Zicht op de Munt in de Oude Bruul en op de Koolvliet.

met categorie:  

Gene gemakkelijke deze keer.  Welke straat vindt men thans op de plaats van die bakstenen poort ? (dus àchter die poort)

(afbeelding Erfgoed Mechelen)

 naar waar moet ik de oplossing mailen, roger?

 ik zou zeggen, de Jezuspoot?

@ Christophe:  je mag die sturen naar erkaa@telenet.be

Neen Ivo, het is niet de poot van Jezus :-)

Hmm het is naast een vliet ... Katelijnestraat ?

Neen Peter.

Ik kan er geen touw aan vastknopen...  De waterloop is te smal om de Dijle te zijn...  Het moet dus een vliet zijn - maar er waren er toendertijd ook zo véél...  En in de gebouwen zie ik niks herkenbaars...  Ik blijf het antwoord (voorlopig) dus schuldig!

Inderdaad, er schiet absoluut niets herkenbaar meer van over... daarom dat het deze keer ook niet gemakkelijk is.   Een aansporing om de Regionale Beeldbank  http://www.beeldbankmechelen.be/ eens te bezoeken om aldus één en ander over het oude Mechelen te ontdekken. 

Het beeld schetst de toestand van midden 19e eeuw.

Dit is toch een prent van De Noter, niet?

Mijn gok zit in den draad.

Heb mijn antwoord doorgemaild.

Idd Jans,  een prent van De Noter.

@ Jos Nys, er zit wellicht een knoop in je draad want,  nu meer dan een uur later heb ik nog steeds niets ontvangen.

ik kan er kop noch sjeit aan krijgen. :-)

Mijn gok zit ook in den draad.

Mijn tweede gok gaat nu den draad in.

Roger, ik heb zo'n "de Noterke" zonder die poort en dat hoekhuis maar voor de rest identiek!

@ marc 1

Nu nog worden er foto's genomen op verschillende tijdstippen en dan durft er al eens iets veranderen.

Ja Jos, zeg dat wel ! 

Tot dusver zijn er toch al enkele knappe Mechelenkenners die me het juiste antwoord toestuurden.  In volgorde van binnenkomst:

Jos Nys

Peter Meuris

Marc Luyten

Luc Croonen

Paul Temmerman

kheb ne gok gestuurd

maar waarschijnlijk fout denk ik

Ook mijn antwoord is onderweg Roger...  Ik heb de loop van de vlieten hiervoor nog eens goed 'bestudeerd'...  Of het juist is? 

Ik ben benieuwd.

Jef Van Ransbeeck gaf ook de juiste oplossing.

@ Marc VC.  Nee, in dat stadsgedeelte moet je het niet zoeken

@ Jans: je bent heet maar je hebt het een beetje door elkaar geklutst.

Nieuw antwoord onderweg!   In dezelfde buurt gezocht...  verdorie Roger - gemakkelijk is het niet.

Jan Smets gaf ook het juiste antwoord.

Het was ook niet de bedoeling dat het gemakkelijk zou zijn :-)

En nu ook de oplossing? Ben wel benieuwd!

 Zoals Roger al zei: Het is niet de bedoeling dat het makkelijk is.

Het is zoals met studenten en afgestudeerden in "de Rechten". Het is niet wat ze van buiten kennen maar hoe en waar ze het kunnen vinden in al hun lijvige rechts- en wetboeken. Zoeken is voor die mensen ongeveer 75% van hun job.

En als er zoals Roger toegaf van deze De Notertekening in ons huidige stadsbeeld niets meer overblijft dan is er nog altijd de Mechelse Beeldbank. Ik mag veronderstellen dat ieder die de juiste oplossing heeft doorgestuurd, daar zijn mosterd heeft gehaald.

@Jef: als ik er in luk maak ik mijn mosterd zelf. Na mijn tweede en juiste gok zou mijn derde de Geitestraat geweest zijn vanaf de Botermarkt gezien. Ik geef wel toe dat ik mijn driedelige Noter ook heb doorblaard maar dat was tegen mijn muziekinstrument. ;-)

Deze tekening staat duidelijk op de beeldbank te schitteren.

Peter, sssstttt ! 

Ik heb absoluut geen Idee

Luc, in uw driedelige "de noter" moet ge het ook vinden hoor want daar heb ik het uit gehaald.....

Ik heb het beeld gevonden op de Beeldbank met den uitleg erbij.  Met de juiste zoekterm en effe alle resultaten aflopen vind je het ook.

Maar heden ten dage is daar niks meer van over !

Goeie keuze, Roger !  Uitmuntend !

;-)

Inmiddels heb ik ook nog een juist antwoord ontvangen van

Louis Goovaerts

David Wellens.

Gimycko

 

Morgen wordt het doek opgehaald.

 

Ik heb ondertussen zelfs nog een tweede tekening gevonden op de beeldbank :-)

Nu ik het antwoord ken, kan ik het niet helemaal plaatsen, al is er daar plaats genoeg nu.

 

Ik deed twee gokjes met een half oog, maar ik weet dat ik er twee keer rats naast zat. Het gebouw rechtvoor kan ik wel benoemen, maar ik kan me niet situeren op die 'markt' ;-). Achter de poort, tja... Het vlietje rechts doet me veronderstellen dat ik naar het zuiden kijk. Dan zou het straatje achter de poort wel eens op een hele grote hof kunnen uitlopen...

@ Luc VB :

Ge hebt duidelijk wel ne claren kijk op dieën hof en misschien zit er wel een kleine winst in...

;-)

Roger, dien doek ophalen is dat met bellen en toeters ? Een hapje en een drankje ? Kunt ge dat geen dag uitstellen want het is morgen parade op het schoon verdiep.

@Gimycko: nooit dat bordje gezien in de Zoo bij de krokodillen: "Verboden geldstukken naar de dieren te werpen" of zo iets in die aard? 

Jokke oep zen Blokke en Jan Goovaerts vervoegen de andere  slummerike. 

 Jokke, smijt gij dan altijd met briefkes ?

@G.L.: If I were a rich man,
Daidle deedle daidle
Daidle daidle deedle daidle dum
All day long I'd biddy-biddy-bum
 

:-D

@marc1: dan heb ik erover gekeken. 'k Ben toch blij dat ik het dan zonder hulpmiddelen vond. Lang leve de grijze massa ( in mijn geval ' klein hopeke ' )!

@Roger: wat me nu opvalt is dat de schaduw van het hoekhuis nooit zo kan staan zoals ze getekend werd, tenminste als ik mijn windroos nog ken.

Luc,  ik heb de kaart van Mechelen eens bekeken en volgens mij kan dat in de voormiddag.

Marc Corbeel mailde me zopas ook het juiste antwoord.

Wanneer ik er langs kom op een voormiddag ga ik er op letten.

Koen De Vos stuurde ook het juiste antwoord,

Vanop de Botermarkt ziet men "de Munt" in de Ouwe Bruul (thans Boucherystraat).  Het hoekhuis en de "Belle Poort" (zoals die poort en het stuk erachter heette)  verdwenen en op die plaats werd later de Muntstraat aangelegd.  De vliet rechts is de Koolvliet die vroeger onder de groentenhalle liep maar die bij de aanleg van het Euroshoppinggedrocht werd gedempt.

Zie "Regionale beeldbank Mechelen"  nr SME001001577

Hieronder de slumme Mècheleirs die de juiste oplossing instuurden:

'k zal probeire oem vè 't volgende eet moejelijker te vinne :-)

Jos Nys

Peter Meuris

Marc Luyten

Luc Croonen

Paul Temmerman

Jef Van Ransbeeck

Jan Smets

Louis Goovaerts

David Wellens.

Jokke oep z'n blokke

Gimycko

Jan Goovaerts

Marc Corbeel

Koen De Vos

en Luc Van Balberghe zat halvelings goed.

Hahahaha, zo zit ik al mijn hele leven, Roger! ;-))))