SHOT BY BOTH SIDES!

 

Gisteren werd het startschot gegeven van "Shot by both sides", en u kan dit gebeuren vereren met uw bezoek nog tot 13 december. Waar draait het om? De officiële versie luidt als volgt: klik hier voor de volledige uitleg en openingsuren.

Zelf was ik dus aanwezig op de opening die met enige vertraging begon, zoals het eigenlijk hoort. CC De Garage is trouwens een mooie ruimte en erg geschikt voor tentoonstellingen zoals deze, die bovendien een iet of wat in de marge loopt van Contour, of er vlak naast klinkt misschien beter, er eigenlijk los van staat, maar er evengoed had kunnen mee inzitten.
Er liepen wederom geen fotomodellen rond, en wie gerekend had op rijkelijk vloeiende champagne en massa's coke op glazen dienborden kwam ook van een kale reis terug, maar het viel toch wel best mee want:

Erg interessant was dat ik deze keer aan de babbel geraakt ben met een van de twee kunstenaars zelf, namelijk Pieter Geenen. Pieter is een erg sympathieke jongeman (30j) die mij in het kort zo wat een beetje uitleg bij zijn werk gegeven heeft.
Hij leeft bijvoorbeeld van zijn kunst, en dat is iets dat op zich toch al wel erg fijn is, en redelijk uitzonderlijk. Ik vroeg hem trouwens wat hij deed voor werk, gezien de kans dat je een professioneel kunstenaar tegenkomt statistisch gezien vrij klein is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een leerkracht, maar goed.
In een van zijn opstellingen projecteert hij een ouwe foto op een zwarte achtergrond, en die foto vond hij op de rommelmarkt -ik dacht die op het Vossenplein- en laat dat toch wel iets zijn dat mij ook wel fascineert. Op rommelmarkten vindt Pieter het leven van (overleden) mensen in ouwe bananendozen op de grond, hun laatste bezittingen worden er te koop aangeboden voor een paar cent, inbegrepen hun ouwe fotoalbums.
En het is tussen een van die fotoalbums uit een "heel leven in een paar kartonnen dozen op de grond" dat hij een aantal beelden tegenkwam uit Congo begin jaren '40, deze beelden heeft hij ingescand, opgekuist en overgezet op dia. De meeste van die dia's zijn te zien in Strombeek ( het is een tentoonstelling op twee locaties voor iets ) en een opstelling staat dus hier in Mechelen.


foto © Pieter Geenen

Pieter filmt ook, en het liefst op plaatsen die op een of andere manier politiek beladen zijn zoals bijvoorbeeld Cyprus, u welbekend. Over zijn films hebben we minder gesproken, dat ligt aan mezelf, de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat video- en filmkunst niet echt mijn ding is, maar dat wil niks zeggen want misschien is het wel het uwe.

Daarom zou ik willen besluiten:
Het is in Mechelen, op een mooie locatie, het kost weinig of niks, het is toch geen weer meer om in de hof te gaan liggen, dus ga er eens naartoe, en vorm ter plekke uw eigen mening!

foto's © Christophe N, uitgez. foto Cyprus

 

Na dit puik verslag heb ik de zin gekregen om te gaan. Bedankt Christophe

Hier spring ik nog wel eens binnen...  Christophe heeft me eveneens 'goesting' doen krijgen.  ;-)

Dit wil ik zeker gaan bekijken/bezoeken... net als Omar en Jan kreeg ik 'goesting' om te gaan kijken, na 't lezen van Christophe's verslag !

 

Voor sommige projecten loop je warmer dan andere. Hier waren beide kunstenaars, Pieter Geenen en Johan Grimonprez, zeer boeiende figuren om mee  samen te werken.

Ruim een jaar geleden kon ik reeds naar de preview kijken van de film 'Double Take' van Grimonprez. Ik was meteen verkocht. Grimonprez realiseerde een intrigerende montage van allerlei fragmenten uit het nieuws, commercials en films van Hitchcock.

De film duurt 80 minuten, dus rek er voldoende tijd voor uit. Ter kennismaking kan je enkele trailers bekijken op youtube 

New Videos from zapomatik

van donderdag tot zondag, telkens om 12u00, 14u00 en 16u00 in De Garage

 

@Christophe - Tof dat je de vertraging zo positief opnam, wij zaten er eerder verveeld mee. Tot de laatste minuten werd er keihard gewerkt in De Garage.Cava en andere dranken werden rijkelijk geschonken in het café van het Cultuurcentrum. Hebben onze mensen je niet naar daar verwezen? Kom volgende vernissage gerust een glaasje meedrinken, iedereen is welkom.