Archeologisch onderzoek St-Romboutskerkhof gestart!

 

De eerste week van de opgraving van het Sint-Romboutskerkhof zit er al op! We hebben de kraanmachine de bovenste laag laten wegscheppen. In deze bovenste laag en eronder, tot ongeveer 30 cm onder het oppervlak, zitten heel wat skeletresten.

Deze skeletten liggen veelal niet meer in hun originele positie omdat ze in het verleden verstoord werden door het graven van sleuven voor het plaatsen rioleringen en elektriciteitsleidingen. Veel van de resten in deze bovenste laag zijn zelfs zo erg verstoord dat ze ons niets meer kunnen vertellen voor het wetenschappelijk onderzoek. Toch hebben onze mensen deze losse resten zoveel mogelijk ingezameld om ze in de toekomst een nieuwe rustplaats te geven. Dit is helaas bij eerdere verstoringen, zoals bij de aanleg van het St-Romboutskerkhof in de jaren 1950, wel eens anders geweest.

Wanneer er skeletonderdelen in anatomisch verband -dus minder verstoord- worden gevonden, dan worden deze zeer voorzichtig blootgelegd en geborgen. Katrien, de fysisch antropologe ter plaatse, ziet daar streng op toe. Alles gebeurt met het grootste respect en de nodige wetenschappelijke nuchterheid.

We hebben ook al de eerste geïnteresseerden langs de rand van de site mogen verwelkomen. Hopelijk waren het niet de laatsten!

Meer weten over het project, over het team of over de laatste nieuwtjes? www.archeologiemechelen.be!