Van Sucre tot Nador... in Mechelen!

(foto: Goedele Smets  -  Sucre, Mechelse zusterstad in Bolivia)

Van het Boliviaanse Sucre in de Andes, tot het Marokkaanse Nador in het Riffgebergte...  Op één dag moet het lukken!   Tenminste: op het jaarlijkse uitbundige Global Fiësta, in 'mijn' Colomawijk.  Zondag breekt het feest los in de Gandhistraat.  Kom je ook?

   

(foto's: Jan Smets)

 Ik deze wijk in Mechelen-Zuid is men niet aan zijn proefstuk toe!  Dit is reeds de zevende keer dat het multiculturele feest - Global Fiësta - wordt georganiseerd.  Telkens worden er andere accenten gelegd.

Dit jaar wil men zich focussen op twee steden waarmee Mechelen een warme band heeft.  Met Sucre in Zuid-Amerika heeft onze Maneblussersstede een zusterband, én met de Marokkaanse stad Nador is er een samenwerkingsverband.  Linken die kunnen tellen, dus.

(foto: Jan Smets)

Het feest barst los om 10 uur met een 'buurtsportcoctail' met kooivoetbal en een jungle-run (een hindernissenparcours).  En vanaf 14 uur kan je een drankje bestellen in het wereldcafé.  Maar je kan je er ook creatief uiten...  En wat vinden we er nog?  Een berbertent waarin bewoners, organisaties en de dienst diversiteit, de berbercultuur aan de hand van taal, kledij, muziek en kunst, wil etaleren...  Sla je graag de beentjes uit?  Dat kan op een workshop dans.  De global kids van kinderwerking Mechelen-Zuid, zullen ons vergasten op een modeshow.  En...er staat een babbelbox opgesteld.  Er is een wereldparcours waarvoor de GRO.M en de dienst ontwikkelingssamenwerking i.s.m. ngo's voor garant staan.   Boliviaans eten.  Dit kan je doen aan één van de eetstandjes.  Wat verderop is er een BBQ van Salaam Mechelen.  En...er is een oervlaams frietkot.

(foto: Goedele Smets  -  Sucre in Bolivia)

Géén feest zonder muziek!

De optredens op een rijtje:

14u: de Koninklijke Harmonie Mechelen

(foto: Jan Smets)

15u: Magandhi drumcorps met jongeren uit de wijk

16u: Ritis - Boliviaanse dans

18u: Ithran (Faysal) - Dit is een zeer populaire Marokkaanse band.

Het einde is voorzien rond 21 uur.

Méér info bij Jean De Boeck - Abeelstraat 31

jean.deboeck@skynet.be

 (foto: Jan Smets)

Global Fiësta is een organisatie van wijkbewoners, Wijkhuis, Kinder-en tienerwerking, buurtsport, Gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Mechelen (GRO.M), Dienst Ontwikkelingssamenwerking, Dienst Diversiteit, vrijwilligers van de Colomawijk...

't Is alleen maar te hopen dat ze... geen Sucre over de frietjes strooien !

:-D

Zondag wens ik proficiat aan de vele vrijwilligers die de moeite doen om er iets van te maken!  Proficiat aan de helden van het positief-denken!  Voor mij zijn ze géén figuranten, maar spelen ze een hoofdrol!

Het werd een héél gezellige bedoening op Global Fiësta, met véél sfeer, muziek...  En toen een méér dan fikse regenbui voor een kwartiertje het centrale binnenplein leegspoelde, werd dit enkel als extra spektakel aanzien, en zorgde dit niet voor de spreekwoordelijke domper op de feestvreugde.  Het Mechels Harmonie-orkest speelde als de muzikanten van de Titanic: moedig verder...  En nadien, toen de laatste druppels verdampt waren, kleurde de Boliviaanse dansgroep met een wervelend programma de namiddag weer schitterend in!  Het was mooi!  ... Mechelen genoot tussen Sucre en het Rif!

schuilend....

(foto's: Jan Smets)

Bedankt Jan, het is ook iedere keer weer leuk om hieraan mee te werken.

En weeral knappe foto's trouwens !