Predikheren eindelijk gered?

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Eindelijk!  eindelijk is er licht aan het einde van de tunnel!  Het voormalige Predikherenklooster, dat later de Kazerne Generaal Delobbe werd, zal tegen het najaar 2013 verrijzen in hernieuwde glorie.  Kunnen we het écht geloven? - want al jaaaaren is het dossier van dit bouwvallig stukje erfgoed in een sukkelstraatje geraakt. 

Maar! vandaag brengt Sven Van Haezendonck goed nieuws in de Gazet van Antwerpen!

De meeste Mechelaars kennen het complex enkel als een dichtgetimmerde ruïne waar de tand des tijds gezapig maar met onverbiddelijke ijver aan verder knabbelt.  Zélf was ik in de leegstaande kerk van het klooster een tweetal maal met een toneelvoorstelling van het toenmalige Mechels Miniatuurtheater ('De zoon van de schrijnwerker' in de vroege jaren tachtig, en in 2000 met de eerste voorstellingen van 'de nacht van Margareta'...).  Maar verder was het voor mij een 'verloren stukje stad' - een kankerplek om het woord nog maar eens te gebruiken.

Al een paar maal was er hoop voor het complex.  En in 2000 leek het of de kommer en kwel voor Delobbe voorgoed verleden tijd zou zijn.  Een projectontwikkelaar kocht het hele gedoe op voor een slordige 700 000 euro.

Hoera!

Hoera?         

                                                                                                   

Té vroeg victorie gekraaid!  Van de hele renovatie door de projectontwikkelaar kwam niks in huis...  Ergerlijk...  En het klooster bleef verder leeg staan.

Tot nu!

De stad ergert zich al langer aan de leegstand, en wil nu toch de knoop doorhakken.  En nee: men wil géén juridische uitputtingslag aangaan met de huidige eigenaars.  Dit zou hopen geld kunnen kosten - en dat wil men niet op het stadhuis.  De stad wil het complex terug aanschaffen.  Het is wel zo dat voor de vroegere kazerne nu zo'n 1,65 miljoen euro zou moeten worden opgehoest!  En da's natuurlijk een aardig centje meer dan negen jaar geleden...  Maaar - zijn er alternatieven?  Zou zonder deze wederaankoop nog niet véél, véél langer moeten aangezien worden tegen deze verkommerde plek?

Bovendien is de hele site in opwaardering.  Ik moet zeker niet meer vertellen dat door de bouw van het nieuwe Holocaustmuseum (zou klaar moeten zijn in mei 2012), en de hele opkuis van het gebied met park en appartementen, (én de in Mechelen blijkbaar onvermijdbare ondergrondse parkeergarage) de buurt rond de Stassartstraat aan een nieuwe toekomst werkt.  In dit opzicht is de aankoop en renovatie van het Predikherenklooster natuurlijk een goeie zaak...

En welke functie zal het vroegere klooster krijgen?

Over de nieuwe bestemming is men nog niet uit.  Wordt het een luxehotel (wéér één?), of een loftencomplex met plaats voor 24 lofts?  De kerk wordt wellicht een restaurant, galerie of kantoor.  We zien wel.

De stad neemt het project in eigen handen.

En nu is het wachten op de verdere plannen...  Maar, we leven op hoop!   Hopelijk komt er nu geen kink meer in de kabel.

(artikel gebaseerd op info in GvA - foto's: Jan Smets)

Ik ben benieuwd. Een project van deze grootte vergt een zorgvuldige planning. Hopelijk kan het pand mee worden geintegreerd in het Museum project, want dan wordt het pas interessant !

Goed dat er eindelijk iets gebeurt met dit pand... 
Las het ook vanmorgen in mijn krant...

Afwachten nu wat het gaat worden. Maar waarom verbaast het mij niet dat Somers denkt aan een LUXE-hotel of  erg dure of - quit dreaming, baby this is real life - betaalbare?) Lofts...
Enfin... We zien wel dus...

Feit dat er eindelijk iets gebeurt is an sich wel heuglijk nieuws natuurlijk!!

Goed dat de stad het terug aankoopt  en er eindelijk iets van maakt.

En met de opwaardering van de locatie is 1,65 miljoen voor die ganse lap mss niet eens overdreven.

Maar heeft er nooit iemand aan gedacht om bij de toenmalige verkoop de projectontwikkelaar de verplichting op te leggen om binnen een bepaalde termijn effectief met (serieuze) werken te starten (bv. op straffe van nietigheid met terugwerkende kracht van de koop/verkoop) ? 700.000 euro was destijds voor zo'n perceel toch ook eerder symbolisch, niet ?

Toch een beetje een raar verhaal. Die eerste projectontwikkelaar zal content zijn...

@dixie: Bij mijn weten was er een dergelijke clausule in het contract van de projectontwikkelaar. De ontwikkelaar moest binnen een bepaalde termijn ontwikkelen of verkoop nietig.

Dat ontwikkelen is dus niet op tijd gebeurd, en de stad heeft het pand nu terug. Alleen aan een hogere prijs ... wat dan weer vreemd is. Wie weet meer ?

De projectontwikkelaar wou de kerk "ontwikkelen" a la huisjesmelkerij en de dienst Monumentenzorg ging hiermee niet akkoord ? Gokje.

Het predikherenklooster in betere tijden (1790)

afbeelding © Stadsarchief Mechelen

 

 

En hoe de kerk er in 1982 bijstond.  De ruiten werden gedeeltelijk al verwijderd, wellicht om de verkrotting zo snel mogelijk haar werk te laten doen. Dat was toen "bon ton" te Mechelen want van de naastliggende Lobbekazerne werden de ramen opengezet en net boven de dakgoot werd de eerste rij  dakpannen verwijderd.  De verkrotting kon blijkbaar niet rap genoeg intreden.

 

(foto R. Kokken)

 

 

Van mij mag het best wat langer blijven leegstaan hoor, het is een prachtig gebouw en het is prachtig om te zien hoe de natuur stilletjesaan alles overneemt. Dit is pas echt "the beauty of decay"

Ik ben er al een keer of drie geweest nu, en het blijft me verbazen. Ik zou best nog eens willen teruggaan, maar mijn bierbuik is ondertussen toegenomen en ik weet niet of ik nog door het keldergat zou passen. :-)

De laatste keer vergeet ik nooit. We kropen door het keldergat de donkere gewelfde kelders in... Op weg naar de trappen om op het gelijkvloers te geraken hoorden we geluiden en zagen we lichten ons tegemoet komen. Ik bekeek mijn partner in crime en hij bekeek mij... Wat doen we, maken dat we hier wegkomen of stoute schoenen aantrekken en naar boven en van krommenaas spelen?

Lang hebben we niet moeten nadenken, schrik hadden we immers niet, een manfrotto statief werkt perfect om niet zo koosjere individuen van je af te slaan...

Dus, wij naar boven, zaklamp aan... Commotie boven, stemmen, lichten die snel bewogen...

Groot was onze verbazing toen we boven waren, stond daar een hele cameraploeg. Snel bleek dat die cameraploeg twee bekenden vergezelden... Slyv (www.forbidden-places.net) en Tschorski (http://tchorski.morkitu.org/) waar een reportage voor TF1 over gedraaid werd...
(Check youtube en zoek op "mag des mags")

of check mijn foto's op :

http://www.digitalviolence.be/Gallery/Urban/Monastery1/

En waarschijnlijk weer een historisch schitterend en mooi gebouw dat, net zoals zovele andere van leegstand teisterende gebouwen zal worden omgedoopt tot een duur loftencomplex.

Leegstaande gebouwen kunnen ook mooi zijn, maar buiten een mooie locatie voor foto of film heeft het weinig nut en trekt het meestal alleen maar een verkeerd publiek aan. Dat ze er maar snel iets mooi, openbaar en functioneel van maken.. Mét behoud van de eigenheid van het gebouw uiteraard!

Foto's van een paar jaar geleden, toen het nog relatief makkelijk was om er binnen te geraken: http://www.stijnswinnen.be/pano/mechelen/index.html

de stad had het twintig jaar geleden al moeten restaureren en in de kerk een concertzaal inrichten, het klooster als museum voor bijv het mechels meubel, oude kunst etc.

de hele buurt had er dus al twintig jaar totaal anders kunnen uitzien!

Ik vind het wel straf dat je een gebouw aankoopt voor een bepaald bedrag, het dan nog jaren laat verder verkrotten en het dan terugverkoopt aan de stad voor meer dan het dubbele dat je er voor betaald hebt.

En dan zeggen ze dat het crisis is in de immo-sector.

Filip,  zoiets heet  "politiek".  Iemand zal er alleszins wel beter van geworden zijn.

@Roger: Zou je dat als gewone burger ook kunnen doen en er dan nog ferm mee verdienen?? :-)

@ Filip :

Koken kost geld ! Vraag het maar aan onze Ignace...

Mechelaar laat zijn kookkunsten zien op VT4

:-)

 Dus als ik mij niet vergis ontvangt een alleenstaande mindervalide tussen de 950 en de 1200€ per maand, daarvan moet hij/zij alles betalen ( huur, medicijnen, eten, kleding, electriciteit,... )

1,65 miljoen plus een veelvoud daarvan voor de renovatie kunnen blijkbaar zo uit de mouw geschud worden.

Erg interessant in ieder geval.

De mens is dan toch geëvolueerd naar een soort die pretentieus genoeg is om elke twee stenen die ze ooit opeen stapelde als waardevol te beschouwen.

Vind ik wel een knap standpunt Christophe. Enige verdediging voor de kerkverbouwing, zou natuurlijk kunnen zijn dat die ettelijke generaties meegaat.

Oproep aan de politici voor duurzame investeringen!!

(bvb. niet opnieuw een nieuw logo voor de stad.)

Peter, lees ik nu goed ? Wilt ge mij nu voor uw kar spannen ? Maar inderdaad ben ik het met u eens dat er andere prioriteiten zijn om nu geld aan te besteden. Het huidige logo kan nog jaren mee. Maar dit op uw uitdaging.

@G.L.: Mogen we het ook eens eens zijn ? :-)

(Kar spannen ? Trek jij dan de kar, of speel jij handrem ?)

Peter, stel u voor dat er geen handrem was.

Ik onthou van de titel van dit topic toch vooral het vraagteken.

De eerste indruk bij het artikel in GvA was "Ha, als Bart er durft voor te gaan poseren, moet er wel iets van aan zijn" maar bij nader toezien blijkt hij er bij gephotoshopped :-) .

Er is enkel sprake van een geschatte verkoopprijs, niet van afgesproken koopprijs. Er is de intentie om het terug te kopen, maar staat dat ook ergens op een goedgekeurde budgettering ? Ik lees ook dat de bestemming nog niet vast staat, er zijn denkpistes, maar die zijn er al verschillende jaren. Ze worden met min of meer regelmaat aangekondigd en gewijzigd in de pers, maar daar blijft het bij. Geen gebenedijd woord hierover in "Onder den Toren" , op www.mechelen.be of enig ander officieel Mechels communicatiekanaal.

Mijn gedacht ? Zolang er persartikels over verschijnen en niks anders, is er weinig meer aan de hand dan een poging van het stadsbestuur om het topic in de media te houden. Verdienstelijk op zich maar niet genoeg.

@ jansenius: het dossier is ook besproken op het schepencollege. Er bestaat dus een dossier over. De pers heeft als taak dossiers op te volgen. Ook nu hebben wij gewoon ons werk gedaan, en bij Somers geïnformeerd naar de stand van zaken.

Ik heb echt het gevoel dat het meer is dan een losse flodder. Kijk naar Euroshopping. Wie had ooit gedacht dat dit gedrocht zou afgebroken worden? Geef elk plan toch het voordeel van de twijfel. Wij Mechelaars kunnen soms toch een zaag spannen hoor. Mannekes...

Actie alstublieft! Mijn motto: actie op de redactie :-)

Maar sven gazet - dit is toch niet zagen ? Dit moet gewoon bougeren ! Vooruit met de geit !

Iedereen wil van die stadskanker af. Nu Mechelen betere tijden kent steekt het nog meer af tegen de rest.

Dus bedankt om dit in de pers te brengen en te houden - misschien zien onder bestuurders er dan wel graten in- hou ons op de hoogte !

Dixie

Wat ik vooralsnog niet heb aangetroffen in de hele discussie rond de zaak renovatie ( of inwendige vernietiging door loft-enzovoortherbouwing ) van de Delobbekazerne is dat niemand de historische link schijnt te kennen met de zaak van de lente 2009 , namelijk  de vernietiging van het zogenaamde 'arresthuis' ; dit laatste zou noodzakelijk zijn voor de uitbreiding van een museum over oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid .

Om redenen die ieder menselijk begrip overstijgen lijkt het onmogelijk om het arresthuis samen met de Delobbekazerne te verbinden ( wat ze ook waren ) en  de uitbreiding van het museum hierin door te voeren : dit zou een indrukwekkend geheel met de gruwelkazerne aan de andere kant vormen omdat uitgerekend in de Delobbekazerne een deel van de bestraffing van oorlogsmidaden heeft plaatsgegrepen : na de beruchtmakende Mechelse processen van de Belgische beulen van Breendonk zijn uitgerekend in de Delobbekazerne 12 Breendonkbeulen op 12 april 1947 terechtgesteld . 

Het is jammer maar echt wel waar : in deze regionen is de desinteresse voor en de verbijsterende omgang met het behoud van het verleden bedroevend . Een ander voorbeeld is het Fort van Walem , dat een cruciale rol in de Eerste Wereldoorlog heeft gespeeld , maar dat men heeft passief laten vervallen en àctief vernietigd ( in vredestijd welteverstaan ). Ook hier weet bijna niemand van de omwonenden wat er daar is gebeurd ( ik woon in de Galgestraat , net als mijn ouders en vroeger mijn grootouders ).