Met de trein zou je er al zijn.

met categorie:  

Foto : Jan Goovaerts 20 oktober 2004  

Zo zag de geerdegemstraat er tot voor een paar maanden nog uit. Twee mooie oude spoorwegbruggen waar we als kind vaak onderdoorfietsten terwijl we een luide gil slaakten om te genieten van de galm die door de bruggen gemaakt werd. Op de schuine kanten van de verste brug probeerden we zo hoog mogelijk te lopen en de boog te raken. Dat waren de spelletjes uit de jaren 60, want de WII was nog lang niet uitgevonden.   Iedere keer dat ik die bruggen zag, kwam die tijd weer een heel klein beetje terug.

Helaas is sinds kort het nostalgische zicht van de bruggen volledig teloorgegaan, want pal voor onze mooie rutten heeft men nu een lelijk hedendaags betonnen mastodont neergepoot, dat het nostalgische zicht compleet om zeep helpt. Dat is de prijs die we betalen voor de vooruitgang.   Foto : Jan Goovaerts 14 oktober 2009

dat is wel doodjammer

ik had geen idee dat ze verdwenen

De ouwe buurt verandert razendsnel...

@ Marc VC en Jan Goovaerts

Die twee bestaande bruggen verdwijnen ook niet. Men heeft er enkel deze moderne brug bijgebouwd om de HST en de treinen Antwerpen-Zaventem over  te sturen.

Het is nooit prettig als men aan een bestaande toestand een tamelijk ingrijpende verandering toebrengt, maar het een lelijk bouwsel noemen vind ik er nu toch een ietsje óver  Zoals je stelde Jan is dat de prijs van de vooruitgang. Maar alles wat het autoverkeer en zijn congesties kan helpen verminderen is nog altijd beter dan geen brug. Trouwens Jan, je kan die beide bruggen nog steeds bekijken vanaf de kant van de Brusselsesteenweg. Waar een wil is , is er misschien geen brug te veel?

@Marc VC & Jef van ransbeeck: Jan schreef niet dat ze verdwenen zijn hoor, enkele dat die nieuwe brug ervoor staat ;-)

Ik begrijp Jans ontgoocheling, maar zoals Jef terecht opmerkt, langs de kant van de Brusselsesteenweg zie je die knappe bruggen nog wél....

Persoonlijk vind ik de nieuwe brug niet speciaal geweldig knap, maar ook niet echt lelijk...

oef ze is er nog

Jan, kunt ge dan binnenkort ook met die trein naar Vanesakke sporen ?

Je kan inderdaad de bruggen nog van de andere kant bekijken en gelukkig heeft men ze niet gesloopt voor het nieuwe project en ik begrijp ook wel dat de werken nodig zijn, maar toch verstoort de nieuwe toestand mijn nostalgische kijk op de straat waar ik enkele jaren van mijn leven mocht doorbrengen.
 
Natuurlijk hebben de generaties voor ons ook het uitzicht zien veranderen, want tot een stuk in de jaren 60 was de Geerdegemstraat een smal kasseibaantje waar nauwelijks verkeer door passeerde.
Van de Carrefour-supermarkt en de schoen en electrowinkels op de Brusselse Steenweg was nog lang geen sprake en dus hoefde er ook geen verkeer door de straat  te rijden.
Nog eerder, vernam ik van de gezusters Simonis, die eigenaars zijn van de nog laatst overgebleven boerderij in de straat, was het stuk vanaf de boerderij tot de Brusselsesteenweg zelfs niet gekasseid, maar was het gewoon een grintweg.
Uit oude volkstellingen constateerde ik zelfs dat het laatste huis in de straat, eind de 19e eeuw, bewoond werd door de spoorwegwachter, wat ons leert dat er een bareel moet geweest zijn en de treinen dus nog niet over een "rut" passeerde, maar gewoon langs de straat.
 
Spijtig genoeg heb ik geen foto's van de straat uit de vroegere periodes en zijn ze nauwelijks te vinden.
Lezers van Mechelen Blogt die er toch hebben mogen ze altijd inscannen en aan me doormailen.
Ik zet ze met alle plezier hier op de blog.

Goed plan, Jan. Altijd leuk om te weten hoe een en ander er vroeger uitzag in ons Mechelen !

Och, bruggen bouwen. Daar kan je toch niet echt tegen zijn :-)

Cheeky, Peter :-)

Ja, die Geerdegemstraat vanuit mijn kinderjaren is van landelijke wegel getransformeerd in een brede doorgangstraat...  En die oude spoorwegbruggen: ze hébben wel iets ja...

Ja, 't zijn natuurlijk geen imposante, knappe Vierendeelbruggen, maar ze hébben inderdaad wel iets die bruggetjes!