Op de stellingen van Sint-Jan

(foto: Jan Smets)

Het was vandaag weer een Mechelse dag om te koesteren.  Opsinjoorke werd weerom de lucht ingegooid - de praalwagens van de Lischbloem en de Peoene ratelden over de kasseien van de stad - schuttersgilden trokken in vol en kleurrijk ornaat door de straten, en enkele anders niet zo vaak toegankelijke panden openden hun deuren, om hun monumentale schoonheid (of...verval) te tonen...

Natuurlijk was het Hof van Cadix het bekijken en fotograferen waard, en was de oude Sint-Romboutskliniek de moeite om binnen te lopen...  En zéker was het Hof van Grimbergen, de Noker, de Trektang, en ik weet niet nog wat, een reden om de binnenstad te frequenteren met een bezoek (en dan heb ik het nog niet over het moois van Leest, of spreek ik nog niet over de historische vaartuigen op de Zennegatvaart...)....

MAAR:

MIJN topervaring (en niet enkel de mijne, durf ik vermoeden) was toch wel het adembenemende uitzicht op de stellingen van de in restauratie zijnde gotische Sint-Janskerk!

Met soms knikkende knietjes en een 'zweem' van hoogtevrees, kon op 55 meter, nét onder de torenspits de schitterende skyline van Mechelen 'anders' bekeken worden dan op de skywalk van Sint-Rombouts.  Uniek!

Gids Bart  Happaerts kweet zich uitstekend van zijn taak, en bracht een boeiend relaas over de op gang zijnde restauratiewerken.  En ondertussen vergaapten we ons aan het panorama.  Een WOW-moment!

In groepjes van 15 slechts (uit veiligheidsoverwegingen) kon de toren beklommen worden.  Velen zullen dus teleurgesteld afgedropen zijn omdat ze geen kaartje meer konden bemachtigen... (misschien konden ze dan wat troost vinden in de met een stem als een klok, vertellende Patrick De Greef in de kerk zelf.  Da's ook een topervaring - neem het van mij aan...)

Ga je mee de toren op?

(foto: Jan Smets - van op het binnenplein van het Hof van Cadix, konden we al een groepje moedigen zien rondhossen op de stellingen...)

(foto: Roger Kokken  - Van boven wist Roger Kokken me reeds te spotten in het gezelschap van Sven Van Haezendonck en Guido DeConinck...  Ik mocht nog aan de klim beginnen toen...)

 

(foto's: Peter Meuris  -  op de stellingen / Hof van Cadix van boven gezien...)

En, meerdere bloggers en Flickrfotografen waren op stap...   ;-)

(foto: Jan Smets - Hoog boven de Stassartstraat -  merk je Home Astrid op?)

(foto: Jan Smets - doorkijkje naar Hanswijk over het stadhuisdak...)

(foto: Jan Smets - de Veemarkt...)

 

(foto's: Jan Smets)

(foto: Jan Smets)

(foto: Sven Van Haezendonck maakte deze van mij...)

(foto: Jan Smets)

Genoot je ook van dit bezoek?  ;-)

Djuu, dat heb ik gemist :-(

Niet alleen viel je, in de binnenstad, over zowat elke bekende Flickrfotograaf (Jans, Peter, Koinsky, Netels, Nelly en anderen) die zowel de OMD als het Gildenfeest vastlegde op de gevoelige plaat.  Na deze festiviteiten liep ik, richting huiswaarts, nog effe langs de Vismarkt waar een bierbrouwer nog een klein Kleinkunstfestivalletje hield.  Barbara Dex en Jelle Cleymans hieven daar een leuk repertoire aan, zodat ik er nog een tijdje ben blijven hangen.  Dit is zeker voor herhaling vatbaar !

Foto's Gimycko

Heb deze OMD moeten missen jammer genoeg, en als ik Jan zijn verslag lees, heb ik dus wel degelijk wat gemist ! Jammer (voor mij dan).

Wat de optredens van Cleymans en Dex betreft, in alle eerlijkheid: BLIJ dat ik dààr aan ontsnapt ben ;-)) (maar smaken en kleuren he....)

Ondertussen vraag ik me af of dat  bezoek aan Sint-Jan ook nog zou kunnen 'buiten het OMD-kader', maar ik vrees dat het antwoord op die vraag wel eens 'nee' zou kunnen zijn...

Sint-Jan was de top

daarboven kwam ik dit sympathiek koppel nog tegen

 

Op de stelling van Sint-Jans

Mechelaars kijken graag van boven naar beneden en toeristen kijken graag van beneden naar boven en mensen ... zijn dikwijls benauwd om om zich heen naar andere mensen te kijken. ;-)

Je woorden bevatten behalve humor veel waarheid denk ik, Luc ;-)

Het was fantastisch! Wat wonen wij toch in een prachtige stad mensen!

Je neemt me de woorden uit de mond!  En...we beseffen het soms zo weinig...

Wélke toren gaan we binnenkort beklimmen Sven?  ;-)

Inderdaad, die St. Janskerk  was wel de kers op de taart.   Die stellingen hadden zoveel bijval dat de organisatoren nog 2 extra beklimmingen hebben ingelast.  Voor die van 16u hadden zich 5 geïnteresseerden opgegeven, maar tenslotte bleven slechts Frank (Koinsky)  en ik over.  Na een klim (die behoorlijk in mijn oude kuiten zat)  werden we door de stadsarchitect van dienst  onderricht in de "zachte restauratie" van de kerk.  Het was tevens mooi meegenomen om het schip van de St. Romboutskathedraal nu eens van uit een gans andere hoek te kunnen bekijken.  Jammer dat de zon toen niet van de partij was. "Tempus fugit"  riepen de ouden en inderdaad, voor we het wisten zaten we al een uur op die stelling en hoorden we beneden reeds de stemmen  van de "shift" van 17:00, waaronder JanS en Sven van de gazet. 

Het bezoek aan de Sint-Janstoren was in vele opzichten uniek. Vooreerst begon gids Bart zijn relaas met de opmerking dat dit werfbezoek op mechelenblogt was aangekondigd als de zelfverklaarde natte droom was van een nachtelijke zwerver uit de buurt, waardoor ik meteen ontmaskerd was. Dank je, Peter (grijns). Vervolgens was er het bezoek zelf. Dit was zeker geen klassiek werfbezoek voor leken, en ik sta verbaasd over de (hoe moet ik het noemen) stoutmoedigheid/openheid/ lef waarmee dit bezoek hier op 55m hoogte werd georganiseerd. De Mechelse Monumentenclub (dat bekt lekker Hollands :-) ) slaagt er elk jaar in om op de een of andere manier buiten de betreden paden te stappen, dit in tegenstelling tot nogal wat andere steden die het braver of conventioneler aanpakken. Mijn respect en dank daarvoor ! De bouwtechnische uitleg was deugdelijk en duidelijk. Na afloop vroeg ik de gids of hij historicus of architect was... bleek een "gewone" stadsgids te zijn, een leraar Nederlands/Engels. Jonge man, volgens mij amper 30. Amai, er loopt hier wat cultuur/intellect rond in Mechelen, en niet alleen bij de oude garde blijkbaar.

De restauratie van de toren zou nog tot in 2011 duren, en vermoedelijk blijven de stellingen zo lang ook nog staan. Best mogelijk dat er dus nog initiatieven genomen worden om dergelijke werfbezoeken navolging te geven.

 PS : de foto van Roger van het koor van Sint-Rombout lijkt als 2 druppels water op die van mij :-) .

Inderdaad, voorwaar een unieke belevenis !

En mijn collega Bart heeft zich (net zoals alle andere collegas stadsgidsen die aan het werk waren op OMD) erg goed van zijn taak gekweten.

@Jansenius: Bart had jouw relaas op Mechelen Blogt zelf gelezen ... ik zit daar voor niets tussen. (grijns)

@Markec: Volgens de betrokkenen van monumentenzorg is het helemaal niet uitgesloten dat een dergelijk bezoek nog een keer doorgaat vooaleer de stellingen verdwijnen. Maar dat zal natuurlijk niet voor morgen zijn.

ps. Heb ik toch ook een dergelijke foto van het koor van Sint Rombout zeker !

Ja, het koor van de kathedraal heeft ook indruk op me gemaakt! Zo zag ik het nog nooit...  Heel mooi was dat.

ik ben erg blij dat ik deze unieke klim heb kunnen meemaken (al heb ik een (beetje) bibbergeld moeten betalen op de stellingen daarboven...   ;-)

Het was een prachtige zicht, zeker op dat koor

 

Sint Rombouts (taken from Sint Jans Kerk) II

Prachtig in sepia!  Knap hoe iedereen die daarboven stond, toch op zijn eigen fotografische manier het schitterende kijkstuk wist te 'interpreteren'...

Hele mooie Marc!

Ook ik was bij de gelukkigen die kon genieten van het uniek uitzicht.

Net als een mooie vrouw haar schoonheid kan verbergen achter een sluier heeft de kathedraal een van haar mooiste zijden voor even bloot gegeven ;-P

Ik mag er niet aan denken wat voor een beeld dit oplevert bij mooi avondlicht ;-)

Ondanks de niet zo goede lichtomstandigheden toch het volgende resultaat:

De 'Stelling-van-Sint-Jans' levert knappe plaatjes op!   ;-)

Ze zijn adembenemend mooi Frank!

Zouden er nog opduiken? 

Prachtige foto's en ik ben voorwaar stikjaloers dat ik er niet bij was.
Foto's vanop een hoogte boeien mij.
Ik had andere verplichtingen, maar had ik geweten dat je op die stellingen kon, had ik die verplichtingen wel een uurtje of twee opgeschoven.
 
Dringend een wekelijkse rubriek op de blog "waarheen dit weekend" !!!

Hallo Jan, er komt wellicht nog wel een mogelijkheid. En trouwens in mijn post over OMD werd dit vermeld.

Het is pas omdat we de beklimming redelijk vroeg deden en omdat ik wat mensen heb tegengekomen in de stad dat dit nieuwsje zich verspreidde.

Nog een mooie vanop de stellingen:  huis Cadix in de Merodestraat...

foto van Sven Van Haezendonck:

Dit pand, dat we trouwens ook konden bezoeken op de Open Monumentendag, is schitterend om te bekijken vanuit vogelperspectief!

Mijn dank aan alle stijgers/steigers voor de prachtige foto's.

Ik wéét dat ze ook op Flickr te bewonderen zijn - maar ik kan het toch niet nalaten om deze nog bij de reacties te voegen!   De foto is van Koinsky/Frank Thys, en zoals gewoonlijk een voltreffer.  Merk ook Roger Kokken op rechts...