Tour de France passeert in Mechelen

Gisteren werd het parcours van de Ronde van Frankrijk 2010 voorgesteld en wat blijkt: de tourkaravaan zal ook onze Dijlestad aandoen.

Op zondag 4 juli rijdt het peloton dwars door Mechelen.  Komende van Rotterdam  en op weg naar Brussel zal het wielercircus Mechelen binnenrijden in Walem.  Via de Antwerpsesteenweg gaat het dan naar het stadscentrum door de Katelijnestraat naar de Grote Markt.  Langs de IJzerenleen en de Hoogstraat rijden ze dan langs de Brusselpoort over de vaart.  Via de Brusselsesteenweg verlaten ze dan Mechelen richting Zemst.

In de pers (Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad) toont het stadsbestuur zich bij monde van burgemeester Somers en schepen Anciaux erg in zijn nopjes met deze unieke kans om Mechelen voor een miljoenenpubliek internationaal te promoten.  Mogelijk zullen er ook randacitiviteiten worden georganiseerd.  Nieuws hierover volgt wellicht later.

En voor de kritikasters hier hun Mechelse zaag gaan spannen: deze doortocht kost de stad niets.  Er moest geen geld op tafel gelegd worden om de doorrit binnen te halen.  Uiteraard moet de stad opdraaien voor eventuele kosten van de politie, maar dat gebeurt nu ook al bij gelijk welk evenement dat in de stad plaats vindt (voetbal, Maanrock...).

bron: GVA, HNB, Sporza

Dit is mooi nieuws!  Mechelen krijgt extra publiciteit bij een groot publiek.  Ik ben eveneens in mijn nopjes.  Ik herinner me dat een dertigtal jaar (?) geleden de tour ook in Mechelen is gepasseerd.  Ik ben toen gaan kijken aan de Brusselsesteenweg...   4 juli zal ik nu ook maar met fluostift markeren.   ;-)

Mechelen heeft gewoon het voordeel dat het juist tussen Rotterdam en Brussel ligt zie !

Mooi nieuws inderdaad, al denk ik dat Peters analyse wel 200% klopt ook ;-)

En als ik dan toch een héél klein beetje kritiek mag geven: 'k vraag me vaak af waaromde "Ronde van Frankrijk" zich niet beperkt tot wat haar naam belooft: Frankrijk (commerciële belangen?). Dit keer worden Nederland, Vlaanderen en Wallonië aangedaan...  Rotterdam, (Antwerpen, Mechelen), Brussel, Spa, Wanze, Arenberg... en dan pas Frankrijk ... Maar mij niet gelaten hoor ;-))))

Als het me die dag lukt, ga ik misschien wel kijken naar de Mechelse - ZOEF! - doortocht! ...

 Boonen heeft al een reden om niet mee te doen! Een rit door die gevaarlijke Mechelse binnenstad met die kleine kasseien.

Hoegenaamd geen kritiek maar ik denk dat het bos van Wallers-Arenberg reeds enkele jaartjes op Frans grondgebied ligt.

Fantastisch nieuws! De kans bestaat nog wel dat de tour door de Astridlaan zal gestuurd worden. Of de parcoursverkenners de Katelijnestraat, de bocht aan de Grote Markt en de Hoogbrug gaan zien zitten in de finale van een snelle rit is nog niet helemaal zeker. Een paar vedetten die in de eerste paar ritten tegen de vlakte gaan willen ze zeker vermijden. Maar dat het parcours langs Mechelen loopt is in ieder geval wel zeker! De helicopterbeelden zullen mooi zijn. En laat het eens niet regenen :-)

Joepie !!!! De Tour de France opnieuw voor mijn voordeur !!!! Fantastisch !!!!

Zucht .... is er dan gene schone film op tv?

cool, nu kan ik diejen amerikaan eindelijk zelf van de fiets flikkeren :-)

Nee serieus: is plezant. Ik hoor Michel Wuyts nu al bezig.

Wuyts: "Daar, de Sint Romboutstoren. Met de skywalk. Iets minder middeleeuws dan de rest. Zou Burgemeester Somers ook bovenaan staan?"

De Cauwer: "kweenie maar tis uug zenne..." :-)

Dertig jaar geleden op de Brusselsesteenweg :

2 uur ( ! ) voor de doortocht eerst de reclamekaravaan : Petjes, vlaggetjes, ballonnetjes, schraal bier in blik, Pepsi-cola, sleutelhangers, enz.

En dan 2 uur ( ! ) later overal de kreet : "Daar zijn ze ! Daar zijn ze !"

In enkele seconden ( ! ) 180 gasten, met een zemen vel tussen hun benen op een fietsje, die voorbijvlammen.

Enfin, het was ne goedgevulde achternoen toen, daar op den Brusselsteenweg, dertig jaar geleden.

Uch Mark: België bestaat niet en Frans-Vlaanderen ligt niet in Frankrijk? :-)

@Wout: wat Frans-Vlaanderen betreft:idd. Een vergissing, had ik moeten weten !!! ;-)

Het kan soms nog erger

de Vuelta begon dit jaar in Nederland, en de Giro enkele jaren geleden zelfs helemaal in G(i)roningen.

Super!!! Ik ben een wielerfanaat, dus dat de Tour langs Mechelen passeert, is geweldig nieuws! Ik vraag nu al een dag verlof aan ;-)

Jan, ik herinner me ook de vorige doortocht. Als kind ging ik met mijn grootvader langs vaders zijde mee kijken en ik herinner me er nog dit van: héél lang wachten en toen flitsten ze in een rotvaart voorbij. ;-)

Ik denk dat ik het deze keer wel iets bewuster zal meemaken.

30 jaar geleden stond ik ook als broekventje te kijken aan fietshandel Dockx aan de Plaisance brug.  't Was inderdaad lang wachten.  En dan zoef... voorbij.  Wat een telleurstelling, geen enkele renner herkend...

Ons moeder woont in de Sint-Katelijnestraat.  We hebben al een venster besteld. 

 Zou het geen plan zijn om ergens op een plat dak in de buurt van het parcours een spandoek te leggen met een boodschap van Mechelen blogt? Wat zal Wuyts dan zeggen?

Het was toen inderdaad van 'zoef'   ;-)  Maar ik herkende toch Freddy Maertens..., en de rest: dat weet ik niet meer zo goed...

spandoek?   ;-)   Nog géén slecht idee...

 En zeggen dat onzen Tom Boonen destijds tijdens de "Ronde van België" de rit in Mechelen liet stilleggen... omdat de doortocht langs de Brusselsesteenweg "te gevaarlijk"  was... ttz teveel kasseien :-)

Jaja, iedereen reed toen op het fietspad. Ben benieuwd wat het op 4 juli gaat geven... dehele tourkaravaan over het fietspad van de Brusselsesteenweg? Dat wordt lachen!

Those were the days...

Fietskampioenschap in 1900

 @ geosphere

Misschien kan men in één of andere overheidsdienst nog een paar miljoentjes opduikelen om er de Brusselsesteenweg van een laag asfalt mee te voorzien. Het zal ons tijdens de live uitzending het schokken van opgespannen rennerstestikels besparen. De vrouwelijke rennersfans blijven dan wel op hun honger zitten. Maar denk eens aan al de chauffeurs die na de doortocht van de grootste apotheek ter wereld nog jarenlang over een fluweelzachte weg naar hun thuis of hun werk kunnen rijden. De Brusselsesteenweg is een toffe buurt maar de kinderkopjes rammelen dagelijks de beste schokdempers op de automarkt naar de filistijnen. Allez, allez....!!!  heren big spenders. t' Is het moment

@geosphere: Tom Boonen is niet afgestapt omwille van de kasseien maar vanwege de biggenruggen die het fietspad afscheiden van de rijweg.

@ Jans.

Als ik het goed voorheb reed Freddy Maertens niet de Ronde van Frankrijk welke door Mechelen kwam!!!