Alles is schoon als men het maar zien kan

Pat Donnez, stadsartiest

Mijn Nederlandse uitgever wil weten waar ik mijn nieuwe boek ga voorstellen. We zitten in zijn ruime grachtenpand voor een werklunch.

Waarom niet hier in Amsterdam?’ vraagt hij zonder het antwoord af te wachten. Ik zie in gedachten het wilde feest voor me, met gretig coke snuivende party animals en veel vrouwen op hoge benen. Loopt daar niet Maxima? Goh, leuk dat je er bent schat. Kiss kiss. Hier pak een boekje mee voor Willem Alexander. En hè, wie rijden ze nu binnen? Sonja Barend. Achteraan in de zaal herken ik Harry Mulisch. Ruim tachtig, maar dat negeert hij met misprijzen. Net zoals het strenge rookreglement. Harry geniet van zijn pijp. Maar dan denk ik aan al die Vlamingen die ik naar het gevaarlijke Amsterdam moet sturen en vooral aan hun auto’s die ze daar onmogelijk achter kunnen laten. Tenzij ze het niet erg vinden om zonder motor of op twee banden terug naar huis te keren. Ik zwijg.

Ja, het hoeft niet hoor,’ zegt de uitgever die mijn angstzweet ruikt. ‘Voor mij mag het net zo goed in Brussel.’ Brussel? Weet hij dan niet dat wij Vlamingen Brussel mijden als de pest. We fietsen De Gordel, ja. Maar dat is het net. Vlamingen omsingelen de hoofdstad liever, zoals Indianen een tentenkamp, dan dat ze er binnen zouden gaan.

Antwerpen, mag ook hoor’, probeert hij. ‘Of Gent. Mooie locaties zat daar. Het Belfort, Smak. Waarom niet in de Vooruit?’ Mijn uitgever is één van die weinige Nederlanders die Vlaanderen echt kent. Hij vindt ons toch zó gezellig. Ik kijk met Bourgondische blik naar de karnemelk die hij heeft laten aanrukken. De twijfel sloopt het pand binnen. We zwijgen allebei. Buiten lopen twee goed in het vlees zittende dames langs de gracht. Ik droom weg. Denk aan beeldhouwer Rik Wouters, Mechelaar in hart en nieren. Alles is schoon als men het maar zien kan, zei hij tegen zijn vrouw Nel toen ze voor hem poseerde.

We moeten het wel ergens doen natuurlijk,’ zegt mijn uitgever en kijkt op zijn horloge. ‘En liefst ergens waar je deftig volk kunt ontvangen.’ Ik neem een slok van het glas karnemelk dat heel de tijd onaangeroerd voor me is blijven staan.

Wat denk je van Mechelen?’ werp ik hem voor de voeten. ‘Ik woon er al zo lang…Ken er de weg…Heb er mijn vrienden…’ Hij kijkt me verdwaasd aan. Zo ongeveer zoals Bush keek toen hij vernam dat er net twee vliegtuigen in de Twin Towers waren gevlogen.

Mechelen?’ herhaalt hij vol ongeloof. ‘Ja natuurlijk,’ lacht hij. ‘Waarom niet in Zichen-Zussen-Bolder?’ Hij staat op en zegt dat we de kwestie zullen herbekijken als ik me wat beter voel.

Een week later belt hij op. ‘En, al hersteld?

Ik voel me beter dan ooit,’ antwoord ik hem.

Goed, zo,’ zegt hij opgelucht.

Wat wordt het?

Mechelen,’ roep ik heldhaftig, ‘of helemaal niets.

De andere kant van de lijn valt stil. En dan: ‘Weet je ’t zeker?

Heel zeker,’ stel ik hem gerust.

Akkoord,’ blaft hij nog. ‘Maar op eigen risico!

--

08 oktober verschijnt: Niets is waar en zelfs dat niet. Gesprekken met titaantjes. Een uitgave van Lannoo.

Wat hebben al die steden wel dat Mechelen niet heeft ?  Antwoord : een groot plein.

Bij de voorstelling van een nieuw boek of film heb je, als je wat uitstraling (Lokaal, Belgisch of Internationaal) wilt, een groot blik (would-be) BV's nodig of een karrevracht (look-alike) Pfaff's voor de glamoureuze omkadering.  Dat trekt blijkbaar TV en Schrijvende Pers.

Botermarkt, Korenmarkt, IJzeren Leen en Vismarkt komen niet direct in aanmerking, want véél te klein en de Grote Markt bezit niet echt een "Centraal Cultureel Huis".  In Mechelen moet dan ook nog eens elke vierkante meter volgebouwd worden en blijft er weinig interessante ruimte over voor dit soort evenementen.

Er is wel een mogelijkheid voor een groot plein met een groot Cultureel Huis / Centrum, maar dat is eigenlijk al verpatst aan vastgoedmakelaars...

Foto's Gimycko

Fantastisch! En waar gaat het feest door? De Zondvloed?

Bedankt voor deze eerste bijdrage als gastblogger Pat!  Als eerste Mechelse 'gast-op-den-blog' heb je de handschoen opgenomen.  En het smaakt naar meer!

De start is niet gemist.

Wat wel waar is is dat het verdikke een mooi stuk is, ik wacht al ongeduldig op het volgende. 't Is beter en gevaarlijker dan coke snuiven, denk ik toch. Ge wordt er meteen addicted van.

Mogen we op het einde stemmen welk van de verhalen waar zijn en welke verzonnen?

Leven in Mechelen en ervoor uitkomen is altijd een beetje ' op eigen risico '. Een meewarige blik is nooit veraf.

Als eerste Gastblogger-post kan dit tellen! Geweldig! Echt fijn om deze tekst te lezen, die o zoveel waarheden bevat. Inderdaad: waarom niet in Mechelen ! 
We mogen onze troeven (en we hebben er zat) best wat meer uitspelen ;-)

Toch is het nog steeds een beetje zoals Luc zegt: "Leven in mechelen en ervoor uitkomen"....


Een fijne éérste bijdrage van Pat Donnez. Ik kijk al uit naar de volgende !!!

 

 

 't is mooi geschreven, maar uiteindelijk niet meer dan een reclameboodschap. Een Amsterdammer weet goed genoeg waar Mechelen ligt, zelfs na meer dan 20 jaar...

Knap stukje, zoals Pat dat kan, met the-tongue-in-cheek.   

En Pat, drink een Carolus om die karnemelksmaak weg te spoelen.

Natuurlijk Björn, elke Amsterdammer weet dat Mechelen in Nederlands Limburg ligt :-)

Ik ga vooral de erg passende titel onthouden en hoop dat die bij iedereen de juiste knoppen gaat induwen... :-)

 Dat is ook de titel op één van die trompe l'oeil foto's die hier en daar in de stad hangen. Naar ik meen trouwens een uitspraak van Rik Wouters; Of wijs me tercht als ik het verkeerd voor heb.

Locatie Melaan.

Weet er ondertussen al iemand waar het boek nu wordt voorgesteld ? Ik neem aan dat "Mechelen" een grap is.

euh...

er is dan (jammer genoeg) toch niet gekozen voor Mechelen - als wel voor studio 1 in het Flagey in Brussel...  (op 20 uur  op 8 oktober...)

'Mechelen, roep ik heldhaftig.  Of helemaal niets'  (dixit Donnez)

tja...

;-)

Date:
Thursday, October 8, 2009
Time:
8:00pm - 11:00pm
Location:
Flagey | Studio 1, Heilig Kruisplein, 1050 Brussel