Het mooiste dakterras van 't stad?

(foto's: Jan Smets)

De hotels rijzen in Mechelen als paddestoelen uit de grond.  En niet zelden zijn het 'slaapplaatsen' met een sterretje méér.  Zo zal de vroegere Sint-Elisabethkliniek in de Stassartstraat ook omgebouwd worden tot exclusief hotel.  En...op het dak zal een heerlijk dakterras worden aangelegd, mét zwembad heb ik me laten wijsmaken.  Wat er ook van is: het zou wel eens het mooiste dakterras van de stad kunnen worden.  Met deze fotoreportage neem ik je mee de trappen op...  En ziehier:

    

Blikvanger nummer 1 is natuurlijk het 'lichtkunstwerk' dat de stad aanschafte als blijvend merkteken voor de Stassartstraat, die hoe langer hoe meer wordt opgewaardeerd.  Want: vergeet het niet - vroeger leek de straat voor de toeristen te stoppen bij het Groene Waterke of het Klapgat, maar met de geplande herbestemming van de Predikherenkerk én het al felbesproken Holocaustmuseum, wordt deze wat 'vergeten' straat in de toekomst terug een publiekstrekker...

Vanop het dak zijn ook andere grote werken te zien: In de Sint-Janstraat staat nog enkel de facade recht van de vroegere Mariaschool/Sint-Janshof.  De school is reeds een jaar verhuisd naar de omgeving van de Libertuskerk.  Hier verrijst een hoogwaardig wooncomplex.  En vanop deze hoogte zijn de bouwwerken te bekijken...

    

Ook te zien: kerktorens in overvloed!  Begin maar te tellen...  Hier alvast twee in slagorde achter mekaar: de Katelijnkekerk en half verscholen hierachter: onze Begijnhofkerk...

Vlak onder ons merken we de bouwkundig wat aparte Van Hoeystraat op, met zijn statige herenhuizen met hier en daar art-nouveau-elementen...

Links staat de Sint-Janskerk in de stellingen.  En nu kijk ik vanop het dak van de voormalige kliniek naar de toren waar ik enkele weken geleden nog op stond met de Open-Monumentendag...  Want...van Mechelen wil ik 'op de hoogte blijven'....  In de nevelige waas in de verte, ligt de OLV-over-de-Dijlekerk, en achter het bouwwerkje op het dak verstopt zich Sint-Romboutstoren.  In de vensters werk je een blik op het torentje van de Refugie van Sint-Truiden....

   

Het elegante torentje van het Hof van Busleyden is uiteraard ook zichtbaar - net zoals de trapgevel van het Sint-Jansgildenhuis in de Frederik de Merodestraat...

Wat verderop zie je achter wat nieuwbouwpanden de afleidingsdijle verstopt, met het begin van de Liersesteenweg, en de gevangenis op de hoek...

In de skyline van het hedendaagse zijn kranen niet weg te denken...  We kijken nu richting Kanunnik De Deckerstraat...  Daar ligt ook dat andere 'lege' ziekenhuis: de vroegere Sint-Romboutskliniek, waarnaar blogger Marc VC ons onlangs naar meenam...

Werkelijk mooi en boeiend is het uitzicht op de Goswin De Stassartstraat, met rechts het oude Hotel VanderGracht de Rommerswael, oftewel Home Astrid...  Nog meer naar rechts zien we het gotische torentje van de Refugie van Sint-Truiden...  En verwijzen naar Sint-Rombouts lijkt me uiteraard overbodig...

Duiven houden van leegstaande gebouwen... Op de nok van het dak: vier op een rij.  Hierachter tekenen de contouren van het Hof van Hoogstraten en de kerktoren van Sint-Petrus en Paulus op de Veemarkt zich af...

Een rooskleurige toekomst voor 'ons' Mechelen?

    

De Sint-Elisabethkliniek sloot op 14 december 2003 haar deuren definitief...

Het ziekenhuis werd gesticht door de in Mechelen haast legendarische verpleegster, Jeanne Hellemans, die in 1879 in Vilvoorde werd geboren als dochter van een een vrederechter die werkte in Mechelen.  Tijdens de Eerste Wereldorlog deed Jeanne dienst als vrijwillige verpleegster in Calais.  Hiervoor kreeg ze verscheidene medailles.

In 1920 keerde ze terug naar onze stad om cursussen verpleegkunde te geven aan het OLV-gasthuis.  Hellemans werd nadien eerste voorzitser van het Nationaal Verbond voor Vlaamse Verpleegsters.  En...als eerste vrouw verwierf ze een zitje in de Mechelse gemeenteraad!

In de jaren twintig stichtte ze in de Stassartstraat het Sint-Elisabethziekenhuis.  Het ziekenhuis omvatte ook een school voor verpleegsters, met een internaat dat tot in 1956 leef bestaan.  In de kliniek waren er ook een kraam-en kinderafdeling...

Tijdens de tweede Wereldoolog zorgde een V-bom voor een enorme verwoesting van het ziekenhuis.  'Juffrouw Hellemans' kwam er met de schrik en wat mindere verwondingen van af - maar drie verpleegsters, drie patiënten en drie arbeiders lieten het leven bij het bombardement.

In 1947 werd het huidige gebouw neergezet.  Architect J.Tambuyser ontwierp een zieknhuis met drie verdiepingen.  Nog later kwam er een vierde verdieping bij...

Jeanne Hellemans stierf op 11 juni 1962...  Een sterke vrouw...

En nu wacht het lege ziekenhuis op zijn nieuwe bestemming...

Maar nog eens over  over het terras: het lijkt me wel wat...

Mooi stukje geschiedenis bij het Elizabethziekenhuis. Je gaf me iets om te overpeinzen tijdens het afwassen (onze keuken en badkamer kijken uit op dit gebouw; je ziet er inderdaad soms raar volk in ronddwalen ;-)

Het blijft een schitterende bestemming Jan. Het dak van Mechelen !

Zo is dat Peter!  het heeft héél wat potentieel...  Echt knappe stadszichten daarboven!

Op dat dak zou ik wel eens een bezoekje willen brengen ;) 

Kleine correctie ivm dat zwembad : volgens de plannen die ik kon inkijken, al enkele maanden geleden, zou dat niet op het dakterras maar beneden, op de begane grond komen, een deels binnen- en deels buitenzwembad.

Overigens werd die versie van de plannen niet aanvaard, om redenen die mij officieel niet bekend zijn. Maar ik weet wel dat de promotor en/of de architect het nogal slordig hadden aangepakt, en dat er tal van fouten en inconsistenties in dat plan zaten.

De kliniek staat nu al bijna 6 jaar leeg, is structureel nog in vrij goede staat (voorlopig nog...) en ligt inderdaad op een potentiële toplocatie.

Dat vind ik nu net zo verbazend soms : dat er zoveel tijd moet over gaan eer stad en promotor tot een vergelijk komen.

Dat ligt soms aan de stad zelf, en hun soms onredelijke eisen. Ik denk bv. aan de uiteindelijk effectief doorgedrukte eis om de (eerlijk gezegd, vrij banale) gevel van de Sint-Jansschool te bewaren. Dat ruikt naar puur façadisme (wat heeft dat nu in hemelsnaam met monumentenzorg te maken), maar het zadelt de promotor wel met een stevige extra kost op. Die rekent dat natuurlijk door in de prijs van de wooneenheden die zo alleen maar duurder worden. Nodeloos. Hier is een kans gemist om architecturaal kwalitatieve nieuwbouw (een monument van morgen ?) in het stadsbeeld te laten dialogeren met oude, écht waardevolle monumenten van gisteren, als de Sint-Janskerk.

Maar dat ligt evenzeer aan het recidivisme van bepaalde promotoren om altijd weer met voorstellen op de proppen te komen waarvan ze zouden moeten weten dat ze niet aanvaardbaar zijn voor de stad, maar waarbij ze absoluut het onderste uit de kan willen, en tot op de laatste cent voor hun eigen winstmaximalisatie gaan.

Stad en bouwpromotoren : het blijft een moeilijke samenwerking. En als er al vlotte samenwerking lijkt te zijn, moeten we extra beducht zijn dat er geen oneerbare deals worden afgesloten... Al is Mechelen niet de enige stad in Vlaanderen waar al schepenen en/of ambtenaren in de nor hebben gezeten...

 

"Maar ik weet wel dat de promotor en/of de architect het nogal slordig hadden aangepakt, en dat er tal van fouten en inconsistenties in dat plan zaten", zo ken ik er nog van dezelfde  promotor of de architect !!!

weer enkele prachtige foto's van ons mooie Mechelen. ;) en ik heb ook weer wat geschiedenis bijgeleerd.

 

Prachtige fotoreeks, Jan.
Ik heb het voor foto's vanaf hoogtes.
Als je nog eens een beklimming gaat doen, mag je altijd een seintje geven :-)

 

@Jokke oep zeun : ja, en ik heb het niet van horen zeggen hee... omdat ik aanpalende buur ben, werd ik aangeschreven in het kader van het verplichte buurtonderzoek. Ik citeer even uit mijn eigen protestbrief, slecht één van de punten (namelijk datgene dat betrekking heeft op de bestemming van het plat dak) :

Polyvalente ruimte op niveau 5 :
De bouwpromotor laat ons in het ongewisse mbt de bestemming van deze ruimte. Wij kijken met argusogen naar de concrete invulling hiervan, ook wetende dat toegang tot het plat dak hieraan verbonden is. De inrichting van verdieping 5 (indien aan de orde) zou voor ons moeten gebeuren met respect voor de privacy van de omringende privétuinen, bijvoorbeeld door het plaatsen van balustrades die voldoende inspringen tov de gevellijn. Hierover valt echter niets af te leiden uit de bouwaanvraag.

 

Ja, Jansenius, uw buurt wordt wel erg drastisch vertimmerd !

is die oude lift nog aanwezig en werkt hij nog? of is hij met de jaren ook vervangen.

Als kleine jongen vond ik het zo impossant om die lift langzaam naar beneden te zien komen.

De lift die er nu inzit is een heel gewone standaard lift. Niks speciaals. Er is wel al jaren geen electriciteit meer in het gebouw :-) .