The Place 2 be

met categorie:  Moeten we, met zijn allen, terug naar Coloma ?

Want wordt de Hanswijkenhoek the place to be nu ze “den aoven Unic” gaan verbouwen ?


Link

En hiermee weer een heel mooi artikel "geschreven" door Gimycko ...

Naast een renovatie van de Kerk, een Colomaplein, een nieuw woonproject en een heel nieuwe buurt rond de Colomabrug wordt de Hanswijkenhoek niet alleen serieus ontsloten, maar neigen misschien al die oude Hanswijkhoekers terug naar die oude stek.

Enkele weken geleden ben ik nog gaan zien naar dat voormalig fruitwinkeltje, naast de bakkerij tegenover de Colomakerk, want dat stond te koop en tegen ne schappelijke prijs.  Misschien is het nog niet weg en moet ik overwegen om de binnenstad te verlaten en terug naar de oude buurt te komen.

dat is al vijftien jaar the place 2 be. Ik woon daar immers!

@ Anne :

Tot 20 jaar geleden woonde ik er ook en heel graag.  En nu wil ik het niet hebben over de buurt voorbij de Voetbalstraat, maar het voorste deel van de Steenweg.  We kunnen natuurlijk nostalgisch doen over de 12 uren van Coloma, de kermis in de Elf-Novemberstraat, enz. maar de Colomakerk is nog steeds dicht, de Gerard is al nen hele tijd weg, net zoals Van Steen.  De oude Unic staat al zo lang leeg.  De kaaswinkel-Garage, op den hoek van den Tervuursesteenweg en de Dennenstraat (waar ooit het verhaal van Gekke Griet begon) is nog steeds niet opgevuld en is er eigenlijk nog ne lichtstoet ?

De fruitwinkel, tegenover de Colomakerk, was dus echt ideaal (qua woonst, omgeving en prijs), maar ik heb nog even afgehouden omwille van all the things above.  En alhoewel de vitrine er nog steeds is, weet ik niet dat den Eddy nog steeds zijn kapperszaak houdt.

Maar misschien duiken er hier nog wel foto's op van den Aoven Unic of die Cinemazaak.

Den "Unic" of was het ooit een "Sarma" ? was begin jaren 60 nog cimea Lux.  Maar 'k ben nooit in die cinema binnen geweest.  Wel in die Sarma (of Unic) en zoals alle filialen van die groep was het daar een rommeltje.

Wellicht loopt er niet alleen wat mank met de Colomakerk, maar ook met de pastoor.  Wat moet die een druk bestaan hebben, want normaliter zou mijn kleinzoon in september gedoopt worden op de "open monumentendag" , daarna verdaagde de pastoor de doop naar vorige week en nu is het al eind november...

@ Roger :

Vermoedelijk zal die pastoor in de carrousel moeten meedraaien om zoveel mogelijk parochies te bedienen in zoveel dagen tijd, omwille van "personeelsgebrek".  Den tijd van Pastoor en Onderpastoor voor één parochie is al lang verleden tijd en de (7) Werken van Barmhartigheid zijn al een tijdje overgenomen door lekenwerkers of geëngageerde parochianen.

Nu, vlak over de oude Fortisbank (Nu PNB-enz.) - naast 't Kranske, zijn ze daar ook iets nieuw aan het neerpoten.  Niet comform met de straatrichting en vermoedelijk nen uitbouw van Colomaplus.  En alhoewel de bakkerij, tegenover de Colomakerk (? Withuis ?) blijkbaar nog open is, is de zadenwinkel al eeuwen verdwenen, het fruitwinkeltje staat te koop en blijkt de nachtwinkel, op den hoek van den Tervuursesteenweg met de Stenenmolenstraat ook al gene publiekstrekker.  En natuurlijk dat lege hoekcafé, in het begin van de Steenweg, is en blijft ook jammerlijk, alhoewel den toog en de tapkranen nog wel aanwezig zijn.

BTW : Draait de Chiro nog, op Coloma en houdt de Joko nog enige activiteiten ?

Foto's Gimycko

Roger, ik vermoed dat het pastoor Callebout is die dat ventje moet dopen maar die man heeft het zo druk. Ik denk dat hij ook Hombeek, Leest en Brusselsesteenweg voor zich heeft. Wat erger is, achter hem het grote gat. Maar ge weet in geval van nood mag en moet iedereen dopen . 

Wat morgen ook nog misschien een bron van ergernis zou kunnen worden is de nieuwe ondergrondse afrit van Mechelen-Zuid naar de Leuvensesteenweg.  Als het hele nieuwe stationscomplex in de steigers zal staan en de hele buurt rond de Colomabrug vernieuwd wordt, dan duiken we met zijn allen, rond Technopolis of de Mercedesgarage, in onze blikken dozen de ondergrond in : onder de spoorweg, de Jubellaan, enkele meters voorbij de Colomakerk, onder de Vaart, achter de Statie om dan ergens rond Sint-Albertus in Muizen terug op te duiken.

Het zal nog gaan daveren at Casa Jans.

Of zal de ondergrondse verbinding enkele honderden meters verder gelegd worden (Acaciastraat - Wilgenstraat) ?

Gim, bij dergelijke verslagen voegt gij meestal toch een locatieplan . Gaan ze in den tunnel ook viskes zetten ? 

@ GL :

Morgen hebben we misschien een nieuwe Lange Carolus-of Grote Margarethabrug naar Heffen-on-Earth om de Gentsesteenweg en Battel te ontlasten.

Dus, misschien kunnen we dan den tube onder Coloma de "Bart Somerstunnel" gaan noemen (in de stijl van de Craeybeckxtunnel).

Burgemeesters moeten nu eenmaal groot en groots denken om in de Galerij der Groten te kunnen komen en om hun borstbeeld in brons te laten gieten, zodat ze nog, voor de volgende eeuwen, kunnen aanschouwd worden in het Mechelse Stadhuis.

:-)

chiro coloma is alive and kicking, kijk maar op hun website: www. chirocoloma.be

Ook de Joko is hyperactief (als onze zoon niet thuis is, en dat is dikwijls het geval, zit hij meestal daar...)

Dit is de plaats van mijn jeugd, en ik kan je bevestigen dat't geen Unic was maar de Sarma of de Nopri. Het heeft steeds een wijk geweest van gemixte gevoelens, deels goed, deels slecht. Ik heb er wel graag gewoond.

Heeft de oude buurt (ik spreek tot aan de Voetbalstraat) een nieuwe boost nodig ?

Vroeger was de buurt van het Begijnhof en achter de Katelijnekerk te mijden en not done en nu MF hip (zie verschillende blogartikelen).  Misschien kan de Oude buurt in Coloma ook eens jaarlijks een megarommelmarkt organiseren en/of ne soort "Kunst in Coloma", in de stijl van het jaarlijkse Kunst-in-het-Begijnhof.

Straten en huizen genoeg voor kunstenaars in de ouwe Hanswijkenhoek.

De nachtwinkel op de hoek van de Stenenmolenstraat is ondertussen omgetoverd tot een mooi kapsalon. De bouw over Fortis is inderdaad een uitbreiding van ColomaPlus. En de plannen voor de kerk zullen ook in 2010 starten aan hun praktijkomzetting.

Voorbije week in de wijkkrant nog mooie plannen gezien voor de heraanleg van de Tervuursesteenweg en het Colomaplein. Veelbelovend!

Maar ik herinner bij de oude supermarkt niet dat het een Unic was? Bij mij stond het bekend als "de Nopri".

@ Eef :

Nu nog Vaartfeesten en den ouwen Hanswijkenhoek is weer helemaal hip, de Place 2 be !

BTW : Ons Bartje vond het ID van (mogelijk toekomstige) Vaartfeesten "interesting"...

:-)

 @ Eef

Met feesten op en aan het water van de Vaart kan men alle kanten op. Er daar nu toch langs de kant van de oude verdwenen gasfabriek een haventje van plezierboten gekomen is kan men die mensen misschien mee krijgen om het een en ander te organiseren. Nog een keer of twintig de Watermusic van G.F. Händel beluisteren en de ideeën kunnen opborrelen als bruiswater. Ik zie voor de afsluiter van die kanaalfeesten reeds een zeventiende-eeuwse optocht van versierde vaartuigjes voor mijn ogen die op dat andere succes van de heer Händel, de Fireworksmusic tijdens een vuurwerk de avond besluiten.

@ Roger Kokken

In die LUX-cinema heb ik ook nooit een kont neergevleid want de filmen die men daar draaide waren van een derderangs naoorlogs UFA niveau. Bv: De zoon van de hereboer die de dochter van het Schloss maar niet officieel de zijne kon maken of de boerendochter die bezwangerd werd door een flierefluitende kasteeleigenaarszoon die pas als het radeloze wicht zelfmoord pleegt, tot inzicht komt. Geef mijn portie maar aan Gudrun of aan Fikkie mocht die toevallig in de buurt zijn van cinema LUX.

Naast Maanrock, Parkpop, Dijlefeesten, Kleinkunstfestival, Keerdokklassiek misschien binnenkort Vaa(r)t-of Plaisancefeesten in Mechelen met oa Wassermusik van Händel ?

Met de nodige verkoopskraampjes vol prullaria, eet-en drankstandjes en "lichtjes aan de Vaa(r)t" (voor als het donker wordt) misschien wel een voltreffer.

En misschien kunnen dan ook Mechelse muzikanten hier nog eens hun opwachting maken : Gunther Neefs, Nite Spirit, Frank Vaganée, Willy en André Donni, enz.

Misschien iets voor de lente en in de buurt van de Kanoclub of zo, want we zijn tegenwoordig, hier in Mechelen, maar armzalig bedeeld qua Vaa(r)tcafés.

BTW : Hândels Fireworksmusic zou ik niet afsteken in de buurt van het Boemmekot !

:-D

Kleinkunstfestival op de Vismarkt - Enkele weken geleden - Foto : Gimycko

 @ gimycko

Waar heb jij de laatste decennia nog een in werking zijnd boemmekot gezien? Lang geleden zeker dat je nog eens met de fiets tot aan Hever-pont bent geweest?

Café's heb je niet nodig die vervang je gewoon door drankstalletjes die door welwillende publiciteitsgeile brouwerijen gratis worden aangevoerd. Enkel zorgen voor een aansluiting op het stroomnet om de koeling te voorzien. En Gunther Neefs die zal die avond wel gratis optreden zeker. Hij kan zelfs geen verplaatsingsonkosten inbrengen. Hij is al jarenlang blij dat ie aan de vaart mag wonen.  

@ Jef :

En als, langs het parcours van (mogelijk toekomstige) Vaa(r)tfeesten, alles nog eens opgevrolijkt wordt door ons nieuw en hip stadslogo, dan kunnen die feesten, volgens mij, niet meer stuk !

:-D