Mechelaars

met categorie:  

Regelmatig worden er op den blog begrippen gehanteerd als ' echte mecheleirs ' of nog ' oer - mecheleirs '. Ik vermoed dat daarmee een verschil gemaakt wordt met onechte of moderne Mechelaars. Ik ben dus reuze nieuwsgierig om de kenmerken te kennen van die authentieke inwoners van onze stad.

Nu is dat fenomeen niet nieuw want dat onderscheid maakt men reeds sinds de Middeleeuwen. Inwijkelingen ( bij de groei van de stad ) kochten het poorterrecht om 2 redenen: om een ambacht te kunnen uitoefenen als meester en voor een job aan de stad. Dus ge betaalde en ge waart een Mechelaar. Als je dat vertaalt naar vandaag dan zou je kunnen stellen: als er op uw identiteitskaart Mechelen staat als woonplaats dan ben je een Mechelaar.

Ja maar, hoor ik al zeggen, dat zijn geen ' echte ' Mechelaars want hun roots liggen niet in Mechelen. Dat is natuurlijk ook een standpunt en dus ben ik effe in de boeken gedoken naar de aantallen inwoners van ons lief stadje.

 

De hiernavolgende getallen zijn exacte cijfers maar ik laat een aantal jaartallen vallen:

Jaar                  inwoners

 

1595                10.972

1625                20.901

1695                23.909

1725                20.694

1795                20.273

1824                22.083

1895                53.772

1925                60.416

1973                65.157

Dat leidt tot de vaststelling dat je ergens een begindatum moet vastleggen om vanaf dan te mogen spreken over ' oer-mechelse families '. Wie van jullie behoort tot deze groep?Vroeger ( 1900 ) sprak men nog over mechelse inboorlingen als zijnde ' hier geboren ' maar is dat steekhoudend? Als dit ook niet de gewenste bewijsvoering is, wat maakt dan van een mens een Mechelaar??

 

Voor mij is een Mechelaar een inwoner van deze stad, een die fier is op verleden, realistisch is over het heden en optimistisch over de toekomst.

Zij die het HELE Mechelse Sintemettelied kunnen uitzingen, misschien ?

:-D

werd hierover al niet gedebateerd op de blog? ik geloof dat we er toen ook niet echt zijn uitgekomen......

Is dat echt belangrijk, dan kunnen we de lijn verder trekken naar de wijken en naar de straten zelf en alle anderen buiten?

Ik ben geboren en getogen waaslander, dan heb ik in het leuvense gewoond, daarna in Frankrijk, dan in antwerpen, daarna in Waasmunster en dan in Brussel, pas daarna ben ik even bewust ( opgepast, niet even bij bewustzijn ) gekozen voor Mechelen die schone in wording, ik zag de tekenen van verandering en die zijn momenteel sterk naar voor gekomen. Perfect? neen maar wel beter en dat vind ik goed, ik ben er fier op om in Mechelen te wonen. Nu ben ik Mechelaar, ikwoon hier, ik betaal mijn belastingen hier en mijne pas toont dat ik Mechelaar ben, mijn kinderen zullen 'echte mechelaars' zijn.

Als het aantal inwoners van Mechelen sinds 1840 verdubbeld is, zijn er dan nu nog echte Mechelaars? nee en rekening houdend met de uitwijkelingen zijn de mechelaars nu allemaal inwijkelingen en/of halfbloeden . Nu jij

Ik ben Mechelaar, want ik woon hier.

Ik vind de getuigenis van Lieven de moeite waard om goed te laten doordringen. Chapeau.Maar ik ben van mening als we die lijn doortrekken dat we gaan uitkomen op de gegevens van Luc anno 1925

Helemaal mee eens. Ik woonde in Duffel, Gent, Brussel. Ik gids in Mechelen en woon er ook. Dus ben ik inwijkeling en Mechelaar.

ps. Luk, hetzelfde fenomeen kennen we ook bij het woord Vlaming. Dat zijn mensen die wonen ten Westen van de Schelde, ten Oosten van de Schelde hebben we te maken met Brabanders.

Als voormalig Hoofdstedeling der Nederlanden en inwoner van één van de 17 Verenigde Provinciën (Het Land en de Heerlyckheit van Mechelen) kunnen we natuurlijk alleen maar eens beleefd glimlachen wanneer die Sinjoren weer eens aan het blazen zijn over hun gehucht aan 't Scheld.

Wij, de Mechelaren, staan daar nu eenmaal boven.

:-D

En dus wordt hier bewezen dat indien mijn kat bevalt in een viswinkel, dat viskes zijn ipv. katjes. Waarschijnlijk worden het dan tooghangers als mijn kat in een café bevalt.....-))) Vandaar al die cafépraat waarschijnlijk -))))))

@Eddy: Hmmm ... dus volgens u moeten we terugkijken naar de roots. Tja, dan ben ik geen Mechelaar, volgen uw definitie. Niet erg hoor. Maakt niets uit voor mij.

Maar dan ben ik wel een Brabander (mijn beide ouders waren Brabanders). U kent die mensen wel, die van ten Oosten van de Schelde.

Dan zijn er inderdaad niet veel mechelaars meer, als die er dan nog wel zijn. Dan zijn overal de oorspronkelijke bewoners gedoemd tot uitsterven.

Ik van het waasland, mijn echtgenote van Asbeek, zijn de kinderen dan ontheemd? Eddy, het heeft niets met ergens geboren zijn te maken maar waar je je thuis voelt en goed voelt. Misschien ben ik dan wel Egyptenaar of Nieuw-Zeelander, maar kom ik voel me ook thuis en goed in mechelen en ik woon er dus...

Ik lees hier namen van steden en gewesten, van landen en continenten.  Vraag ik me af waarom al die mensen hier hun stek hebben gezocht of gevonden.  Wat dat hier misschien van de goeiekoop ?

:-)

Voor mij is een Mechelaar een inwoner van Mechelen.
Dus : Peter is een Mechelaar.
 
Maar, er is ook nog een échte Mechelaar.
Dat is iemand die geboren en getogen is in Mechelen, nooit buiten Mechelen gewoond heeft en het Mechels dialect onder de knie heeft.
 
Je kan natuurlijk nog verder gaan, zodat ook de ouders van de échte Mechelaar, echte Mechelaars moeten zijn, of geweest zijn.
En je kan generaties gaan tellen.
 
Op die manier ben ik een échte Mechelaar in de vierde generatie.
Kroag ekik noa een spiekmadeulle ?

 

Ik heb de familie al laten beloven dat ze me begraven op het eind van de Kerkhoflei in Mechelen.  Als ze me ooit zouden in de grond steken op 't Schoonselhof, dan heb ik beloofd dat ik 's nachts kom spoken.  En daar heeft de familie akte van genomen.

:-)

Iets na 1700 zou mijn voorvader geboren zijn in Westerhoven ( NL  naast Valkenswaard ) en zijn zoon is afgezakt naar de toen Zuidelijke Nederlanden. Op het ogenblik dat ik dat vernam was ik niet direct geneigd om dit nieuws wereldkundig te maken en ik hoopte in stilte dat mijn voor-vorvaderen dan weer Mechelen ontvlucht waren met de godsdienstoorlogen rond 1570. Zelf ben ik geboord en getoogd in Mechelen centrum en ik heb een serieuze dosis Mechelengevoel maar, zoals MarcVC stelt, heeft dit minder te maken met het feit dat ik in het moederhuis geboren ben dan met de door hem aangehaalde redenen.

Toch ga ik ze wat vervolledigen: ' ...een die fier is op verleden van Mechelen, realistisch is over het heden van Mechelen en optimistisch over de toekomst van Mechelen. ' Waarschijnlijk was het inhoudelijk zo bedoeld maar ik zie het er graag bijstaan.

Natuurlijk blijft het gewicht van een zoveelste-generatie-Mechelaar doorwegen maar is het dan dat wat we verstaan onder een oer-Mechelaar? Of zijn er nog andere elementen die meespelen?

@ Luc :

Een reden is misschien de goeie grond, zodat die Oermechelaars nooit of te nimmer de behoefte hebben gehad hun geluk ergens anders te gaan beproeven.  Gelegen in het hart van de groentenstreek en internationaal vermaard voor zijn witloof en asperges...

Ik mag dan wel in Muizen wonen (wat al een tijd Mechelen is), vanaf ik de kans krijg, ga ik vlak in het centrum wonen.

Ik mag dan wel een genetische mengelmoes zijn, vaders kant: Brabanders en mijn moeder is in Duitsland geboren uit een Mechelse vader en een moeder van bachten de kuppe...
Zelf ben ik geboren in Bonheiden, mede door het feit dat mijn ouders toen op de Putsebaan in Keerbergen woonden, maar eens onze pa niks meer te zeggen had, had mijn moeder toch het verstand om naar het tropische Muizen af te zakken.

Ik mag dan geen Mechels kunnen spreken, maar die schuld schuif ik toe op de mensen die voor de opvoeding en opleiding zorgen van de kleine Mechelaartjes

Maar ik voel me wel Mechelaar en ik ben (met af en toe een uitzondering) fier dat ik me Mechelaar voel.

Je Mechelaar voelen vind ik nog altijd belangrijker dan uit puur Mechels bloed te bestaan (dat zou trouwens een beetje teveel de kant op gaan van onze niet-zo-tolerante gebuur uit Duitsland, een tijdje geleden ;)

Het is hier nu eenmaal goed en het is hier altijd goed geweest, vandaar dat er zoveel mensen zijn die zich als Mechelaar willen bestempelen.


Desalniettemin ben ik eigenlijk best geïnteresseerd in de geschiedenis van heel mijn familie, wie waren mijn Brabantse voorvaderen, wie waren mijn West-Vlaamse voorvaderen en wie waren mijn Mechelse voorvaderen? (maar dat is, veronderstel ik, niet zo simpel om allemaal te weten te komen...)

Ter mijner verdediging kan ik aanbrengen dat ik het Sinte-Mette lied helemaal kan zingen in een taal die Limburgers aanvoelen als Mechels :-)

Zeg Jan als er ook echte mechelaars bestaan, dean zijn alle andere onechte, geen echte of valse mechelaars, dat kan toch niet he. Die terminologie is niet correct. Ik vind de oer-Mechelaar van luc al iets beter klinken want ja we spreken dan over de eeuwen trotserende hardnekkige in Mechelenblijvende inwoners.
@Gym, misschien lig je allang op 't Schoonselhof en ben je nu zonder het te beseffen wat aan 't rondspoken op Mechelen Blogt :-)

@ Lieven :

In Antwerpen zijn er wel echte en geen echte of valse Antwerpenaren.  Geboren binnen de oude stadsmuren en je beide ouders zijn ook uit dat gebied dan pas ben je nen echte Sinjoor.  Al de rest, binnen diezelfde stad, zijn maar Pagadders.  En de titel, die ze geven aan al die bewoners van hun randgemeenten en die hierover liggen te stoeffen in oa Blankenberge, kan ik hier moeilijk neerpennen (vierletterwoord - ander woord voor landbouwer).

BTW : als ik, om welke reden ook, Mechelen moet verruilen voor iets anders, zal het eerder Brussel dan Antwerpen zijn.  En dan nog !

Enne... spoken op de Blog, na je dood, lijkt me wel wat : als een Ghost in the Machine (LP van The Police) of een (Mechelse) entiteit op het Internet de Sinjoren op stang jagen...

:-D

Wat zorgt er voor dat een mens zijn geboortestad verlaat ? Wel, vaak op zoek naar beterschap, zijn partner volgend, gaan studeren of een job.

@Lieven: het begrip oer-mechelaar heb ik opgeraapt in één van de uitspraken van G.L.. Voor mijn part mogen de oer-afstammelingen van die oer-mechelaars allemaal een rood-geel lintje dragen met een klein oer-adelaartje erop. Maar ik vermoed dat er niet veel meer gaan rondlopen. Heeft een echte Mechelaar dan een Mechelengevoel?

 Ik ben van mening dat als een kat in een Mechelse viswinkel woont/werkt/bevalt/achter de muizen zit het hier gaat om een Mechelse kat, hetzelfde geldt voor katten die woonachtig zijn in een Mechels café :-))) QED

Soit, een aantal jaar geleden heeft er eens iemand mijn stamboom opgesnord en daaruit blijkt dat mijn voorvaderen al zeker sinds de jaren 1460 in Grimbergen gewoond hebben. Dus voor sommigen zal ik een raszuivere Grimbergenaar of Brabander of Vlaming of dergelijk zijn, zelf voel ik dat niet zo aan daar ik nooit één dag in die gemeente gewoond heb. Momenteel staat er op mijn pas Mechelen, dus logischerwijs: Mechelaar.

Het kan zijn dat er gradaties van Mechelaar-zijn bestaan, dat weet ik niet, dat is iets voor de mensen die graag aan dat soort symboliek belang hechten. Voor mij kan iemand niet langer Mechelaar zijn dan dat hij oud is.

 De OER Mecheleirs zijn allemaal dood,nu leven er alleen nog MEGA-Mecheleirs. :-D

Het is nochtans allemaal heel eenvoudig en tevens duidelijk. Volgens de "huidige" gangbare normen is iedereen die in Mechelen woont, ook een Mechelaar. We leven toch nu! Volgens de kranten zijn er dan Mechelaars, Marokkaanse Mechelaars, Chinese Mechelaars, Japanse Mechelaars, Assyrische Mechelaars, Turkse Mechelaars enz. De voornaam verandert al eens, maar de achternaam is wel altijd dezelfde. Ook zij zetten regelmatig Mechelen op de kaart; onlangs nog de Marokkaanse Mechelaar Sekkaki:-))))

Die laatste naam is zeker reclame voor Mechelen en de Mechelaars !

En die reclame krijg ik dagelijks te horen van een (vierletterwoord-synoniem voor landbouwer) uit notabene een gat als Kontich.

En dan zijn er nog Walemse Mechelaars, Muizense Mechelaars, Heffense Mechelaars, Leestse Mechelaars en last but not least Hombeekse Mechelaars. En deze laatste zijn dan nog onder te verdelen in die van 't deurp, die van 't Heike, die van de Plein, die van den Boskant, die van den Dries en die van 't klein Gent. Ja en in Leest hebt ge ook nog die van de " Liest hoa ". Ha zo er zouden geen Mechelaars meer zijn. Meer dan ge denkt. Of die daar allemaal fier op zijn en willen voor uit komen is een ander paar mouwen want die zitten liever gerust op hun eilandjes. Met hun fanfare, hun wijkkermiske en hun sportclubkes zijn die al meer dan tevreden en kan de drukte van de stad hun gestolen worden.

Eddy, die mijnheer S uit M is die al terug te vinden op de Wikipedia en onder welke rubriek ? Kunstschilders of dichters of slotemakers ?

@ G.L.

mijnheer S is vannacht terug gevonden. 

 Lodde, wat zullen ze daar in de koeistraat kontent zijn.

je kan je natuurlijk wel de vraag stellen: Is een Hombeekse Mechelaar wel een Mechelaar ? Of is dat een Hombekenaar. Als hij een Hombekenaar is, is hij dan een Brabander ? En woonde hij in de Hombeek voor of na de fusie ?

Ter info: Bron De Standaard:

Ashraf Sekkaki (26), die ruim twee weken geleden per helikopter uit de Brugse gevangenis ontsnapte, is afgelopen nacht rond 1.30 uur in Al Hoceima, Marokko opgepakt. In diezelfde stad was de topgangster donderdagavond opgemerkt. Hij was er bij familie ondergedoken.

By the way, dit is wel degelijk ook een Mechelaar.

De definitie van een Mechelaar blijkt, na al deze reacties, te zijn dat, als je in Mechelen woont, je een Mechelaar bent.  Mister S. woonde blijkbaar al een tijdje in... Brugge.

BTW :

De berichtgeving over zijn aanhouding was (weeral) geen reclame voor dit stadje, want er werd bijvermeld dat hij afkomstig was uit een (and I quote) "verwaarloosde buurt" in Mechelen.

Het is niet omdat een crimineel opgroeit in een stad, dat hij geen inwoner meer is van die stad. S. is en blijft een Mechelaar, hij is hier opgegroeid.

Is dat reclame ? ikweetniet. In Brugge of Halle gebeuren elke week heel wat misdrijven als we den TV moeten geloven.

Enfin, de definitie van "De Mechelaar" is dus zoiets als een zeepbel. 

Zoiets als die stier, die met zijn voorste poten in België en met zijn achterste poten in Nederland staat en de vraag of de nationaliteit van het kalf Nederlands of Belgisch is.

De nationaliteit van de kant van de stier zijn kl*ten zeker gym, maar als de voorste poten in belgie zijn dan is de koe daar ook, telt dan de nationaliteit van de koe of van de stier zijn kl...

De koe moet minstens van Mechelen zijn om hier op de blog te mogen komen

@Gym: Als iemand het fenomeen Mechelaar een ander bijklank wil geven dan doet die dat maar, maar dan wel op zijn eigen conto (bvb dat van Gymicko enkele lijnen hoger). S. heeft hier gewoond ..  en is dus Mechelaar.

Bedenk dat we met een heel pak volk zijn :

Niet alleen dit Mechelen, maar ook Maasmechelen, Kwaadmechelen, Klein Mechelen (Puurs), Mechelen in Nederlands Limburg, Megchelen, enz.

Allemaal Mechelaars !

Inderdaad Gym, de wereld is groter dan je denkt :-)

@ Luc je aanvulling bij mijn quote is inderdaad wat ik bedoelde

 Al Hoceima, wacht eens dat is verdomme nog de zusterstad van ons aller Mechelen. Nu kan het nog goed zijn dat onze schepen van centen alle drie maand een chekske kan uitschrijven voor familiebezoek aan onzen held. Ge moet tegenwoordig van niets meer verschieten. In alle geval zal dat toch eerst moeten gestemd worden in de gemeenteraad. Waauuuuw.

@g.l.: bedankt om deze topic weer een politieke wending te geven, maar zeg nu zelf als uitvinder en gebruiker van het woord oer-mechelaar: welk begrip heb je dan voor ogen? Iemand die mechels kan praten, iemand die hier al 400 jaar woont, iemand die in sociale geledingen mechels-geëngageerd is, iemand die graag beiaard hoort?

Na een hele hoop gezever over alle mogelijke facetten van het Mechelaar-zijn, begin ik te denken dat er geen echte Mechelaar is, toch niet qua stamboom. Het zelfde met Brusselaars, Milanezen, Moskovieten enzovoorts. Iedereen is een inwijkeling, als je maar ver genoeg terug gaat in de archieven ...

 Luc, ik heb nu geen lust.

@Bosvos: dus .... moet er iets anders zijn: het befaamde Mechelengevoel? Men zegt altijd dat Mechelaars fier zijn over hun stad ( nu toch ). Het kan er dus gewoon op aankomen dat de mate dat je jezelf verbonden voelt met Mechelen bepalend is om jezelf als ' echte Mechelaar ' te beschouwen of niet?

@g.l.: bedankt voor je kort maar krachtig antwoord.

Wanneer één of andere nitwit, met een nog altijd verwrongen "Chicago-a/d-Dijle-complex", een sneer geeft op Mechelen of zijn inwoners en je dan, als geboren-en-getogen of ingeweken inwoner, in je eer bent gekrenkt... dan denk ik dat je een echte Mechelaar bent of bent geworden.

 @ Luc: dat vind ik toch

ff terzijde, is er momenteel (zondagnacht) iets te doen ergens in Mechelen, ik hoor luide muziek, komende van Mechelen, dus het moet ergens iets in de openlucht zijn (en ik hoor een DJ) ik vind het storend omdat ik niet weet wat ik mis :D )

Kleine correctie: Nador is de "zusterstad" van Mechelen - wat dat ook moge inhouden

 @ Omar,

                  terechte opmerking, mea culpa. Tussen beide steden liggen zatte 120 km maar zoals u zegt doet het niet veel terzake. Het is wel zo dat met Al Hoceida informele kontakten worden in stand gehouden omdat er van daar ook veel emigranten naar hier zijn gekomen.

Ik woon reeds sedert 1955 in de USA,maar mijn hart is nog steeds in Mechelen,ik spreek Plat Mechels nog altijd gelijk  vroeger.en veel beter dan al de later geboren Mecheleirs'Ik ben fier op mijn geboortestad en een Mechelaar te zijn.Louis

@ Louis USA :

En zijn jouw vrienden of buren (neighbours) niet curious naar jouw original hometown ?

:-)

Mijn geburen? Neen,maar mijn church vrienden ,Yes,Toen Roger Frison hier geweest is ,heeft hij mij een mooie brochure  over Mechelen gebracht,mooie fotos en goed inlichting over onze geschiedenis,Dat boekje is voor den oogenblik bij een paar vrienden,en hun eerste reactie is"Dat is een mooie stad,Hoe groot is het,mooie gebouwen,Daar zou ik wel eens graag naartoe gaan"Ho.ja,ik ben echt fier op mijn stad,Zij plagen mij wel eens over mijn Accent,maar dat is allemaal in vriendschap.Ik heb hun reeds verteld over de Dossin Kazerne,die juist achter den hoek was ,waar ik mijn jeugd heb doorgebracht.Louis

@ Louis USA :

En wat zeg je dan tegen je friends :  "I'm born and raised in the city of Mechelen, Belgium and now I am a true American", of zoiets ?

Do remember that only rich Americans can take a trip to the old continent.  Maar dan moet gij ze maar wat guidance geven, zodat al die rijke Americans naar Mechelen komen !  So they can spend big dollars in onze Mechelse café's and taste echt Mechels beer, like Carolus.

En vertel ze ook dat a) "Fries are NOT French !", dat b)  "To put a smile on a Belgian face, serve them fries with mayonnaise" en dat c) "Mechelen a nice, cosy town is".

OK ?

:-)

Guy ,waarom al dat sarcasme,Ja ik ben een genaturaliseerde amerikaan,maar DAT maakt mij geen ECHTE amerikaan.Mischien houd ge niet van de Amerikanen,Maar vergeet niet dat zij ons van de Duitsers verlost hebben.En Ja ,het Amerika is niet gelijk het was ,maar er zijn hier ook veel Amerikanen dat niet accoord gaan met wat het governement doet,Julie hebben ginder ook julie eigen problemen.En dat is alles wat ik daar zal over zeggen,Ik ben geen politician.Louis

Geplaatst door Eddy Luyten (niet gecontroleerd) op za, 08/08/2009 - 19:16. En dus wordt hier bewezen dat indien mijn kat bevalt in een viswinkel, dat viskes zijn ipv. katjes. Waarschijnlijk worden het dan tooghangers als mijn kat in een café bevalt.....-))) Vandaar al die cafépraat waarschijnlijk -)))))) Mijnheer Luyten, de heer SARKOZY zijn ouders zijn Hongaars, hijzelf is geboren in Frankrijk. Is zelfs president van Frankrijk. Maar volgens Uw kromme redenering geen fransman. de heer Obama, president van de USA maar volgens Uw zelfde kromme redenering geen Amerikaan. en zo zijn er nog meer voorbeelden

Geplaatst door Eddy Luyten (niet gecontroleerd) op za, 08/08/2009 - 19:16. En dus wordt hier bewezen dat indien mijn kat bevalt in een viswinkel, dat viskes zijn ipv. katjes. Waarschijnlijk worden het dan tooghangers als mijn kat in een café bevalt.....-))) Vandaar al die cafépraat waarschijnlijk -)))))) Mijnheer Luyten, de heer SARKOZY; zijn ouders zijn Hongaars. Hijzelf is geboren in Frankrijk en zelfs president van Frankrijk. Maar volgens Uw kromme redenering geen Fransman. de heer OBAMA; grootouders Afrikaans, is president van de USA. Maar volgens Uw zelfde kromme redenering geen Amerikaan. En zo zijn er nog voorbeelden. Triestig heel triestig

Anoniem, misschien eens eerst bij Peeters uwe neus laten recht zetten dat we ten minste kunnen zien wie ge zijt. Nu komt ge voor als een duikboot.

Maar hij/zij heeft natuurlijk wel gelijk met zijn voorbeelden G.L.

Peter, dat moet ge met  Eddy uitmaken. Maar hier als een blinde passagier om u heen slaan is te gemakkelijk. Zeggen wie je bent en anders wegblijven. Aan onze kleinste vragen ze ook altijd, en hoe hete gij ventje en die weet verdomme goed waarover het gaat. Drie jaar !!!!

Tja, blijkbaar zijn er dus ook... anonieme Mechelaren !

:-D

Ja en die anokes zouden dan ook even mijn  serieuze tussenkomst van 09/08 lezen en daar eventueel op reageren. Maar daar ligt de zaak wat te ingewikkeld ,waarschijnlijk! Dat van die kat en haar viskes was begeleid van :-))) Het zal anoke ontgaan zijn zeker. Allez ik wens hem veel beterschap.

En waarom ook niet ? Gimycko, G.L., Peter, Jans, Omar, Louis, Bosvos, enz. zijn ook niet meteen namen waarmee je iemand kan identificeren.
In de beperkte kring van de bloggers die elkaar al ontmoet hebben, weten we uiteraard om wie het gaat, maar zelfs iemand die met zijn volledige naam tekent, blijft voor velen toch onbekend.
Eddy Luyten, om er maar één te noemen, ken ik totaal niet.
Als ik hem op straat tegen het lijf zou lopen zou ik niet eens weten dat hij het is, en waarschijnlijk is dat bij hem hetzelfde.
Whats in a name ?
Toch ken ik via Mechelen Blogt zijn mening en hij de mijne en eigenlijk zijn we net zo anoniem als iemand die tekent met "anoniem", of dus eigenlijk niet tekent.
Het enige probleem is, dat er meerdere individu's schuilgaan achter de naam anoniem en je op die manier niet weet of het dezelfde anoniem was als die van de vorige keren.
Daarom is het misschien toch beter dat al die anoniemen toch hun initialen zouden gebruiken.

 

 Jan ik zou maar oppassen met dat tegen het lijf lopen. Zeg, maar wie dat ik ben hebt ge hier toch al tien keer gezegd. Ge wilt zelfs geen familie zijn van mij en toch denk ik dat het van da is. Allee van ' t zestigste knopsgat dan . Of wilde uw afkomst verloochenen.

@Eddy: Ter info, jouw naam Eddy Luyten is ook (niet gecontroleerd) dat betekent dat iedereen in uw naam kan bloggen.

Dit maar ter info.

De mijne is echt... wie zou trouwens zo een naam kunnen verzinnen :-)

 Roger, ik denk de Jokke, die verzint van alles dat op niks trekt.

"Geplaatst door Goovaerts.louis (niet gecontroleerd) op za, 02/08/2008 - 12:18."

remember zou de Gimycko zeggen

 Ik mut passe, 'k vin hem ni trug.

@Peter, ik ben toch ingelogd onder mijn naam, of niet ?

Zoals je maar leest: iedereen is fier om Mechelaar te zijn om zijn eigen persoonlijke redenen.

Jan Goovaerts,Ik denk dat iedereen op de blogt mij kent bij naam EN foto.Als ik iets toevoeg in den blogt en er is iemand dat er niet mee akkoord gaat ,dan weet hij toch van waar het komt' en ik respect dat persoon's opinion.De Louis from Amerika.

Louis from America, tuurlijk weten we dat jij het bent, en het maakt mij ook niets uit dat iemand zijn initialen gebruikt of alleen zijn voornaam gebruikt op de blog, of zelfs volledig anoniem zijn mening plaatst.
Dat is iedereens goed recht.
Ik haalde alleen lukraak een paar mensen aan die alleen met hun voornaam tekenen.
Tot den duur leer je hen ook beter kennen en kan je'r via foto's ook een gezicht op plakken.
Het is alleen maar verwarrend van de naam "anoniem" te gebruiken, omdat er dan een grote kans is dat er meerdere "anoniemen" zijn.
 
 

 

@Eddy: Achter je naam staat (niet gecontroleerd), dat betekent dat je niet bent in gelogd. Je kan makkelijk zelf een account aanmaken. Rechtsboven klikken op inloggen.

En wie wil weten wie Eddy Luyten is hoeft alleen maar naar  de stek van Vl.B. te gaan en daar de foto's van de gemeenteraadsleden aan te klikken (schoon fotoke trouwens).

...los van alle specificaties, interpretaties, classificaties (of wat dan ook) in voorgaande, is het 'mechelaar zijn' m.i. een vrij eenvoudige definitie:

"je houdt van mechelen en je woont in mechelen"


- woon je er niet, dan kan je je hoogstens een mechelaar "voelen"

- hou je niet van je stad, dan ben je er hoogstens een 'inwoner' van.

 

deze gedachte is vrij van chauvinisme, en sluit zeker de randgemeenten niet uit.

Leyander
(een pseudoniem weliswaar, maar foto, naam e.d. bij de redactie gekend)

 

 

@Peter, na de aanpassing van Mechelen Blogt nu enkele maanden terug, heb ik mij wel degelijk ingelogd. Moet ik dat dan elke keer bij een reactie herhalen?

Neen gaat automatisch normaal. Best doen, kwestie dat ze je identiteit niet kunnen stelen. (is ok als je niet 'niet gecontroleerd' achter je naam krijgt)

@Ley: dat ' houden van ' wilt voor mij ook zeggen ' in goede en in kwade dagen '. Er lopen genoeg nestbevuilers rond die hun rug draaien als het effe niet goed gaat met de stad.

Ik vind de definitie van Leyander nog zo slecht niet.

Ze komt het dichtst tegen de realiteit.

@Eddy Luyten : Ik geloof dat je ergens kan aanvinken om jezelf bij het openen van Mechelen Blogt, automatisch in te loggen.

Toch gebeurt het dan nog af en toe dat je eruit geknikkerd wordt en toch opnieuw manueel moet inloggen.

Voor je een reactie verstuurt, kan je kijken of je naam boven de reactie staat.

Ik heb zelf al meegemaakt dat ik om één of andere duistere reden niet meer ingelogd was en dan post je je reactie ongewild anoniem.

 

Het grappige is dat als je eens effe googlet met de zoekterm "Mechelaar" en even de Google-afbeeldingen erbij neemt dat je dan alleen maar foto's krijgt van... hondjes !

:-D

ja gym,

en bij "groenendaler" en "tervurenaar" ook,

straf he ?

@ luc:

volkomen met jou eens.
"houden van" is géén interim-job...... ;-)

En dan nu, met zijn allen, uit volle borst :

"Mechele, stadje van men èt

De plaots wao dak zèn gebore

Den Bruul, de Lèn, de Groete Mèt

Daar onder Sint-Romboutstore..."

Uit Gimycko Lyrics

Iel goo Gim.  Ma messchin toch een bètsje gepikt van de Streengers?  Nao moettet allien nog in 't Meichels schraove :-)

 

Marc1,  as ge wilt zallek van aole getwieje is e schoe fotouke posten :-)

 @ Leyander, bedankt dat u het gesprek hebt opengetrokken naar de buitengemeenten. Wordt door andere mensen soms al eens vergeten. Bij mijn weten voelen de meeste mensen op den buiten zich geen Mechelaar a la carte. In Mechelen wonen ze hoogstens administratief, moeten er hun belastingen betalen maar willen voor de rest wel gerust gelaten worden. Zij gaan wel eens naar de zaterdagmarkt of de Hanswijk procesie maar daar houd het op. Zoals ik vroeger al eens stelde, liever in hun slaapdorpen op hun eilandje. Wat ze wel degoutant vinden is dat zij - meestal goede twee verdieners - financieel moeten opdraaien voor die zogenoemde sociale massagraven in de city. Dat zijn de feiten en die hebben met fierheid of houden van.... niets te maken.

 Roger, ge gaa mê da beeleke den boel ie toch ni late oemploffe zékers.

GL, worden de straten in Hombeek niet gerepareerd als ze kapot zijn ?
Hebben jullie ook geen straatverlichting, rioleringen, stromend water, enz. ?
Of wonen jullie nog in lemen huttekes en moet je je wassen in de Zenne en alle dagen in de jeirweg door 't slijk ?
Als ge de goeie dingen wilt, moet ge de slechte erbij pakken.
Ook de goeie tweeverdieners moeten hun duit in het zakje doen en de dag dat je, door welke omstandigheden dan ook, ziek wordt of je job verliest, zal je dankbaar zijn dat de goeie tweeverdieners er mee voor zorgen dat je kan eten en een dak boven je hoofd hebt.
Wie het vandaag goed heeft, kan morgen dakloos zijn.
Je zou blij moeten zijn dat je mee kan betalen aan de zogenaamde sociale massagraven in de city.
Er zijn er veel die dat niet kunnen en die het met veel minder moeten stellen.
 
 

 

 Ik meen mij trouwens te herinneren dat destijds gemeenten fusioneerden omwille van besparingen. De kleinere gemeenten konden het financieel eigenlijk niet trekken op hun alleen wegens wat te veel infrastructuur per honderd inwoners ( als ze er al honderd hadden bijwijze van spreken ). Nog een geluk dat we de afgelopen decennia al die burgemeesterkes en co niet meer hebben moeten betalen voor hun folkloristische diensten of we hadden nog wat dieper in de schuld gezeten.

En nu, na de periode van de stadsvlucht, nadat er inderdaad een deel tweeverdieners in die gemeenten gaan wonen zijn steekt dan ineens het verhaal de kop op als zouden zij leeggezogen worden en wordt de fusie afgedaan als waren de stedelingen daar gewapenderhand de boel komen overnemen. En dat verhaaltje hoor je in elke fusiegemeente.
Ik zal ook eens een fabeltje vertellen: hoe hoger het inkomen hoe bedrevener men is in het omzeilen van belastingen, nah.

Interessante discussie. In heel de stadsvlucht van de jaren 70-80-90 vergeet men al te vaak dat mensen met poen wegtrokken uit de stad, om in de niet gefusioneerde gemeenten te wonen, a la Rijmenam en Bonheiden.

Op die manier ontrekt zich men aan bijdragen voor het onderhoud van de stad (waar men zo graag komt om een terraske te doen, of om een tentoonstelling/concert bij te wonen) en sociale herverdeling via gemeentebelasting.

Gelukkig (?!) is de Belgische Staat creatief genoeg wat betreft het innen van belastingen.

Roger, dat fotoke eerst voorleggen aan de bevoegde commissie hé...kwestie van geen sabamdinges of dergelijke te moeten betalen.....

 Hemme ikke chance,alleman wét wie" nen echte Mecheleir is "! :-P

Hoe een inwonder van deze stad zou kunnen/mogen/moeten/blijven/worden/...

Maanliefhebber zoals de naam betaamt...

Eigengereid van tijd tot tijd...

Cultuurliefhebber van allerlei soort...

Heftig in zijn emoties...

Eerlijk in zijn eigenheid...

Liederlijk in zijn uitspattingen...

Aangenaam in de omgang...

Amoureus op 'zijn' stad...

Rijk zonder besef...

 

nice one...

@Swoon: dat is nu nog eens een origineel gedacht: de mechelaar in negen eigenschappen volgens de letters van het woord zelve! Goed gevonden.

Marc1, neje, ik denk niet dat ik een fotoke zal posten.  Beter is jullie uiterlijk over te laten aan de fantasie van de bloggers, zoals men dat doet met de personages wanneer men een boek leest.   De realiteit zou tè schokkend zijn want ik betwijfel of iedereen wel klaar is voor het aanschouwen van zoveel schoonheid :-)

Roger, 'k heb de tranen in m'n ogen......

Ik woon ook in een buitengemeente (Heffen). Ik ben ook een tweeverdiener. En ik vind het niet erg om mee te betalen. Ook niet voor die zogenaamde sociale massagraven. Als ik later oud en (helemaal) versleten ben zal ik blij zijn dat de jongere generatie voor mij betaalt. En ook voor de verfraaiing van de stad betaal ik graag mee. Van welke politieke strekking je ook bent... niemand kan er omheen dat Mechelen er de afgelopen jaren veel beter is gaan uitzien. Niet alleen Mechelen trouwens, ook de deelgemeenten.
 

Ward Bosmans, hopelijk voor u heeft de jonge generatie dan werk en hoeven ze niet te gaan doppen zoals enkele honderdduizenden de dag van vandaag.....(want dan ziet het er wel slecht uit voor uw pensioen.....ze zeggen nu al dat die onbetaalbaar gaan zijn).