Politie aan de schoolpoorten

met categorie:  

Deze voormiddag stond er politie aan de Mechelse schoolpoorten Men doet nogal geheimzinnig. Enig idee wat er gaande is?

Volgens wat mijn vrouw heeft opgevangen, had het te maken met de heisa rond het hoofddoekenverbod op school.

Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de egoïstische papa die zijn dikke duitser ondanks de vermaningen van de stadswacht elke ochtend op het voetpad parkeert en zo kinderen en ouders dwingt om tussen de auto's te moeten, ter plekke een boete in ontvangst heeft mogen nemen. Moeten ze vaker doen, zulke prikacties :-)

Er was opvallend veel politie in de binnenstad vanmorgen.

Ja, ik heb dit artikel niet geplaatst om een debat te voeren maar als nieuwsitem.
Als de scholen uitgaan zullen we meer weten. 't Schijnt dat de leerlingen een brief mee krijgen.

Om 14 uur geeft het stadsbestuur pas meer uitleg, hoor ik zojuist op het nieuws

(Bron VRT)

Politie bewaakt scholen in Mechelen

wo 09/09/2009 - 11:58

In Mechelen worden verschillende scholen bewaakt door politie-agenten. Ook een helikopter van de politie vliegt rond over de stad. Wat er aan de hand is, wordt niet bekendgemaakt.

Om 14 uur geven parket en stadsbestuur meer uitleg.

Check effe GvA - Regio 2800 voor meer nieuws van onze Sven

Net gelezen. *slik* !

Maar gelukkig bleek het dus loos alarm!
De meeste leerlingen zijn nu wellicht (op weg naar) huis...

Inderdaad...  Sven Van Haezendonck brengt als eerste het nieuws.... OP VRT-journaal dat nu opstaat heeft men het al als eerste punt aangehaald, maar men wacht nu op de persconferentie van de burgemeester voor méér details (die GVA blijkbaar al heeft...).  Misschien schakelt men seffens nog rechtstreeks over naar Mechelen...

Ik vind het niet kunnen dat directies en leerkrachten niet op de hoogte gebracht werden van wat er aan de hand was!!! Dit zorgt voor paniek.

@Evi: had men op voorhand gezegd dat er een dreiging was van een terreuraanslag, dan zou de paniek nog véél groter geweest zijn.  Ik zie het al gebeuren: tientallen ouders die doodsbang naar de scholen racen om hun kroost te gaan ontzetten...

Persoonlijk vind ik dat de bevoegde diensten (stad, lokale en federale politie) correct gehandeld hebben: stilzwijgen bewaren tot alles voorbij is en dan klaarheid en openheid.  Geen onnodige paniek veroorzaken als er geen reden is, wel alert en adequaat optreden. 

Maar het was wel schrikken toen ik vanmorgen uit het raam keek. De politie stond al paraat vooraleer ik nog maar een koffietje had kunnen inschenken.

Maar toch een juiste handelswijze denk ik.

Perfect gedaan van de overheid. Te veel openheid is ook niet altijd goed.  een onverwittigde boosdoener is er twee minder waard :-)

Er was trouwens van paniek geen sprake Evy, KOen heeft gelijk.

 

Paniek was er niet, toch niet bij ons.  Alleen geloofden we niet echt in de boodschap: "We staan hier in het kader van de actie meer blauw op straat".  Maar ja, die mannen moesten iets zeggen hé.

Ik denk dat iedereen wel door had dat er meer aan de hand was dan gewoon wat extra blauw op de straat en we stelden ons wel wat vragen, maar paniek was er zeker niet.  Wel veel fantasieverhalen van de leerlingen :-)

De berichtgeving in de pers is nogal wisselend.  In ieder geval wist men in onze school volgens mij niet wat er aan de hand was en zijn er ook geen brieven mee gegeven.  Misschien in andere scholen wel, dat weet ik niet.

Voorzichtigheid is goed, maar deze in krom engels getypte aankondiging
kun je toch moeilijk "een niet mis te verstaan dreigement" noemen ?

Er zijn veel manieren om een held te worden op school,
en met wat geluk kom je misschien nog op het nieuws ook,
maar om daarbij meteen aan het ergste te denken ...

Ten andere, wat gaan ze dienen typ aanwrijven als ze erachter komen wie het is ?

Inbreuken tegen de orthografiewet ?

Op het nieuws werdt verteld dat alle leerlingen of ouders een brief zouden gekregen hebben, NIET DUS!

Misschien toont een dergelijke aktie ook de ernst van de zaak, en de bescherming van de (school)bevolking.

Enfin ik ben blij dat er niets ernstigs is gebeurd.

Kostprijs 75,000 EURO of ca. 1 euro per belastingbetaler. Wat mij betreft een goede investering. 

Ik vond het een perfecte politie-actie, want er is blijkbaar nergens paniek geweest en de politiemensen hebben hun werk gedaan zoals het hoort.
De politie-ontplooiing viel me op en ik dacht eerst dat er ergens een overval geweest was en men iemand aan het zoeken was, een idee dat ik liet varen omdat er geen wapens zichtbaar waren bij de agenten, dus dacht ik weer aan een grote controle-actie voor de scholieren.
Geen reden tot (onnodige) paniek dus.
Het kost uiteraard geld om zoveel mensen op de been te brengen en om een heli te laten vliegen, maar het is fijn om weten dat men het kan, indien nodig.
Of de dreiging echt of vals was, kan men nooit echt zeker weten, dus kan men beter op zeker spelen.
Als men niets zou doen omdat men er niet in gelooft en er zou toch wat gebeuren, zou het veel erger zijn.
 
Een dikke proficiat dus voor het bestuur en de agenten.

Ik ben ook blij dat men de zaak heel ernstig genomen heeft, ondanks de dubieuze reputatie van de site waarop de aankondiging gevonden werd.  We kunnen hier voor één keer niet het verwijt uiten dat men laks is geweest.  Dat zouden we wel doen moest er toch iets gebeurd zijn vandaag en er geen maatregelen waren genomen.

Ik denk dat we vooral blij mogen zijn dat alles goed verlopen is.

Overheid en politie hebben goed gehandeld meen ik. Louche berichten de wereld insturen had voor paniek gezorgd. Moest er niet gehandeld zijn en er was iets gebeurd had het kot te klein geweest.

Iedereen had vragen bij de aanwezigheid van de politie maar paniek was er zeker niet.

Ik vond het ook geruststellend dat men zulks ernstig neemt. Ook al is het een grappenmaker, die moet toch serieus gestraft worden, met zaken betreffende veiligheid mag men niet spotten anders valt het systeem in elkaar.

Een opmerking, aan ALLE scholen werd post gehouden in de voormiddag BEHALVE aan de kleuterschool van ons klein mannen. Nu denk ik dat OF er heeft iemand beslist dat het niet nodig was aan die school OF men heeft onze kinderen als lokaas gebruikt. Ik ben het HELEMAAL NIET EENS in beide gevallen.

Wat hebben die flikken gedaan buiten aan de schoolpoort staan dan als ik mag vragen?

Ze hebben toch niet elke leerling gecontroleerd op wapenbezit? Dus ze stonden daar gewoon als afschrikking...

Als die kerel echt wa leraars en kids had willen overhoop schieten dan had die politieactie volgens mij absoluut niks uitgehaald, ok de flikken waren sneller ter plaatse geweest maar maakt dit veel uit? Op een halve minuut knal je makkelijk 5 a 10 mensen neer als het moet...

Dus nu is Somers en de blauwe vrienden er goed uitgekomen, er is immers niks gebeurd, maar het had heel anders kunnen aflopen... Ze hebben heel veel chance gehad dat er niks gebeurd is...

Wat mij betreft, ik ben niet onder de indruk van dat politieoptreden...

In de brief stond vermeld dat ze binnengeweest waren, en er geen reden voor paniek was.
Het lyceum werd blijkbaar gesweeped volgens Bart Somers. Maarreuh Tommy, Als meneer Kalasjnikov wil binnendringen dan zouden er toch twee dienders met een schietijzer gereed gestaan hebben en nog een paar honderd in de buurt.

De mannen van voormalig diane zullen wel op voorhand kunnen uitmaken of iemand verdacht is of niet zekers. Een kalasjnikov verstop je niet onder je T-Shirt en een pak C4 of zo ook niet, daarvoor heb je meer dan waarschijnlijk een boerkas nodig. En het feit dat er overal werd uitgekeken zorgt er toch voor dat de man/vrouw gesignaleerd zou zijn voordat ze/hij zou kunnen toeslaan. Het komt dan alleen nog op snelheid aan. Twee aan de poort als eerste buffer en verder "Allen daarheen".

't Is niet wie de pluimen op zijn hoed gaat steken die belangrijk is, 'maar wel dat het relatief veilig was

Om eerlijk te zijn stonden die groepjes flikken, op de hoek van Ring / Battelsesteenweg en aan het kruispunt van de Antwerpse Poort, er gisteren toch maar heel relaxed bij. Een soortement Gasforth PD Blue, als het ware.

Alles stond in het teken van 9 op 9/9/9 werden volgens de standaard precies  - -// 333 agenten van locale en federale politie ingezet.//- - en werden  6 helikopters en 3 honden ingezet.

Kalashnikov ok, dat steek je niet zomaar weg... Maar ne schone blinkende Smith & Wesson past perfect en onopvallend in nen boekentas...

Los van het feit of meneer X en/of Z nu de juiste beslissing heeft genomen kan men zich hierbij toch enkele vragen stellen.

1. Waar gaat het nu met deze maatschappij naartoe ? Begint nu iedereen te snuiven ?

2. Als men dat nu allemaal reeds maanden op voorhand wist dan had men toch een collectieve verlofdag voor de scholen kunnen inlassen. Dan was men toch van deze rompslomp vanaf geweest en tevens ook van de kosten. Men had zelfs de politie een extra dagje kunnen geven. Natuurlijk te simpel en zeker minder spectaculair. Maar ja, als ik hiernaast met alle gemak hoor praten over het afbreken van kerken en gebedshuizen dan verschiet ik van niets meer.

En nu weer het grof geschut zeker.

En dan zeggen sommigen dat Mechelen saai is, dat er niks gebeurd !

MPD Blue op zijn best !  Daar gaan ze nog een Vlaamse fictiereeks over maken !

:-D

(MPD = Mechelen Police Departement)

 

Gesteld dat mr Kalasjnikov met de intentie iets uit te steken bestaat, dan had zijn ei niet kwijtgeraakt op dat moment of op die plaats. Om wille van de maandenlange voorbereiding en he wachten zou hij dan misschien elders of op een andere dag zijn ei gelegd hebben.
En terwijl iedereen gisterenavond zuchtte van opluchting werden er twee bejaarden overvallen :-(, lees dat maar in de GVA.

Mij doet deze '333 op 9/9/9 actie' sterk terugdenken aan de onruiming van de oude zwemdok jaren geleden. Toen was ons Bruin Blauw Bartje pas burgemeester en moest hij ten koste van een mooi gebouw (waar weliswaar in alle discretie wat asbest uit de kelder moest gehaald worden) onder het mom van 'de veiligheid' zich eens goed laten gelden... Na zijn nationale debacle komt het mij over dat Bruin Blauw Bartje zijn eerste kunstje, Blauw Machtsvertoon, nog eens opnieuw heeft opgevoerd om aan iedereen duidelijk te maken : "Hé, ik werd nationaal misschien veel te licht bevonden maar ik ben nog wel uwen dikke burgemeester."

En zo naderen we dan weer ons einddoel : " Het hof van lachene ".

 Mij komt het toch allemaal wat over als een storm in een glas water.

De stelling die Tommy doet, dat een paar flikken op de hoek geen terrorist -of eender welk gewapend persoon- gaan tegenhouden, daar ben ik het volledig mee eens.

Wat ik vooral onthouden heb uit het RTV nieuws is dat de politiehelikopter blijkbaar in staat is van "zieke geesten te detecteren". Opletten waar je aan denkt als je een helikopter ziet zou ik zo zeggen (lacht)

hehe :-) Good one Christophe!!

Al bij al was er weinig aan te doen geweest, maar de gevolgen waren allicht minder zwaar met politie in de buurt.

Wat ook zou kunnen is dat een eventuele dader zou zijn afgeschrikt door een dergelijke politiemacht, maar dat betwijfel ik.

Hé man uit Hombeek, zijn eerste kunstje ??? Vergeten die affaire met mevrouw Strubbe en de jojo met de gouverneur. En dan den ambras met dien toreningenieur die niet meer wist wat hij op papier had laten zetten. Het was de madam uit de koffiekamer die zich vergist had ! 

Ja, ja het is gelijk klein kinderen als die zich beginnen te vervelen.

Naar goede gewoonte met Mechels half werk is men trouwens scholen vergeten te bewaken gisteren ! Waar ik mee wil zeggen, niet aan elke school stond politie.

Nu ga ik de gazet eens voor zijn se. Nu was het ene van zestien jaar die geld teveel had voor zijnen handy. Ook aan de snuifdoos gezeten zeker ?

Het leger afgeschaft, den Baron Michel afgebroken en den Dossin gesloten. Goe bezig.  

een dubbeltje verwijdert, technisch foutje?

Lap, nen onnozelaar die een bommelding gedaan heeft voor antwerpen. Net nu Mechelen overcrowded is met blauw doet hij het telefoontje vanuit Mechelen. De loser is natuurlijk gepakt en mag ten titel van voorbeeld, en terecht voor alle gemaakte kosten opdraaien. Een dure grap, ik hoop voor hem dat em er intens van genoten heeft.

Als je met echte terroristen te maken hebt, kan je er maar weinig tegen beginnen.
Dat is net het laffe aan een terrorist. Die blaast desnoods zichzelf op en daar kan je niks tegen beginnen.
De scholen en de ouders vooraf verwittigen, of die dag een vrije schooldag maken, is dan weer toegeven aan de gasten die dit gelanceerd hebben en is dus ook geen optie, want dan krijg je gegarandeerd regelmatig zulke meldingen.
Je ziet nu zelfs al een slimme die een bommelding maakt.
Je mag zeggen wat je wil, en vanaf de zijlijn en achteraf gezegd, is dat heel gemakkelijk,  en ik ben zeker genen blauwe, maar Bart Somers, en dat is zijn enige echte juiste naam, heeft in deze perfect gehandeld.
Het heeft geld gekost, maar om de scholieren te beschermen, moet je dat over hebben.
Misschien kunnen de tegenstanders eens uitleggen hoe zij het zouden aangepakt hebben ?

 

Jan, hoe weet gij dat het nen blauwe is ? Hier boven is melding van nen bruine.

Somers heeft juist niet perfect gehandeld, integendeel... Als die kerel echt mensen wou overhoop schieten had hij het wel gedaan, politie of niet...

De twee enige redenen dat al die flikken daar stonden waren :

-Als er niks zou gebeuren kunnen zeggen dat ze door hun optreden de aanslag verijdeld hebben. En daar trappen al die meelopers hierboven dus gewoon in. 

-Als er wel iets zou gebeuren het dodenaantal beperken tot een lijk of 10.

En nog eens iets... Waarom dan enkel bewaking op 9/9, misschien heeft die kerel zich wel bedacht en doet hij het nu op 11/9, een veel mooiere en symbolischere dag, nee? Of misschien op 10/10, of 11/11... Vandaag heb ik geen bewaking gezien...

Zoiets kan je niet voorkomen, nooit... Tenzij je echt gaat controleren op wapenbezit, en dit elke dag... Die flikken stonden er gewoon om het smoelwerk van den dikke Somers te redden...

@ TommyG :

Dat kan ook zo...

:-D

Foto's Gimycko

@TommyG:

1) Vandaag ook veel politie in de stad.

2) Het dodenaantal kunnen beperken is voldoende om dit soort aktie te rechtvaardigen.

Het hele geval wordt met de dag onduidelijker. HLN blokletterd vandaag " Zinnetje strikt genomen niet strafbaar " . Advocaten laten uitschijnen dat ze het bepleiten van dergelijke zaken heel erg waarderen en ze zelfs niet inzien hoe dit strafbaar kan worden gesteld. Goede vooruitzichten. Maar dan blijft er nog de oeroude leuze van " wie gaat dat betalen " . Hallo hoofdkwartier Grote Markt, leg de kaarten nu eens op tafel.

Ja G.L. nu maakt de overheid de burger eens bang en nu is het weer niet goed.

Gim, ik geloof dat Peter ze ook gezien heeft.

Ja klopt G.L. vanmorgen stond een auto aan de Melaan, Minderbroedersbrug, en er was ook wat meer beweging aan het Nekkerspoelkruispunt.

@ Peter,

                het spijt me maar er waren geen burgers bang, de burgers wisten gewoon van niets.

Hoe meer id... zich geroepen voelen om op het internet te gaan watchen tegen spoken hoe groter het risico dat dergelijke zaken dagelijkse kost worden. Er zijn er gewoon veel te veel die zich vervelen. 

@ GL : Wij zitten ook te veel op het Internet !

Er moet er hier maar ene zeggen dat er, hier, bijv. ne mosquito hangt in Mechelen en de gazetten en de politiek staan op hun achterste poten !

:-D

Dat is waar, het internet wordt hiervoor meer en meer gebruikt.

Maar nu vraag ik jou in alle eerlijkheid G.L. hoe ga je daar nu het best mee om, wat kan je daartegen doen ?

Natuurlijk Peter.

Nu alles afblazen = afgaan gelijk ne gieter.

@G.L.: Maar hoe zou jij nu een dergelijke klacht behandelen ?

Peter, heel eerlijk, ik weet het momenteel ook niet omdat het deel uitmaakt van een maatschappelijke ontwikkeling die blijkbaar in de verkeerde richting evolueert. 

Wat ik wel weet is dat de mannier waarop het werd aangepakt niet de mijne zou zijn. U zou toch moeten weten dat volwassenen jennen een moderne sport is geworden bij kids. Ik heb er zes van diverse ouderdom en ik kan er over meespreken. Ze worden echter wel door " ons " goed in het oog gehouden als u mij begrijpt. En toch denk ik, zeg nooit nooit.

Dus een werk van lange adem maar liefst vandaag mee beginnen en zeker geen barnumreklame rond maken zoals spijtig genoeg nu weer is gebeurd.Het zet aan tot na-apen.

Zal de Familiale Verzekering van de ouders van die "lollige" veertienjarige Mechelse Copycat deze kosten willen, kunnen of gaan betalen ?

Somers heeft zoals terecht vermeld in terzake al enkele maanden (sinds zijn ontslag als voorzitter) de nationale pers niet meer gehaald. Dit was voor hem een mooi opportuniteit om de serieuze burgervader te "spelen"

We weten ondertussen dat dit de manier is waarop hij de nationale pers kan en wil halen (en dit samen met de mensen van GVA.) Enkele maanden geleden heeft hij dit ook gedaan op kap van een zogenaamde "moslimfundamentalist"!

Ik hoop dat Gennez de volgende keer met iemand anders in zee gaat ipv met Somers. Want Mechelen verdient beter!

Tiens, tiens... zijn de gloriedagen van ons Bartje voorbij ? 

Tijd voor een nieuw gezicht, nieuwe ideeën en een nieuw geluid ?

De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog heel ver weg, zeunne.

:-)

En wie is de gedoodverfde kandidaat ? Welke sterke persoonlijkheid staat te springen om zich op te werpen ?

Je kan natuurlijk ook preventief die dag de scholen gesloten houden, maar dan gaan er waarschijnlijk dagelijks zo'n berichten opduiken op het internet en schaffen we meteen beter de school af.
 
Had men de ouders en de leerkrachten vooraf ingelicht, was er die dag geen enkele leerling aanwezig geweest en waarschijnlijk ook geen enkele leerkracht.
Het kan natuurlijk op ieder ogenblik gebeuren en eenderwaar, maar als je weet hebt van een mogelijkheid, hoe klein ook, kan  je maar beter maatregelen treffen, al was het maar om de eventuele daders af te schrikken, zodat er niks gebeurt.
 
Wie weet heeft de mogelijke dader, dank zijn de enorme politie-aanwezigheid, rechtsomkeer gemaakt en zijn er een groot aantal levens gered.
Er lopen echt wel gekken genoeg rond, die met rare gedachten rondlopen.
 
Commentaar leveren op alles en nog wat is het simpelste dat er is.
Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben en dat kan de lompste boer.
Een alternatief bieden is al wat anders, zo blijkt.

Alles lezen Jan en niet te snel, ook HLN " Zinnetje strikt genomen niet strafbaar ". De dader ( ???  ) is nog niet gekend en de advocaten wrijven zich reeds in de handen.

Ik zie eigenlijk inderdaad niet in wat er strafbaar kan zijn aan het zinnetje dat gepost werd op het 4chan forum...

I quote : "'293 days to go until I an hero at KTA lyceum Mechelen, watch the news' "

Als we dit volledig letterlijk nemen zou die kerel held worden op 9/9... 
Als we dan wat dieper speuren (thank god for google) en uiteindelijk vissen we uit dat "an hero" (en nee, dit is geen spellingsfout) synoniem staat voor zelfmoord plegen.
Bovendien gepost op een site waar je niet al te veel serieus moet nemen...

Is dat illegaal?

Zulke berichten verschijnen geregeld op 4chan, iedereen wil wel opscheppen dat ze het record van Cho Seung-Hui gaan verbreken...

Ach, zolang er vandaag maar niet (alweer) een sportvliegtuigje naar beneden dondert en zich in een Mechelse Twin Tower boort, is dit alles niet meer als een storm in een glas water geweest (en een goede algemene repetitie voor Mechelen Finest aka MPD Blue) !

:-)

@GL: het gaat mij helemaal niet om de strafbaarheid van het plaatsen van een dreiging.
Het gaat om het voorkomen dat die dreiging ook uitgevoerd zou worden.
 
Misschien was er wel degelijk wat gebeurd wanneer er geen politiebewaking geweest was en is de dader van idee veranderd bij het zien van de maatregelen, misschien ook niet.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
 
Er was gisteren ook weer een melding en daarvan heeft men de dader geklist, dank zij de camera-beelden van de telefooncel van waaruit hij getelefoneerd had.
Het was een pipo van 14.
Zijn ouders weten alvast waar hun vakantiegeld naartoe gaat. 2500 euro is de factuur die zij mogen betalen, en dat is volkomen terecht.
 
Ik mag er niet aan denken hoe mijne pa zou gereageerd hebben als ik zo'n stoten zou hebben uitgezet.

 

Tsja, grappen en grollen uithalen is nu wel echt definitief voorbij !

:-D

Aan de Sint Lambertusschool in Muizen staat nog steeds iedere schooldag politiebewaking, aan andere scholen zie ik dit niet, of vergis ik me?

 Muizen is dan ook al jaar en dag een oord van verderf, overspel en pestulentie! ;-)