Jo Haazen speelt z'n laatste beiaardconcert

(foto: Jan Smets)

Onze stadsbeiaardier, Jo Haazen, wordt op de vooravond van Kerstmis - op 24 december - 65 jaar.  En da's...de pensioengerechtigde leeftijd.  Ook voor beiaardiers....

 

De geboren Sinjoor is al 28 jaar actief op de Mechelse beiaard.  En het was voor Haazen een groot genoegen om al die jaren muzikaal 'bezig-te-zijn' in de wereldhoofdstad van de beiaard. 

Hij volgde een aantal illustere 'klokkenkunstenaars'  als de grote Jef Denyn,  Staf Nees, en Piet Vandenbroek... op... En dat kan tellen!

Jo werd in '44 geboren in Antwerpen.  Hij studeerde in 1965 af met onderscheiding aan onze Koninklijke beiaardschool, waarna hij mocht 'beieren' op de Onze-Lieve-Vrouwetoren.  Maar... Mechelen en Sint-Romboutstoren lonkten...

En zo kwam Haazen naar Mechelen: een man met talent, visie, dromen, soms eigen-zinnig ...  Een man met een fotogenieke kop, en met een verschijning als een soortement 'witte magiër'... Kortom: een figuur om naar om (én 'op' ) te kijken).

   

(foto's: Jan Smets)

Jo Haazen was niet alleen stadsbeiaardier, maar net zoals zijn voorgangers nam hij het directeurschap op van de Beiaardschool.

Jo was een échte ambassadeur voor de beiaard en zijn 'nieuwe' thuisstad.  Heel de wereld ging hij rond met zijn oefenklavier.  En vooral zijn reizen naar Rusland zijn in het nieuws gekomen.  Hij heeft er de nieuwe beiaard in Sint-Petersburg 'ingewijd', ontdekte er vorig jaar per toeval nog een verloren gewaand paneeltje van 'De Wonderbare Visvangst' (OLV-over-de-Dijlekerk),... en last but not least: hij leerde er zijn echtgenote, Jeren, kennen.

In de Gazet van Antwerpen, waar ik in het artikel van Leo De Nijn en Sven Van Haezendonck, mijn inspiratie haalde voor deze topic, zegt de nu voor het publiek maandag, met zijn laatste beiaardconcert, afscheidnemende beiaardier:

'De beiaardkunst is erop vooruitgegaan en is nog steeds in ontwikkeling.  De klokken en klavieren zijn verfijnd en de opleidingen optimaal.  Het kan alleen maar beter worden.  Maar de beiaardier mag zich niet opsluiten in zijn klokkentoren.  Ik heb een hekel aan asociaal musiceren.  Een beiaardier is geen egotripper, maar een maatschappelijk geëngageerd kunstenaar.  En dat moet zo blijven, anders gaan we de slechte weg op'.

Zijn opvolger is gewaarschuwd...   ;-)

 Ik zie hem graag in zijn witte outfit door het stadsbeeld flaneren. Dat heeft iets wat hem speciaal maakt. En aanspreekbaar is hij altijd geweest. Veel geluk in de start van je nu volgende carrière meester Haazen.

"...De beiaardkunst is erop vooruitgegaan en is nog steeds in ontwikkeling. De klokken en klavieren zijn verfijnd en de opleidingen optimaal. Het kan alleen maar beter worden..."

Wordt morgen de beiaard, in onze Toren, draadloos aangestuurd door het computerprogramma Garageband (beeldje) vanuit de PC of Mac, netjes neergepoot op de bureau van onze nieuwe stadsbeiaardier ?

:-)

Tijdens de voorstelling in 2003 van de gemeenschappelijke uitgifte met de Russische federatie  van de "beiaardzegels" had ik het genoegen om in den "teimber" even met hem te kunnen praten.  Een zeer minzaam man.  

Ja, het wordt tijd voor... nen nieuwe postzegel !

:-)

 @Gim: Ik vrees dat je de nuance van de beiaard mist. Een beiaard is niet te programmeren, want dan krijg je een rammel.

De nuance is heel wat complexer, ... en fijner.

Aha, dus nen beiaard bespelen is fingerspitzengefühl (of zoiets) ?

:-)

Alfred Ost - De Beiaardier

Wie gaat er nu zijn plaats opnemen?ik heb hier ,op You Tube ,een concert gevonden en ik luister daar regelmatig naar.Louis

Om onze Jo in actie te zien (en te horen), klik op link hier onder.

Live beiaard concert in Mechelen (9:03)Alfred Ost - Beiaardconcerten

ik ken iemand die hiervoor in aanmerking zou komen. Gediplomeerd beiaardierster én geboren in mechelen. Ik ga haar eens laten weten of  ze interesse heeft. Als ze natuurlijk nog niet iemand hebben opgescharreld

Zou deze "geboren Sinjoor", eens hij op pensioen is, terugkeren naar de "Koekestad" of zou hij, zoals die andere inwijkeling uit Kanegem, liever in Mechelen blijven wonen ?

 Ik wed er veel op dat Jo naar Rusland gaat verkassen, tenslotte is zijn mada een Russische.

Gimycko,Dat is degene dat ik in mijn file heb,I love it.Louis

Vele concerten maakte ik mee in Mechelen, waar Jo zijn kristallijne klanken over de stad heen toverde.

De lucht hing steeds vol magie en de explosies van de zware klokken, als het schoonste vuurwerk, volgden steeds weer het zacht fluisteren van de kleine tingelende klokjes op.

Jo Haazen, de grote magier, speelde niet zomaar alleen de klokken, hij liet ze tot leven komen, en in zulke sterke mate dat alles rondom even in vaagheid verdween, waarbij de heerlijke klanken als gevleugelde engelen in het luchtruim plaats namen en zich in volle duidelijkheid en overga¡ve over de gevoelens en harten van de mensen uitspreidden.

Even mochten we weer een glimp van de hemelse gewesten aanschouwen,heel even maar zoals een kostbaar pareltje waar je uiterst voorzichtig mee omspring.

Beste Jo, vroeger had ik af en toe heel leerzame gesprekken met U, en ben U daarvoor heel dankbaar.

Proficiat voor al het grootse werk dat U in  al die jaren opbouwde, het getuigt van het allergrootste meesterschap

Ik zou nog steeds graag naar de Mechelse beiaard-concerten willen komen luisteren, om weer even die heel biezondere magie te mogen ervaren, maar het mag niet zijn.

Ik woon nu in het zonnige Andalucia om er mijn kleine pensioen te genieten, maar denk steeds terug aan die nostalgische en prachtige momenten van toen.

Met een krop in de keel, neem ik afscheid en getuig hier ook mijn dank voor enkele momenten bij de Beiaard, die ik als mooiste in mijn leven moge ervaren.

Mijn allerhoogste respekt

Donald.