NIEUWS van de week

met categorie:  

(Bron: GVA)
Collectief ontslag bij Tibotec-Virco in Mechelen
Tibotec-Virco heeft vrijdag haar medewerkers meegedeeld dat zij een procedure voor collectief ontslag gaat opstarten. Dat maakte het Mechelse farmaciebedrijf vrijdag zelf bekend.
De directie verwijst naar de nakende verhuis van Tibotec-Virco naar de site van Janssen Pharmaceutica in Beerse. "Het management is van mening dat de toegenomen afstand woon-werkverkeer waarschijnlijk zal resulteren in werknemers die beslissen niet te verhuizen. Dit aantal zal hoogstwaarschijnlijk de drempelwaarde van opstart van collectief ontslag overschrijden", luidt het.

Het proces is enkel van toepassing voor werknemers die beslissen niet te verhuizen naar Beerse.

Sociale Huisvestingsmaatschappij pakt bedrog aan
Jacqueline Devroe (60) uit de Lange Heergracht in Mechelen moet haar woning verlaten omdat er meer mensen bij haar inwoonden dan aangegeven was.

“Ik heb mijn dochter en haar kind twee maanden opgevangen. Ze was even dakloos en ik kon ze niet in de steek laten. Ik ben een moeder, en enkel een beest zou haar eigen dochter op straat laten staan. En ik ben toch geen beest?”, zegt de vrouw krachtig.

Een paar maanden later kreeg Devroe een opzegbrief van de maatschappij. “Ze zeggen dat ik fraude heb gepleegd. Binnen de drie maanden moet ik mijn appartement uit omdat ik die bewoning niet heb aangegeven. Maar mijn dochter woonde er tijdelijk, dus die aangifte was volgens mij niet nodig”, legt ze uit.

Voorzitter Alexander Vandersmissen van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Mechelse Goedkope Woning (MGW) zegt dat de maatschappij geen keuze had. “Uit het dossier blijkt dat we mevrouw Devroe eerst een waarschuwing hebben gegeven. Ze beloofde dat de bewoning van haar dochter maar heel tijdelijk was. Bij een tweede controle woonde er plots een vriend in het huis. Dat is vastgesteld door de wijkagent."

Battelbrug raakt defect tijdens spitsuur
De Battelbrug over het kanaal Leuven- Dijle raakte gisteravond defect tijdens het spitsuur. Er klonk een onophoudelijk belsignaal. Vrij snel ontstond er een file. Na verloop van tijd begonnen alle auto’s terug te draaien, wat chaotische taferelen opleverde.

Gemeenteraadslid Karel Van Butsel (CD&V) is deze week nog tussengekomen op de gemeenteraad om de belabberde toestand aan te kaarten van de brug die tijdens de warme dagen nat werd gespoten om ze niet te doen uitzetten. “Het is duidelijk dat er zo snel mogelijk een nieuwe brug moet komen. Ik vind het ook niet kunnen dat er geen politie ter plaatse was om het verkeer te regelen. Iedereen werd aan zijn lot overgelaten”, meent Van Butsel.

Inbreker rooft kunst uit kasteel De Borght
Een dief heeft zijn slag geslagen in kasteel De Borght in de Lakenmakersstraat in Mechelen.

Bij de inbraak op het domein in de Lakenmakersstraat van de bekende Mechelse familie Crabeels maakte de dief zeven etsen, een kruisbeeld en een luster buit. De inbreker drong tijdens de nacht via een keldergat het kasteeltje binnen. De eigenaar van het negentiendeeeuwse kasteeltje vlak bij de Nekkerhal verblijft momenteel in het ziekenhuis. Van die afwezigheid heeft de inbreker waarschijnlijk geprofiteerd.

Verkoop horecapleintje gaat niet door
De openbare verkoop van de horecazaken op het pleintje achter de Sint-Romboutskathedraal is woensdagavond opgeschort. Eigenaar Ludo Meysman kon op de valreep voldoen aan enkele van de voorwaarden die hem werden opgelegd. Daardoor kan hij zijn eigendommen in de F. de Merodestraat, Nieuwwerk en Schoolstraat veilig stellen. Huurders van de panden zijn onder andere de uitbaters van de bekende etablissementen Borrel Babbel, Vijf Vaten, ’t Nieuw Werk, Casa Tano en Zorba.

Meysman is in Mechelen bekend als een van de mensen achter het nooit geopende spookhotel vlak bij het Vrijbroekpark. Ditmaal zou een rechtszaak aan de oorzaak liggen van de problemen.

Kampioenschap eieren gooien
Het dorpsplein van Heffen (Mechelen) is op zondag 13 september, van 14 tot 18u het decor voor het vijfde Heffens kampioenschap eieren gooien.

Elke ploeg bestaat uit twee mensen die over een zo groot mogelijke afstand een rauw ei naar mekaar gooien zonder het te breken. Kinderen kunnen zich ondertussen uitleven met de grote straattekenwedstrijd, het springkasteel en de kindergrime. Er zijn demonstraties en initiaties door verscheidene sportverenigingen. De toegang is gratis. Deelnemers van het eieren gooien, moeten zich vooraf inschrijven.

Gildejuweel doet binnenstad aan
Voor de derde keer wordt het Mechels Gildejuweel georganiseerd in de binnenstad. Op zondag 13 september om 14u vertrekt de historische optocht door het stadscentrum.

De tocht doet de Varkensstraat, Frederik de Merodestraat, IJzerenleen, O.-L.-Vrouwstraat, Bruul en Grote Markt aan. Vanaf 15u zijn er op de Grote Markt en aan het stadhuis demonstraties van vendelen, trommelen, gildedansen, kruisbogen en luchtbuks. Het historisch Klokkenwerpen vindt om 16u plaats boven de Grote Markt, waarna het feest rond 18u wordt afgesloten met de uitreiking van herinneringsschilden.

Oude stortplaats verandert in wandelbos
De stad Mechelen wil van het Thiebroek, dat achter het voetbalveld van SK Heffen ligt, een echt wandelbos maken. Jaren geleden was het al de bedoeling om er een speelbos van te maken, maar daarvoor bleken de gronden te verontreinigd.

“Het Thiebroek, dat zo’n veertien hectare groot is, werd in de jaren tachtig door de stad aangekocht”, zegt schepen van Leefmilieu Marina De Bie (Groen!). “We hadden er eigenlijk andere plannen mee. Het had een ideaal speelbos kunnen zijn, maar daar moesten we spijtig genoeg van afzien. We kregen af te rekenen met de naweeën van het gebruik van de gronden in de jaren dertig tot vijftig als stortplaats voor de stad Antwerpen."

"Deze verontreiniging is niet problematisch en vraagt geen sanering, maar we moeten voorzichtig zijn. De ondergrond is niet geschikt om kinderen op te laten spelen. Daardoor ging zes à zeven jaar verloren, maar nu hebben we uiteindelijk resoluut gekozen voor harmonisch bosbeheer. De Mechelaar kan er nu al gaan wandelen”, zegt De Bie.


(Bron: Het Nieuwsblad)
Ooievaars Kobe en Tia veilig aangekomen in Madrid
Ooievaars Kobe en Tia zijn heel snel en veilig in Madrid (Spanje) aangekomen. Na een succesvol broedseizoen, ze hadden drie en vier jongen, hebben ze nu ook de trektocht tot een goed einde gebracht. De ooievaars hebben een zakje met daarin een sattelietzendertje aan. De diertjes worden al enkele jaren gevolgd in hun trek, in de zomer verblijven ze in Planckendael. Op hun trek maken ooievaars gebruik van thermiek en dankzij de goede weersomstandigheden volbracht Tia de tocht in zeven dagen, Kobe in negen dagen. Meer info op www.natuurpunt.be/ooievaars.

Intussen bij KV Mechelen
Intussen beweegt er een en ander bij KV Mechelen. De club huurt momenteel het stadion van de curator die het beheer in handen heeft sinds de vereffening van het oude KV Mechelen. 'Tegen een aanvaardbare prijs', zegt voorzitter Johan Timmermans. 'Maar we zouden het stadion graag kopen om voldoende zekerheid te hebben. Deze aankoop heeft niks te maken met de bouw van een nieuw stadion. Wij willen niet aankopen en aan grondspeculatie doen. Neen, wij willen zeker zijn dat we kunnen blijven spelen Achter de Kazerne.'
Een groep investeerders, verenigd in KV Invest, en de club zelf hadden een bod gedaan van 3,1 miljoen euro. Daarmee zouden ze oud-voorzitter Willy Van den Wijngaert, die bij de vereffening de hypotheken bij Dexia en Fortis overnam, kunnen uitbetalen. Maar laat Van den Wijngaert nu over dat bod gegaan zijn en zelf 3,2 miljoen euro willen neertellen voor het stadion. Dan zouden de dagen van KV in het stadion geteld zijn. Over drie tot vier jaar zou de club dan moeten verhuizen. 'Al maak ik mij over die termijn niet zoveel zorgen', zegt Timmermans. 'Waar ik mij veel meer zorgen over maak, is dat Van den Wijngaert dan een hogere huurprijs kan vragen.'

Dialectlessen 'Oep z'n Mechels'
Enkele leden van Mechelen 2000 + organiseren een nieuwe reeks dialectlessen. De lessen brengen drie aspecten van de taal naar voren: de geschiedenis, de etymologie en woord en zang. Marcel Kocken vertelt wat over de geschiedenis, Maurits Delbaere verklaart de oorsprong van enkele woorden en Clément Rochette gaat dieper in op de gelijkenissen en verschillen met andere Brabantse dialecten. De groep Nite Spirit zorgt voor de muzikale omlijsting, waarbij de deelnemers van de les de liedjesteksten krijgen zodat ze kunnen meezingen. Er wordt vooral veel gesproken, gedebatteerd en gelachen in het Mechels. De dialectlessen vinden vandaag plaats en op 3 en 24 oktober in de Oude Stadsfeestzaal. Deelname is volledig gratis.


(Bron: Radio Reflex)
Heropeningsfeest na verbouwwerken lokalen Sint-Katrom
Scouts en gidsen Vlaanderen Sint-Katrom zijn al sinds 2001 gevestigd in hun lokalen aan de Sint- Katelijnekerk in hartje Mechelen. Destijds vonden er al werken plaats om hun lokaal speelklaar te maken, maar dit jaar hebben ze dankzij fondsen van de Kerkfabriek Sint-Catharina en de stad Mechelen hun lokalen grondig kunnen renoveren. Naar aanleiding hiervan organiseren zij op 5 september een dag voor jong en oud, leden en ouders, leiding en oud-leiding, oud-scouts en sympathisanten. Deze dag zal gevuld worden met optredens, barbecue, kinderanimatie, cinema, rondleidingen, receptie en zoveel meer.

Drugsplantage opgerold in Mechelen
De federale politie van Mechelen heeft in de Dijlestad een drugsplantage opgerold. De feiten werden eergisteren al blootgelegd, maar werden zopas door de politie meegedeeld. De speurders van de federale politie vielen binnen in de voormalige fitnesszaak Gym 2000 in de Lemmensstraat in Mechelen.

De politie had informatie verkregen dat er een cannabisplantage in de zaak was ondergebracht. Daarom werd het gebouw al een tijdje in de gaten gehouden. Toen woensdagavond een man de zaak binnenging, viel ook de politie binnen. In een verborgen ruimte vonden ze een plantage met 500 oogstrijpe plantjes en 500 stekjes. De aangetroffen persoon werd opgepakt en is ondertussen aangehouden.

Hoeveel keer er al werd geoogst is nog niet duidelijk. Dat moet het verdere onderzoek duidelijk maken. De aangetroffen plantjes werden woensdagavond nog weggehaald en vernietigd. De fitnesszaak is ondertussen verzegeld.

Opnieuw techniekclubs Mechelen
Nog steeds denken te veel meisjes dat zij niet geschikt zijn voor een technologische richting. Om hier verandering in te brengen organiseert Technopolis dan ook de Techniekclubs. Deze clubs laten meisjes op een leuke manier kennismaken met techniek.

Wekelijks komen de meisjes samen in een leuk technisch atelier waar ze (kunst)werkjes uit hout, kunststof of metaal maken. Op deze manier komen ze in een ontspannen sfeer in contact met de eerste beginselen van techniek.

Voor alle duidelijkheid: jongens komen eenvoudig niet binnen in deze Techniekclubs. Ervaringen uit het buitenland tonen aan dat meisjes beter functioneren, meer zelfvertrouwen ontwikkelen en sneller initiatief nemen als er geen jongens in de buurt zijn.

Per club nemen maximum 15 meisjes deel. Gedurende 10 zaterdagnamiddagen komen ze samen om de (kunst)werkjes te maken.
Inschrijven kan nog steeds via techniekclubmechelen@technopolis.be, met vermelding van naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en club en tijdstip naar keuze.

Extra geld voor "zwerfvuil-acties" in scholen
In het kader van de actie ‘Stad om te zoenen’ stellen de schepenen Greet Geypen (Open Vld - openbare werken)  en Marina De Bie (Groen! - leefmilieu en duurzaamheid) voor om 2 extra acties rond zwerfvuil toe te voegen bij het toelagereglement: lessen geven over zwerfvuilproblematiek en minstens 1 zwerfvuilopruimactie  houden tijdens het schooljaar.

"Sinds het schooljaar 2003-2004 kunnen de Mechelse scholen (kleuter, lager, middelbaar onderwijs of hogeschool) van het stadsbestuur een financieel duwtje in de rug krijgen als ze een afvalarm schoolbeleid voeren", weet Marina De Bie. De scholen kunnen voor hun afvalarm schoolbeleid ondersteuning krijgen van IGEMO dat educatief materiaal en begeleiding aanbiedt. Het bedrag van de toelage is afhankelijk van het aantal leerlingen van de school. Vorig schooljaar dienden 32 scholen een aanvraag in die goedgekeurd werd (voor een totaal van 27.100 euro).

Molenhuis vindt geen uitbater
Het Molenhuis is een beschermd monument dat deel uitmaakt van de stedelijke Kruidtuin en aan de Binnendijle en het Dijlepad ligt. Het pand stond de laatste jaren te verkommeren en op 1 september 2004 besliste de gemeenteraad om het Molenhuis te restaureren. Op 3 mei 2006 startten de restauratiewerken. Na 2 jaar was de karkasrestauratie klaar en kon het gebouw in concessie worden gegeven.

Op 23 oktober 2008 lanceerde de stad een eerste oproep om dit unieke gebouw in concessie te geven. Helaas werden er geen biedingen ingediend. Daarom besloot het bestuur om de voorwaarden aan te passen, die op 30 juni 2009 door de gemeenteraad werden goedgekeurd. Een tweede oproep werd ondertussen gestart. Belangrijk is dat de concessionaris het pand verder dient in te richten en vervolgens uit te baten als horecazaak.

De opening der inschrijvingen vindt plaats op donderdag 26 november 2009 om 10.30 uur. Kandidaat concessiehouders vinden meer informatie op www.mechelen.be onder de rubriek Bouwen & Wonen.

't Is stil...

Buitengewoon stil....

......... war dat het ni wooit!

Waa daddet ni wôôjt  :-)

Wellicht worden potentiële uitbaters van een horecazaak in het Molenhuis financieel afgeschrikt door de voorwaarden die de stad hen oplegt. 

denk ik ook Roger.

Wacht tot het kruispunt is heringericht :-)