Nieuws van de week

met categorie:  

(bron: GVA)

Mechels koppel neemt Spaans hotelletje over

De uitbaters van traiteurszaak Tapa Negra in de Borzestraat nemen in het Spaanse plaatsje Cortes de la Frontera een hotelletje met vijftien kamers over: Los Almendros. In juni 2010 wuift Mechelen het jonge stel uit. Wie nog eens wil proeven van het lekkers dat Kristof Vacaet en Kirsten Van Itterbeeck klaarmaken, moet dus snel zijn.

Van den Wijngaert eist 12 miljoen euro van KV Mechelen

De strijd tussen KV Mechelen en Willy Van den Wijngaert is helemaal geëscaleerd. De oud-voorzitter, die de club vlak voor het faillissement in 2002 ontvluchtte, start maandag een rechtszaak waarin hij alle investeringen die hij tijdens zijn vijfjarig voorzitterschap deed terugeist. In eerste instantie gaat het om een ’provisionele eis’ van 1 miljoen euro, maar die kan later oplopen tot 11,6 miljoen, het bedrag dat Van den Wijngaert beweert nog te goed te hebben van de oude vzw KV Mechelen. Indien de rechter de koekjesproducent in het gelijk stelt, betekent dat het einde van de club, maar bij KV Mechelen zijn ze er gerust op dat het niet zo’n vaart zal lopen.

Mechels atelier restaureert Spaanse topstukken

De Koninklijke Manufactuur De Wit rondt eind deze maand de restauratie van enkele waardevolle wandtapijten uit het Spaanse Pastrana af. De Wit staat bij internationale topmusea bekend als het meest vooraanstaande conservatie-atelier in de wereld. De meesterwerken uit de collegiale kerk van Pastrana vormen één van de mooiste ensembles uit het laatste kwart van de 15de eeuw. Ze zijn vermoedelijk geweven in Doornik, en waren zwaar aangetast door mot, verpulvering door lichtinval en gecorrodeerd door beitsmiddelen gebruikt bij het verven. De restauratie wordt mee gefinancierd door het Fonds InBev-Baillet-Latour, een fonds dat veel belang hecht aan grote verwezenlijkingen van de mensheid.

(bron: Nieuwsblad)
    
Snow City brengt sfeer van een Alpendorp naar Mechelen

Snow City is neergestreken op de Veemarkt. Een heus Alpendorp, met chalets en zelfs echte sneeuw, heet de bezoekers welkom in de typische winterse sfeer. De Veemarkt staat het hele weekend in het teken van sneeuwvakanties. Om wintervakanties bij het grote publiek te promoten, werken de toeristische diensten van Oostenrijk en Zwitserland al enkele jaren samen. Met Snow City trekken ze van stad naar stad en brengen ze de typische skidorpsfeer naar het kleine België.

Drie jaar effectief voor agressieve halskettingdief

Aziz N. uit Mechelen is gisteren veroordeeld tot drie jaar en twee maanden effectief. De man stond terecht voor een resem straatovervallen. Acht oudere vrouwen werden van hun halskettingen beroofd.
De golf van brutale straatovervallen duurde welgeteld een week. Toen werd Aziz D. door de politie opgepakt. Acht bejaarde vrouwen waren het doelwit van de drieste dief. ‘Een van de vrouwen kreeg een slag in haar buikstreek, een andere kreeg een sleutel in de neksteek geduwd en werd met de dood bedreigd als ze haar geld niet zou afgeven', zei openbaar aanklager Marjan Van Dingenen, die veertig maanden cel had gevorderd.

Theatersubsidies

De stad heeft 17.000 euro aan subsidies uitgereikt aan tien niet-professionele theatergezelschappen: De Peoene, Studio Gommarus, Mechels Volkstoneel, Voor Taal en Kunst, K.T. De Moedertaal, Ik Dien, K.T. De Dijlezonen, Rust Roest, Echt Mechels Theater en Theater Egal.

(bron Radio Reflex)

DOEK VALT OVER 82 JAAR MEUBELEN

Na 82 jaar valt het doek over het 100% Mechelse familiebedrijf Van de Put, één der laatste tradionele meubelmakers waar gesculpteerde meubelen effectief nog met de hand werden gemaakt.

Van de Put specialiseerde zich vooral in stijlmeubelen en was gelegen aan de Oscar Van Kesbeeckstraat. In 1927 begon Jozef Van de Put met het bedrijf als een speciaalzaak voor meubel- en beeldhouwwerk, zoals er destijds velen waren in 'Mechelen meubelstad'. Maar vandaag is er van die ooit zo bloeiende meubelindustrie niet erg veel meer overgebleven.

Het bedrijf kende zijn hoogtepunt in 1968 en bood werk aan een 50-tal mensen. Van de Put kende ook succes in het buitenland en produceerde zo voor ondermeer Luxemburg, Nederland en Duitsland.

De laatste nog echte stijlmeubelen die in de zaak nog met de hand gemaakt werden dateren van ruim 10 jaar geleden. de laatste arbeiders gingen toen met pensioen. Volgende week dinsdag start de uitverkoop van de allerlaatste originele meubelstukken. Wie er eentje op de kop wil tikken zal er snel bij moeten zijn. Kwaliteit ligt nog altijd goed in de markt.

wat is de nieuwswaarde van mensen uit Mechelen die een hotel overnemen in het buitenland,

lijkt me simpelweg verdoken reclame voor hun zaak

@Marc: Ja dat klinkt een beetje als reklame.Ik heb even gechecked en de verwoording hier komt letterlijk van GVA.

Ik vind het erg spijtig dat ze verdwijnen. De zaak Tapa Negra is nu eenmaal in korte tijd uitgegroeid tot een begrip en het is doodjammer dat deze unieke zaak alweer verdwijnt uit ons stadbeeld.

 Nieuwswaarde? 't Zal wel zijn zeker!
Het nieuws is dat dat winkeltje weggaat.
Een welgemeende "Nondegodvermiljaarde" is hier wel op zijn plaats.
Geen nieuwswaarde, mon oeil! het is zelfs slecht nieuws!

Zonder mij nu te willen uitspreken over het reclamegehalte van dit of dat bericht : het is niet omdat het de letterlijke bewoordingen uit de krant zijn, dat het geen verdoken reclame- of marketinggehalte kan hebben. Voor dergelijke kleinere berichten doen de kranten meestal gewoon cut&paste van een persbericht dat door het bedrijf in kwestie zelf werd opgesteld. Zo gek is dat niet, er zou anders niet elke dag een krant kunnen verschijnen hoor. Maar het is dus eveneens logisch dat dergelijke berichten zoniet een reclame- dan toch wel marketingboodschap hebben.

Het artikel over Manufactuur De Wit komt recht uit hun persmap, dat kan ik met 100% zekerheid bevestigen :-) . Dus twijfel ik er ook niet aan dat de Pata Negra zichzelf graag eventjes uitwuift en zijn omzet tot midden 2010 wat wil verhogen ... En ook het eerbiedwaardige Van de Put gebruikt een "persbericht" om zijn laatste stock op te ruimen.

Maar daarmee zeg ik niet dat dat alles geen nieuwswaarde heeft. Reclame kan nieuwswaarde hebben, en 'nieuws' kan reclame bevatten. Hoe lokaler het nieuws, hoe dunner de lijn tussen nieuws en reclame.

Beste allemaal,

Ik heb het artikel over Tapa Negra geschreven, en volgens mij heeft het wel nieuwswaarde. Jonge handelaars die een opvallende winkel in de Borzestraat sluiten, toch niet de gemakkelijkste winkelstraat van de stad, dat is volgens mij nieuws.

Zeker als het om prille dertigers gaat die een gok wagen in Spanje. Met dit soort berichten speel je als krant in op vrouwelijke lezers, jonge mensen en de actieve bevolking. Niet elk bericht in de krant moet gericht zijn op senioren of kritische geesten, want dan koopt niemand ze. Daarom moet je breed gaan: voor ieder wat wils, en dat proberen wij. Elke dag opnieuw. En ja, de lijn is lokaal soms dun.

Al zeg ik er meteen wel bij dat de samenvatting van het verhaal online beter had gekund.

Trouwens, dit nieuws komt niet uit een persbericht. Het is een verhaal dat wij van de straat hebben geplukt. Net zoals het verwacht wordt van een regionale reporter. Je kan het met een metafoor stellen: maar de opening van een café spreekt meer mensen aan dan de restauratie van de kerk ernaast. Ter info: persoonlijk vind ik beide items even interessant.

Ik wil namelijk weten wat er leeft in mijn stad.

Fijn weekend!

 

 

Overigens, Snow City, dat door alle Mechelse pers werd aangekondigd, kan je ook bekijken als reclame. Het evenement is georganiseerd om wintersportlanden te promoten...

Ik kan me volgen in de reacties van Christophe en Sven. Potverdorie alweer een speciaalzaak die verdwijnt. Misschien kunnen we hierover reageren ?

Als het klakkenhuis stopt en zegt waar je een pet kan kopen, dan hoop ik dat dat in het nieuws komt.

ps. Heb er nooit iets gekocht, maar ik draag Tapa Negra een warm hart toe !

 

Ik kan volgen,

maar dan een titel als speciaalzaak verdwijnt, zou mij beter vallen als een hotelleke in Spanje.

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik deze jonge ondernemers niet alle succes gun met hun nieuwe uitdaging. Enfin, de opdracht is geslaagd, er wordt over gebabbeld :-)

VoilĂ ! Daar ik hou ik van. Nu een titel met iets zuiders in spreekt altijd aan Marc :-)

peter, niet getreurd, er komt een speciaalzaak van jewelste bij op de korenmarkt... enfin, ik wil geen reclame maken hee..

T'ja het verdwijnen van Tapa Negra is idd een spijtige zaak, zoals al gezegd is die straat zowiezo al niet meteen de meest 'sexy' straat ... als er dan nog zo'n zaak verdwijnt is dat zeer spijtig. Gisteren ook naar Snowcity geweest. Ondanks het dreigende weer vond ik het wel eens plezant. Ne lekkere 'Marillen likeur' gedronken en wat info ingewonnen voor onze volgende skivakantie ... En wat diene koekskesbakker betreft: ik heb daar al naar verwezen in een artikel op http://de-zijliijn.blogspot.com Ik vind dat hij al genoeg 'belangstelling' krijgt zodat ik het hier niet nog eens ga neerpennen ! gegkokt en verloren ! Als je op de lotto speelt moet je nadien ook ,je geld niet gaan terugvragen.