Karel Sterckx, een Mechelse kunstenaar

met categorie:  

In de loop der tijden heeft Mechelen een behoorlijke portie kunstenaars gebaard, de ene al wat bekender dan de andere. Bij het horen van de naam van sommige andere kunstenaars, zal de doorsnee Mechelaar wellicht even zijn wenkbrauwen fronsen, terwijl hij zijn hersenen pijnigt om te achterhalen wie dat dan wel zou kunnen zijn.

Zo iemand is ongetwijfeld Karel Sterckx, een zeer begenadigd beeldhouwer.

Karel werd in in 1943 aan de zoom van de Kalmthoutse Heide, te Essen geboren. In 1958 kwam hij naar Mechelen, waar hij in het TSM “alle kunstrichtingen” volgde (technisch tekenen, schilderen, boetseren, beeldhouwen).
 
Karel werd beroepshalve evenwel apothekerassistent en dat beroep oefende hij 40 jaar lang uit. Maar hij kon de kunst niet loslaten en na het verlaten van de school (en tijdens zijn beroepsactiviteiten), volgde hij in de Mechelse Academie in weekendonderwijs nog 8 jaar lessen tekenen en beeldhouwen. Gilbert Van Hool was er zijn tekenleraar en bij beeldhouwer Van den Brande (die het bronzen Opsinjoorke op de Grote Markt maakte), vervolmaakte hij zich in het beeldhouwen.
Karel Sterckx met het geboetseerde model voor zijn Opsinjoorke
 
Klanten van bakkerij “Opsinjoorke” aan de Grote Nieuwe Dijk hebben in de winkel zeker en vast het in hout gesneden Opsinjoorke al kunnen bewonderen. Dit beeldje is van Karel’s hand en werd door de ouders van de uitbaters bij hem besteld om het daarna aan hun kinderen te schenken. Merkwaardig is, dat de kop van “den Vuilen Bras” gemaakt werd aan de hand van een foto, dat Karel hem eerst in klei boetseerde en toen hij tevreden was over het resultaat, hij hem vervolgens uit hout sneed. De kleuren voor het gezicht werden gekozen vanaf een foto die ons aller stadsgids Rudi Demets hem bezorgde.
 
 
 Karel is tevens de maker van de beeldengroep “Jan Kadodder en zijn maats”.   Dit beeld staat sedert 1998 op een grasperk in de Kadodderstraat (als men er van de Lierse stwg inrijdt, ongeveer 100 m verder aan de linker kant).   Naar zijn zeggen werden de hoofden gemaakt naar model van enkele bewoners van de wijk.
 
 
Maar gedurende zijn inmiddels 11 jarig bestaan, kreeg het beeld erg te lijden van de natuurelementen, zodat Karel onlangs besloot om het grondig te reinigen. Door de samenstelling van het materiaal kon dit enkel gebeuren bij droog en warm weder. Na de reiniging werd een vuil- en vochtwerende beschermlaag aangebracht zodat “Jan Kadodder en zijn maats” opnieuw fris ogen en er weer een tijdje tegen kunnen.
 
De beeldengroep "Jan Kadodder en zijn maats"
 
Jan Kadodder die zijn hoofd uit de mesthoop steekt
 
(De geschiedenis van Jan Kadodder kwam in het verleden op dit blog reeds aan bod)
 
Eén van de beelden die me het meest aanspreken (en waar de bezoeker trouwens niet naast kan kijken) is ongetwijfeld het zowat twee meter hoge beeld van Reinaert de Vos aan de voorgevel van het smaakvolle ingerichte huis van Karel en Dina in de Laathofstraat nr 40.  Karel ontwierp het beeld voor het 50-jarig bestaan van de scoutsgroep “Reinaert”.
Hun huis draagt dan ook de toepasselijke naam “Hagedhochte”.
“Hagedhochte” verwijst naar het warmste gedeelte van een vossenhol waar de jongen gezoogd worden en waar ze bij onraad bescherming zoeken tegen de gevaren van buitenaf.
 
Reinaert de Vos, de bewaker van "Hagedhochte".
 
En het huis van Karel en Dina is inderdaad een warm nest. Alle kamers zijn even smaakvol ingericht en hun tuin is een ware lust voor het oog en lijkt veel groter dan haar 10 are. Voor de binnenhuisinrichting en de tuin is echtgenote Dina de grote bezielster alhoewel Karel me toefluisterde dat zijn plantenkennis doorslaggevend is voor de plantenkeuze.
 
Waterpartij met het beeld "Mijmeringen" en andere hoekjes van de mooie tuin.
 
 
 
 
Enkele hoekjes van het smaakvol door Dina ingerichte interieur
 
 
 
 
Met dit blog hield ik er aan om deze voor sommige Maneblussers wellicht onbekende kunstenaar toch even in de schijnwerpers te plaatsen.

Mooi Roger, om hem voor het voetlicht te brengen!

(Jan Smets -   ...zo fotografeerde ik 'onze' Jan Kadodder een paar jaar geleden...)

@ Roger :

Heeft deze Kunstenaar een eigen webstek op het wereldwijde web ?

Dan zet ik er een linkje naartoe in de Mechelse Wikipedia, rubriek Mechelse Kunstenaars.

Iemand die wellicht niet gneoeg naar waarde kan geschat worden! tof van u Roger!

Hagedhochte: prachtig woord trouwens

wie deze kunstwerken en huis in het echt heeft gezienvalt van de ene verrassing in het ander. dit is voor de mechelaar om fier op de zijn.

Fijn om mijn vader eens te bekijken door de ogen van iemand anders.

Bedankt Roger!

Het is inderdaad de moeite waard. Alles wat mijn vader( kunstenaar) maakt, doet hij met hart en ziel. Dat maakt zijn werk zo boeiend en mooi. Want achter elk werk schuilt een verhaal...

De gezellige inrichting van hun huis en tuin maakt het geheel werkelijk af!

Het bekijken waard. Doe zo voort!

 

Deze kunstenaar is namelijk mijn Grootva.

Zoals je ziet zijn al die beelden/kunstwerken echt heel mooi gemaakt!

In het huis 'Hagedochte' vind je ook de allergezelligste plekjes die je maar kunt vinden, en dat allemaal door mijn moeke.

 

Ik ben heel fier en het is het bekijken waard!

Groetjes Felien