Open Atelier bij Marijke Van Kenhove op 10 en 11 oktober 2009

met categorie:  

 

Als men aandachtig het werk van Marijke Van Kenhove bekijkt, ziet men de wereld achter de coulissen, in een droomwereld, een carnavalachtige sfeer, theatraal, vol vreugde en beweging… één groot feest.
Er komt ons een wereld van danseressen, ballerina’s, stripteaseuses enz… tegemoet, dikwijls gemaskeerd op Venetiaanse wijze, in tutu, gecorseerd voor de opera en dikwijls ontkleed. Dit facet van algemene bevrijding, verlost van alle complexen, is fascinerend om te bekijken doorheen fantasie en authenticiteit.   Soms een tikkeltje luguber of uitdagend. De figuratie is zeker niet seksueel of satanisch zoals bij bv. Felicien Rops, maar carnaval achter de coulissen, sensueel en uiterst gevoelig.
Men leeft in een wereld van liefde en acrobatie, getorst door een overdadige, barokke fantasie.
Soms heeft men de indruk dat composities onsamenhangend of verwarrend overkomen. Niet is minder waar want Marijke beheerst het pallet en kleurencombinaties op een verbluffende en toch spontane wijze.
Beweging is klaarblijkelijk we haar uitdrukkingsmedium, haar niet te stuiten zoektocht. Haar doeken bieden aldus de toeschouwer een onbegrensd interpretatiescala.
Door het veelvuldig bijwonen van balletvoorstellingen en haar eindeloos schetsen in repetitielokalen van balletscholen, heeft zij het vlot plooibaar lichaam in haar schildershand opgeslagen. Zij tekent en schildert nu haar figuren vanuit haar onderbewustzijn, haar eigen droomwereld, direct en spontaan.
Het moet altijd vlot, spontaan, vrij, vrolijk en beweeglijk blijven. Haar werken worden dikwijls uitgevoerd op Japans papier. Aldus accentueert zij echte mensen, doorleefd, in een roes, niet altijd mooi, soms gekrenkt, soms gerimpeld, met rode neuzen, bewaard om verder te leven.
Je kunt kijken naar een rondreizend circus, de balletschool, op het strand of op de boulevard, in een met bloemen bezaaide zonovergoten feestweide van Marijke’s droomwereld.
Marijke Van Kenhove
 
 
Marijke Van Kenhove is de echtgenote van Dirk Gooris, de bezieler van de jaarlijkse Kunstvestdagen op de Keldermansvest.  Behalve haar beeldenhouwerken en schilderijen is ook het zeer aparte interieur van dit kunstenaarsechtpaar een lust voor het oog.   Een bezoek alleszins overwaard !!
 
 

tijdens de Kunstvestdagen van 2008

 

Mooi om dit onder de aandacht te brengen Roger!

Dit is erg interessant, Roger !
Als ik een gaatje in de agenda heb op één van die dagen ga ik er zeker eens langs...