NIEUWS van de week

met categorie:  

(Bron: GVA)
Horeca Botermarkt wil er volgend jaar weer bij zijn
Voor het eerst in jaren is de Botermarkt niet aan het feest tijdens Maanrock. Omdat het plein volgens de organisatie niet genoeg volk trekt, werd het podium daar geschrapt. Dat zorgt voor ongenoegen bij de horeca-uitbaters.

Voelt Maanrock de crisis? “Natuurlijk”, zegt organisator Jef Van Dun. “Net als elk festival hebben wij sponsors zien afhaken – met Ethias verloren we zelfs een hele grote – maar dat is niet de eerste reden waarom we het podium op de Botermarkt hebben afgeschaft. Het is ons de laatste jaren opgevallen dat het plein absoluut niet genoeg bezoekers trekt. Zelfs met een ijzersterke programmatie staat er nog niet genoeg volk”, aldus Van Dun.

“Dat heeft natuurlijk veel te maken met de structuur van het plein. Die fontein in het midden deelt dat op in twee helften. Wie in de tweede helft staat, ziet niets meer. Het kan zijn dat het in de eerste helft dan gezellig druk is, zoals de uitbaters claimen, maar dat is niet voldoende voor ons. Podium, licht en geluid kosten geld. Dat kunnen wij niet ophoesten voor een publiek van duizend mensen.”

“Natuurlijk vind ik dit erg”, reageert uitbater Johan Torfs van café Stardust op de Botermarkt. “Maanrock is normaal mijn beste weekend van het jaar. Dan tappen we zo’n vijftien à zestien vaten. Als ik dit jaar aan twee kom, zal het veel zijn. Als ze wilden besparen, waarom hebben ze dan niet het podium op de Vismarkt afgeschaft? Die hebben met de Dijlefeesten al een mooi weekend gehad. Ook de Maanrockrally moest al weg van ons plein, naar de Veemarkt. Terwijl daar nauwelijks duizend mensen op kunnen”, zegt Torfs.

Jobstudent medeplichtig aan overval
Amper enkele dagen na het verhaal van de uit luiheid gedumpte postzak valt opnieuw een Mechelse jobstudent door de mand. Deze beraamde mee een overval op zijn werkgever.

Nietsvermoedend deed een van de medewerkers van beenhouwerij Renmans in het Mechelse Aldifiliaal aan de Elektriciteitsstraat intussen twee weken geleden de achterdeur van de slagerij open, toen er kort voor 17u werd aangeklopt.

De medewerkers van de beenhouwerij moesten zelf de kassa leegmaken. Vervolgens eiste de dader de sleutels van de wagen van een van de jobstudenten en sloeg hij daarmee op de vlucht. Slechts enkele straten verderop, in de Populierendreef, ging het evenwel fout en botste de overvaller met dat voertuig tegen een geparkeerde wagen. Hij liet zijn vluchtauto achter en kon, ondanks een zoekactie van de Mechelse politie, nog ontkomen.

Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat een van hen daarbij een sterk staaltje acteerwerk heeft opgevoerd. Want eind vorige week is een van de jobstudenten van het overvallen Renmans-filiaal, een 25- jarige man uit Ternat, samen met de vermoedelijke dader, een 21-jarige Vilvoordenaar, voor de overval opgepakt.

Inschrijvingen hogescholen lopen als trein
Op een maand van het nieuwe academiejaar hebben de hogescholen in onze regio het erg druk met de inschrijvingen.

Zowel bij de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM), de Katelijnse campus De Nayer van de Lessius Hogeschool als de Lierse campus voor verpleegkunde van de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) lopen de inschrijvingen als een trein. Geen van hen geeft al aantallen vrij.

“Wel merken we enkele tendenzen”, zegt KHM-directeur Johan Cloet. “De opleidingen Verpleegkunde en lerarenopleiding secundair onderwijs doen het goed, net als de opleidingen van het departement Handelswetenschappen. Dat zijn Communicatie, Journalistiek en Toerisme.”

De Nayer noteert grote interesse in de opleiding Mechanische ontwerpen productietechnologie. “We gaan bijna naar een verdrievoudiging”, klinkt het.

Malinwa-gekte waait over naar Wallonië
“Eén land, één taal: KV.” Zo luidt de slagzin van Les Wallinois, een nieuwe supportersclub van KV Mechelen. Inderdaad: uit Wallonië.

KV Mechelen is populair, we hoeven het u niet meer uit te leggen. Sinds de redding van de club in 2003 klom het aantal supporters tot ongekende hoogten. Ter illustratie: KV bracht dit seizoen al 9.500 abonnementen aan de man, een absoluut record. Bovendien maakte Malinwa naam als een club van vurigheid en ambiance.

Vis-Pop draait muziek voor Lage Drempel
Daags voor het festivalgewoel in Mechelen echt losbarst, biedt de Mechelse vzw Arm-Band vrijdag al muzikaal vertier op de Vismarkt met zijn derde editie van Vis-Pop.

Naar goede traditie gaan de inkomsten van de drank van het gratis festival Vis-Pop, dat twee jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd, naar het goede doel. Dit jaar is dat de Mechelse vzw De Lage Drempel, die Mechelaars in kansarme situaties met raad en daad bijstaat.

Mechelse jobstudent dumpt volle postzak
Een Mechelse jobstudent die eind juli geen zin had om te werken, dumpte een volle postzak met daarin 700 poststukken, in een verlaten pand in de buurt van zijn ronde. De Post diende een klacht in.

De student werkte voor het eerst bij De Post als uitreiker van het postkantoor in Mechelen en zat in de laatste week van zijn contract. “Hij ging er blijkbaar van uit dat niemand de zak daar ooit zou vinden”, zegt Fred Lens, woordvoerder van De Post. Maar de eigenaars van het verlaten pand kwamen vorige week toevallig langs en ontdekten tot hun verbazing de volle postzak. Ze belden De Post, die de verloren stukken kon recupereren.

Muizenaars richten school op in Endallah
Het koppel uit Muizen werd enkele jaren geleden verliefd op het dorpje Endallah in Tanzania.

“In het dorpje Endallah raakten we in contact met John Mahu, een mecanicien, die eigenlijk de burgemeestersrol vervulde. We merkten meteen de armoede van dit land. Maar ook mensen die gelukkig zijn dat ze met de maïsteelt een dollar per dag verdienen”, vertellen Steven en Barbara die ondertussen al dertien keer naar Endallah reisden.

“We zijn net terug van een verblijf van een jaar. Toen we daar jaren geleden ook andere Belgen leerden kennen, besloten we de vzw Endallah op te richten om onze acties te bundelen. Mede dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting konden we voor 250.000 euro de Endallah Secondary School laten bouwen."

"Op die manier kregen de kinderen van het dorp ook kansen om te studeren én moesten ze geen twee kilometer stappen om naar school te gaan. Op die manier verschaften we ook werk aan bouwvakkers en kregen nu al zo’n 500 kinderen onderwijs”, vertelt Steven.

(Bron: Het Nieuwsblad)
Onze straat verandert in een open riool
Maanrock is een feest, maar niet voor iedereen. Voor enkele omwonenden van de Grote Markt is het festival een nachtmerrie. 'Onze straat verandert in een open riool', klagen de buurtbewoners.

Er worden zestigduizend mensen per dag verwacht, de stad zal dus bruisen van het leven. Toch is niet iedereen daar even gelukkig mee. Enkele omwonenden van de Grote Markt kijken met bange ogen naar het Maanrockgebeuren. Hun straat wordt immers herschapen tot een open riool, omdat er plasbakken geplaatst worden.

Liesbeth Vanspauwen uit de Standonckstraat zou eigenlijk liever weggaan dit weekend, maar ze vreest dat haar huis ten prooi zal vallen aan vandalisme en blijft dus liever in de buurt zodat ze kan ingrijpen. 'Elk jaar hebben wij het genoegen een plasbak in de straat te krijgen', zegt Liesbeth. 'Niet leuk, want grappenmakers hebben dat ding al eens omgegooid en dan loopt de urine gewoon over de straat. Bovendien zijn er nog heel wat mensen die de plasbakken links laten liggen en gewoon tegen onze gevel of garage urineren. Echt smerig.'

29e Internationale Honden- tentoonstelling
De Kynologen Vereniging Sint -Rombouts organiseert dit weekend de 29e Internationale Hondententoonstelling. Het wordt een tweedaagse met keurmeesters uit heel Europa. De honden stelen uiteraard de show, maar er zijn ook verschillende verkoopsstands met artikelen zoals botten, speeltjes, T-shirts en boeken. De Hondententoonstelling vindt plaats in de Nekkerhal van 8 tot 18 uur, zowel op zaterdag als op zondag. De individuele keuringen gebeuren telkens om 10 uur en om 15 uur zijn er erekeuringen. De hele dag zijn er doorlopend demonstraties in de erering. Volwassenen betalen 6 euro inkom, kinderen en senioren slechts 3 euro. Honden van bezoekers zijn om veiligheidsredenen niet toegelaten. Meer info: www.kvsr.be

Kioskconcert
Zondag is er een kioskconcert aan de achterzijde van het kasteel in het Tivolipark. De brassband Hombeek speelt vanaf 15uur een zomerconcert. De toegang is gratis.

Nieuw logo
Figurentheater De Maan heeft een nieuw logo. Om dit logo wat meer aandacht te geven, heeft De Maan een wedstrijd ingericht. Lees er alles over op www.demaan.be

Autovrije zondag op 20 september
Mechelen stapt in de Europese campagne voor een autovrije zondag. Op 20 september is het centrum van de stad hermetisch afgesloten voor alle autoverkeer.
'We willen de straten en pleinen teruggeven aan de kinderen en bewoners van de binnenstad', zegt schepen van Mobiliteit Karel Geys (SP.A). 'Ons hele mobiliteitsplan stoelt op het STOP-principe (stappen, trappen, openbaar vervoer en dan pas personenwagens, nvdr). In dat verband hebben we al een aantal maatregelen genomen. We hebben bijvoorbeeld vijfhonderd extra standplaatsen voor fietsen geïnstalleerd en aan huis De Zeeridder hangt een fietspomp. Alles is erop gericht om op termijn een autoluwe binnenstad te krijgen. Zo'n autovrije zondag helpt om een draagvlak te vinden hoe de stad er in de toekomst kan uitzien.'

Je kan intekenen op begeleide fiets- en wandeltochten, een boottochtje maken op de Dijle of deelnemen aan een stadsspel.

Oxfam Trailwalker
Op 29 en 30augustus vindt de tweede Oxfam Trailwalker plaats. Teams wandelen 100km in 30uur. De opbrengst gaat naar Oxfam-projecten. www.oxfamtrailwalker.be.