Kent u ze nog ? Lerarenkorps RMS ca 1948

met categorie:  

Naar aanleiding van de reacties op “Het schooltje in de Lange Nieuwstraat” hield ik er aan om een foto van het lerarenkorps Van de Rijksmiddelbare Jongensschool (ca 1948) te posten.

Ik kende nog de meeste namen en Jef Van Ransbeeck en Jos Nys waren zo behulpzaam om de lijst aan te vullen zodat we, op enkele uitzonderingen na, op elk gezicht een naam konden plakken.

De “ouderen” onder ons zullen zeker nog verschillende leraars of regenten herkennen.

De foto werd hoogstwaarschijnlijk genomen in de vroegere RMS school op de H. Speecqvest (de oude Ecole Moyenne).
Om één en ander wat gemakkelijker te maken, kreeg iedereen een nr.
 

 Roger, is dat moeilijk zeg.Ik ga toch openen met nummer 25 . Van Maele ?

 9 Ponsaerts ?

 38 weten we al dat is Vlekken.

Tot zover alles juist.

 Nog ene voor vandaag Roger . 37 Diddens

G.L., je kunt je antwoorden misschien in één bericht plaatsen?? dat is wat plaatsbesparend :-)

21 is dat Verhaegen (de Keffer)

Correct Iene.

En hier volgen dan de namen bij bovenstaande foto's.  Misschien op een uitzondering na vermoed ik dat ze allen inmiddels geschiedenis zijn.

Als iemand (G.L. bvb) nog iets zou kunnen aanvullen??

1.      Pieter VERLINDEN (de Jos) – Handel-steno-dactylo
2.      Gustaaf PEETERS - studiemeester
3.      Frans VAN HECK - 2e leerjaar
4.      Edgard SCHEVENELS -1e leerljaar
5.      Dirk VAN PETEGHEM - Lichamelijke opvoeding
6.      Egide STEVENS – 5e leerjaar
7.      ?
8.      ?
9.      Henri PONSAERTS – 3e leerjaar
10. Clement VAN DYCK
11. Gerard JANSSENS - Lichamelijke opvoeding
12. Lodewijk SPRUYT - wiskunde
13. August DUBOIS (?)
14. Antoon WINDELS – 2e leerjaar
15. Pierre VAN DEN EYNDE (den Rosse) - Frans
16. Alfons ROBBENS - muziek
17. Maurits VAN COMPERNOLLE (de Kouperenbol) - muziek
18. Julien ROGIERS - 4e leerjaar
19. MORIAUX
20. Albert MARISSENS (den Ollekrabber) - zedenleer
21. Isidoor VERHAEGE (de Keffer) – Lichamelijke opvoeding
22. Arthur VAN DER STAPPEN – 5e leerjaar
23. Emile GEPTS – Engels
24. Ludovicus BARRI – 1e leerjaar
25. Julien VAN MAELE – 6e leerjaar
26. DEHAIRS
27. Jan SMETS (de Zjang) - wiskunde-Frans
28. Albin PEETERS - 3e leerjaar
29. Desideer BELLON - 1e leerjaar
30. Englebert TIJSKENS - Frans
31. VAN DEN BERGHE
32. ?
33. H. ANDRIES
34. Cl. DRIESEN (directeur)
35. ?
36. Aloïs VAN DER AUWERA - godsdienst
37. F. DIEDENS – 4e leerjaar
38. Jules VLEKKEN - studiemeester
39. Gustaaf FRANCKX (de Stoemp) – natuur- en scheikunde

 

 Ik moet passen Roger.

 

In het begin van de jaren '60, toen ik naar "den EREMMES" ging op de Vest, was de

bijnaam van de Spruyt van wiskunde "de Spinoy" naar zijn gelijkenis van gezicht met de

voormalige Mechelse burgemeester Antoon Spinoy 

@ Iene: in 1959 (na het IVe handel) ben ik uit de RMS verdwenen en had de 2 laatste jaren van Spruyt les gekregen.  Voor zover ik mij kan herinneren, leek Spruyt zo goed op Spinoy  als mijn gat op een pontkoek :-)

@ R.K.

Ik bedoel met zijn haarkapsel dat de heer Spruyt toen had en zijn toenmalig brilmontuur, was zijn bijnaam inderdaad "de Spinoy"

en wat die pontkoek betreft ............ (hahaha)

Tja... bij ons was het gewoon "de Spruyt".  In vervanging van de langdurig zieke Pieter Verlinden (handel-steno en dactylo) kregen we twee regenten: de wellicht pas afgestuurde Griffoy voor handel en Monique Swa(e)len (s), een nog tamelijk jonge kwezelachtige "jonge dochter" met een neus als een kinderschoentje die ik de bijnaam "Mistinguette" gegeven heb.  Ik weet echter niet of die er in jouw tijd ook nog was en of ze die bijnaam nog had.

Tijdens mijn 2 laatste jaren in de RMS deden enkele nieuwe gezichten hun intrede (alhoewel ik daar geen les van gekregen heb): De King Kong, Dik Trom en den Apache.  Vraag me echter niet hoe ze heetten.

 

Roger,

De King Kong was Jan Langenaken, de laatste burgemeester van Blaasveld voor de fusies.

Dick Trom, was dat geen studiemeester ?

Nee, Dik Trom was een regent, maar vraag me niet voor welk vak.  Ik denk dat hij toegekomen is toen wij in het IIIe Handel zaten. 

Ik zat destijds op de lagere school in de lange Nieuwstraat.Ik heb het 4e studiejaar gedaan bij dhr.Diddens die bijna iedere dag verteld over zijn wedervaren tijdens de eerste wereldoorlog.Daarna ben ik naar de RMS gegaan op de zandpoort vest waar wij wiskunde kregen van dhr.Spruyt.Ik begreep destijds geen jota van wat die man vertelde en verliet de school in 1954.Heb daarna een tijdje prive onderwijs gekregen,daarna technisch ingenieur in de SITO.En daarna wiskunde aan de univ.Nijmegen.Ik wou dat dhr.Spruyt dat nog kon weten want hij trok het zich destijds aan dat ik niet mee kon en geen snars begreep van wat hij over wiskunde vertelde.Hoe een dubbeltje rollen kan. Weet iemand iets van dhr.De Bakker die Frans gaf op de RMS ? Groetjes, Roger Hendrickx

Ik heb les gehad van dhr.Spruyt in de RMS op de zandpoortvest.Hij gaf er wiskunde en ik begreep geen jota van wat die man vertelde.In 1954 heb ik die school verlaten en heb een tijd prive onderwijs gekregen.Daarna technisch ingenieur in de SITO en daarna wiskunde aan de universiteit Nijmegen.Hoe een dubbeltje rollen kan.Weet iemand iets over dhr De Bakker leraar Frans in de RMS?

 

Groetjes,

 

Roger Hendrickx

bijnaam van 33 was 't koetsierke

Het nummer 31 is mijn grootvader: Frans Van den Berghen

Nummer 8 is zeker Renaat Van Dessel, leraar vijfde studiejaar. Die man vergeet ik nooit. Ik heb het vijfde leerjaar bij hem twee maal gedaan. Wanneer die dacht dat je onaandachtig was in de les schoot hij met zijn regel los bovenop je hoofd. Het klonk altijd "hol", denkelijk zal het wel mijn hoofd geweest zijn dat zo klonk, maar het deed geweldig pijn.

Renaat Van Dessel en de filmen van zijn reizen!

Voor welke groepering werden die filmen nog voorgesteld? 

Kan zijn dat nr 8  Renaat van Dessel is, doch zo heb ik hem nooit gekend. Wel zoals op de foto hieronder van 1954

Het jochie met het kruisje is kunstschilder Willy Van Eeckhout.

detail uit een klasfoto (met dank aan Willy Van Eeckhout)

@ Roger Hendrickx,

Lucien De Backer is in 1958 (dacht ik) ergens inspecteur of directeur geworden.  Wij zijn er toen nog naar toe geweest en ik dacht dat het in Bornem was.  Jos Nys die toen op mijn klas zat zal het preciezer weten.

 

@Roger Hendrickx,

Kan het zijn dat jij dat bent op deze foto van 1956 die tijdens een gouwfeest in een Antwerpse deelgemeente genomen werd? Ik ben het jochie op de schouders van  Raymond Carté

.


Roger,

die jonge man achter op de foto rechts, naast de leraar, zou dat niet Georges Lauwers

(de Lou ) kunnen zijn, is later dokter geworden en een tijd geleden overleden.

Zoja, hij volgde de Latijn-Wetenscappen in Pitzemburg, daar hadden wij een reeks lessen mee gezamelijk.

Ik kan me vergissen, maar ik denk dat Carté Raymond ook in Pitzemburg is geweest.

 

 

Idd, Eric, dat is Georges Lauwens.  Enkele jaren geleden overleden nadat hij in zijn kabinet werd aangevallen door een stuk crapuul.

In het 1e studiejaar zaten wij samen bij M. Bellon.

roger,

 

op die foto van leraar en leerlingen zitten precies nogal wat jongelui die zo graag school liepen dat ze liever een jaartje extra deden en dus vroeg of laat in mijn klas terecht kwamen.

Wie is de blonde jongen (tweede van links staand) ? Kan dat Martin Kimpe zijn ?

Zittend uiterst rechts in de rij van Louis Leyers ? Gezicht bekend maar geen idee

Zittend vooraan ? Links: Borremans ? rechts: geen idee

 

jn

Jan, die blonde ken ik niet. Naast Louis Leyers vinden we idd Robert Borremans en ik meen dat de uiterst rechtse Gilbert Nuyts is.

roger,

bedankt voor de foto; mijn palmaressenverzameling RMS bewijst duidelijk dat dit een foto was van 5de leerjaar A studiejaar 1953-1954 toen ik bij Bert de Cleyn in het vierde studiejaar zat. Die Van Dessel herinner ik me niet; waarschijnlijk omdat dit de Zandpoortvesters waren terwijl wij in de Lieve-Vrouwe-straat dienden.

In deze klas zaten Frank de Gang, Karel Jonckheere (later 1 WB Atheneum in 1961 en secretaris ABVV), Robert Borremans (Atheneum 1 WB in mijn jaar), Roger Rethy, Johny Beckers, Georges Lauwens, Paul Maes (zat ook nog met ons beiden in 3de economische), François Dictus, Louis Perremans, Theo Meskens, Louis Bossaerts (Atheneum 1WA in mijn jaar, regent Ned. Engels Lier in mijn jaar, soldaat 9de Wing raketten met mij en twee jaar geleden overleden), Luc Wouters, Gaston van de Ven (van 5de Moderne B tot en met 1Ec met mij in Atheneum en je buurman), Pros Slachmuylders (ook Atheneum tot e.m. de 3de), Louis Leyers (ook Atheneum in 2WA in het jaar dat ik in 1Ec zat, ook soldaat bij 9de Wing), Jean Volkaerts, JPierre Pepermans, Leopold Taelemans, Eric Cluytens, François van Beersel, Jacques van 't Veld, August Mariëns, Willy van Eeckhout, Jan Daelemans, Leon Cornelis (die goede oude Leon wo bistu gebleben ?), Koen Vlekken, Gilbert Nuyts, Paul Goelen, Alfons van den Brande, Georges Segers

 

jn

Voor de geïnteresseerden: hier is de volledige foto.

Roger, verbazingwekkend maar volgens mij geen enkelen Hombekenaar in die klas. Zou het kunnen dat die destijds allemaal naar het college gingen ?-) Trouwens enkele jaren voordien was ik ook als Hombekenaar in de O.L.Vrouwstraat een eenzaad.

@ G.L.  Er hebben in de middelbare ooit twee Hombekenaren op mijn klas gezeten: Willy Emmerechts en Paul Meeus

Roger, den eerste is mij wel bekend en leeft trouwens nog, helaas reeds lang in duisternis als u mij begrijpt. Den tweede moet ik nog even kaderen.

@G.L.: merkwaardig die eenzaaD!