Sinte-Mette maakt zich klaar...

met categorie:  

     

(foto's: Jan Smets)

Gisterenavond vergaderde het Sinte-Mettegenootschap in de Kraanbrug, om de laatste voorbereidingen te treffen voor 11 november.  Want inderdaad: Hij komt er wéér aan!  En voordat je snel  verder klikt, al mompelend  van   'daar gaan we weer...: daar is Jan met zijn stokpaardje'...., probeer ik toch maar dit nieuws tussen dit 'zuchten'  door, in de aandacht te brengen...  Vergeef me,  waarde lezer, maar als lid van dit 'eerbiedwaardig Mechels Genootschap' is het mijn Heilige Plicht om de Gemantelde Maarten ieder jaar opnieuw af te stoffen...

Martinus staat al eeuwenlang op de illustere Heiligenkalender, en op deze Roomse Inventaris is de brave man niet iemand van de mindere goden.  Integendeel: de verering voor de 'barmhartige die zijn mantel in twee sneed om een stuk aan 'den arme' te geven', is wijd en zijd verspreid.  En overal op 't wereldrond viert men hem op een volkseigen manier.

Zo ook hier in ons aller Mechelen.  Da's geweten - zegt U - terecht.  Het Sinte-Mettezingen is gekend.  Boeken toe?

Néé: want als we deze traditie niet koesteren, dreigt Sinte-Mette ten onder te gaan tussen  het Grote Geweld van Halloween en Sinterklaas.  Ik heb niks tegen pompoenen en heksen en andere griezels (alhoewel...), en tegen de met de Stoomboot-oprukkende-Spanjaard... Laat ik dit maar duidelijk stellen.  MAAR: Sinte-Mette moet zijn plaatsje blijven hebben op onze Mechelse kalender!

Van hogerhand heeft men dit goed begrepen.  En de Vlaamse tradities rond Sinte-Mette zijn dan ook terecht opgenomen in het lijstje van Cultureel Erfgoed.  En da's een mooie erkenning. 

In Mechelen zijn we er alvast blij mee!

Het sterkt ons, Sinte-Mettegenootschap, om onze schouders blijvend onder het instandhouden van dit erfgoed te zetten.

We hebben een aantal dingen opgefrist.  Want ouwe waardevolle stukken dient men soms op te blinken.  Vooreerst maakte onze medeblogger Jan Goovaerts, op onze vraag, een nieuwe, knappe website.  Mooi werk Jan!  Bedankt!

www.sintemette.be

Ikzelf herwerkte enkele maanden geleden het logo. (zie hierboven).

Gisteren kwamen we dus bij mekaar in de Kraanbrug onder het voorzitterschap van Rudi De Mets.  En alles komt weer in kannen en kruiken. 

's Morgens ga ik op stap met Stef van Malderen om op het Mechels grondgebied, van Hombeek tot Walem, zangertjes te strikken, om voor Radio Reflex hun vocale talenten ten gehore te brengen!   En...om hen attent te maken op het grote Sinte-Mettefeest in de feestzaal van Scheppers, tusssen 14 uur en 17 uur!   Je leest hier méér over op de gloednieuwe site.  Vergeet vooral niet om eens binnen te lopen, en geniet er mee van de ongedwongen, warme sfeer van dit feest.

Hij komt er weer aan - Sinte-Mette. 

De pannenkoeken zullen lekker zijn...  Onze Belleman krijgt dit jaar nog een veel mooier 'Romeins pak' om als  Sinte-Mette te figureren...  De 'Groete Sinte-Mette' gaat op stap op 7 november, langs de Mechelse café's om speculazen te verkopen, om mee de kosten van het feest te helpen dragen... Roger Kokken gaat in de Hoogstraat, in de school van de Ursulinen, voor het jonge volkje vertellen over 'onze Martinus'...

Sinte-Mette komt er aan.

Print alvast een affiche af, die je kan vinden op de website, om tegen dan aan jouw raam te hangen...

Het Genootschap Dankt Je!!   ;-)

Waar ik vandaan kom (gartje westvloander'n) viert men ook Sint Maarten. We hadden er zelfs een leuk traditie'tje bij dat over de jaren heen verdween maar de laatste jaren - weliswaar in veramerikaniseerde versie - terug opduikt. 

Bij het korten van de dagen trokken de kids snel een paar bieten uit de grond om er een gezicht uit te kerven. Een kaars in de biet en hopla, de boze geesten die rond Sint Maarten overal ronddoolden zouden alvast niet meer aan uw deur staan treuzelen. Mijn grootvader was er een echte krak in. 

Was/Is dit ook in het Mechelse een gewoonte? Kwestie van die "buitenlandse" pompoenen te snel af te zijn :-)

 

@ TD,

           dit is inderdaad een oeroude Hombeekse Sinte Mette traditie. Wij op den buiten hebben bieten en waar zou men die in de stad vinden ?

Bieten uithollen deed ik in Duffel bij de Ballonnekesstoet.

@G.L.: bieten zijn in 't stad zeker te vinden, in glas.........aan de rayon conserven! 

Niks mis met verse of opgelegde bieten  ;-)

Maar laat ons eens focussen op de Mechelse attributen!   Wanneer ben je 'nen échte Sinte-Mette'?

Vooreerst dient men een 'kabasken' te hebben.  Keuze is er genoeg...

facultatief: een zwaard om 'uwe mantel'  voor 'den arme' door te snijden...

eveneens niet écht nodig - maar toch aanbevelingswaardig: een paard...

sowieso: 'ne mantel' - want ge moet toch 'iets' kunnen doorsnijden nietwaar?

een muziekinstrument strekt tot aanbeveling - om het énige échte Sinte-Mette-van de ruggenuchte-lied te ondersteunen!

'n grauzen bââd' is onmiskenbaar een attribuut dat tot extra punten weet te verleiden...

voor de handige doe-het-zelvers:  een 'kruk'   Dit is dé max!

Maar één ding moet zéker: 'ne mijter' uitgevoerd in behangpapier, of iets anders...  Dit is een must!

 

en nu aan de slag:  11 november komt er aan...

 

(foto's: Jan Smets)

Ge schiet met al die attributen niet ver op als ze aan den achterkant van de deur denken dat het crisis is. 

Gelukkig zijn er nog véél 'uffrakes' die de 'kabaskes' willen vullen....  ;-)

 

(foto's: Jan Smets)

benieuwd of er aan onze deur zal gerinkeld worden :-)

Ik ga den elfde alvast een kijkje nemen in het Scheppersinstituut.

Alvast welkom!  het is een ongedwongen, warm en tof feest, in die toch wel bijzondere feestzaal van Scheppers....

Breng maar je fototoestel mee!  ;-)

Iedereen is trouwens welkom om (gratis!) een kijkje te nemen!  Gemijterd of ongemijterd!  ;-)

voor jong en oud...

(foto: Jan Smets)

Alle overeenkomst met bestaande personages is louter toevallig.

Naar Scheppers trekken is natuurlijk ook een mogelijkheid maar wie gaat dan de kabaskes vullen ? 

Het kinderfeest start pas om 14 uur in Scheppers.  Dan kan je hééééééééél de morgen zingen  en 'kabaskes vullen' in je buurt - en achteraf afzakken naar de Melaan om er nog een stukje aan te breien.

Ik weet niet hoe het nu zit, maar in onzen tijd moest je op Sinte Mette vroeg opstaan, want om twee uur 's middags 'sliep' Sinte Mette al.

Dan moest je allang je winst zitten uit te tellen :-)

Toen wij kinderen waren, mochten we voor half 10 de mensen niet wakker bellen, en na de middag ging inderdaad 'Sinte-Mette slapen'...   Na de middag werd het inderdaad terug veelal stil op straat.    's Avonds kwamen dan wel jeugdgroepen langs om te zingen voor 11-11-11 of eigen groepskas...  (de laatste jaren komt de ouderraad van de buurtschool langs met een groepje muzikanten.  Tof!)

Jan, Sinte Mette slapen ??? In Hombeek hangen de inboorlingen al vanaf half negen aan de bel en na de middag komt de emigratie uit 't stad. Ja, ja Sinte Mette die kennen ze ook. En 's avonds zijn de groten op loop. Dus ge ziet dat bij ons gulle mensen wonen hé. 

Inderdaad, GL, Sinte Mette wordt in Hombeek nog iets uitgebreider gevierd dan in Mechelen.
Een jaar of twintig geleden maakte ik programma bij een Lierse radio en op 11 november begon ik mijn programma daar met de vermelding van het feit dat het Sinte Mette was en de kinderen al zingend van deur tot deur trekken.
Ik kreeg meteen een telefoon van de big boss, dat er in Lier helemaal geen Sinte Mette gezongen werd, maar dat men daar dan weer driekoningen gaat zingen.
Ze zullen daar in Lier gedacht hebben : "wa ne rare is da ?" :-)
 
Mooi om weten is, dat destijds de gebroeders Deflo in de Colomawijk met Sintemette van deur tot deur trokken, terwijl de Luc zong en den Danny op zijn trompet speelde.
 
 

In Mechelen krijgt Sinterklaas een tijdelijke slaapkamer in Sint-Romboutstoren...  Deze wordt 'officieel' voorgesteld door Caroline Gennez op 6 november...

Niks mis met het overigens toffe initiatief, en Mechelen doet zijn naam als kinderstad hiermee alle eer aan...  Mooi...

MAAR: Mechelen is ook een 'Sinte-Mettestad' bij uitstek.  Het Sinte-Mettegenootschap probeert de mooie traditie van het Sinte-Mettezingen te promoten en voor de toekomst te bewaren...  Sinte-Mette is op 11 november.  Ik wéét dat Sinterkklaas al flink op stap is, en dat de commercie al volop draait; maar kon in Mechelen nu écht niet gewacht worden tot NA Sinte-Mette?  Kon de 'sperperiode' in ons Sinte-Mette-Mechelen écht niet gerespecteerd worden?

Jammer. 

Misschien ben ik een muggenzifter - Maar alles op tijd en stond zou ik stellen...

Dus: Sinterklaas: nog even wachten!

 Ik veronderstel dat Caroline Gennez gewoon niks afweet van onze tradities. Die is van Sint Truiden niet waar? Maar verder dacht ik dat Sinterklaas in Mechelen zijn intrede deed na Sinte Mette. Dat heb ik onlangs nog ergens zwart op wit  zien staan. Zeer erg dat niemand uit haar entourage haar daar op wees. Dat komt er van als je een volk hebt dat zijn eigen tradities vergeet...

Geldt de regel nog steeds, dat je pas bij mensen aanbelt om te komen zingen na 10 uur?
Ik ben de avond voordien op een concertje in het verre Verviers, dus slaap dan op 11 november wellicht wat langer, wegens 's avonds voordien laat/vroeg thuis...  ;-)

Inderdaad heel erg jammer dat men op 6 november (!) - hallo? - de Sinterklaas al in Mechelen binnenhaalt.... 
Rudi heeft vrees ik gelijk: velen onder ons zijn de tradities vergeten. Zonde!

 

Ja, toen ik het las kon ik mijn wrevel niet onder stoelen of banken steken.

Dit is géén respect tonen voor Mechelse tradities.  En als Gennez het niet weet, moeten anderen haar daar inderdaad op wijzen...

Maar misschien komt Caroline Gennez wel een kijkje nemen op het Grote Sinte-Mettefeest in Scheppers?  Dan kan ze de warme sfeer opsnuiven van het niet-commerciële toffe Sinte-Mettegebeuren.  Het is door de Vlaamse gemeenschap uitgeroepen tot Erfgoed!  Elke ondersteuning  (én respect voor deze traditie) van hogerhand is welkom.

En dan - daarna - na 11 november, mag die andere Sint best in de schijnwerpers worden geplaatst.  (het initiatief lijkt me leuk...).  Maar wacht!  alstublieft!

 Sinterklaas slaapt in de Sint-Romboutstoren...  Maak hem toch maar NIET wakker voor 11 november...

In 2006 waren we het er nog over eens...

(artikel in GvA, met François De Schouwer, Rudi De Mets en mezelf...)

Enkele jaren geleden werd een 'pact' gesloten tussen de 'Heiligen', met het besluit om Sinterklaas niet te laten opdraven voor 12 november....

Ik hoor juist op de radio dat het Sinterklaasgenootschap protest aantekent tegen het feit dat Sinterklaas al wordt ontvangen in Wijnegem-shoppingcenter.

Blijkbaar kan men zich niet aan de afspraken houden.

Zélfs niet in Mechelen, waar men het toch zéker zou moeten weten dat hier eerst Sinte-Mette wordt gevierd.

Ja, hier moet paal en perk aan worden gesteld ! Sinterklaas komt pas aanbod na Sinte Mette, en voor de kerstman.

Ik verwijs hier graag naar het 'Pact der Gevers'....

http://www.sngvlaanderen.org/joomla15/images/stories/pact_der_gevers.PDF

 De reactie is al onderweg naar pers en stad .... 

Groeten van Sinte Mette himself.

 Toch even opmerken dat men mijns inziens de Sint officieel later zal binnenhalen. De slaapkamer içn de toren is dan weer een initiatief van de jeugddienst. En dat staat los van de intrede. Moet je zien in de hipe rond de Sint Romboutstoren. Dit weekend met Halloween (nog zo'n verschrikking)

Tja, de feestdagen komen eraan, het wordt weeral shoppen :

Halloween - Sintemette - Sniklaas - Kerstman met jinglebells, Rudolf en muzak - Driekoningen en uiteindelijk de Paashaas !

Voor je het weet is het weeral zomer !

Na heftig protest van ons Sinte-Mettegenootschap heeft Caroline Gennez de voorstelling van 'Wek de Sint' uitgesteld.

Gelukkig.

Op Radio 2 kwam net Rudi De Mets aan het woord om over het gebeuren zijn zeg te doen, en op de GvA online, wordt ook over het incident bericht:

http://www.gva.be/antwerpen/mechelen/sinterklaas-moet-in-dijlestad-wachten-op-sinte-mette.aspx

Oef ... :-D

Jamaseeg; ik vond net in mijn brievenbus een folderke van Fun met de dienstmedeling:

Funterklaas komt op woensdag 11/11 naar Fun!

Arré; wie da me daar hemme: nen nieve haulege!

Sinte Mette vindt het chick van de schepen dat zij zo goed naar hem geluisterd heeft. En tegelijkertijd  dankt hij haar voor de onverwachte publiciteit.

En hiermee zijn de Mechelse rangen én het incident gesloten!   ;-)

Fijn!  Laat ons dan nu maar met een blij kinderhart uitkijken naar de twee Sinten in aantocht!

 

De persberichten staan ook op www.sintemette.be

@Jans: Hopelijk moeit Sint Netels zich niet natuurlijk ...

Eind goed al goed, al blijft het een veeg teken aan de wand dat ons lokaal erfgoed door het grote commerciële geweld dreigt plat gedrukt te worden door sint pompoen en sint niklaas.

Een reden temeer om volgend jaar nog meer en nog vroeger ruchtbaarheid te geven aan ' onze ' sinte mette. De enige concurrenten zijn de ' grote winkelketens '.

Zoals mijn vriend Jan Goovaerts het hier al duidelijk maakte, Hombeek de bakermat van Sint Martinus in de regio. Hier dus korte samenvatting van het program dat jaarlijks honderden deelnemers trekt. En Jan kan het weten want in Hombeek liggen zijn roets.

Op Zondag 8 november is Hombeek weer in de ban van Sinte Mette. In samenwerking met de stad Mechelen, de dorpsraad, heemkundekring Hoembeka, Chiro Hombeek, de basisscholen Esdoorn en Sint Maarten en de gezinsbond wordt volgend programma op poten gezet.

10.30 uur Heilige mis in de parochiekerk.

11.30 dierenzegening met aansluitend een jeneverke tegen de kou voeten.

17.30 uur kinderlichtstoet door het dorp.

Aansluitend verbranding van Sinte Mette den oude op de Schrale Hammen. 

Onvervalste Hombeekse folklore van eigen bodem. 

Op 11 november dan natuurlijk allen op post om de zangertjes aan het lachen te brengen. Een centje, een snoepje of wat fruit als kinderen er maar een goed gevoel bij krijgen.

Hombeek op zijn best , oder.

@g.l.: wat bedoel je met dat laatste woordje ' oder '? Is dat een typfout of wil je zeggen dat je anders naar 't stad komt zingen?

Veel plezier in Hombeek!  maak er iets tofs van!

dus:  op 8 oktober vieren in Hombeek met bovenstaand programma -  's morgens op 11 november zingen in Mechelen-centrum, Muizen, Walem, Heffen, of waar dan ook..   - om 14 uur naar Scheppers voor het Sinte-Mette-kinderfeest, én om 17u30 naar Battel voor de optocht met verlichte bieten!  ....

De Battelaars maken er ook een tof programma van.  De stoet vertrekt om 18 uur aan het wijkhuis in de Marterstraat.  De best verklede Sinte-Mette's vallen in de prijzen.  Nadien wordt getrakteerd met gratis chocomelk, glühwein of een pannenkoek!

Sinte-Mette in Mechelen: een schitterend, 'warm' en niet-commercieel gebeuren in alle uithoeken van de stad!

Dank u Jan, maar dan wel komen op 8 November hé. 

@ GL :

Maak eens een pak foto's van de Sintemettefeesten in Hombeek.  Smijt ze maar op Flickr, dan zien wij ze hier ook.

:-)

 Luc, aan de Brusselpoort kunt ge de bus naar Hombeek nemen.

Gim, waarom op Flickr en niet op den BLOG. 

En nu nog een woordje over de Sinten die mekaar links voorbij steken. Laten beleidsmensen en managers zich daar ver van weghouden want ze hebben de wereld van de grote mensen al na de kloten geholpen, gaan ze nu de wereld van de kinderen aanpakken.Protest van G.L.