Nieuws van de week

met categorie:  

(Bron: GVA)

Duo vernielt 32 bushokjes

Twee jongemannen sloegen in de nacht van maandag op dinsdag het glas van 32 bushokjes aan diggelen in Mechelen, Lier, Kontich, Lint en Rumst. En nog straffer: de jonge vandalen, die spoorloos zijn, filmden alles. De twee daders trokken een spoor van vernieling. In Mechelen beschadigden ze zes bushokjes, in Rumst vier, in Kontich drie, in Lint vijf en in Lier niet minder dan veertien.

Vermoedelijk dezelfde daders hadden in de nacht van zondag op maandag ook al hun slag geslagen. Toen moesten drie bushokjes in Lint er aan geloven. Van elk van de 32 bushokjes sneuvelde minstens één glazen paneel. Kostprijs: 175 euro per stuk.

 

Afsluiten Nekkerspoel zorgt voor verwarring

Bij de start van de werkzaamheden aan de Nekkerspoelstraat heerste maandag heel wat verwarring. Het afsluiten van een van de belangrijkste verkeersknooppunten van de stad zorgde meteen voor de nodige verkeershinder. Ook een van de ingangen van het station Nekkerspoel is niet meer toegankelijk.

Vanonderuit! wil weer water in oud zwembad

Vanonderuit! start met een petitie om het oude zwembad op het Rode Kruisplein weer open te krijgen. In de loop van 2010 hoopt Vanonderuit! tien procent van de maneblussers warm te maken voor het project. Volgens voorzitter Mark Maes zijn er argumenten genoeg om het monument te renoveren. “Wij willen weer water in den ouwen dok krijgen omdat in andere Vlaamse steden gelijksoortige realisaties ook gelukt zijn. Het prijskaartje voor het behoud en de renovatie is voor de stad niet zo hoog. Ze moet maar twintig procent van de kosten dragen. De rest is voor de provincie en het Vlaams gewest”, legt Maes uit. Hij geeft aan dat de renovatie eigenlijk al bezig is. “In 2005 heeft de stad opdracht gegeven voor een bouwhistorisch ono derzoek, opmeting van het gebouw en een onderzoek naar de stabiliteit van de zwemkuip.”

(Bron: Het Nieuwsblad)

Mechelen start met Start to Swim

Kan je al 25m zwemmen? Of misschien al 100m? Wil je na 10 weken je afstand vertienvoudigen? Hoe begin je eraan? En nog belangrijker, hoe hou je het vol? Naargelang je eigen niveau en mogelijkheden kies je voor een aangepast trainingsschema. Door regelmatig te trainen kan je de zwemafstand vertienvoudigen: - Wie 25m kan zwemmen bij aanvang, behaalt aan de hand van de trainingsschema’s 250m. - Wie al 100m kan zwemmen zonder rust, traint voor de 1000m. Op zaterdagvoormiddag word je begeleid door een ervaren lesgever. Een tweede training in de week plan je zelf aan de hand van het trainingsschema.

Inschrijven bij zwembad Geerdegemvaart: tel. 015 41 77 44, Leliestraat 32,

Mechelen. Assyrisch feest

Zondag 4 oktober organiseren Prisma, De Nieuwe Weg , KMS, CBE, vzw MOOJ en andere mechelse organisaties een Ontmoetingsfeest voor de Assyrische gemeenschap. Dat zal plaatsvinden vanaf 14 uur in het Cultureel Centrum, Minderbroedersgang 5 in Mechelen. De inkom bedraagt 2 euro.

Studenten krijgen gloednieuwe stadsgids

De nieuwe Guido-stadsgids is klaar. Naast interessante adresjes geeft de gids ook tips en kortingsbonnen voor het ideale studentenleven. Guido-stadsgids, de ultieme gids voor het studentenleven, is dit jaar aan zijn negentiende jaargang toe. Studenten vinden er alle essentiële info in terug voor een geslaagd academiejaar in hun studentenstad en ver daarbuiten. De gids biedt studenten tientallen voordeelbonnen voor de handelszaken in de studentenstad. Er zijn enkele wedstrijden die de studenten kans geven op mooie prijzen en gratis producten. In Mechelen zorgt de dienst Studentenvoorzieningen van de Katholieke Hogeschool Mechelen ervoor dat elke student, naast een gratis schoolagenda, een gratis Guidogids in zijn bezit krijgt.

Politieharmonie zoekt jong muzikaal talent

De Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse politie is op zoek naar versterking. Het huidige team bestaat voornamelijk uit oudere muzikanten. Sinds 1946 verzorgt de Muziekkapel officiële en vaderlandslievende plechtigheden in Mechelen, maar ook in België en zelfs in het buitenland zijn zij een graag geziene gast. Hoewel de Politieharmonie is opgericht binnen de schoot van de politie, is het al lang geen geheim meer dat er momenteel meer beroep wordt gedaan op bekwame helpers-muzikanten dan op ware politiemannen of -vrouwen. Om hierin verandering te brengen, werd een oproep gelanceerd naar de omliggende politiekorpsen om muzikanten aan te trekken. Ook binnen het eigen korps wordt er gestimuleerd om mee te spelen.

Dronken chauffeur probeert agenten om te kopen

Een 56-jarige man uit Mechelen die betrokken was bij een ongeval met stoffelijke schade maar nadien een positieve ademtest aflegde, heeft geprobeerd de agenten om te kopen. Hij bood geld om het pv te laten vallen, meer bepaald elk... tien euro. De twee politiemannen stelden prompt een nieuw pv op wegens poging tot omkoping van een ambtenaar. De man had 2,53 promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs is ingetrokken voor vijftien dagen. Het omkoopgeld is hij ook kwijt, want het is in beslag genomen.

Parket eist zware werkstraffen voor vechtersbazen

Het Mechels openbaar ministerie heeft gisteren zware werkstraffen gevorderd tegen twee mannen die in 2007 betrokken waren bij een vechtpartij aan het station van Mechelen. De ruzie begon in een van de cafés. Toen Michael V.S. (35) en Mario D.V. (38) werden buitengezet, zette de schermutseling zich daar verder. Een medewerker van het café en enkele omstanders kregen enkele klappen. Een meisje uit Zemst was nog maar pas aan de knie geopereerd en kreeg een duw waarbij ze opnieuw op haar knie viel. Een gerechtsdokter moet uitzoeken of ze zal blijven sukkelen met haar knie. De zaak wordt volgend voorjaar behandeld.

Iedereen heeft een smoel

'Iedereen heeft een smoel', zegt fotograaf Luc Perdieus. Om dat te bewijzen, werkt hij aan een tweede Mechels smoelenboek. Portretten van bekende en minder bekende Mechelaars, allemaal krijgen ze een plaats. Om mensen op de gevoelige plaat vast te leggen heeft Perdieus een studio ingericht boven café Salvator op de Grote Markt. Hij heeft nog materiaal voor wel drie smoelenboeken, maar Luc Perdieus wil meer nieuwe gezichten voor de volgende uitgave. Om Mechelaars, of mensen die met de stad verbonden zijn, te vinden, gaat hij dezer dagen zelf de boer op. Het tweede Mechelse smoelenboek moet in oktober van volgend jaar uitkomen.

MGW stelt nieuwe woningen in wijk Galgenberg voor

Enkele vernieuwde woningen van de Mechelse Goedkope Woning (MGW) zijn voorgesteld. Ze zijn grondig gerenoveerd en worden vanaf 1 oktober verhuurd. De wijk Galgenberg heeft er enkele nieuwe pareltjes bij. De huizen, die bijna allemaal dateren uit de jaren '30 en in handen zijn van de Mechelse Goedkope Woning (MGW), zijn grondig vernieuwd en klaar voor verhuur. Tien gezinnen zullen vanaf oktober intrekken in de vernieuwde woningen. Voor MGW is het de tweede fase van de renovatie van haar patrimonium in die wijk. In een derde fase worden nog 21 woningen onder handen genomen.

 Die Mark Maes is een goeie: "..De rest is voor de provincie en het Vlaams gewest.. ", alsof  'de provincie' en het 'vlaams gewest' gezanten van Mars zijn met een ezel die geld schijt in hun hof waarvan ze ten gepasten tijde een deel van naar Mechelen sturen zeker?

Mr Maes; eigenlijk moet het gewoon zijn "20% komt rechtstreeks uit onze zak en de andere 80% komt eveneens, maar dan onrechtstreeks, uit onze zak". Ik zou u graag eens tegenkomen met uw petitie om uw uitleg hieromtrent te horen.
Wat een mentaliteit, als iedereen zo zijn 80% afschuift op provincie en gewest en dat dan drogredeneringsgewijs vooruitschuift als was het verniet.

Volgens mijn bescheiden mening zijn hier toch twee belangrijke nieuws items vergeten.

Ten eerste de demarge van schepen Salmi in verband met de hoofddoeken in het onderwijs. Niettegenstaande de burgemeester tijdens de laatste gemeenteraad beweerde dat het geen thema voor " de stad " is ging de schepen toch jammerlijk uit de bocht.  Dit hoofdstuk is echter verre van afgesloten als men de krantenartikels leest uitgebracht door Van Butsel en Hendrickx.

Dat Creyelman in de pers geen kans krijgt weet ondertussen iedereen.

Ten tweede waren er toch de onthutsende cijfers over de agressie ten overstaan van het politiekorps. Dit jaar reeds 27 gevallen.

 

De " niet toegelaten " zones zoals ze reeds gekend zijn in Brussel en Antwerpen kunnen we die ook eerstdaags in Mechelen verwachten ? Ze moeten ons dat tijdig weten zeggen zodat we ons kunnen voorbereiden.

@GL: ssst, je mag niets over nieuwe Mechelaars vertellen, dat is taboe !

Zelf ben ik aangevallen door een 'nieuwe' mechelaar die natuurlijk prompt een ketting te voorschijn toverde. Mijn schoonvader werd schaamteloos omver gereden op de fiets, nota bene, met mijn driejarige dochter achterop. Mijn moeder werd de huid volgescholden omdat ze niet opzij wou gaan voor een 'nieuwe' mechelaar. En dit alles op nog geen twee weken tijd in de stationsbuurt. Ik kan je bovendien garanderen dat dit gespuis niet Janneke of Pierke noemde maar eerde Mohammed of Ismael.

Laat ons nog maar een wat gaan multicullen, een groepje van marokko naar hier halen, een theetje drinken, een (radicalce) iman naar hier halen, zodat we allemaal vredig kunnen samen leven. Ik heb het gehad, ik geloof er niet meer in.

Niks 'ssst'.

Wat op een correct beleefde manier geformuleerd wordt is NIET taboe - ook al ben ik het er niet  steeds mee eens.

En los van het verkrampte links-rechts denken, en los van de vaak grote problemen die een multiculturele samenleving soms meebrengen, wil ik als 'mens' stellen dat voor mij de enige manier om tot een beter SAMEN-leven te komen, de weg van de dialoog is.  Hoe moeilijk die soms ook is.  Hoe vaak die ook met vallen en opstaan dient te gebeuren.

Er is een gevaarlijke tendens bezig.  We sluiten ons (beiden!!) weer op in onze 'veilige kampen', en voeren achterhoedegevechten over symbooldossiers.  Maar door ons terug te trekken in onze 'eigen' vertrouwde 'huizen' met 'eigen' waarden en normen, bestaat het gevaar dat we méér polariseren, en weggroeien van mekaar. 

Laat het wel wezen: er moet streng geageerd worden tegen 'dingen die niet kunnen', en niks mag met de mantel der liefde worden toegedekt.  Dat helpt een samenleving ook niks vooruit.  De vinger moet op de zere plek worden geduwd.  Maar anderzijds moeten we wel - of we dat nu graag hebben of niet - proberen nader tot mekaar te komen (beide partijen!).  En dat vergt moed - het durven kijken over ons 'eigen' muurtje.  Maar het zal de enige manier zijn om dichter bij 'de ander' te komen.

Dit is MIJN overtuiging, die niemand uiteraard hoeft te delen.  Maar zélf ben ik er rotsvast van overtuigd.  Terugplooien op onszelf is stappen achteruit zetten.  En we moeten wel verderleven met mekaar.  En dat vraagt van ALLE partijen een inspanning.

Gelukkig zie ik hier en daar wel lichtpunten in dit proces.  Er zijn mensen aan beide kanten bezig met het pogen om bruggen te bouwen.  Ik hoop vooral dat ze niet ontmoedigd geraken, en blijven geloven in de kracht van het mosterdzaadje (om het maar eens in bijbelse termen te omschrijven). 

Dit is mijn hoogspersoonlijke mening, waar je het niet mee eens hoeft te zijn.  Lang heb ik over dit thema gezwegen, maar ik wil hiermee toch maar eens een steuntje in de rug geven aan de bruggenbouwers en idealisten, die moedig verder blijven werken aan een betere samenleving, zonder slogantaal en zwart-wit denken.

Zéker in een klimaat waarin we dreigen verder weg te drijven van mekaar, is het belangrijk om ons niet te laten ophitsen (beide partijen!), en op een rustige manier proberen terug openingen te zoeken.

@JC: Helemaal niks Ssssstttt.
 
Ik ben alles, behalve iemand van de strekking van GL, en toch werd er gisteren een repliek van mij weggehaald.
Terecht of onterecht laat ik even in het midden, maar waarschijnlijk zal het terecht geweest zijn, want anders had men er geen aanstoot aan genomen.
Zo zie je maar, het mes van Mechelen Blogt snijdt terecht aan twee kanten.
 
Wat betreft je verhaal is het een spijtige zaak, maar het is niet omdat er enkele onverlaten tussenlopen, dat je meteen iedereen over dezelfde kam moet gaan scheren.
Ik kan je zo een groepje authentieke Belgen laten zien, die nog tien keer erger zijn.
 
Als ik Mohammed of Ismael tegenkom op straat of elders, knik ik altijd vriendelijk goeiedag en steeds krijg ik een even vriendelijke knik terug.
Een simpele knik kan soms wonderen doen.
Zolang we niet allebei water bij onze wijn doen, komt er geen beterschap.
Zolang we spreken van "allebei" ipv "wij", zijn "wij" verkeerd bezig.
 

@Jan Goovaerts

Een klassieke reactie. Het is allemaal zo erg niet, ik ken ook autochtonen die dergelijk gedrag vertonen, enz. Feit blijft dat het hier drie maal op korte tijd om allochtonen ging. Deze allochtonen zijn gelukkig nog in de minderheid, wat dit feit nog erger maakt. Dit zijn nu éénmaal feiten, driemaal vertonen ze ontolereerbaar gedrag. Door een beetje vriendelijk te lachen ga je dat niet verbeteren. Water bij de wijn doen zal alleen van ons moeten komen, want het blijkt dat ze hun gewoontes niet willen veranderen, ook al contrasteren die (te) fel met onze waarden. Uiteindelijk zullen we dus enkel water moeten drinken (bij toeval mooi in overeenstemming met hun geloof).

Begrijp me niet verkeerd, ik geloof wel in multicul en breng het thuis zelfs in de praktijk. Ook stem ik al helemaal niet op de partij van GL. Het gedrag van een bepaalde bevolkingsgroep kan echter niet meer door te beugel. Het zijn niet enkel de agressieve haantjes die het probleem vormen, het zijn ook de ouders die totaal onbekwaam zijn en die dit gedrag niet veroordelen. Zijn voeden geen kinderen op, ze planten zich voort en daar houdt het dan bij op.

Als er nu zelfs vanuti de kant van Groen! een soortgelijke boodschap komt (wie leest De Standaard?), dan mag je wel stellen dat er echt een probleem is. Maar blijkbaar moet men eerst aan hun persoonlijke vrijheid tornen vooraleer men de potentiële stemmen van zich wegschrijft.

Vandaag had ik cursus van een dame die in het Brusselse woont. Haar zoon was vorige week aan zijn 6de GSM toe. Al de vorige werden hem afgenomen door groepjes allochtonen. Nu ga jij me waarschijnlijk vertellen dat je neef of broer of zus zijn/haar gsm ooit is afgepakt door een autochtoon ...

Ja, het wordt nog een leuke eeuw.  En ik betwijfel of (nieuwe) Mechelse Gesprekken (deze keer met muntthee) veel gaan uithalen.

@JC: Het artikel van Lucas Van de Taelen werd hier enkele dagen geleden door mezelf geciteerd.

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=5D2FRJ8M

Van Cauwelaert (KNACK) schreef over deze problematiek:

http://www.knack.be/blog/blog-algemeen/71-95-5196/de-brussels-metropolit...

Ik citeer even uit het laatste artikel:

Om de tekorten op onze arbeidsmarkten op te vullen, en in de heimelijke hoop dat zij onze pensioenen zouden helpen betalen, hebben de Belgische en andere Europese verantwoordelijken diepgelovige gastarbeiders en hun families uit de Atlas in Noord-Afrika en Anatolië in Turkije overgeplant naar de meest seculiere samenleving ter wereld.

Dat, zoals de Amerikaanse publicist Christopher Caldwell schrijft, de migranten hun door droogte doorstoven hongerdorpen in de derde wereld zouden verlaten om de pensioencheques, het tweede verblijf, de wijnavonden en de snorkelvakanties van de Europese gepensioneerden te helpen betalen, bleek een foute berekening. De zonen van die eerste gastarbeiders, samengedreven en aan een werkloos bestaan overgeleverd in achtergestelde wijken zoals de Molenbeekse kanaalbuurt, worden al eens weerspannig. Als hun dochters er al niet op staan om altijd en overal die hoofddoeken te dragen. Dat zorgt voor nervositeit. En dan vallen er zwaarwichtige woorden en wordt er gezwaaid met de grote Europese waarden die wij zelf op de meest schabouwelijke wijze invullen.

 

Het probleem beschrijven is de eerste fase van een oplossing. Ik geloof wel in MultiCulti, want volgens mij is de toekomst van Mechelen ofwel 'leren samenleven', ofwel geen toekomst. 

@Jan Goovaerts: gevonden op GVA bij de reacties op:

http://www.gva.be/antwerpen/mechelen/tieners-aangevallen-in-station-nekkerspoel.aspx

"Louis Goovaerts HOMBEEK, 05 oktober '09 om 14:19 

Aan Jan, het zal wel gaan zeker. "

 
 

;-)

Alleen gevonden Jokke ?

@Goovaerts.Louis. (niet gecontroleerd): ja hoor, gelijk gij dat woord "demarge" ook alleen gevonden hebt in een van uw antwoorden hierboven

"Ten eerste de demarge van schepen Salmi in verband met de hoofddoeken in het onderwijs"

 Onderhuids zit hier in Mechelen een probleem autochtoon versus allochtoon, dat is wat mij eigenlijk opvalt, vooral wanneer het zoals hier weeral lichtjes opborrelt naar aanleiding van het eerste beste artikeltje.

Vergis u niet, het probleem groeit elke dag, en staar u niet blind op de sympathieke marokkaanse buur waarmee u wel een een theetje pleegt te nuttigen op een of ander intercultureel feestje in het park. Als binnenkort een paar van zijn 'broeders' vanuit Brussel naar hier afzakken om de boel op stelten te komen zetten ( wat in de buurt Nekkerspoel trouwens al gebeurd is ) zal hem gevraagd worden partij te kiezen, en alle theekransjes ten spijt, het zal niet voor u of mij zijn.

Ik stem ook niet voor de partij van GL, in de verste verte niet, maar wanneer het erop aankomt, welke keuze heb ik dan?

Als ge de situatie nu is zou omdraaien?

en de vlaming in een bepaald land geconcentreerd zou zijn, zouden we dan niet hetzelfde doen misschien? Een land waar ze steeds te horen krijgen dat ze steeds voor problemen zorgen, geen werk krijgen, etc

Jokke, mijn bonensoep met hammeke is nu klaar. Toch nog even de heilige van den dag meegeven : PRIESTER BRUNO ( 1030-1101 ). Te lezen op Heiligen net, en de laatste regel niet vergeten hé.

Massaal migranten binnenhalen om de pensioenen van nu en straks te betalen blijft de grap van de eeuw.  Zelfs de VN gelooft erin ("Migratie is goed voor U", of zoiets, zeggen ze).

En wie gaat dan, veertig jaar later, al die pensioengerechtigde migranten hun pensioen betalen ?

Wat  de aan te vullen arbeidsplaatsen in "onze" fabrieken betreft: ipv. het aantal plaatsen te verschaffen om de werkloosheid destijds op te lossen, werden door de multinationals een belangrijk en rijkelijk overschot aan arbeidsplaatsen gecreeerd. Met als gevolg dat er dus plaatsen teveel waren, welke dan ook weer eens dienden ingevuld met.....geïmporteerde arbeiders. Dat is de echte oorzaak geweest. Dat het van dat vuile werk enz. is een verhaaltje zoals een ander....

En gezien dus een te groot deel  van de allochtonen nu niet werkt, het dus niet kan of wil, zal er dus door deze mensen niet voor ons pensioen gezorgd worden. We doen dus beter het democratische voorbeeld Zwitserland na: geen werk= terug naar huis!

 Dat van de Zwitsers is ook quatsh he Eddy.
Het gros van de gastarbeiders in Zwitserland zijn om te beginnen al geen zwitsers, meestal zijn het seizoenswerkkrachten in het tourisme die maar met periodes daar wonen. Wanneer een zwitser een buitenlander aanneemt moet hij een bedrag als waarborg storten, hij krijgt dat terug als zijn wernemer terug het land verlaat.

Maar wij zitten ondertussen wel met "Belgen" he, ah ja, hier ingeschreven en met identiteitskaart en heel het faboel. Dus inderdaad, geen werk, naar huis, en thuis is hier.

Het is een beetje onnozel om slogans te staan declameren die totaal naast de kwestie zitten.

Inderdaad Christophe.

Tja, die fameuze (en alomgeprezen - Yeah, right) Snel-Belgwet was ook een ferme Farce van Formaat...

 Zeg Gim, die snel-belgwet, verduidelijk dat eens, gewoon in een paar zinnen: hoe zit dat precies in mekaar, want ik weet dat niet. Misschien kun jij het even uitleggen?

@ christophe : U vraagt, wij draaien (in een paar zinnen)...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Snel-Belgwet

 Ehr??? http://nl.wikipedia.org/que? sorry, dit latijn begrijp ik niet, waarop slaagt deze formule?

 Meneer Meuris en  meneer Smets , neem nu toch eens jullie verantwoordelijklheid en verdwiJn. Elendelinden dat ge daar zijt.

Ik dacht dat ik mijn Nederlandse woordenschat  vrij behoorlijk ken, maar zou iemand me kunnen vertellen wat een "elendelind" is? 

@ Eddy Luyten: het democratische voorbeeld Zwitserland

Idd, in 1980 werd in Zwitserland terzake een referendum gehouden. Maar Zwitserland is dan ook een èchte democratie.

@Roger Kokken: Volgens de wikidingens http://nl.wikipedia.org/elendelind  gaat het om iemand die teveel van zijn home-made "bonensoep met hammeke" gegeten heeft! 

Ik lees hier weer het gebruikelijke gezwets over auto 's en allo 's maar heeft er nog niemand in de gaten dat het telkens over werkloze jongeren gaat? Wanneer ge de origine of de cultuurverschillen weglaat dan gaat het toch maar om verveling die veelal te wijten is aan jobtekorten. Het probleem, of de uitdaging zo je wilt, ligt bij de tijdsinvulling of het gebrek eraan. Al de rest is prietpraat. Ikzelf kan dat probleem niet oplossen maar gelijk welke overtuiging een werkloze heeft, verveling is en blijft verveling.

@ Luc :

Tsja, in Mechelen is het eigenlijk toch maar "een dooie boel".

;-)

Maar is dat dan een reden om keet, in de keet, te schoppen ?