DEFLO 10 JAAR!

met categorie:  

 

Als ge schrijft voor Mechelen Blogt komt ge nog eens ergens, alstublieft!
En zo was het dat ikzelf samen met een handlanger -een zekere Jan Smets of zo, daar wil ik vanaf zijn- aanwezig was op iets van Luc Deflo, een schrijver.

"Iets van Luc Deflo, een schrijver", dat mag ook al tellen qua uitleg, haha. Allez, 't is te zeggen, de eerlijkheid gebied mij op te biechten dat ik nooit een groot lezer zal zijn, zeker geen groot lezer zoals Luc een groot schrijver is, althans, dat hoop ik toch voor hem.

Het hele gebeuren speelde zich af in die zaal van het stadhuis waar we een paar jaar geleden moesten zijn voor ons rijbewijs en onze pas, nu is er daarvoor het huis van de Mechelaar, u weet wel, de visbak. Soit, sindsdien staat dat daar dus leeg maar leent het zich enorm voor recepties, recepties zoals bijvoorbeeld ter ere van Luc Deflo.

Dus, zoals gezegd geen lezer zijnde kan ik over Luc ( sinds we vanavond samen op een receptie waren mag ik gewoon 'Luc' zeggen ) eigenlijk vooral vertellen dat hij misdaadromans schrijft, en de misdaden in zijn romans worden gepleegd en opgelost in Mechelen, andere meer relevante wetenswaardigheden door mensen die enorm gespecialiseerd zijn in relevante wetenswaardigheden over Luc kan u vinden in de krant, op gespecialiseerde websites en op RTV.

Wat mijzelf vooral bijgebleven is, is een iet of wat vreemde kerel die een blijkbaar ouder boek van Luc kwam laten signeren omdat het vorige gesigneerde exemplaar opgevreten was door de hond, jawel, u leest het goed: door de hond. Nu denk ik wel dat Luc dat ouwe boek had gesigneerd zonder het verhaal van de hond ( een teef die de naam Tessa draagt ), maar toch, daarmee oversteeg de signering van dit boek de middelmaat, allez, wat mij betreft tenminste, en wat Luc betreft waarschijnlijk ook, daar hij zelf een dochter heeft die de naam Tessa draagt. ( als ik tenminste zo vrijpostig mag zijn zulks te veronderstellen ).

De burgemeester was er, alsook de schepen van cultuur, en beiden pleegden zij een kleine speech waarin zij Luc en zijn oeuvre bewierookten. Luc's uitgever deed daarna hetzelfde, zij het dat zijn monoloog gespekt was met wat meer insidershumor. De drankjes waren gratis, de broodjes kundig gesmeerd, lekkere fotomodellen liepen er helaas niet rond, en achteraf kregen we allemaal een exemplaar van Luc's laatste boek "Schimmen", iets waar vooral mijn vrouw blij mee zal zijn, immers, zij is de lezer in ons gezin.
En ik ben er zeker van dat ze haar Deflo een goeie gaat vinden, net zoals ik Luc wel een toffe peer vond, hoewel ik hem niet gesproken heb, maar dat zegt genoeg.

Foto's: ©christophe netels
 

TJa, recepties ... .

Waar speelt de nieuwe Deflo zich af ?

Dit licht eigenwijze verslag met hoog Netels-gehalte, zit ik met naar boven gekrulde mondhoeken na te lezen, en ik ben zo vrij om enkele foto's van mijn hand toe te voegen bij dit leuke schrijfsel van compaan-gelegenheidsreporter Christophe...

(foto's: Jan Smets)

En nu ga ik mijn tanden zetten in 'Schimmen'!  Ik ben benieuwd.  De vorige werken van Deflo heb ik met veel plezier gelezen - Ik twijfel er dus niet aan dat dit nieuwste werk me ook zal bevallen!

In de marge van de receptie werd ook al voorzichtig melding van gemaakt dat er mogelijk een verfilming op stapel staat van een Deflo-boek, mét locatie Mechelen natuurlijk.  'Het kaf is al van het koren gescheiden' - wist de auteur te melden - '...maar het broodje is nog niet gebakken...'.    Duimen en afwachten.

 En om op de vraag van Peter in te gaan, over wat de locatie betreft:  Laat me even een paar zinnen citeren als 'smaakmaker'.  Ik mag dat, aangezien schepen Nobels ook met veel plezier een 'half boek' voorlas...   ;-)

'...En hier zit hij nu.  Relaxed in het lentezonnetje.  Op het terras van De Cirque.  Hij was bijna door zijn krantje heen en bladerde door de regionale bladzijden toen hij vanuit zijn ooghoed de blik van de vrouw ving...'

De Cirque op de Vismarkt...  Kan het Mechelser?  ;-)

De regionale bladzijde van de Gazet van "Anwterpen'", inderdaad Mechelser kan het niet!

@ Christophe:  Bangelijk verslag. ;-)

Het is eigenlijk schandalig !!!
 
De Luc is een jeugdvriend, een cafékennis uit het Breugelhof en iemand die, net als ik, opgegroeid is in den Hanswijkenhoek en toch heb ik tot hiertoe nog geen enkel boek van hem gelezen.
Nu ben ik geen boekenlezer en de enige boeken die ik ooit heb uitgelezen, zelfs meermaals, waren die van de Gebroeders Beekman, van Toon Kortooms, en dat is er niet op verbeterd na een herseninfarct, enkele jaren geleden, omdat ik me sindsdien niet meer echt kan concentreren op een boek.
Ik heb een jaar of tien geleden één van de boeken van Luc Deflo gekocht, uit curieusiteit naar de personages en de lokaties waarin het verhaal zich afspeelt, maar na twee hoofdstukken heb ik helaas afgehaakt, niet omdat het boek me niet beviel, maar door de concentratiemoeilijkheden.
Ik heb ooit ergens gelezen dat, net zoals de verhalen van Aspe, de boeken van de Luc zouden verfilmd worden en als dat gebeurt, sta ik den eerste aan de cinema.
 
 
 
Maar ik beloof ondertussen dat ik het toch nog maar eens ga proberen.
Eén dezer koop ik het nieuwe boek en ga ik nog eens een leespoging wagen,
 

Wat tof verslag zeg, Christophe! ... inderdaad met hoog Netels/Deflogehalte ;-)))
Moét kunnen!

Ook leuke foto's van zowel Christophe als Jan !!!

link naar De Redactie.

@Swoon : Geweldig !! Er was al een paar jaar sprake van, maar nu krijgt Aspe er ook op het audiovisuele vlak een concurrent bij :-)

 

 

Is het niet hoogtijd dat na:

- Flikken in Gent

- Aspe in Brugge

- Zone Stad in Antwerpen

- De Rodenburgs in Kortrijk 

er eens een misdaadserie in Vlaanderens Mooiste wordt gedraaid. Met daarin letterlijk personages van vlees en bloed waarvan Luc Deflo blijkbaar zijn handelsmerk heeft gemaakt. Van dat bloed bedoel ik. Er spat geregeld nogal wat dieprood adervocht over de bladzijden van zijn krimi's. Qua decor moet onze stad toch zeker niet de duimen leggen voor die boven vernoemde agglomeraties?

@ Jef :

En moet dat dan ne soortement Kill Bill 3.0 of Reservoir Dogs 2.0 worden (Tarantino-Stijl) of eerder een reeks als "24" met Kiefer Sutherland ?

:-)

 @ gimycko

Gim. Heeft Luc Deflo al die filmscenario's ook nog geschreven tussen zijn al zo stevig aantikkend oeuvre? Dat is het eerste dat ik daar over hoor. Enfin... Luc is wel doende! Allez, goe bezig

 :-)

Met Erik Van Looy en Jan Verheyen als regisseurs kan dat niet mislopen om een thriller op internationaal niveau te maken.

 

@ Jef :

Ja, maar den Erik en de Jan zijn niet van Mechelen, zeunne !  Voor hun zoektocht voor goeie shots van de donkere plekskes in de Mechelen zullen ze ten rade moeten gaan bij onze Jackie.  Die heeft al die geheime en mysterieuse Mechelse plaatsen al eeuwen op pellicule staan.

Nu is het alleen nog wachten op zijne eerste Mechelse thriller.

;-)