NIEUWS van de week

met categorie:  

(Bron: GVA)
Stad heeft noodplan klaar voor Mexicaanse griep
Mechelen kan binnen de twee weken een zorgmeldpunt opstarten als er een pandemie van de Mexicaanse griep uitbreekt. Die wordt verwacht vanaf 20 oktober.
Als het zover komt, richt Mechelen in de Keldermanszaal van het stadhuis een callcenter in, en in fuifzaal Perron M op het Douaneplein een consultatieruimte.

Het zorgmeldpunt is een aanvulling op de reeds bestaande medische hulpverlening in Mechelen: de 84 huisartsen in de stad.

Mechels parket ontdekt matroesjka's
Het parket is in massagesalons in Mechelen en in het Antwerpse op mensenhandel gestoten.
Speurders hebben vier verdachten opgepakt. Onder valse voorwendsels haalden ze Thaise meisjes als dienster naar België. Uiteindelijk bleek dat ze seksuele handelingen moesten stellen.
In april dit jaar trof de federale gerechtelijke politie bij een huiszoeking al eens drie illegale vrouwen aan. Om in ons land te geraken, hadden ze elk tien- tot vijftienduizend euro betaald.

Geen naakte ontslagen bij Dupont Mechelen
Voor de arbeiders en bedienden werkzaam in de Engineering Polymers-afdeling van Dupont in Mechelen is een sociaal plan onderhandeld. Dat meldt het ACV donderdagavond. Het aantal ontslagen werd teruggebracht van 27 tot 12. Er vallen geen naakte ontslagen. De twaalf banen die sneuvelen, worden opgevangen met brugpensioen.

MGW sloopt 120 woningen in wijk Oud-Oefenplein
De Mechelse Goedkope Woning (MGW) laat 120 onbewoonde huizen in de wijk Oud-Oefenplein slopen. Sommige woningen staan al bijna tien jaar leeg.
De plannen voor de afbraak zijn aangekondigd tijdens de bewonersvergadering van Mechelen-Noord. Omwonenden in de sociale woonwijk reageren opgelucht, want de leegstaande huizen trekken vandalen en krakers aan.

Eens de huisjes gesloopt zijn, komen op de vrijgekomen gronden 84 nieuwe woningen. Twaalf ervan zijn uitgerust om Mechelaars met een handicap de kans te geven om zelfstandig te wonen. In 2011 start op De Plein de vierde en laatste fase van het renovatieproject, in totaal goed voor nog eens 120 nieuwbouwwoningen.

Mechelen investeert in buurtparkings
De stad Mechelen investeert begin volgend jaar opnieuw in twee buurtparkings om de parkeerdruk in woonbuurten te verminderen.
De parkings komen in de Gustaaf van de Woestijnestraat in de wijk Bethaniënpolder (12 plaatsen), en in de Alfred Nobelstraat in deelgemeente Muizen (18 parkeerplaatsen).
In de buurt van de moskee in de Generaal De Ceuninckstraat worden mogelijkheden onderzocht voor een parking in een binnengebied aan de Donkerlei.

Stad biedt gratis graveeractie autoruiten aan
In samenwerking met het bedrijf Carglass geeft het stadsbestuur Mechelaars volgende week donderdag 22 oktober de kans de ruiten van hun auto gratis te laten graveren.
Gemarkeerde ruiten laten toe gestolen voertuigen nog te kunnen identificeren, zelfs wanneer de dieven het chassisnummer ervan hebben verwijderd.
De gratis graveeractie is een aanvulling op de preventieve acties die de stad en de lokale politie al langer houden om onder meer inbraken in auto’s tegen te gaan.
De actie vindt plaats tussen 13u en 18.30u op de terreinen van de Mechelse autokeuring aan de Brusselsesteenweg. Het graveren van de ruiten neemt slechts een tiental minuten in beslag.

Stadsbeiaardier Jo Haazen krijgt prestigieuze prijs
Mechels stadsbeiaardier Jo Haazen, die eind dit jaar met pensioen gaat, mag binnenkort de prestigieuze Christoffel Plantinprijs in ontvangst nemen.
De prijs wordt toegekend aan een Belg waarvan de activiteiten bijdragen tot het prestige van ons land. Er hangt onder andere een geldsom van 10.000 euro aan vast. Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx, de voorzitter van het fonds, zal de prijs op maandag 26 oktober aan Haazen overhandigen.

Amerikaanse ambassadeur bezoekt Mechelen
De Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman brengt volgende week maandag 19 oktober een bezoek aan Mechelen. Gutman wil kennismaken met de lokale bevolking. Daartoe zijn enkele honderden Mechelaars maandagnamiddag om 17u uitgenodigd voor zijn speech in erfgoed- en congrescentrum Lamot.

"Nadien wil de ambassadeur tijdens een receptie met de mensen van gedachten wisselen over de gemeenschappelijke uitdagingen die de Verenigde Staten en België in de toekomst wachten", zegt Mechels informatieambtenaar Petra Reynaerts. Verschillende handelaars en bedrijfsleiders hebben de voorbije weken reeds een uitnodiging ontvangen voor het bezoek.

Verhuist hangbuikzwijn Flurk naar Sint-Truiden of Sint-Job?
Het hangbuikzwijn Flurk, dat weg moet uit zijn appartement in Mechelen, heeft wellicht een nieuwe thuis gevonden in het Limburgse Sint-Truiden.
Een Truiense restauranthouder wil het hangbuikzwijn adopteren. Gelukkig niet voor heerlijk varkensvlees op het menu, maar wel voor de kinderboerderij aan het restaurant. Als gezelschap voor het paardje en de geitjes die er nu al rondlopen.

Nieuwe partij noemt zich 'Vlecht'
De uit Mechelen afkomstige Lierenaar Mike Van Rompuy heeft een nieuwe politieke partij opgericht. Die luistert naar de naam Vlecht, wat staat voor Vlaams, Liberaal, Eigentijds, Humanistisch en Taboeloos.
"Er is nog nergens een afdeling actief, omdat ik het belangrijker vind om eerst een duidelijk kader te scheppen waarbinnen de partij kan bewegen", zegt Van Rompuy, die eraan toevoegt geen familie te zijn van premier Van Rompuy.

(Bron: Het Nieuwsblad)
Drugs verstopt in beelden: vier jaar cel gevorderd
Het openbaar ministerie heeft gisteren celstraffen van twee tot vier jaar gevorderd voor een koppel dat betrokken was bij drugssmokkel.
De zaak kwam op 19 mei aan het licht in de luchthaven van Zaventem. De douane wou een lading uit Brazilië controleren en scande de zending. ‘In de lading zaten stenen beelden met daarin 15 kilogram cocaïne', zegt openbaar aanklager Miguel Ureel.

Dirk S. en Chantal V. uit Mechelen reden ermee naar hun loods in Zemst. De twee leidden een luxeleventje. Ze reden met een BMW X5 en Jaguar en hadden een appartement in Knokke-Heist. Het Mechelse parket wil Dirk S. vier jaar achter de tralies en Chantal V. twee jaar.

Duizendste studente gehuldigd
De Katholieke Hogeschool Mechelen heeft haar 1.000ste ingeschreven studente in de naschoolse opleidingen in de bloemetjes gezet. Viki Gysbrechts volgt de cursus 'Bewegingstussendoortjes voor een gezonde rug'.

Artsen zonder Grenzen trekt rond met fototentoonstelling
Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen staat tot en met zondag met een fototentoonstelling op de Mechelse Schoenmarkt.
Artsen Zonder Grenzen (AZG) wil met de rondrijdende tentoonstelling voorbijgangers laten kennismaken met het werk van de dokters in oorlogsgebied. Door geluidsfragmenten en enkele indrukwekkende beelden wil de organisatie mensen bewust maken van de behoeften van mensen in conflictzones. AZG hoopt dat mensen het belang van die hulp zullen inzien en hen steunen.

Mechelaars krijgen aanslagbiljet twee keer in de bus
Tientallen Mechelaars, onder meer aan de Battelsesteenweg en aanpalende straten, hebben twee dagen na elkaar een aanslagbiljet voor de grondbelasting in hun bus gekregen.
‘Een menselijke fout', luidt de verklaring. ‘Mensen hoeven echt geen twee keer te betalen. Indien dit al zou gebeurd zijn, wordt het bedrag meteen teruggestort.'
Niet dat de bewoners zich erg veel zorgen maakten. Ze keken eerder verwonderd op toen de tweede brief binnenkwam.

Word animator bij de jeugdwerking van de stad
Trek je graag op met kleuters, kinderen en tieners en wil je hen de tijd van hun leven bezorgen… Dat kan! Behaal je brevet 'animator in het jeugdwerk'.
Word animator bij de Grabbelpas, het mobiele speelteam, het promoteam van Mechelen Kinderstad, een kinder- of tienerwerking of een andere jeugdvereniging of speelpleinwerking,… bij jou in de buurt. Net zoals vorige jaren biedt de jeugddienst jou de kans een cursus te volgen "animator in het jeugdwerk".

Deze cursus, ingericht door de stad Mechelen, gaat door in de herfstvakantie van maandag 2 tot en met zaterdag 7 november. De cursus wordt ingericht zonder overnachting en gaat door in De Nekker (richturen: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 08u30-21u00 / woensdag 08u30-18u00 / zaterdag 08u30-12u30).


(Bron: Radio Reflex)
10de pompoendag in Heffen
Zondag 18 oktober wordt de Heffense dorpskern voor de tiende maal omgetoverd tot een pompoenendorp. Tal van wedstrijden waaronder: de zwaarste pompoen, de origineelste pompoenschikking, pompoenbloemschikken als binnenhuisdecoratie,... Het publiek kiest de mooiste groepsstand. Een ruim aanbod kinderanimatie is voorzien. Je kan je bovendien laten rijden in de pompoenhuifkar. Verder is er verkoop van pompoenen, heksen, kaarsen, oude volksambachten, muziek en volksdans, eet-en drankstandjes, pompoensoep en pompoenjenever. Toegang tot de pompoendag kost je amper €1 per persoon.

Pauwels Trafo wordt CG
Transformatorenproducent Pauwels Trafo uit Mechelen, een dochteronderneming van Crompton Greaves (CG), heeft zijn naam veranderd in CG. De nieuwe naam geldt sinds gisteren voor alle entiteiten van de onderneming. De naamsverandering werd gisteren tijdens een feestje op de terreinen van Pauwels bekend gemaakt. Pauwels werd opgericht in 1947.
Sinds 2005 maakt ook Pauwels deel uit van CG.

Erf & Heem zoekt verzamelaars
Ben jij een verzamelaar van bierviltjes, theepotten of welke waardevolle spullen ook? Vind je het leuk om je verzameling eens met anderen te delen? Erf en Heem uit Sint-Katelijne-Waver geeft verzamelaars met een historische of een volkskundige achtergrond de mogelijkheid om tentoon te stellen in de exporuimte van groentemuseum 't Grom. Een verzameling kan bestaan uit zowel grote als kleine voorwerpen of zeer dure tot gratis verkregen zaken. Precies die verscheidenheid aan materiaal en ook het verschil in de manier van verzamelen, maakt het zo interessant.

Als het even mag toch één item toevoegen.

Gisteren vierde het Onderwijs Overleg Mechelen zijn tienjarig bestaan. Het OOM zorgt voor een permanent overleg tussen alle onderwijsnetten en alle niveau 's die op het Mechels grondgebied actief zijn. Geen schoolstrijd meer maar voortdurend met mekaar praten en dat ten dienste van alle Mechelse kinderen. Tot dit doel wordt slechts een voorwaarde gesteld en dat is loyale medewerking. Tot de vaak levendige vergaderingen worden naar behoefte externen uitgenodigd zoals daar zijn politie, stadsdiensten, de LIJN enz . Gisteren werd dus gevierd met een niet - academische zitting in de Keldermanszaal van het stadhuis, besloten met een hapje en een natje. Prachtig initiatief en hop naar de twintig.

Mooie & relevante toevoeging van G.L.

Bedankt Omar voor de beoordeling.