Luik-Guillemins : voorbeeld voor Mechelen?

Luik-Guillemins 2009

Vorig weekend is met veel bombarie het nieuwe treinstation van Luik-Guillemins ingehuldigd.  Geen Mechels nieuws, zal je zeggen, maar laat nu net het toeval dat het oude Luikse station bijna identiek was aan het station van Mechelen.  En bovendien hebben ze in Mechelen ook plannen om het oude station te vervangen. 

Het voormalige station Luik-Guillemins – net zoals in Mechelen het derde stationsgebouw op die plek – was een product van de late jaren ’50: de Expo-Stijl van ’58 is hier nog niet tot volle wasdom gekomen, maar je ziet toch al het modernisme van de Expo-stijl met het gebruik van plastic-wandplaten, glas en staal.  De gevelpartijen van Luik en Mechelen zijn erg gelijkend met een rasterpatroon van glas, staal en beton, en in beide stations hangt een brede luifel boven de hoofingang.  Mechelen lijkt wel het kleine zusje van Luik. 
 
Luik-Guillemins 1958
 
Het gebouw in de Luikse wijk Guillemins voldeed niet meer aan de normen voor het huidige trein- en reizigersverkeer.  Omdat Luik een belangrijke TGV-halte is, moesten de perrons rechtgetrokken worden en het comfort en de mobiliteit van de reizigers verbeterd.  Bovendien was de hele buurt aan een renovatie toe.  En dus drong een nieuwbouw zich op. 
 
Na een architectuurwedstrijd kwam het project van de Spaanse toparchitect Santiago Calatrava Valls als winnaar uit de bus.  Deze architect had al eerder stations ontworpen (Zurich, Luzern, Lyon, Lissabon, New York) en was dus niet aan zijn proefstuk toe.  Zijn ontwerp toont een spel van golvende, zwevende lijnen die de perrons overkappen.  Sierlijk en tegelijk functioneel.  Het is méér dan zomaar een stationsgebouw; het bepaalt voortaan de buurt en is een baken voor de hele stad.
 
Moet er in Mechelen ook zoiets komen?  Voorlopig hebben we er het raden naar wat de NMBS van plan is met het station.  Het masterplan dat tegen 2018 zou moeten gerealiseerd, blijft zeer vaag en toont alleen een witte suggestieve vorm. 
 
Ik pleit wel voor het behoud – uit cultuurhistorische overwegingen – van de reliefwand in keramiektegels die nu de lokettenzaal siert.  Een uniek relict uit 1958, dat zeker kan opgenomen worden in een nieuw ontwerp.
 
Wand Mechelen 1958
 
Wat mij betreft mogen de architecten hun fantasie eens goed laten gaan: een station is tenslotte een toegangspoort voor een stad, een visitekaartje, een voordeur...  Mag het dan iets méér zijn, a.u.b.?

Het moet natuurlijk nog passen in de buurt. Ik vind het project in luik best mooi, maar hoe lang zal het daar wit blijven? Ik heb niets tegen grafitti, maar voorzie je station erop als je in die hoek van een stad (een stationsbuurt blijft altijd wat louche) een openbaar gebouw plaatst.

Voor Mechelen geldt wat mij betreft hetzelfde: wat er ook gebeurt, kijk naar het grotere geheel. Een stad is niets met een modern station in een verpauperde buurt. Mooi voorbeeld in de buurt van hoe het wel kan: Leuven.

 Misschien kunnen we het in Mechelen eens proberen met een Belgische architect.
Wij hadden toch architecten dacht ik he, of vergis ik mij?

Eén dure renovatie aan deze kant van de taalgrens, Antwerpen en één dure nieuwbouw aan de andere kant, Luik. De man van de NMBS gebouwen heeft gezegd dat het nu welletjes is. Mechelen zal rechttoe rechtaan worden en de expo 58-stijl staat blijkbaar niet in de woordenboek van de betrokken beleidsmakers. 

Zoals Christophe terdege opmerkt hoopik ditmaal ook op een architect van bij ons, liefst nog een mechels architect ook !

TJa, een Mechels architect... wie kent er een goede Mechelse Architect ?

(ps. De Belgische architecten zijn waarschijnlijk vooral in het buitenland aan de slag :-)

Bij grote openbare aanbestedingen is het niet meer dan normaal dat élke architect mag meedingen, tenzij je een clausule zou invoegen dat alleen Belgen mogen meedoen.  Maar ik vermoed dat zoiets botst met de EU-regelgeving. 

Voor mijn part mag een Chinees of een Peruaan het Mechelse station ontwerpen.  Het resultaat telt, niet de nationaliteit van de ontwerper.  Maar het zou natuurlijk leuk zijn als een Belg of zelfs een Mechelaar zijn handtekening kan zetten onder de plannen.  

Misschien heeft een Mechelaar wel meer voeling met de situatie dan een buitenstaander.  Hoewel, Jean-Paul Laenen is ook een stadsgenoot en zijn stationsplein kan ik bezwaarlijk geslaagd noemen.

 Het materiaal voor Luik komt samen met de architect uit Spanje, of dat goedkoper is of niet laat ik in het midden, de Belgische economie is er in ieder geval niet vetter van geworden.

Pluim dan weer voor de Stad Mechelen op dat gebied: Nieuw logo betekent nieuwe straatnaambordjes, en die worden momenteel gemaakt door een Mechelse firma! ( prijs: 55€ per stuk excl. BTW )

Zeer interessante blog Koen, ik denk dat ik één van de volgende weken eens in Luik passeer om naar het resultaat te kijken.

Als kunsthistorica vind ik het behoud van de reliefwand in keramiektegels overbodig. Ik ben een liefhebber van de fifties maar niet alles wat in deze periode werd gerealiseerd is goed te noemen en het Mechels station wordt - naar mijn gevoel -  sterk overroepen. Ik hoop dat men durft te gaan voor een sterk actueel ontwerp zonder toegevingen.  Mechelen is vaak wat braaf in zijn keuze voor ontwerpen of ontwerpers, terwijl de meest revolutionare ontwerpen vaak de beste zijn op lange termijn. Graag een sterk en 'futuristisch' ontwerp van een achitect met visie of het nu een Mechelaar, Belg of iemand uit Timboektoe is.

Inderdaad, dat 'oude' station van Luik vertoont veel gelijkenissen met ons fifties-station.  Vroeger waardeerde ik dit ook niet zo erg, maar na o.a een schitterende gidsbeurt van Marc Rubben van Mechelenbinnenstebuiten, heb ik het wel leren appreciëren.  Het is jammer dat het zal verdwijnen, en niet wordt 'opgenomen' in een nieuw concept...

Anderzijds lijkt me het nieuwe station van Luik (afgaande op die ene foto toch), best heel knap.  Als er dan toch een nieuw in Mechelen moet komen, mag men best voor een gedurfd ontwerp gaan.  Mij best.

Ik heb al foto's met de kilo gezien van het stationsplein in Mechelen voor de bouw van het huidige station, maar bijna nooit krijg je de toestand te zien na 1958.

Blijkbaar zijn die foto's nog te jong, maar toch kan ik me niet meer voorstellen hoe het er daar uitzag voordat het viaduct over de vaart er gekomen is.

Het plein zelf is meerdere keren gewijzigd, want in de jaren 70 bevonden de bushaltes zich op de plaats waar nu de rotonde is en kon je vanuit de Leopoldstraat terug naar 't stad via een klein wegje voor de Bistrot (nu Boesjkammeree), de Zodiac (nu Maroon en de Palm (nu de Prof).

Wie heeft nog foto's van de stationsbuurt uit de jaren 70 en 80 ?

Allee Jan G, 'k zal weeral maar eens over mijn groot hart strijken...  :-)

uit " Mechelen vroeger en nu" van Marcel Kocken (1986)

 

Een Mechels architect: geen probleem.

 

Alleen: heeft iemand enig idee hoeveel het kost om een aanbestedingsdossier op te stellen. Geld dat men kwijt is als men niet uitverkoren wordt.

 

Dat is alleen weggelegd voor grote ( internationale ) architectenkantoren vrees ik.

Gewoon nog een beeldje uit Luik : dit is nog es een traphal!   Da's wel wat anders dan de huidige trappen in Mechelen-station.

Luik-Guillemins traphal

Hopelijk wordt de centrale tunnel breed genoeg. In Leuven is hij veel te klein bemeten ...

Hoe zit het met de toegang tot de perrons voor mindermobiele mensen in Luik?

Ik heb gelezen dat de NMBS speciale testbezoeken heeft georganiseerd met verscheidene categorieën mindervaliden: slechtzienden, rolstoelgebruikers enz...  Dus ik neem aan dat het station specifiek aangepast zal zijn.  Mag ook wel voor zo'n prestigieus project! 

@Filip: met zulke monumentale trap zat ik met dezelfde vraag. Ik hoop dat anno 2009 dat daar geen probleem mag zijn.

Ondertussen 25 km van hier: http://www.stationsroman.be/feestweek.html

 

Het nieuwe Luik station is schitterend! Geen mooier station op de wereld dan dat van Luik.

 Een nieuw station zoals in luik, dat kan alleen maar aan Mechelen ten goede komen.  Waar ik me meer zorgen om maak is het hele project waar de nieuwe treinhal in kadert.  De hele stationsbuurt en de hele buurt rond de Leuvensesteenweg staan ingrijpende veranderingen te wachten.  Op zich allemaal heel fraai maar binnekort komt er een bouwaanvraag en tot hiertoe hebben we, zoals een eerdere poster al opmerkte, alleen maar foto's met witte kartonnen ventjes gezien...