Lezing restauratie torenuurwerk

(Foto Jan Smets)
 

Op zaterdag 3 oktober om 19.30 uur houden torenuurwerkmaker Luc Michiels en torenwachter Nick Vanhaute een lezing in Lamot (Van Beethovenstraat 8/10, ingang Haverwerf).

inkom gratis !  

Luc Michiels komt een uiteenzetting doen over de uitvinding van Louis Michiels en zijn overgrootvader Eduard Michiels namelijk de Regulateur op het stadhuis verbonden met de toren, dit alles geregeld door elektriciteit al in 1860.  

  • Waarom deze uitvinding en wat er aan vooraf ging
  • Vanaf dan de juiste tijd op de toren
  • Het succes dat daarop volgde naar andere steden en gemeenten

Gevolgd door uiteenzetting over restauratie van uurwerk en rammel door de torenwachter zelf.

  (Foto Chris Nyssen)

  • Reden van de aftakeling
  • Manier van aanpakken
  • Moeilijke keuzes maken
  • De functie van de installatie vroeger en nu
  • Enige uitleg over de klokken die rechtstreeks te maken hebben met uurwerk en rammel
  • Klokken, religieus of burgerlijk en de taak van de torenwachter om ze sinds de her ingebruikneming van de rammel  af en toe om te switchen van religieus naar burgerlijk
  • Weetjes

De lezing is georganiseerd door de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard "Jef Denyn" vzw, in samenwerking met onze Kring, de Vrienden van de Mechelse Kerken en met steun van het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot.

... het zal echt geen saaie technische uiteenzetting zijn en er zullen heel verrassende - historische - elementen naar boven komen .... Tot dan?

Ik hoop er te kunnen bij zijn!  Het lijkt me héél boeiend!  Ik kom pas in de namiddag terug van een weekje citytrippen in Porto....  Het zal er van afhangen hoe ik me dan zal 'voelen'...  Ik zie wel.  Maar ik geloof dat het de moeite waard is. Luisteren naar een sympathieke en bekwame vakman als Luc Michiels is sowieso een belevenis -en naar de restauratie-verhalen van onze torenwachter ben ik ook benieuwd.

We zien wel...  Misschien dus tot zaterdagavond!

KV Mechelen heeft speciaal zijn zaterdagmatch verschoven naar vrijdag 2 oktober, veel kans dat ik dan ook even kan komen luisteren.

Ik hoop erbij te zijn. Dit is uitermate interessant !

Als ik enigzins kan, wil ik er zeker bij zijn.

Ik heb kennis gamaakt met Luc tijdens één van de meetings, toen we een bezoek mochten brengen in zijn atelier en het blijkt een enorm sympathiek iemand te zijn, die rond een voor velen saaie materie een boeiend verhaal kan weven.

Een aanrader dus !

ik heb me vergist

Malinwa speelt toch zaterdag, dus moet ik verstek geven

Ik ook ... ik ga op die zelfde moment met toeristen 'Den Toren op' to the real thing. Spijtig, maar volgende keer beter !

Ik heb in ieder geval van "the real thing" heel wat vernomen!

Luc Michiels wist ons te boeien met de geschiedenis van zijn "De clippel", de "Sint-Hubertuskring" in à l'imperatrice, en van de regulateur van Nonkel Pastoor ofte het familiale "machientje"!

En de torenwachter Nick himself leidde ons door de geschiedenis van het torenuurwerk en de rammel. van de twee jacquemarts op de toren tot de schellekens in de kathedraal!

 

Nick, Luc,

Hebben julie nog presentatie, verslag, beelden, ... alweer leerrijk voor mijn dossier  ;o))

Barend.