemeester maar het zou hem geen recht doen hem ook te vergelijken met Burgemeesters van diverse kleine dorpjes in Vlaanderen en België.

Burgemeesters van een verlaten gat (waar ze bvb biersteker of cafébaas zijn) staan veel dichter bij hun bevolking en zullen derhalve  ook veel hoger scoren.  Met een dergelijke poll vergelijkt men appelen met citroenen.

In elk geval ben ik van mening dat een burgemeester rechtstreeks moet verkozen worden en niet door één of andere partij naar voor wordt geschoven om daarna zijn biezen te pakken zodat men een waarnemend burgemeester moet aanstellen.  Kiezersbedrog noem ik dat.

Ik vind Bart Somers een hele gode burgemeester

hij maakt veel in mechelen goed. Al de stadsprojecten zijn ook tof en een goeie stad.

enkel de criminaliteit kan nog wel wat beter

ik zou een score van 9/10 geven

"...enkel de criminaliteit kan nog wel wat beter..."

Dat zullen ze bij de Flikken niet graag horen !

:-D

Natuurlijk is Bart Somers de laatste tijd zowat voor alles de kop van jut, wat hij nu ook weer niet verdiend, ik zou hem iets tussen de 5,5/10 en 7/10 geven. Maar hij mocht mi al eens wat meer Burgemeester van Mechelen zijn tussen al zijn andere hobbys

 Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik tevreden ben met een burgemeester als Bart Somers. Akkoord, hij heeft, zoals iedereen, zijn mindere kantjes en op nationaal politiek vlak was hij de laatste tijd op zijn zachtst gezegd wat ongelukkig. Met als gevolg dat Somers nu klaarblijkelijk weer terug prominent in Mechelen aanwezig is en dat hebben we de laatste weken wel gezien en gehoord. Een troost voor lieven, dus. Dat hij zich aan het profileren is met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet is zo klaar als een klontje. Kan je hem dat kwalijk nemen als onze stad daar uiteindelijk beter bij vaart? Somers heeft sterk voor Mechelen gelobbied toen zijn partij nog sterk stond in Brussel en dat was lang geleden dat we zo iemand hadden in de hoofdstad.

Ik zie eerlijk gezegd bij de andere partijen niet zo direct iemand die het beter zou kunnen doen (of minder slecht voor de tegenstrevers) als burgemeester.

 Ik ken Bart persoonlijk redelijk goed (weet je nog?ik ben er op twee weken tijd,tweemaal van grond mee geweest :-D) Van mij krijgt hij dus ook 9 op 10,ondanks zijn hoogte vrees.

Als mevrouw Somers dit maar niet te lezen krijgt. Twee maal van grond geweest ? 

Ik persoonlijk  ken onze burgemeester ongeveer van in zijn wieg! Heb hem gekend tijdens zijn wispelturige jeugd en politieke "maneuvers" en eerlijk gezegd, hij is inderdaad een sympatiek iemand. Politiek komen onze meningen niet zo erg overeen, doch als mens kan ik hem best pruimen (en hij mij ook , hoop ik):-)

Zij die denken dat ik en den Bart af en toe in Hombeek al eens een robbertje uitvechten kan ik gerust stellen, zij vergissen zich terdege. Anders dan Eddy denk ik dat onze visies zelfs niet ver uit mekaar liggen. Het enige verschil is dat ik kan rechtdoor rijden en dat Bart regelmatig moet compromissen sluiten. Voor de rest geen vuiltje aan de lucht.

Dat de PLOEG van Bart Somers, het volledige schepencollege, Bart Somers incluis dus, de voorbije jaren goed werk geleverd heeft, zowel in de eerste (toen met huidige oppositiepartijen CD&V en VU - later N-VA en Spirit) als tweede periode staat buiten kijf... dat zal elke Mechelaar, van welke strekking dan ook toch kunnen vaststellen denk ik...

Los van de soms terechte kritiek op enkele acties, daden en /of utispraken van Somers en zijn ploeg die je al dan  niet kan hebben, mag het inderdaad ook gezegd worden als het goed is ;-))

Ik denk wel dat de meeste Mechelaars wel zullen weten wie hun burgemeester is... Maar inderdaad, aan zijn score van 6,24 zal hij dus nog moeten 'werken'...

Dat is hier precies... Grote Liefde !

:-D

Ola Gim, veu den amoer es er wa anders noedig zeune. 

't Is zoals Markec zegt, dat het goed gaat in Mechelen hebben we te danken aan een hele ploeg en niet aan één man in het bijzonder.
Het is niet zo dat, als de hele ploeg 'wit' zegt en de burgemeester zegt 'zwart', dat het zwart wordt. (tenzij hij een stevige linkse heeft, natuurlijk).
Net als Markec vind ik dat de bestuursploeg de laatste jaren onze stad een stuk aangenamer gemaakt heeft.
Ik vind de stad er alsmaar mooier en mooier uitzien, dus we gaan de goeie kant uit.
Alleen dat nieuwe stadslogo is zoooooo afgrijselijk lelijk en past dus niet bij zo'n mooie stad :-)

Even een stapje opzij. Vroeger één van de Mechelse hoogdagen, 1 december het feest van Sint Eligius ofte Sinteloei. Zijn er nu echt geen metaalbewerkers meer in Mechelen ? Dan kunnen we hem inzetten voor de bekering van de heidense volkeren aan Schelde en Leie want daar was hij ook verantwoordelijk voor. En nu maar weer snel naar de pot honing..  

@ JanG :

Nu moet 'm vooralsnog werk maken van oa de Pekton en de Van Beethovenbrug !

:-)

@Gim, de Pekton is al in wording (bouwheer Palm) en de Beethovenbrug komt er ook aan dankzij de bouwheer Zeeschelde..... Ere wie ere toe komt:-)

Allez, allemaal goei, dus.

Dan mag ons Bartje voor nen derde termijn gaan ?

:-)

Nog even en we hebben binnenkort een BartSomersCollege in Mechelen !

:-D

Begripvol Mechelen!

Leuke dingen staan hier te lezen.  We kunnen in onze Dijlestad mooi samenwerken, over onze gezindheden heen....   ;-)

Zelfs de standpunten van GL en Somers liggen niet ver uit mekaar....   ;-)

Het wordt een vriendschappelijke samenleving op het stadhuis!  Géén vuiltje aan de lucht.

Feit is dat Mechelen onder Somers veel fraaier en properder is geworden, dit in schil contrast tot één van zijn voorgangers (die door de plezante gidsen "Zatte Jokke" wordt genoemd) en wiens prioriteit er blijkbaar in bestond om bepaalde gebouwen in de stad zoveel en zo snel mogelijk te laten verloederen.

Correctie @Roger het is, "scheile Jokke" wegens zijn lodderoog. Maar daar kan de man ook niks aan doen.

En verder, inderdaad, het is  ook de ploeg die het doet, maar Somers is daarvan het gedreven uithangbord. Hij kan met ander woorden mensen "enthousiasmeren" en dat is een groot pluspunt, niet alleen voor hem, ook voor de ploeg en de stad. Daardoor kweek je goodwill bij de bevolking . Voor mij geen college, wel een derde termijn! 

@ Rudi : Ons Bartje is nog jong, zeunne.  Dat zal ook wel in zijn voordeel spelen.

Hoe zeggen ze dat in Mechelen : "'t Is nog ne meutte...", of zoiets ?

:-D

Rudi, ni te rap hé joeng. Het mut nog kesmis en nievejaar weure en den posse 2010, vacanse en sinte mêtte , sint niklaas, kesmis en zoevuts en zoevuts. Iest liere stappe en den loepe hé. En ' t zal de mecheleir wel zoan die daarover beslist Hé.

De ploeg vóór Somers heeft anders ook haar verdienste. De kiemen van Lamot, de Melaan, de uitbreiding van het cultuuraanbod etc zijn gelegd onder het burgemeesterschap van Bervoets.

Nu Mechelen nog op het niveau brengen van Dubai (met skyscrapers en een palmeiland) en we zijn er helemaal !  Want the sky is nu eenmaal the limit.

:-D

@Gimycko, als door de opwarming van de aarde de zee tot Mechelen komt, dan zal er een eiland gebouwd worden in de vorm van het nieuw stadslogo :-)

ja laat somers nog burgemeester blijven om onnodig geld op te smossen,degene die na hem komen zullen sint niklaas nodig hebben om de begroting van de stad wat in evenwicht te krijgen zijn 200ste plaats als burgervader zegt wel genoeg zeker

Men moet toegeven dat Mechelen onder Somers een serieuze metamorfose heeft ondergaan die in schril contrast staat met de verkrottingspolitiek van ex-burgemeester Jos Van Roy.

Maar... idd Anoniem, koken kost geld en niets is simpeler dan te koken met andermans geld en als ook dat op is, kan een taksje links of rechts of een parkeermeterke meer soelaas bieden.      Maar er is toch een lichtpuntje : in Brussel zei men ooit dat het leger aangezogen "nieuwe belgen" in de toekomst voor ons pensioen zal zorgen.  Die zullen dan wellicht ook wel de Mechelse stadskas tot aan de rand vullen   :-)

Roger, tot aan de rand vullen ? Ja maar waarmee ? Met str ... ?