Opendeur bij de brandweer

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Wie zondag aanstaande nog niks gepland heeft, kan in onze Maneblussersstad eens een kijkje nemen in de kazerne van onze Mechelse spuitgasten!  En dat is voor jong en oud beslist een evenement om duimen en vingers van af te likken...

Ons brandweerkorps bestaat méér dan tweehonderd jaar!  En da's een behoorlijk lange tijd.  In het museum dat te vinden is in de kazerne in de Dageraadstraat, is een rijke collectie te bekijken van alle mogelijke blusapparatuur, helmen, en meer van dit fraais...  Normaal kan men hier enkel op afspraak een bezoekje brengen - maar zondag kunnen alle belangstellenden er eens rondneuzen.  En: dit museum bezit één van de grootste collecties van ons land.  Dus: mis het niet!

Tussen 10 uur en 18 uur ben je zondag welkom bij de brandweerlui.

 Het belooft boeiend te worden.  We zullen er verschillende kostuums en beschermpakken kunnen bewonderen én demonstraties bijwonen.  Zoals: een redding op een dak met hoogtewerker, een ontzetting van een geknelde persoon in 'n wagen, een frituurbrand...

En: de bezoekers kunnen zelf ook aan de slag met een C02-blusser - en kunnen geblindeerd een traject afleggen met perslucht op...  Avontuurlijk niet?

De allerjongsten kunnen meedoen aan een ballon-en kleurwedstrijd - en dat zal het jonge volkje wel bevallen!

Ik loop alvast eens langs.  U ook?

Nos amis, les pompiers, in actie (een tijdje geleden in de Merodestraat)

(Foto Gimycko)

Nationaal congres vd Brandweer 1976

Ook in 1971 vielen er gevelstenen naar beneden in deze straat. Gelukkig was er de brandweer mét oud logo.

Da's waar. Echt een aanrader.  Ik ken enkele brandweerlui persoonlijk.  't Is altijd een beetje een educatief pretpark tijdens de opendeurdag van de brandweer.  Ik ga er zeker eens kijken met mijn dochters.  In september hebben we (enkele Mercedes Unimog-liefhebbers van Mechelen) een van de oude brandweerwagens van de Mechelse brandweer terug naar Mechelen gebracht. Hij stond in Putte (dus zo spectaculair is dat ook weer niet).  Het gaat om de Unimog 404 van 1972 die later dienst heeft gedaan bij de ateliers van de NMBS. Hij wordt door de Mechelaar Ivan Machiels gerestaureerd. Wie graag nostalgisch rondsnuffeld tussen 130 oude brandweerwagens, ga eens kijken naar de grootste verzameling in Aalst of op hun website: www.privat-fire-brigade.be . 

Ik zal maar gaan zien, want door onze straat geraken ze toch niet.

Ik zal maar gaan zien, want door onze straat geraken ze toch niet.

Ik zal maar gaan zien, want als ze bij mij moeten ziin geraken ze niet door de straat.

Ik zal maar gaan zien, want door onze straat geraken ze toch niet.

@filip2 - 2,5 - 3: en hier geraken uw comments ook al zo moeilijk, wat is er daar allemaal opgestopt of geconstipeerd? ;-)

Vanmorgen al met mijn 3 kleinzonen op bezoek geweest bij de pompiers. Ze vonden het, getooid met helmpjes van EUR 5,00 en gevoed met een aantal pannekoeken: "kei goed", zeker toen ze in het bezit waren van een diploma "blusoefeningen 10 op 10".

Jokke, da wil ni zegge dagge deze avond bij wijze van uitdaging uw kot mut in brand stehe hé.

Ik ben ook langsgeweest bij de Pompiers en het was reuze interessant.

 Nu ik er toch was vergat ik toch wel mijn oren te laten uitspuiten, zeker :-)

@G.L.: zie maar dat uw woonstede niet oververhit geraakt door het werken van uw brein, want van uit de Dageraadstraat naar Hombeek is wel wat langer dan tot bij mij, naar hier kunnen de pompiers te voet komen!

 Beste luc, volgens mij is dit niet de Merodestraat maar wel de St Katelijnestraat (met zicht op Stadsheimelijkheid).

De ladder hier gebruikt is trouwens na enkele omzwervingen te Willebroek en Puurs opnieuw in bezit van brandweer mechelen.

Ze is niet meer in dienst maar werkt nog steeds!