Goedlachse start voor Tour de farce deluxe

Goed gelachen in de knusse stadsschouwburg, gisteren, donderdag 8 oktober. Met de ene komiek al meer dan met de andere. Wie de ene en wie de andere was maakt weinig uit want dat was wellicht voor elkeen anders. Drie komieken mochten hun ding doen met het publiek als jury. Tour de Farce Deluxe (vol. 1) miste alleszins zijn start niet.
 
Bram Vanden Broecke mocht de spits afbijten met een salvo grappen over alledaagse situaties met hier en daar een 'gedurfde' 'foute' mop. Niet altijd even origineel en soms al vaker en beter gehoord, maar hij kreeg alvast heel wat lachers op zijn hand. De kop was eraf.

Daarna was Xander De Rijcke (al 'redelijk bekend' toch ondertussen, bv. als 'vast voorprogramma' van Alex Agnew) aan de beurt met zijn zo kenmerkende ietwat hardere 'in your face' stijl. Uit Oost-Vlaanderen (Zelzate), niét Gent, zo maakte ie ons eerst even glashelder duidelijk. Fenomenen zoals Emo's, lastige bejaarden, Johns en de Facebook-hype mochten er De Rijcke-gewijs aan geloven. Wie De Rijcke al eerder aan het werk zag, wist wat te verwachten, en precies dat kreeg je ook: Scherpe snedige en onverbiddelijke humor in sneltreinvaart. Maar goed, hij had dan ook maar 25 minuten.

Na de pauze mocht Thomas Smith zijn kans wagen. Deze Antwerpenaar, naar eigen zeggen recent naar Mechelen verhuisd, poogde meteen te scoren met een flauwe sneer naar Antwerpenaars. Maar het werd beter. Smith deed me soms een beetje aan Wim Helsen denken, ook al liep er niet, zoals bij Helsen, een rode draad doorheen zijn act. Smith leek de zaal zonder veel moeite mee te krijgen met zijn drukmakerij en ergernissen over de dagelijkse dingen des levens en de wonderen der techniek die het ons toch zo moeilijk maken, of beter: die apparaten die het net bij hém nooit doen wat ze moeten doen. Verder waren 'bereden politie', zwangerschap - ook al zei ie zelf dat al teveel komieken dat gebruiken - en 'de herkomst van de sporten' dankbare thema's...
 
Het geheel werd aan mekaar gepraat door ene MC Bas Bierkers (hij heeft zijn naam tot tweemaal toe gespeld, maar nog ben ik niet zeker of ik het wel juist heb) uit Tilburg (NL), die zelf ook goed beslagen bleek in Stand-Up Comedy. Maar voor hém konden we niet stemmen, ook al poogde zowel Bram Vanden Broecke als hijzelf ons daartoe aan te zetten...
 
Na afloop van 'Tour de Farce Deluxe - Vol. 1'  kreeg het goedlachse publiek aka de 'jury' een briefje waarop het punten kon geven (/10)  aan de drie komieken. Hetzelfde scenario vindt plaats op  30 januari met - je raadt het al: 'Tour de Farce Deluxe - Vol.2'. Dan met Bart Cannaerts, Joost Van Hyfte en Piet de Praitere.

De komiek die de beste score krijgt, mag volgend seizoen terugkomen met een avondvullende show!
 
Nog meer Stand-Up comedy is onderweg (Nigel Williams, Gunter Lamoot, Wouter Deprez, Ronald Goedemont, ...). Gisteren was - wat mij betreft - alvast een zeer geslaagde start. Of al die luide lachers zouden dat gefaked moeten hebben! ;-)

Knap verslag!   - al is Stand-Up comedy (meestal) mijn ding niet.  Maar eerlijkheidshalve moet ik hierover zwijgen, want ik was niet aanwezig...  Dus...  ;-)

Niets voor mij zo nen hele avond rechtstaan, zit liever neer als ik naar humor kijk en luister ..

@Jans: bedankt bedankt !!

@Geert: het is de komiek die rechtstaat he, het publiek kan knus en gezellig zitten in de pluchen zetelkes ;-)