'Me Moette da oêk eMMe!'

met categorie:  

      

(foto's: Jan Smets)

Op een  grijze okoberdag spoorde een clubje Mechelaars van heel divers pluimage naar de nabijgelegen 'andere' Dijlestad  om plaatsondervindelijk te onderzoeken of Leuven - want over deze stad gaat het - nu écht zo gezellig en tof is als 'ons' Mechelen; maar vooral om het nog hagelnieuwe museum M met een bezoekje te vereren...  De passie van de Meester - Rogier Van der Weyden, die als publiekstrekker nummer 1, massa's bezoekers, én...ook ons, wist te betoveren, was niet het enige dat ons superlatieve uitlatingen deed ontlokken... Nee: vooral de schitterende architectuur en het  concept van dit knappe museum deed ons, Maneblussers-met-een-gezonde-dosis-chauvinisme, danig jaloers worden.  In zoverrre dat het 'Sven Gazet', één van de 'Mechelse ondekkingsreizigers' de volgende oneliner liet geboren worden: 'Me Moette da oêk eMMe!'   Voordat, jij, ons, lezer, bestempelt tot een zootje ongeregeld met 'Mechalomane wensdromen', wil ik de kans krijgen om het één en ander in perspectief te plaatsen...   ;-)

     

Velen bestempelen het Leuvense paradepaardje reeds als het mooiste museum van ons land.  En ik wil ze niet tegenspreken.   Dit museum is topklasse.  De naam 'M': daarover wil ik nog wel een boompje opzetten...  Want zeg nu zélf: dat zou pas dé naam kunnen zijn voor een nieuw Mechels museum.   ;-)

Is de kaas van ons brood gegeten?   Heeft de Brabantse stede een mogelijke naam van ons 'ingepikt' voordat we nog maar konden denken aan een nieuw museum?

Denken?

Wie 'denkt' er dan aan een nieuw museum?

euh...

in ons aanstekelijk enthousiasme: wij...

Want wat Leuven kan, kan Mechelen ook!   Ook Mechelen heeft een méér dan aardige collectie kunst met de grote 'K' onder de pannen.  Alleen is veel van dat fraais nu nog verborgen in kelders en op zolders, omdat onze museumcapaciteit nu nét niet zo toereikend is... 

Met alle respect voor het overigens prachtige Hof van Busleyden: maar het tentoongestelde - hoe mooi ook - komt er niet geheel tot zijn recht in de verouderde en kleine ruimtes.  Enne: het Schepenhuis is een pareltje, maar...wat krap behuisd...

De Brusselpoort heeft een leuke verzameling van nog wat oudere spullen (en daar komt dan binnenkort nog eens de oeroude 'prauw' bij...), maar: onbereikbaar eiland op een drukke ring...

En: wélke toerist bezoekt de drie musea, met hun verspreide collecties, op één dag?

Is het zooooo megalomaan om te dromen over een nieuw, modern stadsmuseum, dat al dat erfgoed onder één dak weet te verzamelen?   

Een stad met een grote culturele en historische uitstraling als Mechelen, verdient méér!  Deze stad moet haar troeven nog béter durven uitspelen.

Het is de knuppel die ik in het hoenderhok gooi...  Kan het?  Is dit dagdromerij, of een mogelijk perspectief? 

Overigens - en dit ter zijde: in het Leuvens museum valt er héél wat Mechelse kunst te bewonderen:  schilderijen van Michiel Coxcie en een trits Mechelse beeldjes.  Een aantal van deze werken zijn een hele tijd in bruikleen geweest in het Schepenhuis, toen museum M in aanbouw was...

'Me Moette da oêk eMMe' : het klinkt als de verwende uitroep van een lastige kleuter.  En toch...

Een groepje Mechelaars-met-gezond-chauvinisme  spoorde vandaag naar Leuven, en wenstte dat hun dromen géén bedrog zouden zijn...   ;-)

Mechalomoon ?

Ik zou zeggen Mechalomaan ! :-)

Leuk adjectief.

Natuurlijk Peter: 'Mechalomaan'!  (niet 'moon').  Ik reed me vast in de verbasterde uitdrukking...  ;-)

Maar, da's de combinatie van enthousiaste dagdromerij en snel tikwerk...

Chauvinisme / nationalisme.

Het blijft een vreemd iets. Klagen over financiële transfers naar de Walen en dan met zoiets komen.

Bekijk het zo. Wie wil bijdragen aan identiek grote musea in Mechelen, Leuven, Brugge, Gent, Brussel, Antwerpen, ...  wetende dat die steden allemaal op minder dan een uur bollen van elkaar liggen?

Hasselt, Aalst, Kortrijk, etc zullen ongetwijfeld volgen in deze 'vaart der dorpen'.

Referendum? Ik stem JA!!! Zeker nadat ik die massa toeristen heb gezien. Kassa kassa voor de middenstand. Daar wordt Mechelen beter van, en wij Mechelaars ook.

Even doorprikken: - welke kunstwerken gaan wij tentoonstellen ?

Een me too (ik-ook) oplossing geeft geen meerwaarde. Laat ons concentreren op onze troeven: kinderstad, Romboutstoren, historische kerken, mensenmaat etc etc etc.

Een 'ik-ook' oplossing geeft kopieen die meestal slechter zijn dan het origineel.

Natuuuuuurlijk kan ik de eveneens 'gezonde' kritiek begrijpen, om  zweverige dagdromerij te temperen en in het juiste perspectief te zetten....  Da's ook nodig.   Deze post is bewust  geschreven in  een wat opgeklopt enthousiast toontje, om reacties uit te lokken.  Maar...hiermee wou ik toch een discussie aanzwengelen: wat heeft Leuven méér dan Mechelen?  Waarom kan de ene middelgrote stad wat de andere niet kan?  Moet het écht, zoals Wout niet onterecht opmerkt, op een boogscheut van mekaar?

Maar - en dit wou ik vooral aankaarten: we hebben mooie musea.  Het ene al wat beter behuisd dan het andere - Maar er is weinig samenhang, en sommige musea worden haast niet bezocht.  Is het zo'n verkeerd idee, om de hele collectie (en wat nog opgestapeld staat achter de coulissen...) onder te brengen in één museum?

Hebben we in Mechelen kansen gemist?  Had het Predikherenklooster (of  een ander leegstaand gebouw...) niet kunnen 'omgeturnd' worden tot nieuw en allesomvattend stadsmuseum?...

Vele vragen, en waarschijnlijk nog meerdere antwoorden...

Een knuppel in het hoenderhok gooien - en reacties uitlokken met een 'straffe uitspraak': dat was mijn snode opzet!   ;-)

en nu 'gijle weer'!  

Wat we voor hebben op Leuven, naast wat ik hierboven schreef misschien ook nog toevoegen: betaalbare woningen. Leuven is veel duurder momenteel :-)

Wat Mechelen ook nog voor heeft op Leuven, is dat het geen burgemeester heeft die de taksen op het waterverbruik opslaat omdat zijn milieubewuste inwoners minder water verbruikten. Zodoende rijfden de gieren van de waterintercommunale minder poen binnen en stortten bijgevolg minder in de Leuvense stadskas. Om die milieubewuste Leuvenaars daarvoor eens ferm te straffen, verhoogde die kabouter dan maar de taksen op het waterverbruik.

Ik heb helaas het uitstapje gemist en durf me dus niet uit te spreken over de fantastische architectuur van M.  Doch durf ik te betwijfelen of een fantastisch gebouw de Musea Mechelen kan redden. (Leuven, ook maar tijdelijk overigens). De collecties van beide musea hebben ongetwijfeld hun regionale en historische waarde, maar topstukken hebben ze niet. Daarnaast zijn er concrete plannen om het Museum van Busleyden te renoveren en aan te passen aan de moderne tijden. Benieuwd wat dat wordt...

Laten we eerder volop dromen van een Mechalomaan futuristisch zwembad en de perfecte podiumzaal (met groot podium, goede zitplaatsen, uitstekende akkoestiek) als nieuwe monumenten in onze stad. 

 

Kan ik me in vinden Anne.

Weet je wat ook veel mooier hebben dan Leuven ? Onze skyline. Ik kom dagelijks in Leuven, en ik moet dat telkens opmerken... :-)

Da's heel terecht opgemerkt Peter! 

Dat moeten 'me dus ni hemme!'  Dat 'hemme we beter!'   ;-))

Als getogen Leuvenaar moet ik mij hier nu eens laten horen, sè.

Ik heb altijd geweten dat Leuven een pak duurder is qua woningen, dat is al jaaaaren zo. Volgens de laatste cijfers van Stadim (sept2009) zijn Leuvense huizen nog altijd 35-40% duurder dan Mechelse huizen. Appartementen en dikke villa's : ook ruim 20% duurder. Ik dacht dat Mechelen de kloof wel aan het dichten was, maar vergeleken met 5 jaar terug is de verhouding zo goed als niet veranderd.

Wat ik me wel afvraag, is of die goedkopere huizenmarkt eigenlijk een punt is wat we voor hebben... Eerder de weerspiegeling van een mindere aantrekkingskracht dan Leuven. Leuven trekt al decennialang een meer kapitaalkrachtig publiek aan, kan zich dus meer permitteren in zijn budget, en staat naar mijn aanvoelen qua urbanisatieprojecten een stuk verder dan Mechelen. Ik schat zo'n 10 à 15 jaar voorsprong.

Maar dat laatste kan ook positief gedraaid worden :-) : Mechelen heeft tenminste nog uitzicht op tal van wervende projecten in de toekomst, die momenteel al in de steigers staan of gepland zijn.

Wat dat museum betreft, wij krijgen binnen een jaar of 3 toch ook ons uniek museum, Kazerne Dossin. Zo dwaas is dat niet, vind ik, Mechelen heeft inderdaad goed begrepen dat het niet met een "me too" stadsmuseum moet komen, en is opportunistisch (dat vind ik niet per se een vuil woord) op de kar van Vlaamse Gemeenschap gesprongen die dat museumproject trekt. Nu nog zien of ze zelf ook iets bakken van het eigen stadsproject daarrond : het Predikherenklooster en omgeving.

Niks tegen het museum Kazerne Dossin hoor, of waarom nog geen museum M² desnoods, maar we moeten verder kijken dan de toeristische uitstraling. Er zijn drie stimulerende actoren voor een stad : toerisme, bedrijven, bewoners. Toerisme boert sowieso al goed, 300% groei in verblijfstoerimse op amper 10 jaar tijd en bijna Leuven ingehaald. Bewoning (woonprojecten à la Clarenhof, Sint-Janshof, Predikherenklooster) : dat vind ik een grotere prioriteit dan bijkomende musea. Maar dat is ook precies de achillespees van het bestuur, want de aanpak van leegstand en verkrotting, en de negotiatie met projectontwikkelaars blijven heikele punten.

Het mechelse nadeel van versplintering van musea-locaties is dat er veel meer kans is dat de bezoeker na een bezoek zegt: ' was dat alles? '. Met een gezamelijk museum loop je minder die kans. Ik vraag mij af hoe lang een bezoeker in een welbepaald mechels museum blijft: een uur, een half uur?

Wat Anne zegt over de plannen met het hof van Busleyden: die uitspraken heb ik 10 jaar geleden van de verantwoordelijken ook al gehoord. Ik mis nog altijd een échte museumshop, een échte museumingang langs de tuin en een verbruikzaal.

Nog een bedenking die ik me maak is wat te doen met de huidige musea wanneer die collecties naar één nieuw groot museum zouden verhuizen. Of staan er nog zoveel kunstwerken in de reserve om een groot museum te vullen?

Kostenplaatje is nog iets heikel: is het niet beter al die centen in de bestaande musea te steken. Het idee van een museum-as was goed maar werkt niet, zeker niet wat de Brusselpoort betreft ( wegens te ver weg en in de buurt niks te beleven ).

"...Het idee van een museum-as was goed maar werkt niet, zeker niet wat de Brusselpoort betreft, wegens te ver weg en in de buurt niks te beleven..."

Dus afbreken, die hap ?

En op die plaats een "rond punt" maken, voorzien van een maquette van de Brusselpoort (schaal 1:10) in het center ?

Foto Gimycko

Just an ID...

Niks afbreken buiten één rijrichting ( klokwijzerzin ) van de vesten. De Brusselpoort wordt terug bereikbaar, je hebt terug een wandelboulevard, je wint een massa aan buurtparkings en wat weet ik nog allemaal. 

 Als stadsgids toch even hard op denken. Een échte museumshop, een échte museumingang langs de tuin en een verbruikzaal zijn bij mijn weten wel aan de orde in het nieuwe Hof van Busleyden. Een heraanleg die trouwens gepland is op korte termijn. Er is daarover trouwens serieuze discussie tussen de beiaardschool en dienst musea omdat bijvoorbeeld het beiaardmuseum zou moeten plaats maken voor een cafetaria. Wat op veel tegenstand stuit, o.a. van Jo Haazen. Alleszins is de stad van plan dat beiaardmuseumpje in het nieuwe Busleyden te integreren Verder meen ik te weten dat het genre museum ook de grootte van de subsidies ( en dus de grootte van het museum) bepaalt en zo zou er meer subsidie kunnen uitgetrokken worden voor Leuven omdat Leuven nu éénmaal een provinciehoofdstad is. De museumas is inderdaad wat mislukt, alhoewel ik meen te weten dat vooral het Schepenhuis nogal wat bezoekers trekt. Het idee van één museum is dan echter wel aantrekkelijk ( vroeger was er maar één natuurlijk, nl. Busleyden - ik vergeet nu even folklore en kunstambachten zaliger gedachtenis). Misschien kan de stad eens inzage geven van de plannen met Busleyden, dat inderdaad niet erg geschikt is om als museum gebruikt te worden.

 

Ipv een Museum-as, waarom gene uitgebouwde Museum-site ?

Beiaardschool/Museum-Hof van Busleyden-Dossinkazerne-Arresthuis-Predikherenklooster liggen allemaal op ne boogscheut van elkander.

Ik vrees dat ik Anne moet gelijk geven.  Ik ken de collectie van Leuven en die is vergelijkbaar met de Mechelse: best knap, maar weinig topwerken van internationale klasse.  Wat nu in Leuven M te zien is, is louter tijdelijk en - weeral - vergelijkbaar met bijvoorbeeld de toptentoonstelling Dames met Klasse in onze Lamot.

We moeten in Mechelen niet de pretentie hebben om met Brugge te willen concureren op museaal vlak.  Daarvoor is onze collectie gewoon ontoereikend.  Laten we eerlijk zijn...

We kunnen wel af en toe topevenementen organiseren in de Lamot, maar dan goed gecommuniceerd en dus geen miskleun als Stadsvisioenen.

Ik ben ervan overtuigd, zoals Rudi zegt, dat Busleyden aan vernieuwing toe is, zeker op receptief vlak.  Of we echt nood hebben aan een compleet nieuw museum?  Tja, het zou natuurlijk mooi zijn, maar ik vermoed dat er meer prioritaire dossiers liggen te wachten.

  • Ontsluiten van de tweede Belforttoren ? Met name het middendeel van het stadhuis ? UNESCO werelderfgoed !
  • Een begijnhofmuseum ? Is toch UNESCO werelderfgoed !

Is maar een idee naturlijk :-)

Ik volg Koen.  De Leuvense vaste collectie is mooi - maar nu ook niet zoooo geweldig.  Inderdaad: wat vergelijkbaar met Mechelen.

Maar dat museum...   ;-)  sjonge, ik ben jaloers...

De expo over Rogier Van der Weyden is wél topklasse.  En als je dit dan kan presenteren in zo'n schitterende locatie: prachtig gewoonweg!  Probeer ze toch maar te bezoeken voor de tentoonstelling sluit op 6 december.  En om ons, Bourgondische Mechelaars, toch naar ginder te lokken: unieke portretten van Filips de Goede, 'onze' (?) hm - Karel de Stoute, Isabella van Portugal....

Enfin - laat ons realistisch blijven.  't zou mooi zijn om zo'n museum binnen de stadsmuren te hebben - maar...  ik ben nuchter nu ;-)   Maar dagdromen zijn best deugddoend...

@ Peter: ja!  die Belforttoren die daar nu zo leeg staat!...  DOE daar wat mee Mechelen!!

enne...: spoorwegmuseum nog maar eens vermelden....  Mechelen en de spoorwegen: toch een belangrijk iets - nietwaar?  Wat zal er gebeuren in de toekomst met deze collectie?  (al was het alleen maar om de maquettes van onze 'groeiende' stad...)

En...: het beiaardmuseum: geef toe: het kan béter?

Nog wat losse flodders:  de collectie Ost, Rik Wouters...

Wa Moette Me heMMe in de toekomst?   ;-)

Naast Ost en Wouters hebben we natuurlijk nog véél meer !  Hun namen zijn oa te vinden in de Mechelse Encyclopedie.  Behalve dat deze laatste, op dit moment, al een weekje offline is, vermoedelijk voor reparaties.

We hebben helaas bijna geen Wouters in de Mechelse collectie. 

En de prenten van Frans en Remigius Hogenberg of de etsen van Pieter van der Borcht (om er maar enkelen te noemen, naast oa de schilderijen van David Vinckeboons, Denis van Aalsloot, Hans Bol, De Herregouts, Frans Croes, Ignace Kennis, enz) ?

Allemaal uit Mechelen verdwenen en opgesloten in privécollecties ?

We hebben ook twee Rubensen ... en Leuven ?

Ik zou maar niet met Leuven gaan wedijveren... Geen Rubens maar een Dirk Bouts (Laatste Avondmaal) hebben de Pietermannen hangen. Trouwens, er is niet alleen schilderkunst. Leuven heeft ook een schitterend bouwkundig patrimonium (kerken, colleges...) met als kers op de taart een stadhuis dat ik nog mooier vind dan dat van Brussel. Enfin, misschien krijg ik hier een opstoot van nostalgisch chauvinisme (hehe), al ben ik eerlijk gezegd heel content van in Mechelen te wonen.

Alhoewel ne Stella nooit mijn favoriet bier is geweest, was hij wel drinkbaar in Leuven.  Ik spreek over 25 jaar terug toen mijn werkadres bij Drukkerij Keuterick was in de Brusselsestraat.  Ondertussen blijkbaar ook al een tiental jaar verdwenen, heb ik horen vertellen.

Dus... van mij krijgt ge geen kwaad woord over Leuven.

:-)

Zoals jansenius het plaatst: waarom zouden we wedijveren met Leuven. Een beetje city-marketenzer ( of moet het zijn marketing-specialist ) zou al lang onderzocht hebben wàt mensen / toeristen naar Leuven drijft of naar Mechelen. Mekaar als stad den duvel aandoen op slechts 20 km van mekaar zou niet echt slim zijn.

Als je een beetje de sterktepunten van onze twee steden vergelijkt dan weet je waar ieders sterktes liggen. Zoek het maar een beetje uit.;-)

Laten we toch niet vergeten dat wij de Lamot hebben.  'n Geslaagde combinatie van hedendaagse architectuur en indstrieel erfgoed,  ideaal voor tijdelijk expo's.  Het maakt wel geen deel uit van de stedelijke musea, maar het leunt er toch nauw bij aan. 

Overigens: gisteren Vlaanderen Vakantieland gezien?  Met tips voor kindvriendelijke citytrips.  Leuk, dacht ik, kan ik es zien waar ik met mijn gasten tijdens het komende herstverlof naartoe kan gaan.  En wat bleek?  Nemen ze Mechelen toch niet als voorbeeld, zeker!