Sfeervolle, swingende start cultuurseizoen!

 Het nieuwe Mechelse cultuurseizoen miste zijn start niet. En wat een start! Zaterdag (19 september) was zowel het Cultuurcentrum als het Cultuurplein meer dan ooit 'the place to be'...

 Van 's morgens tot 's avonds presenteerden op de 'UiTkijker' de diverse Mechelse culturele verenigingen hun al even divers aanbod. En dan was er ook nog Mechelen Kinderstad voor de jongsten onder ons. Ook het cultuurcentrum zelf zorgde voor een gevarieerd aanbod.  Ook interessant: de Academie die opendag hield.

En 's avonds was het feest compleet met KRAKOW, POSTMAN én DJ Blue Flamingo! Tot in de vroege uurtjes werd er feestgevierd, en hoe! (lees vooral verder ;-) )

 (c) Joren Van Utterbeeck

 

 

 

 

 

 

 

 KRAKOW had de eer om de avond op gang te trekken met hun sfeervolle muziek in het unieke kader van de Minderbroederskapel. Het zou een staanconcert worden, al bleken vele mensen toch gretig naar de plastieken opklapstoeltjes te grijpen. Nu is de muziek van Krakow uiteraard ook wel te genieten al zittend.  Ondergetekende besloot om braaf te doen wat zijn ticket vermeldde en bleef dus staan. Staan of zitten: genieten, dat was het.

De sympathieke heren en dame van Krakow zorgden voor een wel heel erg mooi concertje. 't Was mijn eerste 'echte' kennismaking met deze band. En voorwaar een aangename kennismaking! Samengevat: Veel te kort en heel erg goed.

De aparte, intimistische sfeervolle muziek van Krakow, waar Neil Young en Sparklehorse, Lambchop, Smog  en met momenten even goed Lamb (daar heeft de o zo mooie stem van de toesteniste die ook af en toe een zanglijn voor haar rekening nam alles mee te maken: en waauw!) nooit heel erg ver weg zijn, kwam perfect tot haar recht in de Minderbroederskapel. Het was genieten van de eerste tot de laatste noot... heel erg mooie liedjes, goede muzikanten. De mix van slow core, americana en alt. country werkt aanstekelijk!.

De band bracht een aantal nummers uit haar jongste album 'Far-Away Look' (2009) waaronder de titelsong, "Dragging Me Down", "What A Woman" ("voor mijn vrouw", aldus de zanger) en het heel erg knappe "Dinosaur". De band bracht ook enkele oudere nummers zoals "Home" en "Come On Home". Doodjammer dat er niet méér volk was om deze band aan het werk te zien...

ONWEERSTAANBARE GROOVES: POSTMAN
k Ben nooit een Rap- of Hip Hopfan geweest. En R 'n' B zegt me nog minder... daarom was ik erg sceptisch toen ik in de aankondiging van het Postman optreden een verwijzing naar Beyoncé Knowles las (ze zou aan zijn album hebben meegewerkt): aan een R'n B optreden had ik niet echt een boodschap. Maar wat me over de schreef trok, behalve de lage prijs, om toch naar het optreden te komen was 's mans uitstekende livereputatie...

 (c) Joren Van Utterbeeck

Welnu, Hip Hop is nog steeds mijn ding niet, maar ik kon toch best wel genieten van het optreden. De Nederlandse rapper Remon Stotijn bracht een solide liveband mee, en wat mij plezierde: ze speelden niet alleen erg goed, het muzikale palet bevatte, behalve soul en funk uiteraard ook erg veel uitstapjes naar ska en reggae, wat méér mijn ding is...

En liefhebber of niet, je kon gewoon niet stil zitten/staan op de grooves van Postman & Co. Met trouwens - ook hier - een heel speciale vermelding voor de zangeres die hij meebracht: wat een stem zeg ! Postman speelde voor een goed bijeengepakte Minderbroederskapel, en ik zag niet één toeschouwer die NIET bewoog. Een vermakelijk optreden, grooves in de kapel...  "We gaan een feestje bouwen", zei Remon Stotijn nog aan het begin van de avond: mission acomplished !

 (c) Joren Van Utterbeeck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar je dacht toch niet dat het dan al gedaan was? Verre van. Er werd nog duchtig gefeest met DJ Blue Flamingo. De man draaide 78- en soms ook 45- toerenplaatjes op een authentieke, ouderwetse pick-up. En denk nu niet dat enkel de al wat ouderen onder ons stonden te shaken! Nee hoor: jong en oud stond zijn best te doen op  de 'dansvloer'...

Buiten, waar de temperatuur nog altijd prima was, kon je natuurlijk nog gezellig terrassen op het Cultuurplein!

Wat een avond zeg. En dan heb ik nog niet eens alles vermeld, want er was ook nog Stand Up comedy, maar vermits dat deels samenviel met de optredens heb ik dat deel gemist.. Er was ook zovéél te doen...
 

Ik weet niet wat de andere deelnemers ervan vonden, maar stiekem hoop ik dat ze het met me eens zijn: een knaller van seizoensopening! En nu op naar de diverse interessante voorstellingen die het CC programmeerde.

It has begun!


verslag: Markec
foto's: Joren Van Utterbeeck

Markec,

Fijn dat je er van genoten hebt! Het team van het Cultuurcentrum heeft er hard aan gewerkt om er een sfeervolle en geslaagde avond van te maken. 

Ik vond zelf dat er een heerlijke zomerse sfeer over het plein, door de gang en de Kerk waaide. 

Inderdaad: Op naar de rest van het seizoen. En voor ons starten de voorbereidende werken voor seizoen 2010-2011.

Lies

Ik was er niet bij, maar door jouw uitstekende verslag, Markec, weet ik dat de start niet gemist werd!

Enne: Joren: weerom proficiat met de knappe concertfoto's!  Je bent een mooie meerwaarde voor Mechelenblogt!   ;-)

Ik, als lifetime fan van de Postman, vond het echter maar dik sucken dat hij "maar" 50 minuutjes speelde. Hij heeft zijn vierde album uit, en kan dus puren uit ettelijke uren muziek. 

 

Ook de opkomst was maar magertjes, en dit voor een groep die eerder al de AB, Lowlands, Marktrock,.. platspeelde

 

Maar ik heb er wel van genoten, en ben dus de laatste om te klagen.. 

Het spijt me dat ik niet kon komen kijken, maar tijd ontbrak me.

Ik hoop alleszins op een mooi en leerrijk cultuurseizoen!

@Lies: dat jullie hard gewerkt hebben/werken, dat wéét ik hoor, ik kon het die dag/avond trouwens ook vaststellen ! En zoals ik tegen Brendan Burry en ook tegen jou, die avond zelf nog zei: puike programmatie: niet alleen wat betreft dié avond maar ook dit net op gang getrokken nieuwe seizoen.... Want: er staat nog héél wat moois op het programma, jullie gaan me nog heel erg vaak zien ;-)

@Jans: dankjewel, dankjewel... En  helemaal akkoord inzake de knappe foto's van Joren!

@Ivo: ja, voor een fan is het ALTIJD te kort he als ie een van zijn idolen aan 't werk ziet. Maar idd. een uurtje is natuurlijk kort. Maar het zal je ook plezieren dat deze niet Hip-hopfan enorm kon genieten van het Postmanoptreden ;-D

@Hanna: volgende keer beter he! No probs.