Boerenmarkt

met categorie:  Alfred Ost – Getiteld : “Boerenmin”


“Leuvens burgemeester Louis Tobback stelt voor om in zijn stad een boerenmarkt te organiseren.  Op zo'n markt kunnen boeren hun producten rechtstreeks aan de consument verkopen.  Op die manier zijn er geen tussenpersonen, wat de boeren meer geld oplevert.  In Vlaanderen zijn er al zo'n 30 boerenmarkten.”

Uit De redactie

Boerenmarkten

Op een boerenmarkt verkopen landbouwers hun eigen producten rechtstreeks aan de verbruikers.  De producten zijn grotendeels afkomstig van en verwerkt op hun eigen bedrijf en worden soms beperkt aangevuld met producten van collega’s.

De eerste wekelijkse boerenmarkt werd in 1980 opgericht te Baaigem en kreeg navolging in een veertigtal gemeenten uit alle Vlaamse provincies.

De “boerenmarkt”® is een door Plattelandsontwikkeling vzw gedeponeerd collectief warenmerk.

De boerenmarktformule maakt duurzame landbouw in zelfstandige gezinsbedrijven leefbaar, door de korte ketenafzet ‘van boer tot bord’ lokaal te organiseren.  Rechtstreekse verkoop is economisch voordelig voor boer én consument en is weinig milieubelastend.  Bovendien krijgt de boer terug een gezicht en wordt de band tussen de stad en het platteland weer aangehaald.

Uit Plattelandsontwikkeling VZW

Meerrr...

Een ID voor Mechelen ?

Gim, dat is nu eens sneeuw van gisteren se. Dat hadden we hier vroeger toch in Mechelen. De mêt oep de Botermêt en zoek nog eens een paar belekes op van de mêt op de Zandpoortvest. Alles van den boer naar de verbruiker. Maar dat was niet goed omdat de gieren er niets konden aan verdienen. En in het weekend als de hal leeg stond kon men er nog basket in spelen ook. Maar het was niet goed genoeg. En de vleeshal was toch ook iets in dien aard. Weg ermee voor de vrije ( ???? ) markt economie in St.K.W. Vrije markt economie wie heeft dat weer uitgevonden ?? Louis uit Leuven moet nu niet zanikken want hij was er toch ook bij.

@Louis, als ge in Mechelen komt is het best van uw ogen open te doen. Er is immers al lange tijd een boerenmarktje aan de "centjesmuur". ...:-)))