Pekton nieuws ...

met categorie:  

Maar hoe lang we ook keken, in de Van Beethovenstraat, was er geen spoor van bouwactiviteit.  Vandaag kregen we op onze redactie een email, waaruit blijkt dat de werf binnenkort wordt opgestart !

Goed nieuws voorwaar !

Daar ben ik dan héél blij mee!  Want het is nu toch al enkele jaren een vuile bouwput, vlakbij een druk bezoch stukje centrum....

Ik leef dus op hoop!   ;-)

Allee, de Pekton krijgt dan voor de derde keer een plaatsje in dezelfde straat.

De Pekton voor 1914

 

Tijdens W.O. I gedeeltelijk verwoest maar daarna terug opgebouwd.

(detail uit foto uit de verzameling van Jan Somers)

In 1946 met vernieuwde materialen heropgebouwd aan de overkant van het Stoofstraatje (foto jaren '60) en in 1998 nogmaals gesloopt voor de renovering van de Lamotsite.

 

Ja? Ja !!! Oef, zeg... eindelijk.... Héél goed nieuws!Alfred Ost

“...De Pekton, ik weet nog hoe het was
De stadskind’ren in de klas
Een kar die ratelt op de keien...”


Original lyrics

“...Dit dorp, ik weet nog hoe het was
De boerenkind’ren in de klas
Een kar die ratelt op de keien...”

Wim Sonneveld : Het Dorp

Tiens, die kaart heb ik nog niet.

Pekton in 1918 met Brouwersgasten...

Pekton in kleur...

Gedekke, nu gaat die merkwaardige vijver (door de kleinzoon als " ''t vies waterke" betiteld) toch wel uit het stadsbeeld verdwijnen, zeker!

@Peter, werd er in die mail melding gemaakt dat alle nodige bouwvergunningen voorhande waren?

Afbraak van de "eerste" Pekton.

@Jokke: Ik neem aan dat als de werf binnenkort wordt opgestart, dat de bouwvergunningen ok zijn. Maar laat ons wachten op bevestiging uit andere bronnen.

Voormalige plannen en interieur zijn te vinden op beeldbankmechelen.be

... en nu nog leren Palm drinken!

Is dit dan de pekton of een architectonische kopie ?

Tja, JC, goeie vraag. Waarschijnlijk zijn er na de laaste afbraak wel wat planken en dergelijke bewaard en gaat men die nu terug opbouwen ...

Hééééél authentiek zal het wel niet meer zijn - maar ik hoop dat er toch nog wel enig respect is voor het originele concept.   Maar goed - we wisten wel dat na de zoveelste verhuis wat 'historische authenticiteit' zou verloren gaan - Ik kijk wél uit naar de terugkeer van de Pekton, want de put die er nu al jaren is, is me nu al té lang een doorn in het oog.

Ooit heeft een niet nader te noemen schepen van openbare werken trouwens gezegd. "Als hij niet past op de nieuwe kavel, dan zagen we er een stuk af  ... "

Ben benieuwd...

 Het is dus eigenlijk meer een evocatie van een oud huizeke?

Tussen al de modernteit ter plekke zal deze remake natuurlijk héél erg opvallen en dat is voor een taverne of brasserie wel aanlokkelijk.....

De gevelplanken van de Pekton zijn bij de afbraak netjes genummerd, zodat men de puzzel weer terug in elkaar kan passen.
Hier en daar zal wel wat gezaagd en geschaafd moeten worden om het geheel weer terug in elkaar te krijgen, vermoed ik, want een ikea-kast demonteren en daarna opnieuw ineen steken, lukt ook niet altijd.
In ieder geval zal het een pitoresk hoekje worden in het toch wel moderne Lamot-complex en zal het een veel gefotografeerd gebouwtje worden.
Ik kijk er alvast naar uit.

Voor mezelf is het niet meer dan een stukje Vrolijk België. De toerist zal het niet merken en het enige originele dat er aan is, is de steen met het merkteken van de steenkapper die verantwoordelijk was voor het stenen gedeelte van het huis. Authentiek zou dan weer zijn mocht men de eventuele terrasstoeltjes en tafels vervangen door lange banken en schragen want dat kan geen enkele andere horecazaak aanbieden.

Bij het lezen van ' De houten huizen van Mechelen ' van H. Sermeus wordt mijn aandacht getrokken door één opùmerking: ' Alle nog bestaande houten gevels zijn naar het oosten gekeerd: wat blijkbaar de voornaamste reden is waarom ze nog bewaard zijn, daar ze dusdanig beschut staan tegenover de overheersende regenrichting, nml. het westen '

Hoe gaat hij nu ingeplant worden? Naar het westen!

@Luc: Inderdaad, alle huidige houten huizen staan richting oost. Ik vraag me echter af of dit tegenwoordig, met al die goede verfen en beitsen nog een argument is ... Verder vraag ik me ook af hoe lang zo een houten gevelke in de Middeleeuwen mee ging.

@Peter: klopt, met de hedendaagse hulpmiddelen zal dat wel geen punt zijn maar het was me eerlijk gezegd nog niet eens opgevallen dat ons houten patrimonium naar het oosten gekeerd stond. Misschien was dat ook de reden waarom onze gothische kerken in die richting stonden (  LOL )

Ik ben nu niet volledig weg van het terug opbouwen van de pekton op die plek. Heel veel authentiek is er niet meer aan. Misschien kan het geval terug opgebouwd worden in Bokrijk, voor mij hoeft het niet op die plek opgebouwd te worden.

JC, het klopt natuurlijk dat de authenticiteit van de Pekton na al die verplaatsingen niet meer 100 % zal zijn, maar die lege bouwput naast de Lamot moet toch opgevuld worden, dus waarom zouden we dat dan niet doen met de Pekton?  Het is hoedanook een logische én historisch verantwoorde lokatie.  De oude Pekton stond hier tenslotte vlakbij.  Beter dan het compleet steriele stadsgedeelte in Bokrijk.

Als je hem dan opbouwt, dan liever daar ... Moeten we hem opbouwen ? Zolang het met privegeld gebeurt, mij niet gelaten.

We hebben nog ergens een 16e eeuws  Gildenpand liggen, ook beschermd, alleen weet niemand nog waar ... moeten we dat dan ook gaan nabouwen op de Zoutwerf ?

@ Peter: Bedoel je soms "De Lepelaar"?   Ik vrees dat men zich geen illusies moet koesteren om daar ooit nog en steen of balk van terug te vinden.

Ze menen het blijkbaar echt, want toen ik vandaag langs 't vies waterke (dixit de kleinzoon van Jokke) passeerde, stonden er nieuwe hekken klaar met 'verboden de werf te betreden'-borden.

Ooit heeft een niet nader te noemen schepen van openbare werken trouwens gezegd. "Als hij niet past op de nieuwe kavel, dan zagen we er een stuk af  ... "

Ze kunnen er misschien een Madurodampektonneke neerzetten :-)

We hebben al een verkleinde copie van de Sint-Romboutstoren naast de Sint-Romboutstoren staan.  Misschien kunnen ze ook, zoals Roger hierboven al zei, zo een soortement schaalmodel neerpoten van De Pekton in de buurt van de Lamotomgeving.

Allez, just an ID, zeunne !  Maar misschien zou ook een schaalmodel van oa De Lepelaer niet misstaan in bv de Lamotbuilding of eventueel ergens op de Zoutwerf.

Zolang ze er maar niet met die metalen petanqueballen naar gaan gooien.

:-)

FYI: Op 1 oktober, deze week donderdag dus, zal de bouwwerf effectief van start gaan. In een eerste fase wordt het water weggepompt en de kelderfundering verstevigd, uiterlijk tegen half/eind oktober kan begonnen worden aan de eigenlijke wederopbouw.

Wow, da's wel héél erg concreet opeens! Ben reuze benieuwd. Wordt de voorgevel dan weer in een hoek van 45% ten opzichte van de zijmuren gezet? Of krijgt hij zijn voorgevel gewoon richting Lamot-gebouw (waarvoor een brandtrap in de weg hing?)?

Blijkbaar worden de geruchten dus bevestigd.