Mechelen aan de kust

met categorie:  

Vandaag pakt de Standaard uit met een erg opmerkelijk artikel.

Bij een stijging tot vijf meter worden Brugge, Antwerpen, Dendermonde en Mechelen kuststeden. MIsschien moeten we even onze voorzorgen nemen ?

*slik* Goh... opmerkelijk en.. erh.. onheilsspellend ?
Slechts 5 meter en enkele steden zouden dus volledig onderstaan.... 'oh oh'...

Interessant artikel dat je toch even met je neus op de reëele dreiging van de (gevolgen van) de opwarming van de aarde...

Het is inderdaad 5 voor 12...  Of dit rampscenario ooit werkelijkheid kan worden?  Ik weet het niet - maar er dienen toch wel dringend en wereldwijd maatregelen genomen te worden tegen de opwarming...

Maar om de dramatiek even om te zetten in wat 'luchtigers':  'Mechelen-aan-zee': het klinkt wel mooi.  En laat ons lekker zitten op de Vismarkt, met onze voeten in de rollende golfjes, en 's zondags een boottripje maken naar het eiland Sint-Niklaas...

...of een LangeWapperbrug naar het Sint-Niklaas-eiland.

:-)

Mechelen-Plage...

   

(foto's: Jan Smets)

Die van Anwterpen zullen nogal eens sakkeren als ze niet  meer naar St-Anneke kunnen! ;-)

Bij de Racing zulen ze dan weer blij zijn dat ze niet meer naar Kokzijde moeten; maar wel naar het mondaine strandplaatsje Kapellen, of het veiligere Heist-op-den-Berg. 

Ik begrijp de Nederlanders nu beter als ze huiverachtig zijn waar het betreft 'land terug aan het water geven'.

Los van economische principes.

 Allez, Doel weg, de Schelde loopt ineens door België, St Niklaas eindelijk een eiland op zich, Lippens eigenaar van veel grond op de zeebodem en Malinas ligt eindelijk a la Playa!
Ik zie eigenlijk enkel voordelen!

amai, mijn vastgoed kan nog stijgen ;-)

nee serieus, we moeten allemaal anders gaan leven,

maar ik vrees dat sommige ingezette veranderingen moeilijk te keren zullen zijn

Echt nieuw is dit niet hoor Mechelse waterratten :-) 

Het is al eens in het nieuws geweest. Deze studie was mij in alle geval reeds bekend.

 Inderdaad, Sven, de eerste keer dat ik het zag stond er een soortgelijk beeld op de cover van de Humo eind jaren '80 met als titel "De Vlaamse Fjorden anno 2010"
Dus eigenlijk valt het nog wel best mee :-))

Klopt Christophe, over dat artikel heb ik nog een schoolwerkje gemaakt. Dat was 1987.

Het zal nog meevallen in Mechelen, behalve voor de noord-westelijke deelgemeenten.

Volgens het GIS-Vlaanderen ligt de Grote Markt op 7.18 meter boven TAW (= Tweede Algemene Waterpassing = zeeniveau bij eb in Oostende).   De Korenmarkt ligt volgens diezelfde meting op 8.71 m; het Zennegat op 3.90 m; de Nekkerspoel op 8.06 m; de grens met Willebroek op 2.00 m; de grens met Zemst op 10.50 m. 

(zie ook http://www.mechelenblogt.be/2006/05/het-mysterie-van-buitendijle )

 

En het hoogste punt van de binnenstad is de Guldenmouwstraat.

Meevallen ? Er zal water staan in de straten van aan de Staase tot aan het Summenaare !

:-)

Het zal pas echt link worden als morgen het ijs aan de polen in de zomer verdwenen zal zijn (zie artikel enkele dagen geleden in sommige kranten). Voor je het weet kantelt de planeet en ligt Mechelen aan de (huidige) Noord-of Zuidpool.

 Het hoogste punt in onze streek zou dan Heist o/d Berg worden.
Allen daarheen! ( De Bergstraat lijkt me een goeie )

Nog wat officiële hoogte-cijfers op enkele vastgestelde lokaties in het Mechelse (meestal kerkgebouwen).  De metalen merkplaatjes van het Nationaal Geografisch Instituut bevinden zich meestal ergens nabij de hoofdingang.  Het verrast me dat er zelfs binnen een beperkte oppervlakte toch heel wat hoogteverschillen zijn.

Sint-Romboutskerk : 7,092 m

Brusselpoort : 12,074 m

Kerk Battel : 8,982 m

Begijnhofkerk : 6,361 m

Hanswijkkerk : 11,610 m

Sint-Albertus Muizen : 11,806 m

Sint-Libertus Nekkerspoel : 7,798 m

Sint-Jozef Coloma : 9,837 m

Sint-Jan Berchmans : 12,521 m

                

Het andere uiterste kan ook. Dit weekend ligt Mechelen even in de Alpen: www.snowcity.be

@Koen: Bedoel je dat deze plaatjes daadwerkelijk in deze lokaties te vinden zijn ? Nog nooit opgemerkt.

Ik ga effe mijn wenkbrauwen ftonsen: als het vandaag springtij is dan staat in Antwerpen ' den blauwe steen ' onder water. Indien de zeespiegel met  5 meter stijgt, dan staat blijkbaar Antwerpen rechteroever nog altijd droog. Hoe kan dat nu?

Wat is de definitie van ' zeespiegel ' vandaag? Wil dat zeggen dat, als het springtij wordt bij een verhoogde zeespiegel van 5 meter, we nog eens 5 meter moeten bijtellen? Ik had toch graag wat meer details gezien bij deze gazet-bewering.

 

Luc, je vraag sluit een beetje aan bij de discussie onder dit artikel: http://mechelenblogt.be/2006/05/het-mysterie-van-buitendijle

Mijn eigen begrip van de situatie is dat je eb en vloed moet bekijken als een stroom, een massa water die in beweging is en die dus niet noodzakelijkerwijs stopt met stromen als hij een helling moet nemen.  Waardoor de vloedgolf dus een stuk verder landinwaarts 'stroomt' dan je zou verwachten.

Inderdaad denk ik ook dat als de zeespiegel 5 meter stijgt, de dijkenbouw een florerende sector zal worden in deze streken.

@peter: inderdaad, op de site van NGI zie je de foto's van elke lokatie met aanduiding van het plaatje en alle bijhorende info.  Het zijn kleine gietijzeren plakaatjes, ergens op een muur van de gebouwen, meestal vlakbij de hoofdingang. 

Ik heb ze in werkelijkheid ook nog nooit opgemerkt, maar te zien op de foto's hangen ze er weldegelijk. 

Dank zij Florisla ben ik al wat wijzer. Wij belgen hangen onze zeespiegel vast aan het begrip TAW ( is de referentiehoogte waartegenover hoogtemetingen in België worden uitgedrukt. Een TAW-hoogte van 0 meter is gelijk aan het gemiddeld zeeniveau bij eb te Oostende.De tweede algemene waterpassing dateert uit 1947 en werd uitgevoerd door het Nationaal Geografisch Instituut.In Nederland gebruikt men het Normaal Amsterdams Peil (NAP), dat 2,3 meter hoger ligt dan TAW. Hierdoor vallen hoogtes in België wat "hoger" uit dan in Nederland ) tot zover wikipedia. Maar dat wil dan ook zeggen dat volgens de Standaard het ' gemiddelde lagetij- niveau met 5 meter stijgt en dat we tweemaal daags een hogetij van +5 meter erbij krijgen. Dus met andere woorden: koop maar al een schupke en zet uwe diepvries op zolder! 

Van greenpeace is geweten dat ze voor een fabeltje meer of minder niet verlegen zijn.

" Stormvloeden aan de Vlaamse kusten rond 1100 hadden de bewoners land en goed genomen. Vele mensen namen de vlucht naar een vruchtbare streek ten zuiden van Berlijn in de buurt van de Lutherstad Wittenberg. Ze noemden hun nieuw land FLÄMING. Huidige plaatsen zoals EUPER ( IEPER ), BRUCK ( BRUGGE ) en NIEMEGK ( NIJMEGEN ) wijzen nog naar de volksverhuizing van bijna 1000 jaar geleden."

Paniek kunnen we dus missen.

Der FLÄMING is een bezoek trouwens meer dan waard. Het is eens wat anders dan de chichi van ......Hoe ge het op het internet kunt vinden moet ik toch niet uitleggen zeker.

Allez GL, sluit je aan bij Greenpeace. (sorry, kon het niet laten) :-)

Het ergste lijkt me bij zo'n scenario, dat alle West-Vlamingen inlands zullen vluchten en we dan in Mechelen mekaar niet meer gaan begrijpen.

De Nattengofstraat, de Hrote Markt en de Huldenstraat, de Gendrik Conciensestraat en de Galf Halg weet ik niet zijn, zenne.

 

@g.l.: en als we nu zeggen dat ge vroeger, maar dan héél vroeger, te voet van Blankenberge naar Dover kon wandelen, dat gelooft ge waarschijnlijk ook niet?

hè-hè, net wat ik altijd al gewild heb. En als Mohammed niet naar de berg komt, komt de berg wel naar mohammed, zeggen ze.
Lekker de zee tot aan de achtertuin. Ik zal beginnen met pedalo-verhuur, dan kunnen mijn klanten eens gaan waterfietsen in wat eens de kruidtuin was, de zeewiertuin.

Jan, dat van dat niet begrijpen zal wel meevallen zeker. Ik denk dat het nu erger is. Het staat zelfs niet op mijn toetsenbord.

Luc, gij hebt het nu over Mozes zeker ? Ge weet toch waarom die met zijn volk door de rode zee trok ? Maar aan die fabeltjes hou ik toch vast hoor.

@g.l.: uwe Mozes zat in het zuiden en voor zijn daden ben ik niet verantwoordelijk. Voor uwe persoonlijke satisfactie volgt hier een stukje geschiedenis ( ex wikipedia ) van onze kust.

Als de zeespiegel laag genoeg staat - zoals in ijstijden het geval is - vallen het Kanaal en de Noordzee goeddeels droog en maken de Britse Eilanden deel uit van het vasteland van Europa. Dit was bij het Kanaal het geval in de Weichselien-ijstijd, van zo'n 70.000 tot zo'n 12.000 jaar geleden. Het Kanaal was een uitgestrekte ijzige toendra waardoorheen een grote rivier zuidwestwaarts stroomde en uitmondde in de Atlantische Oceaan. Die rivier werd vóór het Nauw van Calais gevoed door Rijn, Maas en Theems, en verder stroomafwaarts door de Franse rivieren Seine en Somme, en door kleinere Zuid-Engelse rivieren zoals de Solent en de Arun. Deze situatie eindigde toen na de laatste ijstijd de zeespiegel weer steeg. Rond 12.000 jaar geleden was het Nauw van Calais weer een zeestraat geworden. Vanaf rond 8.000 jaar geleden was de verbinding tussen Noordzee en het Kanaal zoals nu.

Dit is natuurlijk geen fabeltje maar als ge het niet gelooft, mij ook goed.

Feit is dat tijdens de grote overstroming begin 1953 bij vrienden van mijn vader het water in de gang van hun huis aan de Battelse stwg (tussen de Astridlaan en de Koolstraat) tot 50-60 cm hoog stond (en dan was er nog een dorpel alvorens men binnen kwam).  En ik denk dat de Battelse stwg toch niet zo ver onder het niveau zal liggen van de Brusselpoort, die zoals hierboven vermeld, toch zowat het hoogste punt van Mechelen is.    In Zierikzee (Zeeland) is er op een gevel nog een merkteken dat het water daar tijdens die watersnood eventjes 2,10 m hoog in de straten stond.  Als de zeespiegel idd met 6 m zou stijgen (pakweg het verschil tussen de sluizen van Zennegat en Battel), zijn de gevolgen niet te overzien.  Maar gelukkig kunnen we ons troosten met de gedachte dat het uiteindelijk België zal zijn dat door zijn diverse "milieu"taksen de wereld van al deze calamiteiten zal besparen :-).

Roger, die overstromingen met water zullen we wel opgelost krijgen maar het zal de rest zijn. 

Ik had er natuurlijk niet meer aan gedacht maar we kunnen dus vanaf nu de nederlanders gerust laten! Ze moeten de Westerschelde niet meer uitdiepen want heel de boel stijgt toch met 5 meter! ;-)

Als men dan nog een paar dokken van Anwterpen naar Leest en Hombeek kan verslepen wordt Mechelen een volwaardige zeehavenstad !

En dan kan men schelpjes rapen aan het strand van 't Begijnhof..

Roger, het Sint-Alexiusstrand, dan!

.... en de Lange Wapperbrug zullen ze dan toch maar moeten bouwen want alle tunnels staan dan onder water.;-)

Een L(ange Wapper) Van Beethovenbrug (Haverwerf <> Vismarkt) zou  nier niet misstaan!

MIsschien wordt dat dan een lange brug van de Haverwerf naar t Eilandje. U weet wel het Eilandje, aan het Caterinastrand naast de Ouden Dok. De rechteroever van de DIjle zal allicht onder water staan. :-(

Men verkoopt nu reeds botten maat XXXLLL ( extra extra extra lange lies laarzen ) :-)

@Luc: naast Lange Wapper duikt nu ook Lange Lies op in deze post! ;-)))

Mechelen aan zee, da's goed voor 't toerisme! :o)

Mijn strandstoel heb ik alvast al gevernist :-)

A Walk through Memory Lane of... Toekomstmuziek ?

Terug Naar De Kust (Maggie MacNeal)