De gestolen prinses

met categorie:  

 

(foto: Jan Smets)                                                     (foto: Annemie Verreydt)

'Laat me meteen beginnen met datgene wat me op de lippen brandt: ik was het die op vrijdag 13 juli 1984 in het stadhuis van Mechelen het schilderij 'Poppenspel aan het Hof van Margareta van Oostenrijk' kapotmaakte door prinses Isabella eruit te snijden.  Het stadsblad  De Mechelse Week noemde dat vandalisme - volgens mij was het diefstal en golden er verzachtende omstandigheden...'

Zo begint een uitermate spannend en intrigerend boek van Brigitte Raskin....  Vandaag werd het jeugdboek  feestelijk voorgesteld in boekhandel De Zondvloed in de OLV-straat...

 

(foto: Jan Smets - het betreffende schilderij van Willem Geets)

Het hoofdpersonage An, draagt haar grote geheim al jaren met zich mee en gaat pas nu over tot bekentenissen.  Waarom beschadigde ze het doek van Willem Geets?  Wat heeft haar zus Els daarmee te maken?  Vanwaar komt haar fascinatie voor Isabella van Oostenrijk?

Tegelijk met het levensverhaal van de prinses vertelt An het drama van haar zus.  Aan de hand van zestiende-eeuwse portretten hangt ze een beeld op van de tijd van keizer Karel en neemt ze je mee op speurtocht naar een diep verstopt familiegeheim.  Een vorstelijk verhaal vol sterke vrouwen en machtige mannen, een tragisch verhaal van kinderleed en verdriet.

 

(foto's: Annemie Verreydt)

Annemie Leysen intervieuwde in een volgelopen 'Zondvloed' de bekende schrijfster, die in 1981 de AKO Literatuurprijs kreeg voor haar debuut 'Het Koekoeksjong'.  In haar werk vermengt Raskin (die historica is) geschiedenis met persoonlijke gebeurtenissen.  Het boek dat nu feestelijk werd voorgesteld in Mechelen, is haar eerste boek voor jongvolwassenen...

(foto: Annemie Verreydt)

Brigitte Raskin werkte lang aan het boek, omdat ze de geschiedenis correct wou weergeven.  Door haar opzoekingswerk groeide de liefde voor Mechelen.  Belangrijk vond ze dat het verhaal aanschouwelijk was voor jongeren.  Het moest ook een boek worden dat ze zélf graag gelezen zou hebben op die leeftijd.  Maar...ze denkt er in geslaagd te zijn... 

(foto: Annemie Verreydt)

 

(foto:A.Verreydt: Geert Van Istendael)           (foto: A.V: Heidi De Nijn en Frank Nobels)

De stad Mechelen liet ons op het boek toosten...

Het fraaie boek  met schitterende kleurreproducties, ligt hier nu gesigneerd naast mij - smekend om gelezen te worden!  Morgen begin ik er aan!  Zéker weten!

Het werd uitgegeven door het Davidsfonds.

(Met dank aan mijn vrouw Annemie die zorgde voor de foto's van de boekvoorstelling, omdat ikzelf niet aanwezig kon zijn...)

Ik benieuwd naar het boek !

Het is een pareltje Peter!  En dan spreek ik nog maar alleen over de knappe vormgeving, met tal van mooie reproducties van oude schilderijen...  Over de inhoud kan ik nu nog niet oordelen - maar het ziet er veelbelovend uit...  Aanschaffen!   ;-)

Dat boek wil ik ook wel lezen! Vooral omdat het toch ook over onze Mechelse geschiedenis gaat... 
Wel opvallend: 't is geschreven voor jongvolwassenen, maar op de voorstelling ervan zijn toch de niet-meer-zo-jongvolwassenen in de meerderheid, als ik de foto's zo bekijk. ;-)

Ik was niet meteen fan van het Koekoeksjong, maar ik denk toch dat ik dit Mechelse verhaal ga lezen. Klinkt boeiend, Jan.

Destijds heb ik Het Koekoeksjong verslonden [het Boek he! ;-)].. Vond dat geweldig...
Dit boek ga ik zéker ook kopen en lezen !!

Nu realiseer ik me gelijk ook dat ik geen enkele weet van boeken nà Het Koekoeksjong. Maar B. Raskin zal er ongetwijfeld nog wel gepubliceerd hebben? Ik zal dat eens opzoeken..

Mooi verslag Jan/ Annemie !

Dankjewel!  ;-)

Ik moet even wachten met het boek, want...  Annemie is begonnen met lezen...  Tja, ze was me voor (ik zat dan ook hoog en droog op Sint-Jan ondertussen...)

Wel, ik heb het ondertussen uit. Het leest vlot en op een heel aangename manier kan je de geschiedenis volgen. Zeker een aanrader en als je het mij vraagt zullen zeker evenveel volwassenen het boek "verslinden". Knap!

Annemie

Vooruit dan maar - het boek is terug 'beschikbaar' ...  Annemie heeft het uitgelezen, en nu kan ik het dus 'verslinden'!   ;-)

                                              

je mag er wel iets vertellen he Jans, maar liefst niet teveel

Misschien kan je het boek doorgeven of ruilen, en door een andere blogger laten lezen ?

MechelenBlogt als doorgeefluik, of ruilluik ?!

Het is maar een ID :-)

zoiets bestaat al

dat noemen ze een bibliotheek

Neen, Marc, ik denk eerder aan iets als:

bookcrossing.com

Maar dan in Mechelen.

maar...stel je voor dat men uit 'mijn' boek prentjes zou knippen!   ;-))

(er is al een 'gat' in de kaft!)

Ondertussen heb ook ik het boek in haast één ruk uitgelezen.  Het is knap en boeiend geschreven, en elke (Mechelse) geschiedenisfreak zal er likkebaardend in verdwalen.  Prinses Isabella  van Oostenrijk (of Isabeau of Elisabeth van Denemarken...) wordt tot leven gebracht.  Mooie karakterschetsen van haar en haar zusjes en broertje Karel, én weer een andere kijk op tante Margareta...  De verweving met de lotgevallen van een Mechelse familie is een goeie vondst.  Volwassenen hebben er héél zeker even veel aan als (wat oudere én door historie geboeide) jongmensen!

En over de knappe uitgave met tal van mooie reproducties had ik het reeds.  En dit alles voor de vriendelijke prijs van 16 euro.

Ik raad het je aan.

2 woorden: PRACHTIG BOEK!

Al ben ik dan wel 13 jaar, dit boek is een van de beste boeken ooit gelezen :)

Aanrader!

 

Het kan niet duidelijker zijn!   ;-)   Iemand van de doelgroep heeft gesproken!   En da's de beste jury.