Speelstraat

met categorie:  

Tijdens de zomervakantie zijn er enkele straten in het Mechelse ingericht als speelstraat.

Allemaal goed en wel, maar wordt er ook effectief gespeeld in deze verkeersvrije straten?!

Mijn model en ik gingen op onderzoek uit in de Van Hoeystraat ... en wat zagen we daar?

We zagen daar ... dat het leeft op de speelstraat.

Dus slaat de verveling toe, neem gerust een kijkje in de Van Hoeystraat  (van 1-15 juli en van 1-15 augustus telkens van 13-20u is deze straat autovrij) of één van de andere speelstraten.

En vergeet zeker je fiets, stoepkrijt, bal, diabolo, skeelers, frisbee, .... niet !!!

Ook mijn straat, de Stenenmolenstraat, is voor een gedeelte speelstraat geworden: tussen Tervuursesteenweg en Acaciastraat.  En da's al voor de zovéélste keer.  Er wordt tof gespeeld, met fietsjes rondgereden, met stoepkrijt getekend...  Gezellig gewoon én schitterend initiatief!

Ziet er leuk uit. Knap initiatief. Houden ! Wat een autovrije straat allemaal niet kan te weeg brengen.

En niet vergeten: het zijn de straatbewonders zélf die het initiatief moeten nemen.

Dikke proficiat voor alle spelstraatouders!

(Info over speelstraten op de site van de jeugddienst)

kan alleen maar toegejuicht worden natuurlijk! In mijne jongen tijd waren alle straten eigenlijk onofficiëel speelstraten.. Na de school en na het avondeten ging je als patotter gewoon de straat op en daar was altijd wel iets te beleven... Als er niemand in je eigen straat was ging je gewoon een straatje verder met de vrienden daar spelen... Als het dan tijd was om naar huis te komen was het voor de ouders vaak wel wat gezoek, maar dat hoorde er gewoon bij...Ik spreek nu wel van dik 25 jaar geleden...

Dit zie je spijtig genoeg niet echt meer, toch niet in Muizen, waar ik woon...

De straat waar ik sinds vorige maand woon is eigenlijk permanent zelfs een speelstraat, dat zegt het bord aan het begin van de straat toch... Maar ik heb nog nooit iemand zien spelen in onze toch wel heel gezellige straat...

Ik vind het tof dat kinderen af en toe weer wat extra ruimte krijgen om te spelen. Want niet iedereen heeft een tuin. Zalig om ze zich onbezorgd te zien uitleven. En het bevordert ook het contact met de buren. In de Stenenmolenstraat zie je de buren met tafels en stoelen gezellige "terrasjes" creëren en ze houden ondertussen ook een oogje in 't zeil op de kinderen. Echt leuke zomersfeer!

Vroeger had je idd geen speelstraten nodig en de buren letten toen niet alleen op hun eigen kroost, maar iedereen lette op de kinderen van iedereen.

Nu zijn de kinderen en ook de ouders meer individualistisch geworden en lopen ze met een paar oortjes op hun kop en een mp3-speler in hun zakken, zodat enige conversatie quasi onmogelijk is.

Ook grote mensen zoeken veel minder contact.

Waar je vroeger regelmatig de madammen in een troske zag staan roddelen, kent de ene buur de andere niet meer.

Of dat beter of slechter is dan vroeger, moet iedereen voor zichzelf uitmaken, uiteraard, maar ik vond het een pak gezelliger als iedereen nog een praatje maakte met iedereen.

@ JanG :

Met al die tweeverdieners en al die flexibele werkuren is dat laatste, tegenwoordig, niet meer echt mogelijk, want... drukdrukdruk !

In mijn tijd (1930's) de Zelestraat heeft altijd een speelstraat geweest.en toen waren het nog kasseistenen.Louis W.

Vroeger was de Ganzendries ook jaarlijks even speelstraat.  Jammer dat het nu niet meer kan omdat men er nog steeds de toelating heeft om te parkeren, ook al zijn de werken in de Hoogstraat al lang achter de rug.