Stad telt centen

met categorie:  

(bron GVA)

Het culturele stadsfestival Stadsvisioenen, dat in de lente van dit jaar plaatsvond, bezorgt Mechelen een financiële kater. Het aanzienlijk kleinere aantal bezoekers dan verhoopt kost de stadskas net geen half miljoen euro extra.

(...)

“Volgens een raming zijn er 495.000 euro minder inkomsten van bezoekers dan gedacht. Bovendien wacht de organisator nog op de uitbetaling van subsidies. Beide elementen zorgen al sinds april voor een probleem van cashflow”, zegt onze burgemeester.

En even verderop

De stad (...) heeft haar begroting voor 2010 rond. (...)

Schepen van Financiën (...): "Het is voor het eerst in acht jaar dat wij ons budget voor nieuwjaar rond krijgen", zegt ze. "Het was nachtwerk, maar de rekening klopt. (...) "We blijven sowieso zeer sterk investeren, en de gemeentebelastingen stijgen niet. Wat wij gaan doen, communiceren mijn collega's later nog".

Mechelen heeft jaarlijks een budget van zo'n 150 miljoen euro.

Wie hoog vliegt kan laag vallen en daar was voor gewaarschuwd. Het zal nog niet het laatste lijk zijn dat uit de kast valt. 

Dat Stadsvisioenen geen winstgevende zaak was, kon al voorspeld worden vóór de opening van het festival.  Daarover hebben we het hier al uitvoerig gehad.  Een les voor de toekomst.  Durf hoog te mikken, maar blijf wel altijd met beide voeten op de grond.  Hang niet de Icarus uit.  En dat geldt voor iedereen in de politiek. 

Jammer.  Wat ook de oorzaak is.  Ik 'evalueerde' Stadvisioenen al eerder in een andere topic, en ga het hier verder niet meer over hebben.

Hopelijk leert men uit de fouten, en durft men de vinger op de zere plek duwen.  Maar verder hoop ik dat men binnen een drietal jaar met een succesvoller project naar buiten komt.

Inderderdaad, plannen uitvoeren en dan evalueren en kijken wat de volgende keer beter kan. Persoonlijk had ik de stadsvisoenen put veel dieper ingeschat. Het gaat over 1/300e van de totale begroting blijkbaar.

Misschien kan men nu al wat plannen voor 2012 (of 2015) gaan aftoetsen bij de basis ?

Er word hier nogal licht over gegaan. Ze zijn nog niet aan de nieuw patatten weet ge. De facturen zijn nog maar eerst aan het binnen komen. De eindbalans is nog lang niet gemaakt. En dat 1/ 300 e zijn wel de centen van de Mechelse belastingbetaler die over de balk werden gegooid. En dan is de kluns van den toren hier nog niet in begrepen.

@G.L. De skywalk is voor mij de beste verwezenlijking van stadsvisioenen. Wel, volgens deze bronnen is het tekort minder dan 10 EURO per Mechelaar.

Peter, groeien bij u de briefjes van 10 euro aan de bomen ? Denk toch eens na voor ge zoiets verteld. 

Inderdaad G.L. koken kost geld. (eindigt op een niet op een t :-)

Er zal over de visioenen van de stad nog een serieus woordje gedaan worden! Er is namelijk een verenigde raadscommissie voorzien om het boeltje te evalueren. De grootte van de put zal dan pas juist (?) gekend zijn. Afwachten dus.... in volle spanning en met de briefjes van 10 euro in aanslag of paraat...:-))

 

Al doende leert men en wie niets doet, kan niets misdoen.
Ik ben verdorie blij dat ik in een stad woon waar beweging is, waar iets leeft.
20 jaar geleden was de stad zo dood als een pier en dan was het ook al niet goed.
Nu is Mechelen weer uitgegroeid tot een stad waar opnieuw sociaal leven is en waar elke week toch wel iets te beleven valt.
Dat kost geld, maar het is het dubbel en dik waard.
Met een schietkraam, een smoutebollenkot en de verkiezing van Miss Dorpsplein alleen komt ge er allang niet meer.
Wie een evenement organiseert loopt kans op een mislukking, dus ja, af en toe gaat er wel eens iets de mist in, al heb ik genoten van Stadsvisioenen en is het mijn 10 euro, het mogen er zelfs 20 zijn, dubbel en dik waard.
Je leeft maar één keer, dus kan je'r beter van genieten, ipv al kankerend door 't leven te gaan.
 
@Eddy : zo'n commissie die alles gaat onderzoeken kost waarschijnlijk ook nog eens een pak geld.
Dat is pure verspilling en wordt ook door de burger betaald.
Incasseer je verlies, trek er lessen uit en zorg dat je dezelfde fouten de volgende keer niet terug maakt.
Dat is veel goedkoper en een pak efficiënter dan een commissie.
In de politiek lijkt het me dat er een ploeg is die alles op een geoliede manier wil laten verlopen en een andere ploeg die er constant op uit is om de eerste ploeg onderuit te halen en hen zoveel mogelijk in een slecht daglicht te stellen, tegen te werken en af te remmen.
 
 

@Eddy: Hou ons op de hoogte zou ik zo zeggen.

Mijnheer Jan Goovaerts,

                                             een simpel vraagske . Als uwe gebuur een sortieke doe geefde gij dan uw bankkaart mee?

Inderdaad als ik een feest geef betaal ik het ook uit eigen zak. Koken kost geld. Als de stad een feest (festival) geeft betaalt ze. 

Had je het niet beter over een 'beter besteding' van de centen binnen het festival gehad ? Daar is veel meer over te zeggen. De Mechelaar wil heus wel een festival hoor, volgens mij.

@Betweter Jan! Die raadscommissie wordt gehouden op voorstel van de hoofdorganisator van het evenement, nl. burgemeester Bart Somers himself. Ik hoef hier helemaal geen verlies te incasseren, daar ik in casu niets verloren of te verliezen heb! En wat het al dan niet geolied verlopen van sommige visioenen betreft: men had beter een beetje rekening gehouden (op voorhand) met suggesties van raadsleden dan was een en ander misschien aantrekkelijker verlopen.

Maar ja, ik weet al langer dat hier op de blog sommigen er nogal eigenaardige visies op na houden wat de politieke werking betreft. Zo kan het volgens sommigen niet dat de raadsleden van alle partijen samen als eens iets gaan drinken, of katholieken met mohamedanen enz. Nochtans bevordert dit juist het begrip onderling! Tussen pot en pint leert men anderen hun persoonlijkheid zien en daar is niks mis mee, zou ik zeggen.-))

Lijkt me een goed idee samen iets gaan drinken. Maar wel na de uren he ...

Peter, Eddy nog eens aandachtig nalezen. Het zijn alles nog maar losse flodders die op de mensen worden los gelaten. Dit is wel uw post hé. En waarom zou de stad niet mogen feesten ? Maar tussen feesten en geld verbrassen is een groot verschil.

Er zal misschien hier en daar iemand zijn die nog niet beseft dat we met zijn allen in een economische crisis leven. Zou het kunnen zijn dat het niet ligt aan te hoge kosten maar aan te weinig inkomsten? De bloempotten zullen kwistig rondgestrooid worden maar als ik gisteren de verantwoordelijken van onze toeristische dienst hoor zeggen dat de toeristische opkomst voor dit jaar zwaar onder ' normaal ' ligt ( dus niet zwaar onder wat gehoopt werd ) dan heeft dat zijn negatief effect op vele initiatieven, de horeca enz.

Als de initiatiefnemers van Stadsvisioenen op het tijdstip van de planning ( 2007? ) reeds voorkennis hadden van de crisis van één jaar terug, moeten zij natuurlijk vervolgd worden ;-). Dus het geblaat over lijken die uit de kast vallen en geld verbrassen zijn eens te meer volksverlakkerij.  Dat Stadsvisioenen geen duidelijke boodschap had is hier al ten overvloede aan bod gekomen, dus voor de volgende evenementen: terug naar de tekentafel..

Luc, dat ze in 2007 wisten dat er in 2009 verkiezingen waren voor het Vlaams parlement is een zekerheid en dat het een zekerheid is dat in 2011 opnieuw gestemd wordt weten ze natuurlijk ook. Dus kunt ge beginnen rekenen wanneer ....En ze dronken een glas en ze pisten ne plas en alles blijft zoals .... 

Idd, Luc, het is crisis en wat sommigen helaas nu minder aan inkomen hebben (of wat gewoonweg uit de zakken wordt geklopt) kan men nu eenmaal niet uitgeven.

Als de begroting voor het volgend jaar kloppend is, dan is er toch niet veel aan de hand? Een festival als Stadsvisioenen mag dan niet direct uit de kosten komen. Maar het heeft vast wel weer bij gedragen aan de naamsbekendheid van de stad. Zo'n festival moet ook eerder gezien worden als een investering voor de lange termijn. Veel tentoonstellingen in het museum waar ik werk zijn ook niet winstgevend te noemen. Maar we hebben wel al tien jaar lang ieder jaar meer bezoekers. Bij evenementen moet men nooit naar de korte termijn kijken.

@Eddy Luyten : ik heb het niet op jou of op iemand anders persoonlijk bedoeld, dat je het verlies moet incasseren, conclusies trekken en doorgaan, maar in het algemeen.
Tegenwoordig roept men een commissie in het leven als er iemand een scheet laat en dan weer een commissie om de eerder gevormde commissie te controleren, enz.
Dat alles kost vaak meer dan de scheet zelf en is puur tijdverlies.
 
 
Wat betreft het samen pinten gaan drinken met politieke tegenstanders, is het zo dat
twee advocaten die lijnrecht tegenover mekaar staan in de rechtzaal, daarbuiten best wel dikke vrienden kunnen zijn, dus waarom niet.
Zolang je maar niet met een stuk in je gilet van uw paretten staat te maken aan de toog, heb ik er niks op tegen :-)
 

 Allez, achteraf wisten ze het blijkbaar allemaal vanop voorhand (lacht)

2.000.000 euro voor de restauratie van de kerk op Nekkerspoel,

1.250.000 euro voor de restauratie van de Colomakerk,

Aantal bezoekers: 50 per weekr 

dat vindt iedereen blijkbaar normaal.

 

500.000 euro voor Stadsvisioenen,

Duizenden bezoekers

Iedereen staat op zijn achterste poten.

 

Raar

@Jan G. Ter gelegenheid van een ander item hield ge er toch een andere visie op na betreffende het gezamenlijk pinten pakken van advocaten, raadsleden enz. -))

Inderdaad Eddy, als de raadslieden de gemeenteraad uitvluchten, sommigen om rap in 't staminee te zitten, en daarna komen bleiten dat de blijvers er snel één en ander doorgeduwd hebben, dan heb ik daar mijn bedenkingen over.
Dan hebben ze, volgens mij aan hun taak verzuimd.
Hun taak was om tegen te stemmen als ze niet akkoord zijn.
Maar da's een ouwe discussie en hier eigenlijk niet aan de orde.

'k Heb me ooit laten wijsmaken dat Jos Van Roy destijds zijn vruchtbaarste vergaderingen in "De Pelgrim" hield :-)